Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi Aydın'da Görüşüldü - Son Dakika
Yerel

Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi Aydın'da Görüşüldü

Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi Aydın\'da Görüşüldü

Türkiye'de bir ilk olan Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi'yle ilgili ilk toplantı Sultanhisar Belediyesi'nin girişimleriyle Aydın'da gerçekleştirildi.

04.02.2012 15:41

Türkiye'de bir ilk olan Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi'yle ilgili ilk toplantı Sultanhisar Belediyesi'nin girişimleriyle Aydın'da gerçekleştirildi.

Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, ilçenin ilk jeotermal sahayı ihaleyle almasıyla bir ilki gerçekleştirdiğini ifade ederek "Bununla birlikte Türkiye'de yine ilk kez gerçekleştirilen ve 10 ilin kapsama alanına alındığı 'Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi' Aydın Sultanhisar'da başlatıldı" dedi.

Sultanhisar Nysa Otel'de yapılan ilk toplantıya Aydın Vali Yardımcısı Bestami Alkan ile birlikte Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Talat Şentürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ü. Bayram Kutlu, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ömer Faruk Durdu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri, MTA-MİGEM temsilcileri, Oda ve Borsa temsilcileri ile STK temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı.

4 saat süren toplantıda konuşmacılar jeotermal kaynakların kullanımı hakkında mevzuat, organize seracılık şartları, konut ısıtma, tarım, termal turizm, karbonmonoksit elde edilmesi, teşvik yöntemleri, alternatif ısıtma yöntemlerinin nasıl olacağı konusunda ortak akıl üretmek için bilgi alışverişinde bulundular. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, ilçenin ilk jeotermal sahayı ihaleyle almasıyla bir ilki gerçekleştirdiğini ifade ederek "Bununla birlikte Türkiye'de yine ilk kez gerçekleştirilen ve 10 ilin kapsama alanına alındığı 'Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi'

yine ilçemiz Sultanhisar'da başlatıldı. Öncelikle bu programın burada düzenlenmesinde büyük emeği olan AK Parti Aydın Milletvekillerimiz Mehmet Erdem, Semiha Öyüş ve Ali Gültekin Kılınç la beraber Bakanımız Mehdi Eker'e çok teşekkür ediyorum. 2009 yılından bu yana Jeotermal Belediyeleri Birliği Plan Bütçe Komisyon Başkanıyım. MTA'dan aldığımız Sultanhisar jeotermal sahası belediyemize aittir. İlçe sınırları içerisinde ihracat yapan seralarımız mevcut. Bunlardan bir tanesi kömürle, diğeri de jeotermalle ısıtılıyor. Yerel yönetimler ve özel idare ile çırpındığımız en önemli konu tarımsal üretim. Sultanhisar çilek üretiminde ilk üç sırada ve 30-35 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Biz üretimi daha geniş alana yaymak için jeotermal kaynağımızı kullanmak istiyoruz. Bölgemizdeki yatırımcı sayısının, istihdamın artması ve arazilerin verimli kullanılabilmesi için organize sera bölgeleri kurulmasını istiyoruz.

Önümüzdeki tek engel jeotermal yasalar. Bu yasaların yeniden düzenlenerek jeotermal kullanımının hem yerel üreticiye hem de elektrik üretiminde kullanan şirketlere kolaylık sağlamasını istiyoruz. Sorunlarımızı burada paylaşarak hiçbirimizin henüz kullanmayı öğrenemediği jeotermal kaynakları bu şekilde daha verimli olarak kullanabileceğimizi umuyorum" dedi.

"JEOTERMAL VE TEKNOLOJİK SERACILIK İLİMİZ İÇİN UMUT VERİCİ"

5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu kapsamında enerji üretiminin öncelikli olması, ülkemizde jeotermal enerjinin seracılıkta kullanılması yönünde teknolojinin geliştirilemeyişi ve bu alanda faaliyet gösterecek girişimcilerin olmayışının enerjinin sera ısıtmasında kullanılmasının geçtiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal; "Jeotermal Seracılık ilimizde tarımsal sanayinin ve tarımsal pazarlamanın gelişmesine neden olacağı gibi, yoğun istihdam sağlaması nedeniyle de ilimizdeki işsizlik problemini büyük ölçüde önleyecektir. İlimiz ekonomisi büyük oranda ivme kazanacaktır. Son yıllarda jeotermal ve teknolojik seracılık alanında bazı girişimlerin olması ilimizin seracılığı açısından umut vericidir. Jeotermal enerjinin seracılıkta kullanılması ile seracılıktan mevsimi dışında pazarda talep açığının olduğu dönemde birim alandan yüksek ürün alınarak, bunun iç ve dış pazarlarda yüksek fiyatla satılması ile ilimiz ekonomisi önemli ölçüde gelir sağlayacaktır. Ayrıca seracılığa girdi sağlayan sektörler olan sera imal eden ve kuran, gübre ve ilaç temin eden sektörler vb. doğrudan seracılıkla birlikte gelişecek ve ilimiz ekonomisi daha da canlanacak olup, tüm bu sektörlerin paralelinde de istihdam artacaktır" dedi.

Aydın'DA MEVCUT DURUM

Aydın'ın jeotermal sera varlığını aktaran Salih Köksal; "İl müdürlüğümüzde 2011 verilerine göre toplam 10 bin 95 dekar alanda örtüaltı üretimi yapmakta ve 34 bin 707 ton üretim gerçekleşmektedir. İlimizdeki seraların hemen hemen tamamına yakını polietilen (plastik) seralardır. İlimizde Germencik Gümüş ve Alangüllü köyünde 97 dekar, Köşk ilçesinde 41.4 dekar, Buharkent'te 11 dekar olmak üzere toplam 149.4 dekar jeotermal ısıtma yapan sera vardır.

Bu jeotermal seraların çoğu da jeotermalle ilgili mevzuat çıkmadan önce daha ziyade kendiliğinden çıkan veya çok yüzeysel jeotermal enerjinin kullanıldığı seralardır.

Aydın'da 2011 İl Özel İdaresi verilerine göre, Özel Sektöre ait 156 adet, MTA'ya ait 7 adet, Aydın İl Özel İdaresine ait 49 adet olmak üzere toplam 212 adet jeotermal arama ruhsat sahibi vardır. Özel sektöre ait 19 adet elektrik üretimi, Belediyelere ait 2 adet, 3 adet sera işletmesi ve Aydın İl Özel İdaresine ait 2 adet olmak üzere toplam 26 adet jeotermal kaynak işletme ruhsat sahibi vardır. İlimizde jeotermal potansiyeli hakkında, arama çalışmaları halen devam ettiğinden kesin bir şey söylemek mümkün değildir."

"5 BİN ÇİFTÇİ 63 BİN 467 DEKAR ALAN"

Jeotermal enerjinin seracılıkta kullanımın önünün açılması durumunda Aydın ilinde seracılık hızla gelişecek ve Antalya ilinden sonra ikinci büyük sera bölgesi oluşacaktır. Bu da ilin ekonomisine tahminlerin üzerinde katkı sağlayacaktır diyen Köksal; " Aydın ili genelinde jeotermal enerjiden Buharkent'te 2 çiftçi 11 dekar alanda, Germencik'te 11 çiftçi 97 dekar alanda, Köşk'te 1 çiftçi 41.4 dekar alanda faydalanıyor. Eğer destek ve su temini olursa Bozdoğan'da 13 çiftçi 30.86 dekar alanda, Buharkent'te 324 çiftçi 433.69 dekar alanda, Germencik'te 5 bin dekara kadar alanda faydalanacak, Köşk'te 399 çiftçi 3 bin 958.6 dekar alanda, Kuşadası'nda 9 çiftçi 63 dekar alanda, Aydın Merkez'de 8 çiftçi 414,34 dekar alanda, Nazilli'de 3 bin 175 çiftçi 44 bin 165 dekar alanda, Söke'de 1 firma 50 dekar alanda ve Sultanhisar'da 35 çiftçi 2 bin dekar alanda faydalanabileceği tespit edilirken, Yenipazar, Çine, Didim, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, ve Koçarlı ilçelerinde bulunan çiftçilerin faydalanmayacağı tespit edildi.

Aydın ilinin örtüaltı üretimi arttığına deyinerek 2002 yılında 5 bin 240 dekar alanda 22 bin 89 ton üretim sağlanırken 2011 yılında 10 bin 95 dekar alanda 34 bin 737 ton ürün yetiştirildi. Ürün deseni ise çilek, karpuz, domates, fasulye, hıyar, biber, patlıcan, marul ve kabak'tır. Aydın ili Jeotermal Sera alanının da arttığına değinerek 2002 yılında 20 dekar iken 2011 yılında 149.4 dekar alanda ağırlıklı olarak domates olmak üzere, biber, hıyar, Fasulye ve Gerbera'dır" dedi.

"HEDEF; 2023 YILINDA 150 MİLYAR TL TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ"

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Talat Şentürk; "jeotermal Önemli yapısal değişikliklerimiz oldu. 14 tane temel kanun çıkarıldı. Bakanlığımız yapılandırıldı. Avrupa ile uyum çalışmalarımız devam ediyor. 3 fasılda yapılan çalışmalarımızdan 1 fasıl oldu ama 2 fasıl yapılmadı. Kırsal Kalkınma yatırımlarımıza Kıbrıs şartı koşuluyor. Tarımda güzel gelişmeler oluyor. Tarım yeni bir paradigma kazandı. Gıda güvencesinden güvenirliğine, enerjiden sanayiye, biyoçeşitliliğin korunmasından sürdürülebilirliğe, tarımsal girdilerden tüketime kadar önemli değişiklikler oldu. Tabi bu arada Dünya'da da önemli çalkantılar oldu. Nüfus artışı, Küresel ısınma, Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar, bazı büyük tüketici ülkelerin gıda kullanımındaki değişiklikleri, Dünya'da üretim yeterli ama dağıtım sorunları var. Ülkemizde de AB ve Dünya Ticaret Örgütü kısıtlamaları var ama yine kendi ülkemizin şartlarına göre yapıyoruz. Tarım Bakanlığı olarak bir hedef koyduk 2023 yılında 40 milyar dolar ihracat Dünya'da ilk 5 ülke arasında ve 150 milyar TL'likte tarımsal üretim değerine ulaşmak. Şuanda 15.4 milyar dolar ihracata geldik her yıl 2 milyar dolar artış ile bu hedefe ulaşmak istiyoruz."

Vali Yardımcısı Bestami Alkan; "İlk toplantımızın Aydın'da yapılmasından dolayı çok mutluyuz. İnşallah bu toplantılar sonunda sıcak suyla seralar kurarız, köylümüz, çiftçimiz zenginleşir, dolayısıyla ülkemiz zenginleşir. 2023 hedefine ulaşmak için bu seralarımızın biran önce faaliyete geçmesi gerekiyor" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi Aydın'da Görüşüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement