İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ceza aldığı 53. madde ne diyor? İşte ayrıntılar... - Son Dakika
Politika

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ceza aldığı 53. madde ne diyor? İşte ayrıntılar...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaretten 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Siyasi yasak anlamına gelen 53. maddenin uygulanmasına da karar verilirken Bölge Adliye ve Yargıtay süreçlerinin ardından karar kesinleşecek. TCK. 53. maddenin uygulanması halinde İmamoğlu, siyasi yasaklı olacak.

14.12.2022 18:26  Güncelleme: 21:21

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaretten yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. İmamoğlu, aldığı ceza kesinleşirse 53. madde gereğince siyasi yasaklı olacak.

İmamoğlu'nun ceza aldığı 53. madde ne diyor? İşte ayrıntılar

53. MADDE NE DİYOR?

TCK'nin 53. maddesine göre hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade etmektedir.

Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;

- Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

- Seçme ve seçilme ehliyetinden,

- Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

- Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

- Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

İmamoğlu'nun ceza aldığı 53. madde ne diyor? İşte ayrıntılar

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İmamoğlu'nun avukatları kararı istinaf için Bölge Adliye Mahkemesine götürecek. Ardından dava Yargıtay'a gidecek. Son sözü Yargıtay söyleyecek. Yargıtay'da karar onaylanırsa İmamoğlu, seçme ve seçilme hakkını kaybedecek.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ceza aldığı 53. madde ne diyor? İşte ayrıntılar...

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin YSK tarafından iptal edilmesinin ardından yeniden sandığa gidilmiş, 23 Haziran 2019'da yapılan seçimlerde Ekrem İmamoğlu bir kez daha başkan seçilmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekim 2019'da Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresine katılmak için Fransa'ya giden İmamoğlu'yla ilgili isim vermeden, "Avrupa'ya giderek Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" demişti. İmamoğlu da üstü kapalı olarak, "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır" ifadelerini kullanmıştı. "Seçimi iptal edenler ahmaktır" sözleri üzerine YSK suç duyurusunda bulunmuştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu\'nun ceza aldığı 53. madde ne diyor? İşte ayrıntılar...

Son Dakika Politika İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ceza aldığı 53. madde ne diyor? İşte ayrıntılar... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Ahmet Soylu : Kardeşim adalet var hukuk var kanunlar önünde herkes eşittir.Sanki olayı siyasi gibi göstermek suyu bulandırmak , çamur atmaktır.kesinlikle ön yargılı olmamal lazım kimse şah değil padişah değil incelenir yargıtayı var anayasa mahkemesi var gerçekmidir çamur atmakmıdır her şey belli olur kardeşim.Suç gerçekse cezasını çekecektir.Değilse tazminat davası açar bu kadar basit şu.Adalete hukuğumuza güvenmeliyiz. 170 268 Yanıtla

Advertisement