Bilecik Mülakatı 102 Yıl Sonra Yeniden Canlandırıldı - Son Dakika
Yerel

Bilecik Mülakatı 102 Yıl Sonra Yeniden Canlandırıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Bilecik’e gelişinin ve Bilecik Mülakatı'nın 102. yıl dönümü dolayısıyla görüşmenin yapıldığı Bilecik Garı’nda tören düzenlendi. Törende, Bilecik Mülakatı 102 yıl sonra yeniden canlandırıldı.

05.12.2022 17:56  Güncelleme: 18:05

GÖKAY ŞİMŞEK

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin ve Bilecik Mülakatı'nın 102. yıl dönümü dolayısıyla görüşmenin yapıldığı Bilecik Garı'nda tören düzenlendi. Törende, Bilecik Mülakatı 102 yıl sonra yeniden canlandırıldı.

Bilecik Garı'nda törene, Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, Bilecik Eğitim Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Belediye Başkanı Vekili Melek Mızrak Subaşı, İl Genel Meclis Başkanı Osman Yılmaz, bürokratlar, siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törende, Sivas Devlet Tiyatrosu tarafından Atatürk'ün Bilecik'e gelişi ve Bilecik Mülakatı'nı anlatan gösteri ilgiyle izlendi. Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, Bilecik Mülakatı'nın Milli Mücadele döneminin önemli kırılma noktalarından biri olduğunu vurguladı. Bircan, şunları söyledi:

"Bundan 102 yıl önce Cumhuriyet'imizin temellerinin atıldığı, tarihin önemli sayfalarına adını altın harflerle yazdıran bir günü, tam da gerçekleştiği zamanda yeniden, bulunduğumuz Bilecik Tren İstasyonu'nda aynı duygu ve inançla yaşıyor ve yaşatıyoruz. Milli Mücadele'nin ilk yıllarında, TBMM hükümeti ile İstanbul hükümetinin açıktan açığa çalışmaya girdiği aylarda, Ankara'da Mustafa Kemal Paşa'nın çevresinde kümeleşen, onunla temsil edilen milli hükümetin güçlendiğini, TBMM ordularının doğu cephesindeki başarılarını gören padişah Vahdettin, 1920 yılı ekim ayı ortalarında Sadrazam Damat Ferit Paşa'yı atamıştı. 21 Ekim 1920 de kurulan Tevfik Paşa hükümeti, Mustafa Kemal ile bir antlaşma yolu arıyordu. Görüşmek üzere Ankara'dan bir buluşma yeri ve tarihi istediler. Tarihler, 5 Aralık 1920'yi gösteriyordu. 3 kıtaya 6 asır boyunca hak, adalet ve hoşgörü dağıtan şanlı Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Bilecik, Cumhuriyet'in de temellerin atılmasında kilit rol oynayacaktı. Milli Mücadele döneminin önemli kırılma noktalarından biri olan ve tarihe 'Bilecik Mülakatı' olarak geçen 5 Aralık 1920 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul hükümetinin temsilcileriyle Bilecik istasyon binasında bir araya gelecekti. Sevr'in kabul edilemeyeceğini ve kurtuluş mücadelesinin önemli mihenk taşı olarak görülen ve Bilecik Mülakatı olarak geçen bu önemli gün sonrasında İstanbul hükümetini temsilen gelen heyet ile birlikte Atatürk, aynı trenle Ankara'ya döndü. Bilecik Mülakatı'ndan olumlu ve somut bir sonuç alınamamış, ancak İstanbul hükümetinin bir ortak noktada buluşabilmek maksadıyla yetkililerini Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmeye göndermesi, Ankara hükümetini resmi olarak tanıdığını göstermektedir. Her zaman devletine ve milletine bağlı olan Bilecik halkı, Mustafa Kemal'in bağımsızlık fikrine ve milletimizin kurtuluşu için başlatılan milli mücadeleye büyük destek vermiştir."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

*Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

* Sivas Devlet Tiyatrosu tarafından Atatürk'ün Bilecik'e gelişi ve Bilecik Mülakatını anlatan tiyatro gösterisi

* Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Folklor Ekibi tarafından folklor gösterisi

* Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan'ın konuşması

Bilecik Mülakatı 102 Yıl Sonra Yeniden Canlandırıldı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Bilecik Mülakatı 102 Yıl Sonra Yeniden Canlandırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement