İçişleri Bakanı Ala: "Askeri Anayasa ile Asgari Demokrasi Olur" - Son Dakika
Politika

İçişleri Bakanı Ala: "Askeri Anayasa ile Asgari Demokrasi Olur"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Bu bölgede, Türkiye dışında, meselelere vaziyet edebilen, burada başka haritaların ortaya çıkmasını engelleyebilecek güçte istikrarlı başka devlet kalmadı.

24.08.2016 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Bu bölgede, Türkiye dışında, meselelere vaziyet edebilen, burada başka haritaların ortaya çıkmasını engelleyebilecek güçte istikrarlı başka devlet kalmadı. O bakımdan Türkiye'nin istikrarı hedef alınıyor ve istikrarının zayıf düştüğünü düşündükleri bir anda çok daha fazla saldırıyorlar." dedi.

Ala, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Darbe girişiminin ardından PKK ve DAEŞ gibi örgütler, Elazığ, Van, Bitlis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Tunceli ve en son Gaziantep'te büyük bir katliam şeklinde saldırılar düzenledi. Bu saldırıların artmasını neye bağlıyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Ala, 7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'de tek başına iktidar olma imkanı ortadan kalktıktan hemen sonra terör saldırılarının başladığını anımsattı.

Ala, ilk başta iki polisin şehit edildiğini, ardından Adıyaman'da jandarmaya saldırıldığını, saldırıların intihar saldırıları ve araçlara yüklenen bombalarla devam ettiğini belirtti.

Hedefin Türkiye'nin istikrarı olduğunu ifade eden Ala, şunları kaydetti:

"Bu bölgede, Türkiye dışında, meselelere vaziyet edebilen, burada başka haritaların ortaya çıkmasını engelleyebilecek güçte istikrarlı başka devlet kalmadı. O bakımdan Türkiye'nin istikrarı hedef alınıyor ve istikrarının zayıf düştüğünü düşündükleri bir anda çok daha fazla saldırıyorlar. Şimdi de bu FETÖ terör örgütünün darbe girişiminden hemen sonra, darbe girişimi başarılı olmayınca, hainler bertaraf edilince, 'Burada acaba bir zafiyet oldu mu' diye tekrar Türkiye'nin istikrarsızlaştırılmasını hedefleyen saldırılar meydana geldi. Yine aynı ittifaklar, DAEŞ bir taraftan, PKK bölücü örgütü bir taraftan, bunlara altyapı sağlayan FETÖ bir taraftan... Burada istikrarın hedef alındığı çok açık."

"Yönetime ülke ve millet el koydu"

Bakan Ala, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkenin lideri olarak doğrudan hedef alındığını, Erdoğan'ın istikrarın dilini de temsil ettiğini, güçlü Türkiye'nin bölgesindeki haksızlıklara diliyle karşı durduğunu aktardı.

Saldırıların Türkiye Cumhuriyeti'nin istikrarını hedef aldığından herhangi bir şüphe olmadığını anlatan Ala, sözlerine şöyle devam etti:

"Milletin darbeye karşı duruşu ve milletimizle beraber topyekun Türkiye'nin siyasi partileriyle, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın liderliğiyle, medyasıyla, bütün toplum kesimleriyle ülke olarak millet olarak buna karşı durduk. Darbeyi bastırdık, yönetime ülke ve millet el koydu. Şimdi bu en büyük zenginliğimiz. Buna yönelik, bu kardeşliği zedelemeye yönelik saldırılar yapıyorlar. Bu tuzağa bu millet asla düşmeyecektir ve bu meselelerin üstesinden gelecektir. Türkiye kendisine yönelik çok saldırıları bertaraf etti ve yoluna devam etti. Bunları da Allah'ın izniyle kararlı bir biçimde yoluna koyacak ve devam edecektir."

"RDX, bir fabrikasyon patlayıcı"

Ala, Gaziantep'teki saldırıya ilişkin yeni bir bilgi olmadığını, saldırganın kimliğinin henüz belirlenemediğini söyledi.

