Yurt Dışında Oy Verme İşlemi Başladı - Son Dakika
Güncel

Yurt Dışında Oy Verme İşlemi Başladı

Yurt Dışında Oy Verme İşlemi Başladı

Cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışında oy verme işlemi başladı. İlk oy, Avustralya'da kullanıldı.

31.07.2014 04:28  Güncelleme: 09:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına, ilk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde oy verme hakkı tanınan seçimde, Avustralya'da yaşayan Türkler sandık başına gitti.

Melbourne Başkonsolosluk binasındaki özel odada tutulan sandıklar, boş oy pusulaları, seçmen listeleri, mühürler ve oy verme işleminde kullanılacak malzemeler, sabah erken saatlerde Melbourne Konsolosu Sinan Yeşildağ, seçim komisyonu üyeleri ve konsolosluk görevlileri tarafından, sandık başkanları ve kurul üyelerine teslim edildi.

Yaklaşık 2 saatlik son hazırlıklardan sonra oy verme işlemi başladı.

İLK OYU SAMSUNLU SİNAN SEVEN KULLANDI

Başkent Canberra ile Sydney ve Melbourne kentlerinde kurulan oy verme merkezlerine gelen Türk vatandaşları, kimliklerini görevlilere ibraz ederek, Yüksek Seçim Kurulu tarafından kendilerine oy kullanma hakkı verilen sandıklarda oylarını verdi.

Melbourne'de oy verme merkezi St. Kilda City Hall'da kuruldu. Buraya gelen Türk vatandaşları saat 08.00'de açılan merkezde herhangi bir yoğunlukla karşılaşmadan oylarını kullandı.

İlk oyu 8 numaralı sandıkta Samsunlu Sinan Seven kullandı.

Sinan Seven, ''Meodow Heihgts semtinde oturuyorum. Bir saatlik yoldan geldim. Birincilik bana nasip oldu'' dedi. Yurt dışında ilk kez oy kullandıkları için heyecanlı olduğunu belirten Seven, ''Çok gururluyum. Vatanımıza, milletimize hayırlı olur inşallah'' diye konuştu.

3 BİN 500 KİLOMETRE UZAKTAN OY KULLANMAYA GELDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmak için, 3 bin 500 kilometre uzaklıktaki Batı Avustralya'nın başkenti Perth'den Melbourne'e gelen Salih Arslan ise, mesafenin uzaklığından dolayı birçok kişinin oy veremeyeceğini savundu.

Perth kentinde 4 binden fazla Türk vatandaşının yaşadığını ifade eden Arslan, ''Bu, vatandaşlık görevi. Bu nedenle maddi külfetine veya uzaklık gibi diğer zorluklarına bakmadan gelip oyumuzu kullandık. Vatana, millete hayırlı olsun'' dedi.

Mesafenin uzaklığından dolayı Perth'te yaklaşık 2 bin kişinin oy kullanamayacağını tahmin ettiğini dile getiren Arslan, ''Eğer Perth'te sandık olursa 2 binin üzerinde oy kullanabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

Avustralya'da 15 yıldır yaşadığını ifade eden Tülay Orhan ise ''İlk defa oy kullandım. Oylar inşallah çalınmaz, hile olmadan kullanılır. Bu seçimin daha adaletli ve eşit bir şekilde olmasını umarım'' dedi.

Baki Altın da yurtdışında oy kullanma hakkından dolayı mutlu olduğunu belirterek, ''Bizim için çok büyük bir mutluluk, bize tanınan bir hak. Memleketimiz için hayırlı olsun'' diye konuştu.



"AVUSTRALYA'DA TARİHİ BİR AN"

Türkiye Cumhuriyeti Melbourne Başkonsolosu ve Seçim Komisyonu Başkanı Seyit Apak, şunları söyledi:

''Bugün gerçekten tarihi bir an, ülkemiz için, yurtdışında yaşayan insanlarımız için. Hep birlikte bu tarihi anı Melbourne'da yaşıyoruz. Hazırlıklarımız güzel bir şekilde tamamlandı. Vatandaşlarımız da gelmeye başladılar. Bu tarihi anda cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarını kullanmaya başladılar. İlgi olduğunu görüyoruz ama ne kadar oy kullanılacağını şu aşamada bilemiyoruz. 3. günün sonunda bunu daha iyi göreceğiz.''

ÇİN'DE YAŞAYAN TÜRKLER DE SANDIK BAŞINA GİTTİ

Çin'de yaşayan Türkler, cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için sandık başına gitti.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği ve Şanghay Başkonsolosluğu'nda yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi için her iki seçim merkezinde birer sandık kuruldu.

Çin'de sadece 31 Temmuz'da yapılacak oy verme işlemi için sandık başına giden Türkler, 17.00'ye kadar oylarını kullanabilecek.

Ülkede Pekin Büyükelçiliği ve Şanghay Başkonsolosluğu'nun yanı sıra Guangcou kentindeki konsolosluk ile birlikte toplam üç seçim merkezi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci turun gerekli olması durumunda Çin'de oylama, 18 Ağustos'ta yapılacak.

SON GÜN 3 AĞUSTOS

YSK'nın aldığı karar uyarınca, Almanya, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, KKTC, Lübnan, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da ilk tur için oylama 31 Temmuz-3 Ağustos'ta 4 günde yapılacak.

Kanada, Avustralya ve Rusya'da oy verme işlemi 31 Temmuz-2 Ağustos, Bulgaristan ve Kazakistan'da 1-3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

Sandık kurulacak diğer ülkeler ve oy kullanma süreleri şöyle olacak:

" Avusturya, Yunanistan, Cezayir, İngiltere, İsveç, Japonya, Katar, Kırgızistan, Macaristan ve Makedonya'da 2-3 Ağustos, Çin Halk Cumhuriyeti'nde 31 Temmuz, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2 Ağustos, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Kosova, Kuveyt, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da 3 Ağustos."

Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yurt Dışında Oy Verme İşlemi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.


Advertisement