Erkan Aydın: Uludağ'ı Araplara Peşkeş mi Çekeceksiniz - Son Dakika
Yerel

Erkan Aydın: Uludağ'ı Araplara Peşkeş mi Çekeceksiniz

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Uludağ’da alan başkanlığı kurulması için TBMM’ye sunulan yasa teklifine tepki gösterdi. Aydın, "Buraları yabancılara, Araplara peşkeş mi çekeceksiniz? Bu kadar yeşili olan alan birilerinin, tek bir kişinin rant alanına mı çevrilecek? Bu yanlıştan bir an önce dönün" dedi.

02.12.2022 15:52  Güncelleme: 16:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEHRA DEĞİRMENCİ - SİBEL KAHRAMAN

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Uludağ'da alan başkanlığı kurulması için TBMM'ye sunulan yasa teklifine tepki gösterdi. Aydın, "Buraları yabancılara, Araplara peşkeş mi çekeceksiniz? Bu kadar yeşili olan alan birilerinin, tek bir kişinin rant alanına mı çevrilecek? Bu yanlıştan bir an önce dönün" dedi.

AKP milletvekilleri, Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden bir olan Uludağ'da 'alan başkanlığı' kurulması için geçen cuma günü TBMM'ye yasa teklifi verdi. Teklife göre; Uludağ'da doğal sit alanları ve diğer korunan alanların geliştirilmesi, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile alanda yürütülen faaliyetlerinde Uludağ Alan Başkanlığı yetkili olacak.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, bugün ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, daha önce Kapadokya'da alan başkanlığı kurulmasını desteklediklerini, ancak bunun sonuçlarının kötü olduğunu söyledi.

"KARARDAN VAZGEÇİLMEZSE İKTİDARIMIZDA SORUNU DÜZELTECEĞİZ"

Kapadokya'da yol yapmak ve rant oluşturmak için peribacalarının 4'ünün yok edildiğini belirten Aydın, aynı zihniyetin şimdi de gözünü Uludağ'a diktiğini savundu. Aydın, şöyle konuştu:

"Burası, Bursa'nın nefes alma alanı, su alanı, oksijen alanı. Şimdi, gelen teklifi inceledim. Koordinatlar vermişler, koordinatların anlaşılması mümkün değil. Harita mühendislerine çıkarttırdığımızda, 20 milyon metrekarelik alanı Uludağ Alan Başkanlığı olarak belirliyorlar. Şimdi, şu soruları sormak lazım. Uludağ'da kayak bölgeleri var; 1. ve 2. Bölge. Buraların sınırıyla kaplanmış olsaydı o zaman bu karmaşa giderebileceğinden buna destek verilebilir. Ancak burada Kirazlıyayla'dan milli parklara kadar uzanan; milli parkları, ormanı, yaban hayatı, doğal hayatı, endemik bitkileri kapsayacak bir düzenleme. Neden bu kadar yüksek bir alanı bu kapsam içine alıyorsunuz? İnsanın aklına sorular geliyor. Birincisi; 2018'de çıkardığınız, bu ağaçları kesmeyle ilgili kanun ile sorgusuz sualsiz ağaçları kesip yok mu edeceksiniz? Diğer bir soru; buraları yabancılara, Araplara peşkeş mi çekeceksiniz? Bu kadar yeşili olan alan birilerinin cebine, tek bir kişinin rant alanına mı çevrilecek? Bu yanlıştan bir an önce dönün. Eğer bu kargaşayı gidermek istiyorsanız sadece 1. ve 2. oteller bölgesini yapın. O, bu kadar büyük alanı kapsamayacağından mantıklı bir çözüm olabilir. Ama bu şekliyle gelirse biz, bunu hem desteklemeyeceğiz hem de Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Olmazsa da 6 ay sonraki iktidarımızda da bunu düzelteceğiz.

"AKP'NİN GİDERAYAK YAPACAĞI KATLİAMA İZİN VERMEYECEĞİZ"

1961 yılında Türkiye'nin beşinci milli parkı olarak kabul edilen Uludağ'ın, 13 bin hektarlık alanıyla bugüne kadar hem Türkiye'ye hem de Bursa'ya doğal varlık olarak hizmet ettiğini söyleyen CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ise buranın önemli bir kış turizm noktası olduğunu ifade etti. Uludağ'ın bugünlerde AKP iktidarının hedefinde olduğunu öne süren Karaca, "Ülkede satacak bir şey bırakmayan AKP iktidarı, artık arsa spekülatörlüğü, arsa rantçılığından sonra ülkenin kültür ve doğa varlıklarına da saldırmayı görev biliyor, yandaşlara peşkeş çekiyor" diye konuştu. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uludağ Milli Parkı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle milli parklar statüsünden çıkarılıyor. AKP Bursa milletvekillerinin önerisiyle de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasayla artık bu özelliğini kaybetmek üzere. Buradan başta AKP Bursa milletvekilleri olmak üzere tüm AKP'li yetkililere tekrar çağrı yapıyorum. Uludağ'ı sizin yandaşlarınıza peşkeş çektirmeyeceğiz. Uludağ, Türkiye'nin çok önemli bir su rezerve havzasıdır. Uludağ'ın etrafında kurulan onlarca su ve soda fabrikasıyla her gün milyonlarca litre su ambalajlanarak ülkenin dört bir tarafına gönderilmektedir. Uludağ faunasında sadece bu bölgeye özgü yaşayan birçok bitki, birçok hayvan türü var. Paçalı baykuşundan Apollo kelebeğine ve sadece bu bölgede yaşayan 21 tane endemik bitki var. Bu kültürel varlığı AKP'nin giderayak katletmesine izin vermeyeceğiz."

"ALAN BAŞKANLIĞI DEĞİL TALAN BAŞKANLIĞI"

Uludağ'da kurulmak istenen alan başkanlığını 'talan başkanlığı' olarak gördüklerini söyleyen DOĞADER Yürütme Kurulu Başkanı Sedat Güler de "Çünkü bu yasa tasarısıyla beraber Bursa'nın hayat kaynağı, yaşam kaynağı Uludağ'ı hızla talan edecektir. Büyükşehir Belediyesi'nin ve sermayenin kontrolüne bırakılacaktır. Orman Bakanlığı ve Milli Parklar işlevsiz kalacaktır. Yasa tasarısını hazırlayanlar sürekli şunun üstünde duruyorlar; 'Uludağ'da çok başlılık var biz bunu kabul etmiyoruz'. Uludağ'da çok başlılık yok. Uludağ'dan sorumlu, Orman Bakanlığı ve Milli Park Müdürlüğü'dür. Sadece Milli Park Müdürlüğü'nü rahat bıraksınlar, işlerini yapsınlar" dedi.

Bursa'nın temiz hava kaynağının Uludağ olduğunu ve içilen her damla suyun buradan geldiğini vurgulayan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

"Fakat turizm sermayesinin ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Uludağ üzerinde çok büyük bir baskısı var. En sonunda da bu yasa tasarısıyla bunu aşmaya çalışıyorlar. Bu, Uludağ ve Bursa'ya ihanettir diye düşünüyoruz. Uludağ'ın idam fermanıdır. Buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Biz, 2005'ten bu yana Uludağ'la ilgili teleferik projesi, Uludağ ormanlarını korumak, Uludağ'ın suyunu sömüren su şirketlerine karşı belki 15'in üzerinde dava açmışızdır. Bir türlü Uludağ'ın derdi bitmiyor. Çünkü bir taraftan belediye, yönetimini almak istedi. Dönemin Orman Bakanı, bu yetkiyi vermedi. Aynı siyasi partinin bakanı, aynı siyasi partinin belediye başkanına bu yetkiyi vermedi. Şimdi diyoruz ki bu alan başkanlığındaki yetkiyi tekrar belediyeye veriyorsunuz. Biz, bu yasa çıktıktan sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Uludağ'ın milli park olmaktan çıkarılacağını görüyoruz. Uludağ'ın milli park olmaktan çıkarıldığı andan itibaren Uludağ'ın yok oluşu hızlı bir şekilde başlayacaktır. Bu bir öngörü değil, aynısı Kapadokya sürecinde yaşandı. Kapadokya'ya alan başkanlığı geldiğinde Göreme Milli Park'ı içindeydi. Alan başkanlığı kurulduğunda hemen Kapadokya, milli park olmaktan çıkarıldı. Kapadokya'da yaşanan süreci, talan sürecini bütün Türkiye kamuoyu biliyor. Aynısı Uludağ'ın başına gelecektir. Uludağ'ın ormanları çok değerlidir. Dünyada bin 100 tane endemik bitki vardır. Dünyada olmayan endemik bitkiler Uludağ'dadır. Bu endemikler hızla yok edilecektir, bu endemiklerin olduğu bölgeler yapılaşmaya açılacaktır. Akabinde 3. oteller bölgesi belki gündeme gelecektir. O yüzden Bursa'nın su ve hava kaynakları hızlı bir şekilde yok olacaktır. Bir an önce bu yasa tasarısı Meclis'ten çekilmelidir."

Erkan Aydın: Uludağ\'ı Araplara Peşkeş mi Çekeceksiniz
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Erkan Aydın: Uludağ'ı Araplara Peşkeş mi Çekeceksiniz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement