Merkezefendi Belediyesi tarafından 'Merkezefendi İlçesinde Depremden Kaynaklı Can ve Mal Kayıplarını Önlemeye Yönelik Eylem Planı' bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Başkan Şeniz Doğan, "Depremle mücadele etmemizin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bilimin ışığında oluşturduğumuz eylem planlarımıza devam edeceğiz" dedi.
Depreme yönelik faaliyetlerini sürdüren Merkezefendi Belediyesi, vatandaşı bilinçlendirmek ve olası bir depreme hazırlıklı olmak için çalışmalarına devam ediyor. Prof. Dr. Ali Haydar Kayhan ile Prof. Dr. Halil Kumsar'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Merkezefendi İlçesinde Depremden Kaynaklı Can ve Mal Kayıplarını Önlemeye Yönelik Eylem Planı' bilgilendirme toplantısı, Merkezefendi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Yaklaşık üç saat süren toplantıya, Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ali Osman Horzum, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi İlçe Başkanı Av. Müjdat İlhan, önceki dönem Denizli Belediye Başkanlarından Ali Marım, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerinin temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
BİLİM İNSANLARI SUNUMLARIYLA VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRDİ
Deprem olgusu ve Denizli'nin depremselliği hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Halil Kumsar, Türkiye ve Denizli genelindeki diri fay hatları hakkında bilgiler verdi. Kumsar, Denizli'nin geçmiş dönemlerde yaşamış olduğu depremlerden bahsederek seminere gelen vatandaşları bilgilendirdi.
Mevcut yapıların deprem performansını değerlendiren Prof. Dr. Ali Haydar Kayhan, binaların deprem performansının değerlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunda kime başvurulması gerektiğini ve deprem hasarlarının önemli sebeplerinden bahsetti. Depremde kirişlerin ve kolonların önemini anlatan Kayhan, depreme dayanıklı yapı tasarımlarıyla ile ilgili de bilgiler verdi.
"YARALARI SARMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Yerel yönetimlerin en büyük sorumluluğunun insanı yaşatmak olduğunu söyleyen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, "Kahramanmaraş depreminin yaşattığı acıyı ve yıkımı görmek bizlerde büyük bir travma yarattı. Çok üzücü olaylar yaşadık. Doğal afetin, yıkıcı etkisinin hangi boyutlarda olabileceğini bir kez daha gördük. Ben ve ekip arkadaşlarım, deprem anından itibaren olay yerindeydik. Yaraları sarmaya, dertlere derman olmaya çalıştık. O kadim şehirlerin yok olduğunu gördük. Yerel yöneticilerin, birçok sorumluluğu var. Bizim için en büyük sorumluluk insanı yaşatmaktır. Bizler bir taraftan binaları yolları yaparken bir taraftan da hemşerilerimizin can güvenliğini sağlamanın derdindeyiz" dedi.
"ALINACAK ÖNLEMLERİ HEMŞERİLERİMİZLE PAYLAŞIYORUZ"
Bilimin ışığında çalıştıklarını vurgulayan Başkan Doğan, "Depremin risklerini, önlemleri doğru ve hızlı bir şekilde alarak Denizli halkı ile paylaşmamız gerektiğini düşündük. İlçemiz ve ilimiz deprem bölgesinde bulunuyor. Bunun bilincinde ve farkında olmamız çok önemli. Bu gerçekten kaçmadan, depremle mücadele etmemizin ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. On bir ilimizin etkilendiği depremlerde vefat eden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" diye konuştu.
"KARGAŞAYI VE TELAŞI YOK ETMEK İSTİYORUZ"
Başkan Doğan, deprem odaklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Göreve geldiğimiz tarihten itibaren ilçemizde depreme yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. AKUT'a her anlamda destek sağladık ve birlikte çalıştık. Deprem anında toplanılacak alanlarımızı belirledik. Bugün itibariyle farkındalığımızı bu toplantıyla birlikte Merkezefendimizden başlayarak genele yaymaya çalışacağız. Şu an yaşanan kargaşayı, telaşı, bilgi kirliliğini yok etmek istiyoruz. Depremden korkmayarak depremle nasıl mücadele edilir, nasıl yaşanır ve hangi önlemler alınır diye yola çıkacak olursak doğru sonuca ulaşacağız."
"VATANDAŞLARIMIZA BİLGİ VERMEK VE YOL GÖSTERMEK İSTİYORUZ"
Denetimlerin devam ettiğini de sözlerine ekleyen Başkan Doğan, "Binaların dayanıklı olup olmadığına dair, birçok kriterden oluşan hızlı bina taramasını hazırlayarak, vatandaşımıza bilgi vermek ve yol göstermek istiyoruz. Aksi durumda belediyemize ait hukuki sorumluluklarımızın da çok ağır olduğunu biliyoruz. Zemin etüdü ve binanın yapısı deprem öncesi yapacağımız çalışmalar. Bu eylem planımızın içerisinde, deprem anı ve sonrası yapacağımız faaliyetler de bulunuyor. Belediyemizde acil durum ekibimiz mevcut. Bizler, bu ekibimizi ve ekipmanımızı daha da geliştireceğiz. Ekiplerimiz, kolon ve kiriş konusunda sürekli denetimler gerçekleştiriyor. Bu denetimlerimize devam edeceğiz" diye konuştu.
"AKLIN VE BİLİMİN IŞIĞINDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Yerel yönetimler olarak birlikte çalışılmasının önemine vurgu yapan Doğan, "Koordinasyon eksikliği de kayıplara ve acılara yol açıyor. O yüzden bütün ilin koordineli bir şekilde çalışması gerekiyor. Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu salonun dolması bizleri bir kez daha umutlandırdı. Bu işin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Buraya gelerek katkı sunmanız çok kıymetli. Bugünkü ve sonrasında yapacağımız toplantılar ile kısa zaman içinde aldığımız yolları anlatacağız. Aklın ve bilimin ışığından asla vazgeçmeyeceğiz. İlçemizde verdiğimiz bu başlangıç ile hem örnek olacağımızı hem de hemşerilerimizi bilgilendireceğimizi düşünüyorum. Bu toplantılarımızı yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Gerçekleştirilen sunumların ardından Prof. Dr. Ali Haydar Kayhan, Prof. Dr. Halil Kumsar ve Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Soru-cevap kısmının ardından bilgilendirme toplantısı sona erdi.
Son Dakika › Yerel › Merkezefendi Belediyesi'nden Afet Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?