2009 Yılı "Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri" Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Basın Bültenleri

2009 Yılı "Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri" Sahiplerini Buldu

2009 Yılı "Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri" Sahiplerini Buldu

BASIN BÜLTENİDİR.

16.06.2010 19:07

BASIN BÜLTENİDİR.

Muhteşem gecede 31 gazeteciye ödül

50’inci yılına ulaşan “ Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri” Maslak Sheraton Otel’de düzenlenen muhteşem bir törenle sahiplerine verildi. Açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Orhan Erinç ödüllerin başarılı bir mesleki uygulamayı simgelediğini belirterek “ Ancak aradan geçen 50 yılda ifade özgürlüğünün sağlanması konusunda sınırlı bir gelişme yaşanmasına karşın gazetecilerin çalışma koşullarının düzeyinde tam bir geriye gidiş var” dedi.

TGC BİZİM GAZETE-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce (TGC) düzenlenen 2009 yılı “Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri” sahiplerini buldu. Maslak Sheraton Otel’deki ödül tören aynı gün gün vefat eden TGC’nin 36 sicil numaralı en kıdemli üyelerinden Ali Sema Aydoğdu ve aramızda olmayan tüm basın emekçileri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Orhan Erinç yaptı. 50’inci yılına ulaşan “Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri”nin başarılı bir mesleki uygulamayı simgelediğinin altını çizen Erinç, “Ancak aradan geçen 50 yılda ifade özgürlüğünün sağlanması konusunda sınırlı bir gelişme yaşanmasına karşın gazetecilerin çalışma koşullarının düzeyinde tam bir geriye gidiş var” dedi.

Erinç, gerek yasaların yapılmasında, gerek uygulanmasında hukukun kötüye kullanılmasından kaynaklanan sorunların günümüzde de gündemden düşmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

Demokrasi tanımında ortak bir görüşe varılmamış olmasının ceremesini medyaya ve gazetecilere yüklemek isteyenlerin ne yazık ki eksileceğine çoğalıyor. Türk Ceza Yasası tümüyle değiştirilirken yapılan yanlışlar, bugün çok sayıda gazetecinin ya hapis tehdidiyle karşı karşıya kalmasına ya da denetimli ifade özgürlüğü sürecine girilerek gazetecilerin sansürün en kötüsü olan kendi kendini sansür zorunluluğunu anımsamasına neden oluyor. Tutukluluğun ceza infazı anlamına gelen süresi nedeniyle mesleklerini yapmaktan alıkonulan Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan”ı da buradan bir kez daha selamlıyorum.

Türk Ceza Yasası’nın ifade özgürlüğünü sınırlayan maddelerinin halkın bilgilenme hakkına saygı duyan meslektaşlarımızı görevlerini yerine getirmekten alıkoymayacağını bir kez daha vurgularken Adalet Bakanlığı’nda yürütülen gözden geçirme çalışmalarının hızlandırılması gereğine de dikkat çekmek istiyorum.

Türkiye’nin ‘hapiste gazetecisi olmayan bir ülke’ konumuna geleceği vaadlerinin yerine getirilmesindeki gecikmeler, korkarım ki uluslararası saygınlığımızı da olumsuz etkileyecek sonuçlarla bizleri karlı karşıya bırakabilecektir.”

Ödül törenine, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü (BYEGM) Murat Karakaya, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, AA İstanbul Bölge Müdürü Ümit Kanoğlu, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) Başkanı Figen Toksü, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Atilla Sertel, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Esat Yılmaer, ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende daha sonra “Gazetecilik” dalında Necdet Doğan, Cengiz Kahraman, Doğan Satmış, Mehmet Tezkan, İbrahim Yıldız; 'Radyo-TV' dalında Prof.Dr. Şükran Esen, Zafer Arapkirli, Mehmet Ayan, Orhan Ayhan, Sibel Güneş; “İnternet' dalında Prof. Dr. Nurdoğan Rigel, Ercüment İşleyen, Hakan Kara, Celal Toprak’tan oluşan ödül seçici kurulunca belirlenen '2009 Yılı Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu.

GAZETECİLİK ÖDÜLLERİ

Ayşe Arman 31 Mayıs 2009”de Hürriyet gazetesinde yayımlanan “Eşcinsel Hakem” başlıklı yazıyla “Röportaj” dalında ödüle değer görülen Ayşe Arman yurtdışında olması nedeniyle törene katılamadı. Arman’ın yerine ödülünü Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, TGC Başkanı Orhan Erinç’ten aldı.

23-26 Kasım 2009”da Akşam gazetesinde yayımlanan “Akşam Karabağ”da başlıklı araştırmasıyla “Araştırma” dalında ödül alan Nagehan Alçı da yurtdışında olmasından dolayı törene katılamadı. Alçı’nın ödülünü Akşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Cengiz Kahraman, TGF Başkanı Atilla Sertel’den aldı. 29 Eylül 2009”da Milliyet gazetesinde yayımlanan ““Devletin Kürt Filmi”“ başlıklı araştırmasıyla aynı dalda övgüye değer görülen Belma Akçura’ye da ödülü TGF Başkanı Atilla Sertel tarafından verildi.

“Haber-Siyasal” dalında ödül 13-14 Ağustos 2009”da Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Cemaate Dokunulamadı”“ başlıklı haberi ile İlhan Taşçı’ya gitti. Taşçı ödülünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’ten aldı.

“Haber-Ekonomi” dalında Bahadır Özgün ve Şebnem Turhan 10 Şubat 2009’da Referans gazetesinde yayımlanan “TÜİK”in Tekstil Sürprizi” başlıklı haber haberleriyle ödül aldılar. Özgün ve Turhan’a ödüllerini TÜHİD Başkanı Figen Toksü verdi.

Habertürk gazetesinde 2 Temmuz 2009”da yayımlanan “Kahramanları Öldürdüler” başlıklı haberiyle “Haber-Çevre Eğitim Sağlık” dalında ödüle değer görülen Enis Yıldırım’a ödülü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay tarafından verildi.

Aynı dalda Hürriyet gazetesinde 23 Aralık 2008’de yayımlanan “Bir Cümle Silindi Zehir Şehire İndi” başlıklı haberi ile Ali Dağlar övgüye değer görüldü. Törene geciken Dağlar’a ödülü daha sonra TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş tarafından verildi. Yıldırım, ödülünü alırken şunları söyledi: “Böyle değerli bir ödülü kazanmaktan mutluluk duyuyorum. Beni bu ödüle layık örenlere teşekkür ediyorum. 5 yıl önce Trabzon’dan Ankara’ya gediğimde hedeflerim büyüktü. Bunları yavaş yavaş elde etmeye başladım. Bugün benim aynı zamanda evlilik yıl dönümüm iki mutluluğu birlikte yaşıyorum.”

“Haber-Kültür Sanat Magazin” dalında Hürriyet gazetesinde 24 Temmuz 2009”da yayımlanan “Kanatlı Melek 160 Yıl Sonra Yüzünü Açtı” başlıklı haberiyle ödüle değer görülen Serkan Akkoç, ödülünü BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya’dan aldı.

“Haber-Spor” dalında Murat Ağca Habertürk gazetesinde 25 Kasım 2009”da yayımlanan “700 Bin TL Kazandı Haram Diye Almadı” başlıklı haberiyle ödül aldı. Ağca’ya ödülünü BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya verdi. Habertürk gazetesi adına bu ödülü almaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Ağca, “Yeni bir gazeteyiz, büyük bir heyecanla başladık. Sanırım güzel şeyler yapıyoruz. Bununda ödülünü alıyoruz. Habertürk ailesine teşekkür ediyorum” dedi.

Habertürk gazetesinde 20-21 Kasım 2009”da yayımlanan “Size Bir Dersim Hikayesi Anlatayım” başlıklı yazısıyla “Köşe Yazısı”dalında ödül Yavuz Semerci’ye gitti. Ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Satmış’tan alan Semerci, “Beni bu ödüle layık gördüğünüz için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. En kısa süre içinde yazdığım iki yazıydı. Ama hayatım boyunca taşıdığım bir hikayeydi. Dolayısıyla bu Türkiye gerçeğini sizlerle paylaştığım için çok mutluyum” diye konuştu.

“Spor Köşe Yazısı” dalında ise Bağış Erten Radikal gazetesinde 2 Temmuz 2009”da yayımlanan “Armstrong, Pelps, Bolt, Real Madrid”de Oynar mı?” başlıklı yazıyla ödül aldı. Erten’e ödülünü TSYD Başkanı Esat Yılmaer’den aldı.

Geçtiğimiz yıl Futbol Ekstra programıyla övgüye değer bulunduklarını söyleyen Erten, duygularını şöyle ifade etti: “Hiçbir ödül buna benzemiyor çünkü söz uçar yazı kalır. Radikal gazetesinde yayınlanan bir yazıyla bu ödülü aldığım için oradaki çalışma arkadaşlarıma ve ödülü verenlere çok teşekkür ediyorum. Bonservisim her zaman için Nail Güreli’dedir. Nail Ağabeye buradan saygılarımı sunuyorum. Onunla başlamıştı her şey.”

“Sayfa Düzeni-Birinci Sayfa” dalında ödül 2 Mart 2009 tarihli Hürriyet gazetesinin sayfası ile Fikret Ercan’a gitti. Ercan’a ödülü Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk tarafından verildi. Ercan şöyle konuştu: “Gerçekten çok gururluyum. Biz gazetecilerin alkışı tek duyduğumuz yer burasıdır. 40 yıllık meslek hayatımda 5’inci kez bu onura nail oldum. Katkıda buluna bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu ödülü geçen yıl kaybettiğimiz, hepinizin yakından tanıdığı ‘Arap Turgut’a, Turgut İnsel’e gönderiyorum.”

9 Aralık 2009 tarihli Milliyet gazetesindeki sayfa ile aynı dalda övgü değer bulunan Ersoy Diyar da ödülünü Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ten aldı.

“Sayfa Düzeni-İç Sayfa” dalında Habertürk gazetesinden Naci Koç 28 Kasım 2009 tarihli 23’üncü sayfasıyla ödül aldı. Ödülünü TGC Onursal Üyesi Prof. Dr. Turgay Atasü’den alan Koç, Öncelikle bana bu kadar rahat, bu kadar özgür bir çalışma ortamı sağlayan Haber Türk çalışanlarına teşekkür ediyorum. Tabii bu ödülü verenleri de unutmak kaydıyla. Haber Türk’te bu güne kadar bu ödüle alan sayfa gibi birçok sayfa yaptık. Ben olmasam da bu sayfaları yapacak birçok arkadaşım var ama Ayhan Atakol olmasa, o yazıları yazmasa, engin birikimini o sayfalara taşımasa en azından başlangıç aşamasında bizimle paylaşmasaydı bu ödülü alamayacaktım. Bu nedenle Ayhan Atakol’a da buradan teşekkür ediyorum” dedi.

“Sayfa Düzeni-Spor Sayfası” dalında Habertürk gazetesinin 7 Temmuz 2009 tarihli sayfasıyla ödüle değer bulunan İbrahim Sarıdağ’a ödülü TGC Onursal Üyesi Mücahit Akmanoğlu tarafından verildi.

“Karikatür” dalında ödül Hürriyet gazetesinde yayınlana 22 Mayıs 2009 tarihli “Yazısız” karikatürü ile Latif Demirci’ye gitti. Törene katılamayan Demirci’nin yerine ödülünü Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan TGC önceki başkanlarından Nail Güreli’den aldı.

Associated Press’den İbrahim Usta, 10 Eylül 2009 tarihli “İstanbul SOS” konulu fotoğraf ile “Fotoğraf” dalında ödül aldı. Usta’ya ödülü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar tarafından verildi. 24 Şubat 2009 tarihli “Yine de Bayram” konulu fotoğrafıyla aynı dalda övgüye değer görülen Anadolu Ajansı’ndan Berin Alpaslan’ da ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar’dan aldı.

RADYO-TELEVİZYON VE İNTERNET

“TV Haber” dalında 19 Ekim 2009”da NTV’de yayınlanan “Horizon-1 Gemisi” başlıklı haberleri ile Sena Kiper ve Oktay Uçar ödül aldı. Kiper ve Uçar’a ödülleri TGC Genel Saymanı Gülseren Güver tarafından verildi. Sena Kiper, duygularını şöyle ifade etti:

“Dört yıllık meslek yaşamımda böylesi bir ödüle ikinci kez layık görülmek beni çok onurlandırdı. Gerçekten çok heyecan doluyum şu anda. Başta ailem olmak üzere bana inanan güvenen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Aynı dalda Erol Candabakoğlu, Fox TV’de 2 Mart 2009’ da yayınlana “Turhan Çömez”i Bulduk” başlıklı haberiyle övgüye değer bulundu. Candabakoğlu ödülünü TGC Genel Saymanı Gülseren Güver’den aldı. Candabakoğlu, “Öncelikle Fox Haber Genel Yönetmeni Doğan Şentürk’e ve onun yönetimindeki Fox haber merkezine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu ödülü geçtiğimiz Şubat ayında Mısır’da kaybettiğimiz arkadaşımız Ersan Karaoğlu’na itaf ediyorum” dedi.

“TV Haber Program” dalında 2 Temmuz 2009’da TRT 2’de yayınlanan “Kırılma Noktası-Afganistan”“ başlıklı program ile Ramazan Öztürk ödüle değer bulundu. Öztürk’e ödülü Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay tarafından verildi.

Ödülünü alırken “Bu program tek başına yapılmıyor bu nedenle ödülü tüm ekip arkadaşlarım adına alıyorum” diyen Öztürk, duygularını şöyle ifade etti: “Bizi bu ödüle layık gören TGC’ye teşekkür ediyorum. 6 yılda 108 ülkede 108 program hazırladık. Bizi en çok etkileyen de Afganistan’daki bu hastane programıydı. Biz dünyadaki insanların iki yüzünü sergilemeye çalıştık. Bir yandan savaşlar devam ediyor insanlar ölüyor. Diğer yandan savaşların mağduru olan yani bombaların, mayınların olan kollarını, bacaklarını kaybeden insanlar var. Bu insanların azimle kendileri gibi savaş mağduru olan insanlara hizmetlerini anlatan bir hikayeydi.”

13 Şubat 2009’da TRT 2’de yayınlanan “Katip Çelebi” başlıklı belgesel ile “TV Belgesel” dalında ödül alan Tülay Akca’ya ödülünü İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu verdi. Akça, şunları söyledi: “Biz belgeselciler hikaye anlatmayı severiz. Hikayelerimizi olabildiğince büyük üstadımız Jon Gries’un ünlü sözüne ithafen ‘gerçeğin yaratıcı bir şekilde yeniden yaratılması’ şekline getirmeye çalışırız. Bu gün anlattığım hikayeyi beğendiğinizi gösterdiniz ekibim ve kurumum adına çok teşekkür ederim.”

“TV Kültür-Sanat-Magazin” dalında ödül 29 Mayıs 2009’da TRT 2’de yayınlanan”Fatih Sultan Mehmet’in Topları” adlı eseriyle Yasemin Küçükkaya’ya verildi. Küçükkaya, ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir’den aldı.

30 Temmuz-16 Ağustos 2009’da Yaban TV’de yayınlana “ Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yelken Yarışları” programı ile “TV Spor Program” dalında ödüle değer görülen Ali Birerdinç’e ödülünü Halit Kıvanç verdi. Birerdinç, ödülünü aldıktan sonra şunları ifade etti:

“TGC’nin değerli jüri üyelerini televizyonlarda yayınlanan futbol ağırlıklı programlarının yanında bir yelken yarışını anlatan programı övgüye değer bulup ödüllendirmesi beni son derece mutlu etti. Bu ödülün yelken ve deniz sporlarına gönül vermiş binlerce amatör sporcuyu da mutlu ettiğine inanıyorum. Çünkü onlar kendilerini televizyonlarda yeterince ifade edemiyorlar. Bu ödül ayrıca Yaban televizyonunun yalnızca bir av kanalı olmadığını, başta belgesel olmak üzere doğa sporlarını da yayınlayan bir kanal olduğunun tescili oldu. Bu ödlü bizi bir yerlerden bizi izlediğine inandığım kanalımızın kurucusu olan arkadaşım Ufuk Güldemir’in anısına ithaf ediyorum.”

“TV Kamera Çalışması” dalında DHA’dan Çağatay Kenarlı 9 Eylül 2009’daki “Selde Hayata Tutundular” görüntüleri ile ödül aldı. Kenarlı’ya ödülünü AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi verdi.

TRT radyosunda 5 Ocak 2009’da yayınlanan “Deniz Ekonomisi” programı ile “Radyo Haber Program” dalında ödül alan Filiz Yentürk’e ödülü Doğan Hızlan tarafından verildi.

“İnternet” dalında ödülü www.ntvmsnbc.com aldı. Ntvmsnbc.com Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe’ye ödülü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar tarafından verildi.

Genç ve çok başarılı bir ekiple çalıştığını vurgulayan Yeşiltepe, şunları söyledi: “ Onlar günde en az iki özel haber yapıyorlar. Bu yüzden bir umudumu dile getirmek istiyorum. Umarım TGC internet haberciliğinde önemli başarılara imza atmış bu genç yetenekleri cesaretlendirir ve önümüzdeki yıllarda yeni internet haberciliği alanında yeni ödül kategorileri açarak sadece sitelere değil sitelerde haber üretenlere de ödül verir. Ben genç arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz bir gazete olsaydık günde en az 50 birinci sayfa üretirdik. Biz doğru yoldayız. Bu ödül de doğru yolda olduğumuzun kanıtı.”

Aynı dalda övgüye www.odatv.com değer bulundu. Odatv.com Genel yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar’dan aldı. İnternet haberciliğinde farklı ve özgün bir soluk getirmeye çalıştıklarını belirten Pehlivan, “Bu yoğun gündemde bize unutturulan, gözümüzden kaçırılan konulara dikkat çekmeye çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken baskılara da maruz kalıyoruz ama sanırım doğru yoldayız ve bu ödül onu gösteriyor. Tüm ekip arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim” dedi.

NEZİH DEMİRKENT ÖZEL ÖDÜLÜ

TGC Yönetim Kurulu, 2009 Nezih Demirkent Özel Ödülü”nü, Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım’a verdi. Yıldırım, uzun bir süredir tarım ve hayvancılık alanındaki sorunları, gelişmeleri ve alınacak önlemlerle ilgili önerilerini “Tarım Dünyasından” başlıklı köşesinde kaleme alıyor. Yıldırım’a ödülünü TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto verdi.

Bu güne kadar pek çok ödül aldığını, ama yaşamımda ki en anlamlı ödülün bu olduğunu söyleyen Yıldırım, duygularını şöyle ifade etti: “Tarım konusunda yazı yazmamı bundan 14 yıl önce Nezih Demirkent istemişti. Değerli büyüğüm, bizim “baba” dediğimiz Nezih Demirkent, bana tarım konusunda yazı yazmayı öğütlerken bir başka ustamız Sadullah Usumi’yi örnek göstermişti. Buradan ikisini de saygıyla anıyorum. Buradan bir selam daha göndermem gerekiyor. Bu yıl aldığım dördüncü ödül. Her ödülü alırken bu selamı gönderdim. Silivri cezaevinde hapis yatan Mustafa Balbay’ı ziyarete gittiğimde bana ‘yine ödül almaya mı geldin’ demişti. Evet yine ödül almaya geldim ama Mustafa Balbay sen yoksun.”

Ayrıca törende katkılarından dolayı Maslak Sheraton Otel Satış Direktörü Tahsin Tür’e de teşekkür plaketi verildi. Tür’e paketi TGC Başkanı Orhan Erinç tarafından verildi. Maslak Sheraton Otel Galaxy Salonu’nda yapılan “Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri” töreni kokteylle sona erdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Basın Bültenleri 2009 Yılı 'Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri' Sahiplerini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement