Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından Ahlat'ta "Kaşgar'dan Ahlat'a Eski Türk İzleri" konulu konferans düzenlendi.
Ahlat Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansa Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ahlat İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Kaymak, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, İlçe Emniyet Müdürü Gazi Kaçmaz, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mahmut Doğru, konferansa katılanlara teşekkür ederek, Eren Üniversitesi olarak bu tür konferansların bundan sonrada devam edeceğini ifade etti. Rektör Doğru, kendilerini kırmayarak Ahlat'ta konferans vermeye geldiği için Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz'a ayrıca teşekkür ederek, Ahlat'ta ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Rektör Doğru, Avrasya İpekyolu Üniversiteler Birliği Toplantısı'nın bir ayağının da Ahlat'ta yapılacağını sözlerine ekledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz ise, beş yıldan beri Pekin Üniversitesi'nde, Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük projesinin başkanlığını yaptığını belirtti. Alyılmaz, Türklerin dünyaya şekil verdiğini, dünya kültür mirasına katkıda bulunduğunu, bunları da araştırmalar yaparak kanıtlamak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Alyılmaz; "Türklerin tarihi milattan önceye kadar uzanır. Önce söz vardı. İnsanlar sözleri belgelemek için yazıyı icat ettiler. İlk kullandıkları yazılarda kaya üstü tasvirlerdi. Bu tasvirlerin anlamı vardır. Mesela Tanrı'nın sembolü olarak güneşi, Kağan'ın sembolü olarak ayı kullanmışlardır. Güneş, Tanrı'nın sembolüydü. Kağan ise onun yeryüzündeki temsilcisiydi" dedi.
"TANRIYA BAĞLILIĞIN VE YAKARIŞIN SEMBOLLERİ 3 BİN 500 YILINA AİT"
Tanrıya bağlılığın ve yakarışın sembolü semahlar, semalar, oyunlar ve raksların M.Ö. 3500 yılına ait olduğunu belirten Ayyılmaz; "Semahlarda eller yukarıya doğru açıksa Tanrıya, Allah'a yakarışı bildiriyor, aşağıya doğruysa bu teslimiyeti bildiriyor. Bu inançlar kayalarda motif olarak kullanılmıştır. Bu kaya üstü tasvirlerdeki motifler yerleşik hayata geçilmesiyle halı ve kilimlerde kullanılmıştır" dedi.
Damgaların mensubiyetin, etnik ve kültürel kimliğin sembolü olduğunu söyleyen Alyılmaz, "Analarımızın halılarında, kilimlerinde, nakışlarında, oyalarında bu damgaları görmekteyiz" diye konuştu.
Alyılmaz, aklın ve zekanın uzantısı olan yazının, gelişmiş bir uygarlığın da göstergesi olduğunu belirterek, Yenisey ve Dağlık Altay Bölgesi Yazıtları, Moğolistan'daki yazıtlar, Orhun Yazıtları, Kazakistan'daki yazıtlardan örnekler verdi. Ahlat'ta çok sayıda tarihi eser olduğunu belirten Alyılmaz, bunlardan bir tanesi olan Emir Bayındır Türbesi'nin muhteşem bir eser olduğunu, sadece bu eserin bile UNESCO listesine alınabilecek ve dünyanın yedi harikası arasına sokulabilecek nitelikte olduğunu ifade etti.
Konferans sonunda Rektör Doğru tarafından Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Murat Yakar'a teşekkür belgesi ve plaket takdim ederken, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise günün anısına Ahlat bastonu hediye etti. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Ahlat'ta 'Kaşgar'dan Ahlat'a Eski Türk İzleri' Adlı Konferans - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?