Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Terörizm nasıl bir suçsa terörizmi övmek, desteklemek, yüceltmek, şirin göstermek, onu estetize etmek, romantize etmek de aynı şekilde bir suçtur ve bu dünyanın bütün demokratik ülkelerinde böyledir.

15.09.2015 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:

"Terörizm nasıl bir suçsa terörizmi övmek, desteklemek, yüceltmek, şirin göstermek, onu estetize etmek, romantize etmek de aynı şekilde bir suçtur ve bu dünyanın bütün demokratik ülkelerinde böyledir."

"Batı basınının güya DEAŞ terör örgütüyle mücadele ediyor bahanesiyle PKK terörünü, teröristleri şirin göstermeye çalışması, onları adeta romantize, estetize etmesi asla kabul edilemez."

"Türkiye de hem toplumu hem devletiyle hem ilgili bütün kurumlarıyla terörle mücadele ederken terörün propagandasına karşı da gerekli tedbirleri almak durumundadır."

"Kamu düzeni bütün vatandaşlarımızın, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, can ve mal güvenliği sağlanana kadar, herkesin özgür bir ortamda yaşayacağı şartlar temin edilene kadar terörle mücadele kararlı bir şekilde sürdürülecektir."

"Türkiye dünyanın en zengin ülkesi değil ama AB bütün olarak dünyanın ikinci büyük ekonomisi olmasına rağmen hala mültecilere gerekli yardımı, ihtimamı göstermemiş olması da hakikaten çok düşündürücü bir tablodur."

"Mescid-i Aksa'daki her ihlal ve işgal hareketi ateşle oynamaktır. İsrail şu anda ateşle oynuyor."

"Buradan İsrail yönetimine açık bir çağrı yapıyoruz, bu provokasyonları derhal durdursunlar. Mescid-i Aksa, Müslümanlara ait kutsal bir mekandır. Onun kutsiyetini korumak herkesin görevidir."

"İsrail askerlerinin, koruması altında, kirli postallarıyla Mescid-i Aksa'nın pak topraklarına, halılarına, camilerine ayak basmalarını şiddetle kınıyoruz."

"El-Halil kentinde Hz. İbrahim Camisi'nde yaptıkları gibi Mescid-i Aksa'nın da belli bölümlerini zamansal ve mekansal olarak taksim etmeye çalışmaktadır İsrail yönetimi. Böylece oraya aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilerin girmesini meşrulaştırmaya çalışmaktadır."

"Cumhurbaşkanlığı makamına hakareti, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmek hiçbir zaman mümkün değildir."

"Küçük siyasi hesaplarla, küçük siyasi puanlar elde etmek için, skor yapmak için cumhurbaşkanlığı makamına saldırmak siyaset değildir. Cumhurbaşkanlığına saldırarak, Cumhurbaşkanımızın şahsına ve ailesine saldırarak, medyada ilgi odağı olmaya çalışmak da gazetecilik değildir."

(13.35/13.41/13.48/15.33/15.35/15.38)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:

"Kürt kökenli kardeşlerimiz, milletimizin kopmaz, yeri dolmaz ve ayrılmaz birer mensubudur. PKK ile Kürt kökenli kardeşlerimizi bir ve aynı görmek tam bir cinayettir."

Terör örgütünün gayesi, varmak istediği menfur aşama da esasen budur. PKK ile Kürt kökenli kardeşlerimizi eşitlemek, milleti inkar eden, Türkiye'nin altını dinamitleyen kör bir tuzaktır. Bu tuzağa hiçbir sağduyulu vatandaşımız itibar etmeyecek, hiçbir dava arkadaşımız düşmeyecektir."

"Ortak kültür ve tarih şemsiyesinin altında toplanan büyük bir aile olduğumuz gerçeğini asla unutmadan sadırdan sadıra, gönülden dile dökülen muhabbet ve kardeşlik mesajlarımızla herkesi bir gördük ve birlikte kabul ettik."

"Eğreti kahramanlıklara, sahte çığırtkanlıklara, görevli provokatörlere yüzümüz tamamıyla dönüktür. Psikolojik hareketler, casusluk manevraları, algı operasyonları yalan ve aldatma düzenekleri bizim ne kardeşliğimizi bozabilecek ne de milli birliğin surlarından delik açabilecektir. Bu konuda kararlıyız."

(14.49/14.52) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Muş'ta askeri araca bombalı saldırı

Muş'ta terör örgütü PKK'nın, menfeze yerleştirdiği patlayıcının askeri aracın geçişi esnasında infilak ettirilmesi sonucu 1'i ağır 12 asker yaralandı.

(11.05) (Fotoğraflı)

4- Hakkari'de terör operasyonu

Yüksekova'da bazı mahallelerde kazılan hendeklerle oluşturulan barikatları kaldırmak için operasyon başlatan güvenlik güçlerine, teröristlerce roketatar ve uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi.

Olayda can kaybı ve yaralanan olmazken, güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle terör örgütü mensupları kaçtı.

(11.39)

5- Diyarbakır'da terör saldırıları

Merkez Bağlar ilçesinde PKK'lı teröristlerce zırhlı polis aracına atılan roketatar çay ocağına isabet etti.

Şans eseri ölen yada yaralananın olmadığı saldırıda çay ocağında büyük hasar oluştu.

İş yeri sahibi Fesih Karadeniz:  "Kürt ve Türk'ü birbirine düşürenin Allah belasını versin."

- Silvan'da ortaya çıkarılan 2 sığınakta terör örgütü mensuplarına ait 1,5 ton gıda, patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler ile 850 fişek ele geçirildi.

El yapımı patlayıcıyla tuzaklanarak yol kenarına terk edilmiş bir araçtaki bomba düzeneği etkisiz hale getirildi.

(13.21/13.49) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Hakkari'de terör saldırısı

Valilik, Yüksekova ilçesindeki 3. Piyade Tümen Komutanlığına terör örgütü PKK tarafından 7 havan saldırısı düzenlendiğini, havan mermilerinden 3'ünün askeri birliğe, diğerlerinin 4 mahalleye düştüğünü duyurdu.

Valilik ayrıca bazı internet sitelerinde yer alan "top atışı sonucu bir evin çatısının tahrip edildiği" yönündeki haberlerin asılsız olduğunu, evdeki hasarın teröristlerce gerçekleştirilen havan saldırısı sonucu oluştuğunun değerlendirildiğini bildirdi.

(13.57)

7- Van'da terör operasyonu

Eylem hazırlığı yaparken 3 uzun namlulu silah, tabanca ve mühimmatla yakalanan iki kişi "terör örgütü üyesi olmak" suçundan tutuklandı.

(12.05)

8- Erzurum'da terör operasyonu

Erzurum'un Tekman ilçesinde, bölücü terör örgütüne karşı yürütülen operasyonda üç terörist yaralı olarak yakalandı.

Teröristlerle birlikte 7 kalaşnikof uzun namlulu silah, bir biksi makineli tüfek, bir RPG 7 roketatar, bir lav silahı, 10 el bombası ile patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler ve silahlara ait çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

(13.43)

9- Diyarbakır'da STK'lardan PKK'ya "silahları bırak" çağrısı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren 600'den fazla sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Diyarbakır'da yayınladıkları bildiri ile terör örgütü PKK'ya Türkçe ve Kürtçe silah bırakma çağrısında bulundu.

Bildiriden:  "Barışın taçlandırılması için örgüt derhal silah bırakmalı, normalleşmenin önü açılmalı, korku ve baskıya neden olan dayatmalardan vazgeçmelidir."

"Yaşanan acı, gözyaşı, ıstırap, şiddet ve çatışmaları sona erdirmek için tek ses, tek yürek olmalı, aramıza fitne tohumları ekmeye çalışanları deşifre edip ortak değerlerimizi zaafa uğratanlara karşı ortak mücadele vermeliyiz."

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın:  "Teröre karşı durmak, yeniden büyük Türkiye idealine kilitlenmiş halk ve sivil toplum kuruşları olarak bu birliğe zarar verebilecek her türlü girişime karşı durmak için buradayız. Her türlü teröre, 'hayır' diyoruz."

(14.47/15.31)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Doğan Medya Grubu yetkilileri hakkında soruşturma

- Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Doğan Medya Grubu bünyesindeki basın kuruluşlarında yer alan bazı haberlerden dolayı yetkililer hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan soruşturma açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt, Güneş gazetesinin 10 Eylül 2015'teki "Al Sana Belge" başlıklı haberini ihbar kabul ederek, yaptıkları yayınlardan dolayı Doğan Medya Grubu hakkında resen soruşturma başlattı.

Grup bünyesindeki bazı televizyon ve gazetelerde "29 Ağustos 2015'te Siirt'te şehit düşen askerlerin fotoğraflarının sansürsüz yayınlanması", " Tunceli'de öldürülen PKK'lıların fotoğraflarının sansürlenmesi" ile " Cüneyt Özdemir'in PKK'ya katıldığı iddia edilen 'kırmızı fularlı kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil ile televizyondaki röportajı"nın soruşturmaya konu olduğu öğrenildi.

(12.00)

11- Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiası

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, teröre tepki yürüyüşlerinde "Cumhurbaşkanı ve devlet büyüklerine hakaret" iddiasıyla 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

(15.35)

12- İsrail askerleri Mescid-i Aksa'ya girdi

İsrail askerlerinin postallarıyla Kudüs'teki Harem-i Şerif bünyesinde yer alan Mescid-i Aksa Camii'nin minberine ulaştıkları bildirildi

Mescid-i Aksa'da İsrail güçleriyle Filistinliler arasında yaşanan arbedede 5 polisin yaralandı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri dolayısıyla Ürdün Kralı Abdullah ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal ile telefon görüşmesi yaptı.

FKÖ Yürütme Kurulu:  "Mescid-i Aksa'nın zaman ve mekan olarak bölünmesi kabul edilemeyecek. Bu, hiçbir zaman geçilmesi mümkün olmayan kırmızı çizgidir."

1948 Filistin İslami Hareketi Lideri Raid Salah:  "İsrail'in bölgedeki politikası bizleri zor durumda bırakıyor. Uzun dönemde planladıkları Mescid-i Aksa'yı yıkma projesini adım adım uygulamaya çalışıyorlar."

İHH Başkanı Bülent Yıldırım: "İsrail bunu yaparak Mescid-i Aksa'ya girişleri adileştirmeye çalışıyor. Yani bu normalmiş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor."

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic:  "Tüm tarafların sakin ve soğukkanlı davranması gerekli. Kutsal alanların statüsüne tam saygı çok önemli"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, eski Kudüs kentinin kutsal yerlerinde gerilimin artmasından endişe duyduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç:  "İslam aleminin, Harem-i Şerif'in kutsiyetine ve Müslümanların haklarına bu şekilde tecavüz edilmesi kabul etmesi mümkün değildir"

Tulkarim'de, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto eden Filistinli öğrencilere İsrail askerleri müdahale etmesi sonucu 5 Filistinli yaralandı.

(01.17/09.59/10.45/12.59/13.23/14.02/14.42/14.46/15.30/15.50)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- Sağlık Bakanlığı:

"Ambulansla Özgür Suriye Ordusuna silah taşındığını gösteren fotoğrafların kolaj çalışması ve sahte olduğu, sahte fotoğraflar kullanılmak suretiyle ortaya atılan iddiaların da gerçek dışı olduğu anlaşılmıştır."

"Gerçek dışı iddiaları gündeme getiren Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit hakkında TCK genel hükümlere göre işlem tesis edilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur."

(15.37)

14- Muğla'da kaçakları taşıyan tekne battı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışan kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 22 kişi hayatını kaybetti.

Büyük bölümünü kadın ve çocukların oluşturduğu kaçaklardan hayatını kaybedenlerin cesetleri Bodrum'daki hastanelerin morglarına kaldırıldı.

Muğla Valisi Amir Çiçek:  "Olayın haber verilmesinin ardından 5 bot bir anda organize olarak 249 kardeşimizi buradan kurtardı. Aralarında çocukların da bulunduğu 22 tanesi o sırada teknenin altında kalıyor ya da boğuluyor"

"Arama kurtarma çalışmaları şu an itibarıyla bitti. Tekne 50-60 kişilik olmasına rağmen 271 kişi alınmış"

(09.30/09.34/09.46/12.52/15.21)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

15- Seferihisar'da Suriyelilerin bulunduğu bot battı

Ege Denizi'nde yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışan 13 Suriyeliyi taşıyan lastik botun batması sonucu 2 kişi öldü, 11 kaçak kurtarıldı.

(13.41)

16- Ege'de can pazarı

Deniz yoluyla Yunanistan'a geçmeye çalışan 61 göçmenin bulunduğu bot, Ege denizinde su aldı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Yabancılar İletişim Merkezi "ALO-157"yi arayarak yardım isteyen göçmenler, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı.

Göçmenlerin çağrı merkeziyle gerçekleştirdiği telefon konuşması, yaşanan paniği ortaya koydu.

(12.42)

17- Avrupa'daki sığınmacı krizi

BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming:  "Avrupa'da yeni tel örgüler görmek istemiyoruz."

Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Leonard Doyle:  "Avrupa'da sıkı önlemler, sınır kontrolleri Ege'de daha fazla ölüm ve trajediye neden olacak."

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres: "Avrupa'nın Suriyeli sığınmacıları ve Müslümanları kabul etmemesi DAEŞ propagandasına yardım eder."

Macaristan hükümeti, sığınmacı krizinden dolayı ülkenin Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgelerinde olağanüstü hal ilan etti.

(13.38/14.25/15.30)

18- Sığınmacıların Avrupa umudu

Avrupa'ya gitme umudu taşıyan sığınmacılar, sosyal medyada yayılan " Almanya'nın 400 bin sığınmacıyı gece yarısına kadar alacağı" söylentisi üzerine, İstanbul ve Edirne otogarlarında yoğunluk oluşturdu.

Edirne Valisi Şahin:  "Sığınmacıların Yunanistan ve Bulgaristan sınır kapılarına yürümesine izin vermeyeceğiz.?"

"Dün gece sınırı geçmek için gelen 4 bin sığınmacı yakalanarak geri gönderildi."

(12.54/14.01)

19- Milli Eğitim Bakanlığı 105 branşa 37 bin kadro için öğretmen atamasını gerçekleştirdi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı:

"Öğretmenler unutulmaz ve bir öğretmen çok şeyi değiştirir. Her birimiz, kendi hayatımızda bunu yaşamışızdır. Öğretmenler değiştirirler."

(11.16/12.02/12.26) (Fotoğraflı-Görüntülü)

20- Mekke'deki vinç kazası- Hayatını kaybedenlere 300 biner riyal ödenecek

Mescid-i Haram'da meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybeden 5 kişinin cenazesi Kabe'de kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

- Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş ve diğer yetkililer, Mescid-i Haram'da meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybeden Türk hacı adaylarının eş ve yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.

Mescid-i Haram'da meydana gelen kazada yaşamını yitirenlerin ailelerine 300 biner riyal (80 bin dolar) ödenecek.

(12.28/14.11)

21- Eski hakim Karaçöl Kütahya'da yeniden gözaltına alındı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "örgüt kurma" iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra mahkemece serbest bırakılan eski hakim Karaçöl, Kütahya'da yeniden gözaltına alındı.

(04.31)

22- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İdris Bal hakkında bilgi istedi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski AK Parti Milletvekili İdris Bal hakkında, bazı konularda araştırılma yapılması amacıyla Ankara Terörle Şube Müdürlüğüne yazı gönderdi.

(13.12)

23- Bakan Şimşek'ten mükelleflere müjde

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla, 23 Eylül'e kadar verilmesi gereken Muhtasar Beyannameler ile Damga Vergisi Beyannamelerinin süreleri 28 Eylül Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldı.

(14.26)

24- İşgücü istatistikleri

Türkiye'de işsizlik oranı, haziranda bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 9,6 oldu.

İşsiz sayısı, aynı dönemde 2 milyon 789 bin kişiden 2 milyon 880 bin kişiye yükseldi.

- İşsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre ise 0,5 puan arttı.

Haziranda genç işsizlik oranı yüzde 17,7 olarak hesaplandı.

(09.59/10.23/10.37)

25- KPSS'de iki soru iptal edildi

Ankara 11. İdare Mahkemesi, 12 Temmuz 2015'te yapılan KPSS Öğretmenlik Alan Testi Coğrafya Öğretmenliği Temel Soru Kitapçığındaki iki sorunun iptal edilmesine karar verdi.

(14.49)

26- Suriye'deki iç savaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin:  "Esed reform yapmaya ve sağduyulu muhalifleri yönetime getirmeye hazır"

(14.35)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement