Aydın genelindeki dokuz oda ve borsanın sözcüsü seçilen Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ortak talep ve beklentileri Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) yapılanan Türkiye 8. Sanayi ve Ticaret Şurası'nda Aydın'da faaliyette bulunan dokuz oda ve brsanın sözcüsü olarak seçilen AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, oda ve borsanın ortak talep ile beklentilerini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na rapor olarak sundu. Şurada 81 ilin taleplerini sırayla il sözcüleri tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulundu. Şuraya katılan Başbakan Yardımcısı Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da ilgili talepleri konularına göre takip edip gerekli notları aldı.
AYDIN'IN TALEP VE BEKLENTİNLERİ 14 MADDEDEN OLUŞTU
AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Başbakan Dsvutoğlu'na sunduğu 14 maddelik Aydın'ın talep ve beklentilerini şöyle sıraladı: "Teşvik uygulamasının; incir, zeytin, kestane ve çilek gibi, ilin lokomotif ürünleri dikkate alınarak, sektörel bazda gerçekleştirilmesi ve gıda işleme tesisleri için 'asgari yatırım tutarının' düşürülmesi gerekmektedir. TEDAŞ mülkiyetindeki elektrik dağıtımı ile ilgili tüm sistemler bedeli karşılığında OSB'lere devredilmelidir. 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına yeni sanayi alanlarının eklenmesindeki bürokrasi kaldırılmalı, yatırımcıların müracaatları önemsenmelidir. İlimizde seracılığın gelişmesi için Jeotermal enerjinin kullanılacağı Tarıma Dayalı İhtisas OSB'lerinin kurulması desteklenmelidir. OSB Uygulama Yönetmeliği'nin 101. Maddesi gereği "Beton Santralleri ve bazı madenlerin kırma eleme tesisleri için çevresel limit konsantrasyon değerleri dikkate alınarak kurulabilmelidir. Büyükşehir olup da havaalanı olmayan tek il Aydındır. Aydın da hava limanı çok önemli bir ihtiyaçtır. Denizli-Aydın- İzmir hızlı tren hattı, Aydın-Denizli otobanı hayata geçirilmeli; Didim ve Kuşadası'nın çevre yolu ile alakalı ulaşım sorunları çözümlenmelidir. Kuşadası kruvaziyer limanı geliştirilmeli, Didim'e bir kruvaziyer liman yapılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı destinasyon listesine Didim de eklenmelidir. Bölgemizin ekonomik değerlerini arttırmak için, Aydın- Ödemiş arasındaki dağın tünel açılarak iki bölgenin birleştirilmesini istiyoruz. Resmi nüfusu ile Yaz nüfusu çok farklı olan; Kuşadası ve Didim gibi turizm kentlerine genel bütçeden ayrılan payların ve kamu yatırımlarının artırılması gerekmektedir. Termal suyun sağlık turizmi alanında kullanılması daha çok desteklenmelidir. İncir, pamuk, zeytinyağı gibi tarımsal ürünlere verilen destek iyileştirilmelidir. Jeotermal elektrik santrallerinin ve Büyük Menderes nehrinin aşırı kirliliğinin çevreye, tarım alanlarımıza verdiği zararları engelleyecek ciddi denetim mekanizmaları oluşturulmalıdır. Mesleki eğitimde çocuklarımızın ve gençlerimizin, ustalık ve ahilik değerleri ile üretme kabiliyeti ve isteklerinin oluşması için; UMEM projesinin de katkıları dikkate alınarak yeni müfredat çalışmaları yapılmalıdır. Adnan Menderes Üniversitesinin 3'e bölünerek; Aydın Merkezde Adnan Menderes, Nazilli de Sümer ve Söke de Milet üniversitelerinin kurulmasını istiyoruz. Yurt dışında şirket açan ortaklık kuran Türk firmalarının da Eximbank kredilerinden faydalanmasını talep ediyoruz" - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Şahin, Aydın Oda ve Borsalarının Talepelrini Başbakan'a İletti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?