Fed fırtınası yaklaşıyor! Faiz artırımı ne zaman olacak? Türkiye nasıl etkilenir? - Son Dakika
Ekonomi

Fed fırtınası yaklaşıyor! Faiz artırımı ne zaman olacak? Türkiye nasıl etkilenir?

Fed fırtınası yaklaşıyor! Faiz artırımı ne zaman olacak? Türkiye nasıl etkilenir?

Fed yetkilileri, yüksek enflasyon görünümü nedeniyle şahinleşmeye devam ediyor. Gevşek para politikasından yana olan Fed yetkilileri dahi son dönemde merkez bankasının bu yıl para politikasını sıkılaştırması gerektiğini ifade etti. Tartışma ise faiz artırımının ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin.

07.01.2022 16:54  Güncelleme: 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fed para politikasını sıkılaştıracak, tek soru bunu ne hızda gerçekleştireceği. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yetkilileri arasında faiz artırımlarının ne kadar çabuk gerçekleştirileceği tartışılıyor.

YETKİLİLER NE DİYOR?

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise dün gerçekleşen farklı bir etkinlikte Bullard'ın sıkılaştırma yanlısı açıklamalarından farklı olarak, kendisinin de bu yıl faiz artırımları beklediğini ancak politikanın sıkılaştırılması konusunda fazla agresif hamlelerde bulunmanın istihdam piyasasına zarar verebileceği uyarısında bulundu.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, dünkü açıklamalarında Fed'in Mart ayı kadar erken bir tarihte faizleri yükseltebileceğini ve şu anda enflasyon kaşısında ihtiyaç duyulan daha agresif hamlelerde bulunmak için "iyi bir konumda" olduğunu söyledi.

Bu haftanın başında konuşan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise, uzun süredir savunduğu 2024 yılına kadar faizlerin yükseltilmemesi gerektiği görüşünü terk ederek bu yıl iki faiz artırımının gerçekleşeceğini beklediğini söylemişti.

İKİ GRUBA AYRILDILAR

Bank Policy Institute baş ekonomisti olan eski Fed ekonomisti Bill Nelson, Fed yetkililerinin şu anda "para politikasını sıkılaştırmak isteyenler ve para politikasını daha da erken sıkılaştırmak isteyenler" olmak üzere iki gruba ayrılmış olduğunu ifade etti.

Fed yetkililerinin çoğunun hâlâ ilk grupta kaldığını belirten Nelson, "bu dağılım, büyük ekonomik sürprizler hariç olmak üzere para politikası için aşağı yönlü değil, yukarı yönlü risklere yol açacaktır" dedi.

Fed yetkilileri bundan yalnızca birkaç ay öncesinde üç gruba ayrılmış durumdaydı. Bazı yetkililer oldukça hızlı sıkılaştırmadan, bazıları daha yavaş bir sıkılaştırmadan, bazıları ise bir yıl ya da daha uzun süre boyunca faizlerin artırılmamasından yanaydı.

ENFLASYON KARAR DEĞİŞTİRTTİ

Ancak enflasyon, Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor ve Fed yetkililerinin koronavirüs salgını nedeniyle işlerini kaybetmiş milyonlarca insanın hızlı bir şekilde istihdam piyasasına geri döneceği ya da tedarik zincirindeki darboğazlar nedeniyle görülen fiyat artışlarının yakın zamanda hafifleyeceğine olan inançları azalıyor.

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Fed'in olası bir faiz artışı gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Fed'in faiz artırımı doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

SON TAHMİNLER

Tutanakların ardından Fed'in Haziran ayı için öngörülen faiz indirimlerine yönelik tahminler Mart ayına çekildi. WSJ'nin aktardığına göre, ekonomik danışmanlık firması MacroPolicy Perspectives'in kurucusu Julia Coronado, tutanakların kendisini Haziran yerine Mart ayında başlayacak olan faiz artırım tahminini yükseltmeye sevk ettiğini söyledi.

Araştırma firması Renaissance Macro'da ekonomist olan Neil Dutta da, "Fed, Mart ayında yürüyüşe geçme yolunda ilerliyor. Onları neyin geride tutacağını görmek zor" dedi.

FED'İN AÇILIMI NEDİR?

Açılımı Federal Reserve olan FED'in internet sitesinde görev tanımı olarak özetle şu ifadeler yer alır:

"ABD ekonomisinin ve daha genel olarak kamu yararının etkin işleyişini teşvik etmek için beş genel işlevi yerine getirir.

- ABD ekonomisinde maksimum istihdamı, istikrarlı fiyatları ve ılımlı uzun vadeli faiz oranlarını teşvik etmek için ülkenin para politikasını yürütür;

- Finansal sistemin istikrarını teşvik eder ve ABD ve yurtdışında aktif izleme ve katılım yoluyla sistemik riskleri en aza indirmeye ve sınırlamaya çalışır;

- Bireysel finansal kurumların güvenliğini ve sağlamlığını teşvik eder ve bir bütün olarak finansal sistem üzerindeki etkilerini izler;

- Bankacılık endüstrisine ve ABD hükümetine ABD doları ile işlemleri ve ödemeleri kolaylaştıran hizmetler yoluyla ödeme ve uzlaştırma sistemi güvenliğini ve verimliliğini teşvik eder;

- Tüketici odaklı denetim ve inceleme, ortaya çıkan tüketici sorunları ve eğilimlerinin araştırılması ve analizi, topluluk ekonomik kalkınma faaliyetleri ve tüketici kanunları ve düzenlemelerinin idaresi yoluyla tüketicinin korunmasını ve topluluk gelişimini destekler.

FED'İN SORUMLULUKLARI

FED, 23 Aralık 1913'te Başkan Woodrow Wilson'ın Federal Rezerv Yasasını yasaya göre imzalamasıyla kuruldu. Bugün, FED'in sorumlulukları dört genel alana ayrılıyor.

Tam istihdam ve istikrarlı fiyatlar peşinde ekonomideki para ve kredi koşullarını etkileyerek ülkenin para politikasını yürütmek.

Ülkenin bankacılık ve finansal sisteminin güvenliğini ve sağlamlığını sağlamak ve tüketicilerin kredi haklarını korumak için bankaları ve diğer önemli finansal kurumları denetlemek ve düzenlemek.

Finansal sistemin istikrarını sağlamak ve finansal piyasalarda oluşabilecek sistemik riskleri kontrol altına almak.

ABD hükümetine, ABD finans kurumlarına ve yabancı resmi kurumlara belirli finansal hizmetler sağlamak ve ülkenin ödeme sistemlerinin işletilmesinde ve denetlenmesinde önemli bir rol oynamak.

FED YÖNETİM KURULU

FED'in Yönetim Kurulu 2021 itibarıyla şu isimlerden oluşuyor: Jerome H. Powell, Richard H. Clarida, Michelle W. Bowman, Lael Braniard, Randal K. Quarles,Christopher J. Waller

FED Başkanı Jerome Powell, 5 Şubat 2018'de 4 yıllık bir dönem için göreve gelmişti.

FED üyeleri zaman zaman görüş ayrılıkları nedeniyle "güvercinler" ve "şahinler" olarak iki genel gruba ayrılabiliyor.

Son Dakika Ekonomi Fed fırtınası yaklaşıyor! Faiz artırımı ne zaman olacak? Türkiye nasıl etkilenir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • OMÜ Ziraat Fakültesi, hastalıklara dayanıklı ve ilaç kalıntısı olmayan çekirdeksiz üzümler geliştiriyor
    09:45 OMÜ Ziraat Fakültesi, hastalıklara dayanıklı ve ilaç kalıntısı olmayan çekirdeksiz üzümler geliştiriyor

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile hastalıklara dayanıklı, üzerinde tarım ilacı kalıntısı olmayan, çekirdeksiz üzümler geliştirilecek. Karadeniz'e özgü 'kokulu üzüm' de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:42 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,51 liradan, euro ise 34,59 liradan satılmıştı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Coşkusu
    09:40 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Coşkusu

    Adana'da bu sene 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda stantlar açılırken Adanalılar kendini karnaval alanına attı. Karnavala yerli ve yabancı yüz binlerce kişinin katılması beklenirken, esnafa da can suyu olması bekleniyor. Vatandaşlar stantları gezip hatıra fotoğrafı çekildi. Kebapçı ve dönerci esnafları yoğunluktan memnun olduklarını belirtti. Karnaval dolu dolu geçiyor ve herkesi bekliyoruz.

  • Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı
    09:29 Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı

    Denizli'den 42 doğaltaş, 17 makine ve diğer alanlardan olmak üzere toplam 59 firma, Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nda sektörlerini temsil ediyor. Denizli'nin antik döneme dayanan sektör deneyimi ve kullanılan yeni teknolojileriyle dünya doğaltaş piyasasında önemini koruyor. Denizli'den yapılan işlenmiş doğaltaş ürünleri özellikle ABD pazarında büyük ilgi görüyor. Denizli madencilik sektörü ihracatında zirvede yer alıyor. Doğaltaş sektörünün sürdürülebilirliği doğayla uyumlu üretimle sağlanabilir.

  • Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor
    09:23 Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor

    Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gıda güvenliği ve kalitesini sağlamak amacıyla riske dayalı gıda işletmelerinin kontrollerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Denetimlerle, tüketicilere güvenle tüketebilecekleri gıda ürünleri sunulması hedeflenirken, işletmelerin mevzuata uygun hareket etmeleri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları da yapılıyor.

  • Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir
    09:21 Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir

    Türkiye'nin yüzde 55-60 oranında yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirten Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bunun kısa sürede yüzde 100'e çıkabileceğini söyledi. Yapılacak çalışmalarla 2030'a kadar 'yüzde 100 yenilenebilir enerji' kullanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Uyar, 'Ama kömür santrali kurmayıp nükleeri durdurmalı. Çünkü nükleerin elektriği için Rusya'ya 14 buçuk sent verecekmişiz. Halbuki bu enerji, güneşten bir sente üretiliyor' dedi.

  • 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
    09:11 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı

    İstanbul Şişli'de bulunan Büyükdere Caddesi'nde yükselen Torunlar GYO'ya ait 39 katlı Torun Tower Ofis binası 11.6 milyar lira + KDV'ye Denizbank'a satıldı. Söz konusu satış işlemi hakkında dün akşam saatlerinde KAP'a açıklama yapıldı.

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.


Advertisement