Patlamayla ilgili daha önce yapılan açıklamalar çerçevesinde değerlendirmeler yapabileceklerine vurgu yapan Ala, "Patlayıcı RDX, bir fabrikasyon patlayıcı. Böyle olunca bu profesyonel bir yardım almış imajını da doğurur. RDX patlayıcı tipi genellikle profesyonel bir kurgunun olduğunu gösterir ama burada böyle midir, değil midir, daha sonraki soruşturmalar ortaya çıkaracaktır." ifadelerini kullandı.

Ala, Gaziantep'teki patlamaya ilişkin rakamların daha önce de paylaşıldığını anımsatarak, "54 sivil vatandaşımız hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bunlardan 19'u kadın, 35'i erkek. İçlerinde 30 çocuk var. 8 kişinin kimlik tespit çalışması devam ediyor. Yaralı 97, bunlardan 45'i çocuktu. Şu anda hastanede yatan 51 yaralımızdan 12'sinin durumu kritik." diye konuştu.

"Askeri anayasa ile asgari demokrasi olur"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Türkiye böyle çok kolay ele geçirilebilecek bir ülke mi? Siz bu darbe hevesini neye bağlıyorsunuz?" sorusu üzerine de şu ifadeleri kullandı:

"1960'dan bugüne kadar 56 yıl olmuş. 56 yılda on kez doğrudan darbe olmuş ya da dolaylı darbe teşebbüsü olmuş. Bu, sistemin zafiyetini gösterir. Yani 60'tan beri ortak özelliği ne sistemin? Darbe dönemlerinde çıkmış askeri dönemde yapılmış anayasalarla yönetilmiş. Kabul etmek gerekirse askeri anayasa ile asgari demokrasi olur. Asgari demokrasi de iştahları kabartır, yani darbe heveslilerine imkan tanıyor çünkü... Oysa biz bu sistemi öyle reforme etmeliyiz ki mezardan Talat Aydemir çıksa gelse ve en güçlü birim, mesela ordunun başına geçse artık darbe yapma imkanı olmamalı. Bu, sistemik değişimdir. Bizim dönemimizde 2002'den beri bu ülkede her hedefimize ulaştık demiyorum ama hiç kimsenin hayatındaki ekonomik, sosyal durumu ve özgürlüğü daha geri gitmiş değil. Herkesinki bir veya birkaç adım ileri gitti. Ekonomik gelişmemiz 2 bin 500 dolarlardan çıktı 10 bin dolarlara. Şimdi 9 bin ama yine tekrar ileriye doğru gidecektir. "

"Türkiye'de operasyon yapılmasına müsait bir sistem var"

Ala, Türkiye'nin güvenilirliğinin çok arttığını, sermaye koymadan büyük yatırımlar yaparak uluslararası sermayeyi ülkeye çektiklerini dile getirdi.

Tüm bunlara rağmen 2007'de e-muhtıra ile karşı karşıya kaldıklarını anımsatan Ala, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rezil, akla mantığa aykırı bir kararla karşılaştık. 17-25 Aralık'ta savcı, hakim ve emniyetteki şube müdürlerinin iş birliğiyle darbe teşebbüs oldu, engellendi. Kesinlikle küçümsemek için söylemiyorum ama ilkokulda 1,5 yıl okumuş, meselelerden haberdar olmayan, sonra bir mahallemizde vaizlik yapan birisi çıkıyor. Bu sefer onun derlediği, topladığı kişilerle FETÖ'nün darbe teşebbüsüyle karşılaştık. 'Bunların hepsinin arkasında güçler var, bunlar maşadır, bunları kullananlar var' denebilir ama maşa olarak kullanılacak organizasyon ya da kimselerin, Türkiye'de operasyon yapmasına müsait bir sistem de var." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

İçişleri Bakanı Ala: "Askeri Anayasa ile Asgari Demokrasi Olur"
Kaynak: AA

Son Dakika Politika İçişleri Bakanı Ala: 'Askeri Anayasa ile Asgari Demokrasi Olur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement