Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler

Mersin, Mardin, Ağrı, Antalya, Aydın, Adıyaman, Adana, İstanbul, İzmir, Van, Bitlis, Manisa, Tunceli, Kocaeli ve Diyarbakır'da terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını bahane eden gruplar izinsiz gösteri düzenledi Mersin ve Tarsus'ta göstericilerin ateş açması sonucu 3 polis memuru yaralandı Ağrı'da göstericiler polise ait olduğu belirtilen eve saldırdı İzmir'de 3 kişi tutuklandı.

10.10.2014 01:45

Mersin, Mardin, Aydın, Antalya, Adıyaman, Adana, Van, İstanbul, Bitlis, Manisa, Tunceli, Kocaeli ve Diyarbakır'da terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını bahane eden gruplar izinsiz gösteri düzenledi.

Mersin'in çeşitli mahallelerinde düzenlenen izinsiz gösterilere polis müdahale etti. Demirtaş Mahallesi Yumuktepe çevresindeki olaylar sırasında göstericilerin ateş açması sonucu 2 polis ayaklarından yaralandı. Yaralı polisler, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Tarsus ilçesinde de izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, polise molotofkokteyli ve taş attı, bazıları da zaman zaman silahla ateş etti. Barbaros Mahallesi'ndeki gösteriler sırasında göğsüne isabet eden saçmalar nedeniyle hafif yaralanan komiser hastaneye kaldırıldı.

Kavaklı Mahallesi hemzemin geçit yakınlarında da göstericiler tarafından ateş açılması nedeniyle 2 kişi hafif yaralandı. Taşla yaralanan bir polis ile bir kişi tedavi edildi.

Bu arada, Tarsus'ta çok sayıda kişi olayların yaşandığı bazı mahallelere yürümek istedi. Polisin izin vermediği ve müdahalede bulunduğu grup, kentin farklı yönlerine doğru protesto yürüyüşünde bulundu.

-Tarsus'ta ölüm iddiasına yalanlama-

Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, yaptığı açıklamada, ilçede bazı mahallelerdeki izinsiz gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale ettiğini belirterek, bu konuda herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Özellikle sosyal medyada bilgi kirliliği yaratıldığını vurgulayan Göç, şöyle devam etti:

"Sosyal medyada ve halk arasında ilçemizde birkaç vatandaşın öldüğüne dair yalan haberler yayılıyor. Bunlar gerçek dışı. Şu ana kadar Tarsus'ta 2'si polis 5 kişi hafif şekilde yaralandı. Onların da sağlık durumları iyi. Vatandaşlarımıza sesleniyorum, aileler gençlerine ve çocuklarına sahip çıksınlar. Sorunlu yerlerde sokağa çıkmalarına engel olsunlar. Yanlış işler yapmasınlar. Güvenlik güçlerimiz görevini layıkıyla görevini yerine getiriyor."

- Ağrı'da göstericiler polisin evine saldırdı-

Doğubayazıt ilçesinde IŞİD'i bahane eden göstericiler bir polise ait olduğu belirtilen eve saldırdı.

Jandarmanın önlem almasıyla olaylar bir süreliğine yatıştı, akşam saatlerinde göstericiler Güven Caddesi'ndeki polise ait eve girmek istedi.

Olay yerine gelen jandarma ve polis ekiplerinin müdahalesiyle göstericiler, lastik yakarak olay yerinden kaçtı.

Doğubayazıt- İran çevre yolunda yolu lastik yakarak yolu trafiğe kapatan göstericiler, Doğubayazıt Çok Programlı Lisesi önündeki minibüsü ateşe verdi.

Güvenlik güçlerine taş, havai fişek ve molotofkokteyli atılması üzerine polis ve jandarma ekipleri, biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale etti. Ara sokaklarda vatandaşlar da tencere tavayla ses çıkararak göstericilere tepki gösterdi.

Son üç günde çıkan olaylarda 69 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

-Van-

Çatak ilçesinde izinsiz gösteri düzenleyen grup, sokak ve caddelerde lastik yaktı, çöp konteynerleriyle barikat kurdu.

Göstericilerle güvenlik önlemi alan polis ekipleri arasında kalan vatandaşlar için zırhlı polis araçlarından eylemci gruba yönelik anons yapıldı. Vatandaşların olaylardan zarar görmemesi için yapılan anonsta, "Eylemci grup, lütfen yapmayın, masum insanlar var. Lütfen zarar vermeyelim, yaptığınız eylem kanun dışıdır. Sadece Çatak halkına zarar veriyorsunuz. Lütfen yolu açın. Aksi halde güç kullanmak zorunda kalacağız" ifadesi kullanıldı.

Daha sonra müdahaleyle mahalle aralarına dağılan gruplar, saklandıkları yerlerden polis araçlarına molotofkokteyli, taş ve şişelerle saldırdı. Polisin eylemcilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesi devam ediyor.

Öte yandan, hasta almak için yola çıkan Çatak Devlet Hastanesi ambulansı, göstericiler tarafından taşlı saldırıya uğradı. Camları kırılan ambulans, hastaneye geri dönmek zorunda kaldı.

Tuşba ilçesinde gösteri düzenleyen eylemciler, polisle çatıştı.

Beyüzümü Mahallesi'nde toplanan bir grup gösterici, barikat kurup yolu trafiğe kapattı. Gruptakilerin, dağılmaları yönünde uyarı yapan güvenlik güçlerine havai fişek ve taşlarla saldırması üzerine, tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Müdahale sırasında Savaş Yücedağ ve Yunus Akdaş yaralandı.

Hastaneye kaldırılan Yücedağ'ın ameliyata alındığı ve sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Gösteriler mahalle aralarında devam ediyor.

-İstanbul-

Okmeydanı'nda polis ekiplerine molotofkokteyli, taş ve şişe atan gruba müdahale edildi.

Şark Kahvesi mevkisinde toplanan yüzleri maskeli kişiler, yola barikat kurdu. Gruptakiler, polisin dağılmaları yönündeki uyarısına molotofkokteyli, taş ve şişe atarak karşılık verdi. Bunun üzerine ekipler, gruba biber gazıyla müdahale etti. Ara sokaklara dağılan göstericilerden birinin, polis ekiplerine doğru silahla ateş ettiği öğrenildi.

Bölgedeki gerginlik sürüyor.

Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesi'nde toplanan grup da çöp konteynerlerini devirerek oluşturduğu barikatı ateşe verdi.  Polis ekiplerine molotofkokteyli atan göstericilere TOMA'dan sıkılan tazyikli suyla müdahale edildi.

Kağıthane Nurtepe ve Beyoğlu Hacıahmet Mahallesi'nde izinsiz gösteri düzenleyen gruplara da polis ekipleri tarafından müdahalede bulunuldu.

-Bitlis-

Zeydan Mahallesi'nde toplanan ve polisin müdahalesinin ardından dağılan göstericiler, tekrar Bitlis- Mutki karayolu üzerindeki Eski Sanayi Sitesi önünde bir araya geldi.

Burada ateş yakan göstericiler, barikat kurarak karayolunu trafiğe kapattı. Anonsların ardından dağılmayan göstericiler, polise taş, havai fişek ve molotofkokteyliyle saldırdı. Polisin, biber gazıyla müdahalede bulunduğu göstericiler, ara sokaklara dağıldı. Molotofkokteyli atılması sonucu çıkan alevler, itfaiye araçlarıyla söndürülürken, barikatlar polis ekiplerince kaldırıldı.

-Adana-

Hürriyet, Özgür, Şakirpaşa, Gülpınar, Kıbrıs mahalleleri başta olmak üzere kentin farklı noktalarında bir araya gelen gruplar, çöp konteynerlerini devirip, ateş yakarak izinsiz gösteri düzenledi. Gruplar, polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesi sonrasında ara sokaklara kaçtı.

Seyhan ilçesinde D-400 karayolunun Şakirpaşa ve Fevzipaşa mahallelerini ayıran kısmında lastik yakıp yolu trafiğe kapatan gruba ellerinde Türk bayrağı olan karşıt görüşlü grup müdahale etti.

Gruplar, arasında zaman zaman karşılıklı saldırılar gerçekleşti. Olay  yerine gelen TOMA ve polis ekipleri, grupların kavga etmesini önledi.

Protestocular Şakirpaşa Mahallesi istikametine kaçarken, Türk bayraklı grup Feyzipaşa Mahallesi girişinde bir süre bekledi. Grup, bu sırada "Ne mutlu Türküm diyene", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı, İstiklal Marşı okudu.

Ceyhan ilçesinde de Orhan Ekinci Bulvarı'na getirilen 2 otomobil, benzin dökülerek yakıldı. Protestocuların av tüfeği ve tabancayla ateş ettikleri görüldü, polise molotofkokteyli atıldı.

Jandarma ekipleri de olayları yatıştırmak için polise destek verdi. 6 Ocak Mahallesi'ndeki emniyet ve jandarmaya ait lojmanlar güvenlik nedeniyle boşaltıldı. Lojmanlarda kalanlar Öğretmenevine nakledildi.

İnönü Bulvarı'nın trafiğe kapatıldığı olaylara ekiplerin müdahalesi sürüyor.

-Manisa-

Şehzadeler ilçesi Nurlupınar ve Kazım Kabekir mahallelerinde izinsiz gösteri yapan grup, polisin "dağılın" uyarısını dikkate almayarak, molotofkokteyli, havai fişek ve taş attı.

Molotofkokteyllerinden bazıları TOMA'lara isabet etti. Yanmaya başlayan TOMA'lar, diğer araçlardan sıkılan suyla söndürüldü.

Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'in yönettiği operasyonda, gruplar, polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesi sonrasında ara sokaklara kaçtı.

Gösterilerde 2 kişi gözaltına alındı.

-Tunceli-

Hozat ilçesindeki adliye lojmanlarına kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce uzun namlulu silahlarla taciz ateşinde bulunuldu.

Kaymakamlık önünde bulunan polis kulübesindeki polis memuru, yüzleri maskeli grup tarafından atılan taşla yüzünden yaralandı.

Kent merkezinde ise yüzleri maskeli grup, Moğultay Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde ateş yakarak barikat kurdu. Grup, aynı caddedeki bazı banka şubeleri ile polis araçlarına molotofkokteyli attı.

Güvenlik güçlerinin basınçlı su ve biber gazıyla müdahale ettiği grup, ara sokaklara kaçarak Telekom il binasına ve bir okula molotofkokteyli attı.

Bazı iş yerleri ve kamu binalarına da zarar veren grup, polisin müdahalesiyle dağıldı.

-Kocaeli-

TEM otoyolu Gebze geçişi İstanbul istikametinde yakılmak üzere hazırlanmış 7 otomobil lastiğiyle bir molotofkokteyli bulundu.

Alınan bilgiye göre, otoyolun Gebze geçişi İstanbul istikametinde bir grubun yola lastik indirdiği ihbarı üzerine polis ekipleri harekete geçti.

Bu sırada polisi fark eden gruptakiler, 7 otomobil lastiği ve bir molotofkokteylini bırakarak kaçtı.

Polis, şüphelilerin yakalanması için çevrede geniş kapsamlı çalışma başlattı, 2 kişi gözaltına alındı.

-İzmir-

Menemen ilçesinde izinsiz gösterilerde gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı.

Asarlık Mahallesi'nde dün gece yapılan eylemde, belediye otobüsüne molotofkokteyli attıkları, çevredeki kamu binalarını taşladıkları iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişi adliyeye sevk edildi. Şüpheliler çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

-Antalya-

Kepez ilçesine bağlı Güneş Mahallesi Hastane Caddesi'nde toplanan grup, polise taş ve molotofkokteyliyle saldırdı.

Lastik ve benzeri malzemeleri yakan, çöp konteynerleri, taşlarla barikat kuran gruba, polis müdahale etti.

Bir büfenin de hasar gördüğü olaylara karıştıkları iddia edilen 3 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan, yolda yanan bazı malzemeler TOMA'dan su sıkılmasının ardından belediye ekiplerince temizlendi.

-Mardin-

Nusaybin ilçesinde izinsiz gösteri yapan grup, PTT'ye ait 2 aracı ateşe verdi.

Alınan bilgiye göre, Nusaybin Selahaddin Eyyubi Mahallesi'nde toplanan grup, PTT Nusaybin Şubesinin otoparkındaki kamyonetle minibüse molotofkokteyli attı.

Alev alan araçlara olay yerine gelen Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri müdahalede bulundu.

İki araç yangın nedeniyle kullanılmaz hale gelirken, kaçan göstericilerin şubesi binasına da zarar verdiği belirtildi.

Saldırganların yakalanması için çalışma başlatıldı.

-Adıyaman-

Kahta ilçesinde bazı gruplar, okullara ve güvenlik güçlerine taş, sopa ve molotofkokteylleriyle saldırdı.

Değişik noktalarda ateş yakıp slogan atan grup, yaktıkları ateşi söndürmeye giden itfaiye ekiplerini taş yağmuruna tuttu. Girne Mahallesi'ndeki Şehit Mehmet Özbek İlkokulu çevresinde de ateş yakan eylemciler, okulun camlarını taşlarla kırdı.

Polislere de taşlarla saldıran göstericiler, bir polisi başından yaraladı. İsmi açıklanmayan polis, ambulansla Kahta Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Öte yandan, ilçe sakinleri eylemcilerin sokak aralarında ses bombası patlatmaları ve etrafa saldırmalarına tepki gösterdi.

Çok sayıda göstericinin gözaltına alındığı, ilçenin değişik noktalarındaki eylemlerin devam ettiği öğrenildi.

-Aydın-

İzinsiz gösteri düzenleyen gruba, polise taşla saldırması üzerine müdahale edildi.

Ovaeymir Mahallesi Osman Yozgatlı kavşağında terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan grup, çöp konteynerlerini ateşe verdi. Polise taşla saldıran göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

Sokak aralarına kaçan göstericiler daha sonra İzmir-Aydın otoyolu şehir bağlantısını trafiğe kapattı. Otoyol girişlerini trafiğe kapatarak araçların güvenliğini sağlamaya çalışan polis,burada da grubun taşlı saldırısına uğradı.

Polis bir kez daha müdahale ederek grubu dağıttı, otoyol bağlantısını trafiğe açtı.

Emniyet güçlerinin kent merkezindeki geniş güvenlik önlemleri devam ediyor.

- Gaziantep Ülkü Ocakları Başkanı Doğan'dan açıklama-

Gaziantep Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Doğan, ülkücü gençleri milli hassasiyetlerini kullanarak yanlarına çekmek isteyenlere karşı sağduyulu olunması ve provokasyonlara gelinmemesi gerektiğini bildirdi.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde yaşanan olayları yakinen takip ettiklerini belirtti.

Yaşanan hadiseler esnasında şehir efsanesi şeklinde gelişen duyumlar sonucunda ülkede kaos çıkarmaya çalışanlara fırsat verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Doğan, Ülkü Ocakları'nın tavrının açık ve net olduğunu ifade etti.

Doğan, şunları kaydetti:

"Yaşanan bu süreçte Ülkü Ocaklarımızı ve ülkücü gençlerimizin de milli hassasiyetlerini kullanarak yanlarına çekmek isteyenlere karşı sağduyulu olunmalı ve provokasyonlara gelinmemelidir. Ülkücüler olarak nihai önceliğimiz Türk milletidir. Müdafaa ve kendimizi savunma hakkımızı saklı tuttuğumuzu belirterek, Ülkü Ocakları'nın yaşanan bu olayların içine asla çekilemeyeceğinin tüm kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz. Gençlerimizin de bu konuda hassas ve sağduyulu olacağına inancımız tamdır."

-Diyarbakır-

Diyarbakır'ın Silvan ilçe merkezinde toplanan bir grup, Silvan-Bitlis karayolunu, barikat kurup ulaşıma kapatmak istedi.

Olay yerine gelen güvenlik güçlerinin uyarısına taş, molotofkokteyli ve havai fişekle karşılık veren göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

Bu sırada göstericilerin attığı bir molotofkokteyli, polisin kullandığı Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'na (TOMA) isabet etti. Alev alan araçtan inmek zorunda kalan polis, grubun saldırısı üzerine havaya silahla ateş açtıktan sonra olay yerinden ayrıldı.

Araçta hasar oluştu. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement