Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali - Son Dakika
Politika

Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali

Başbakan Binali Yıldırım, "Beş yıl önce Hakk'a yürüyen Neşet Ertaş'ı yediden yetmişe hepimiz özlüyoruz.

23.09.2017 16:17

Başbakan Binali Yıldırım, "Beş yıl önce Hakk'a yürüyen Neşet Ertaş'ı yediden yetmişe hepimiz özlüyoruz. Allah'tan sesini, türkülerini dinleyebiliyoruz ama sohbeti de sazı da sözü de çok lezzetliydi. O milletin sanatçısıydı." dedi.

Başbakan Yıldırım, ilk kez düzenlenen Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali'nin açılışındaki konuşmasında, hoşgörü, sevgi ve saygının tohumunu eken, yaşamıyla topluma örnek olan halk ozanı Neşet Ertaş adına yapılan kültür sanat merkezinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Neşet Ertaş Haftası'nın da açılışını yaptıklarını belirten Yıldırım, "25 Eylül yani iki gün sonra büyük ustanın ölüm yıl dönümü. İki gün öncesinden Neşet Baba'nın huzurundayız. Mekanı cennet olsun. Sesi gönüllerimizde, cismi olmasa da yankılanmaya devam ediyor." diye konuştu.

Yazar Yaşar Kemal'in ifadesiyle "Bozkırın tezenesi" unvanını alan Neşet Ertaş'ın sazının yüreklere, vicdanlara ve ruhlara dokunmaya devam ettiğini anlatan Başbakan Yıldırım, Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nin Kırşehir'e hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali'nin geniş katılımlarla devam edeceğine inandığını vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin önemli değerlerinden Ertaş'a vefa göstermenin, herkesin vazifesi olduğunu belirtti.

Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi ile Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nin, gönül sultanlarının aziz hatırasını ve miras bıraktıkları eserlerini yaşatacağını kaydeden Başbakan Yıldırım, " Dede Korkut'tan Mevlana'ya, Hacı Bektaş-ı Veli'den Hacı Bayram'a, Ahi Evran'dan Aşık Paşa'ya hamurumuzu yoğuran bütün çınarlarımız bu mekanlarda yad edilecek. Keza Muharrem Ertaş'ın, Hacı Taşan'ın muhabbet dolu mirası da bu mekanlarda gelecek kuşaklara aktarılacak. Hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

"Saatlerce konuşsanız az gelir"

Başbakan Yıldırım, Kırşehirlilerle şu hikayeyi paylaştı:

"Kırşehirliye sormuşlar, 'İstiklal Marşı'nı kim yazdı?' diye. Şöyle cevap vermiş, 'Muharrem Emmim yazdı desek okuma yazması yoğudu, Hacı Emmin yazdı desek acep okuma yazması var mıydı? Yazsa yazsa Neşet Ağam yazmıştır.' Bütün okumuşların cevabını vermesi gereken bir soru var. Kendi yaktığı türkülerde 'garip' mahlasını kullanan Neşet Ertaş, o yoksullukta, mahrumiyette acaba o hikmetli dili, irfanı nereden devralmıştır? Abdallık geleneğinin Muharrem Ertaş'tan sonraki en büyük temsilcisi acaba o dili, o manayı nereden almıştır? Her konuşmamızda bu toprakların hikmetini, ruhunu ifade etmek için söylediklerimizi merhum Neşet Ertaş tek bir cümle ile özetliyor, 'Gönülden gönüle yol gizli gizli.' İşte bu beş kelimelik cümleyi anlatmak için saatlerce konuşsanız az gelir. O ise zor olanı başararak bir cümlede özetlemiş."

"İşte hikmet bu, mana bu"

Zahidem, Gönül Dağı, Yalan Dünya'yı ölümsüzleştiren Neşet Ertaş'ın, "Ahirim Sensin" türküsündeki "Garibim, can yıkıp gönül kırmadım, senden ayrı ben bir mekan kurmadım, daha bir gönüle ikrar vermedim, batınım sen oldun zahirim sensin, evvelim sen oldun ahirim sensin." dizeleri hatırlatan Yıldırım, "İşte hikmet bu, mana bu, gönül, ruh bu. Beş yıl önce Hakk'a yürüyen Neşet Ertaş'ı yediden yetmişe hepimiz özlüyoruz. Allah'tan sesini, türkülerini dinleyebiliyoruz ama sohbeti de sazı da sözü de çok lezzetliydi. O milletin sanatçısıydı." dedi.

Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Tıpkı Aşık Veysel, Aşık Mahsuni, Sümmani, Fahri Kayahan, Karacaoğlan gibi hatta milletin sanatçısı olduğunu şöyle ifade eder, Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı iken kendisine 'devlet sanatçısı' payesi vermek istiyorlar. O da bu teklife şöyle karşılık veriyor. 'Hepimiz bu devletin sanatçısıyız. Ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık gibi geliyor.' diye teklifi kabul etmiyor. Şu sözleriyle ne kadar büyük bir üstat olduğunu bir kez daha gösteriyor, 'Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam, benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek Büyük Millet Meclisi'nden üstün hizmet ödülü aldım ve bunu kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdadın adına aldım.'

Neşet Usta'yı, Neşet Baba'yı bir kez daha rahmetle minnetle yad ediyoruz. Onu ve onun bir gönül üstadı olmasına vesile olan babası Muharrem Ertaş'ı da aynı duygularla yad ediyoruz. İnşallah bu değerli sanatçılarımızın, ustalarımızın izinden giden, bıraktıkları eseri, bu değerli mirasın değerini bilen, evladı Hüseyin Ertaş gibi yeni yeni kuşaklar yetişir. İnşallah bu yeni neslin içinden de böyle büyük sanatçılar ortaya çıkar."

Neşet Ertaş'ın, "Ayağının türabıyım, dertlerinizin ortağıyım." sözünü hatırlatan Yıldırım, "Biz de hükümet, AK Parti iktidarı olarak 15 yılda diyoruz ki, 'ey milletim biz de sizin ayağınızın türabı, dertlerinizin ortağı olmaya devam edeceğiz." ifadesiyle sözlerini tamamladı.

"Saygı, olmazsa olmazımızdır"

Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş da programdaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci başta olmak üzere, Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nin açılışında emeği geçenlere teşekkür etti.

Abdallık geleneğine ilişkin bilgi veren Ertaş, "Abdallığın bir de felsefesi vardır, o da babamızın mezar taşında kısaca özetlenmiştir. Saygı, sevgi, hoşgörü. Bu değerler aslında evrensel olmakla beraber bizlerde özel yerleri vardır ve nesilden nesile aktarılır, öğretilir. Biz annemizden, babamızdan, amcamızdan, halalarımızdan böyle gördük, çocuklarımıza da böyle öğretiriz. Bunları karşıdan beklemeyi değil, karşımızdakine göstermeyi öğretiriz. Karşıdan gelmezse de 'Cahilin kusuruna bakılmaz.' der, geçeriz. Atalarımızın sözüdür, atasözümüzdür." diye konuştu.

Can yakmama ve gönül kırmamanın öncelikli kurallarından olduğunu vurgulayan Ertaş, şöyle konuştu:

"Saygı olmazsa olmazımızdır. 'Saygısızca bir çocuğu bile sevemezsiniz.' derdi babam. Saygı, sevgiyi kazandırır. Sevgi, hoşgörü getirir. Hoşgörü, anlayış demektir. Anlayış kavgayı, çatışmayı önler. Bir sevenimiz şöyle bir yorum yapmış, ben çok beğendim, 'Neşet Ertaş hem Alevi'dir hem Sünni'dir hem Bektaşi'dir hem Türk'tür, hem Kürt'tür hem Laz'dır hem Çerkez'dir.' Bu, böyle uzayıp gider. Bu memlekette ne kadar çeşit insan varsa Neşet Ertaş odur. Neşet Ertaş, bu milletin ortak değeridir."

Konuşmaların ardından "Neşet Ertaş Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık görülen Başbakan Yıldırım'a ödülü, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci tarafından takdim edildi.

Neşet Ertaş'ın eşi Leyla, oğlu Hüseyin, kızları Döne ve Canan Ertaş da programda yer aldı.

Yıldırım, Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'ni hizmete açtı

Başbakan Yıldırım, Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali öncesinde Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Yıldırım ve beraberindeki bakanlar, kurdele kesiminin ardından, Neşat Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ile Küratör Erkan Doğanay'ın "Neşat Ertaş Fotoğraf Sergisi"ni gezdi.

Programa, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, milletvekilleri ile diğer yetkililer eşlik etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement