TBMM'de 2014 Böyle Geçti - Son Dakika
Politika

TBMM'de 2014 Böyle Geçti

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başladı.

24.12.2014 10:36  Güncelleme: 10:44

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında kurulan 62. Hükümet TBMM'den güvenoyu aldı.

Meclis'te Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının önemli olayları şöyle:

1 Temmuz

AK Parti Grup Başkanvekilleri, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren ve 311 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçeyi TBMM Başkanlığı'na sundu.

HDP Grup Başkanvekilleri de HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı, cumhurbaşkanı adayı gösteren dilekçelerini TBMM Başkanlığı'na sundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının resmen kabul edilmesinin ardından istifa etmesi gerektiğini söyledi.

2 Temmuz

- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Lübnan'daki UNIFIL harekatına katılım süresini bir yıl daha uzatan Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

8 Temmuz

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan kurayla dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun üyeleri belli oldu.

9 Temmuz

Dört eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu, yaptığı ilk toplantıda başkanlığa, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'yü seçti.

İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Ekonomik ve Sosyal Konseyin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in mevcut yapısının daha geniş toplum kesimlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi ve kamu ağırlığının azaltılarak Konsey'in istişari fonksiyonunun ön plana çıkartılması amacıyla, ilgili kanun yürürlükten kaldırılıyor, yeni Ekonomik ve Sosyal Konsey oluşturuluyor............

10 Temmuz

Çözüm sürecine ilişkin Bakanlar Kurulu'na gerekli kararları almaya yetki veren Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, torba kanun tasarısının görüşmelerinde AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında kavga çıktı. Özel, Somalı madenciler ile ilgili konuştuğu sırada AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile arasında tartışma yaşandı. Özel ve Üstün arasında yumruklu kavga yaşandı. Araya diğer milletvekilleri girerek Özel ve Üstün'ü ayırdı.

11 Temmuz:

Plan ve Bütçe Komisyonu, 37 günlük, toplam 300 saat süren mesaisinin ardından, Soma'daki faciadan sonra madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren "torba tasarıyı" kabul etti.

14 Temmuz

Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, eski bakanlarla ilgili fezlekelerin yer aldığı klasörleri içindeki eklerle birlikte, dizi pusulasına bağlanarak iletilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiklerini belirterek, "Dosyalar gelinceye kadar bir toplantı yapmayacağız" dedi.

16 Temmuz

Ankara 11. İdare Mahkemesi, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, "TBMM Başkanlığı'nın dört eski bakanla ilgili fezlekelerin milletvekillerinin tetkikine açılması" yönündeki başvurusunu kabul etmemesi üzerine açtığı davayı, "incelemeksizin" reddetti.

Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürme durumunda avukatın dosya içeriğini incelemesi ya da belge örneği alması yetkisini kısıtlayan kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

17 Temmuz

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Soma'lı işçilere verilen sözler tutulmadı" diyerek, kürsüye çizme bıraktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik ise "İşçi kardeşlerimize ne söz verdiysek hepsini bir bir gerçekleştiriyoruz" dedi.

18 Temmuz

AK Parti'li birçok milletvekili ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nun çalışmalarını bitirmesinin ardından İsrail Büyükelçiliği konutunun önüne gelerek İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını protesto etti.

TBMM, İsrail'i kınayan ve saldırıların derhal durdurulmasını talep eden bildiri yayımladı. Bildiride,  "Kadın ve çocuklar başta olmak üzere masum sivillerin öldürülmesini tüm insanlığı yaralayan, kabul edilemez ve affedilemez insanlık suçu olarak görüyoruz. TBMM, uluslararası kuruluşların Filsitin halkına yönelik insanlık ve hukuk dışı saldırıların durdurulması için başta kalıcı ateşkes sağlanması olmak üzere her türlü adımı gecikmeksizin atmasını talep eder" denildi.

19 Temmuz

AK Partili kadın milletvekilleri, düzenledikleri basın toplantısında, boyunlarına Filistin poşusu taktı, ellerinde İsrail saldırıları sonucu yaşamını yitiren çocukların resimlerini taşıyarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.

TBMM Dışişleri Komisyonu da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayan bildiri yayınladı.

4 Ağustos

- TBMM Genel Kurulu'nda "sınır komşularındaki çatışmalara Türkiye'den katılımın" araştırılmasıyla ilgili görüşmelerde adına oy pusulası düzenlenen bazı milletvekillerinin Genel Kurul Salonu'nda olmadığının belirlenmesi üzerine kavga çıktı. MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak ile AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin arasındaki kavga, diğer milletvekilleri arasında tartışma çıkardı ve çok sayıda milletvekilinin karıştığı kavgaya dönüştü. Yüzlerine ve başlarına darbe alan Uzunırmak ve Şahin'e Meclis doktorları tarafından müdahale edildi.

TBMM'de grubu bulunan 4 siyasi partinin ortak açıklamasında, "Bu davranışların önlenmesi ve bir daha yaşanmaması için İçtüzük başta olmak üzere etkin önlemler alınması hususunda görüş birliğine varılmıştır" denildi.

14 Ağustos

Meclis tatile girdi. İçtüzüğe göre 1 Temmuz-1 Ekim arasında tatil yapan TBMM Genel Kurulu maden çalışanlarına iyileştirici düzenlemeler, kamu alacaklarının yapılandırılması 35 bin öğretmen ataması gibi kamuoyunun geniş kesimlerini ilgilendiren "Torba Kanun" tasarısının görüşmeleri devam ederken tatil edildi.

15 Ağustos

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiğine dair mazbatayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e iletti.

18 Ağustos

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, olağanüstü kurultayda genel başkan adayı olmak için görevinden istifa etti.

28 Ağustos

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...

Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başladı. Ant içme töreni için olağanüstü toplanan Genel Kurul'da, Erdoğan'ın ant içmesinden önce söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in talebini reddetmesi üzerine Başkanlık Divanı'na elindeki Anayasa ve İçtüzük kitabını fırlattı. Çiçek'in tutumunu protesto eden CHP'liler, Erdoğan yemin etmeden önce Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

Genel Kurul salonunda bulunanlar tarafından ayakta karşılanan Erdoğan, TBMM Başkanı Çiçek'ten mazbatasını aldıktan sonra Anayasa'nın 103. maddesine göre Cumhurbaşkanı yeminini etti. Yeminin ardından İstiklal Marşı okundu.

Yemin töreni için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Genel Kurul'a katıldı, töreni devlet erkanı da izledi.

1 Eylül

Nurettin Canikli'nin Gümrük ve Ticaret Bakanı olmasıyla boşalan AK Parti Grup Başkanvekilliği görevine, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı seçildi.

62. Hükümet'te görev alan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Efkan Ala TBMM Genel Kurulu'nda ant içti.

6 Eylül

AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında kurulan 62. Hükümet TBMM'den güvenoyu aldı.

10 Eylül

Somalı madenciler, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ile bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeleri de içeren "torba kanun tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

30 Eylül

Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM'de 2014 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement