Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek törenler için dünya liderlerine gönderdiği davete Ermenistan tarafından verilen yanıta ilişkin, "Biz isterdik ki gelsinler, 24 Nisan'da Çanakkale'de bulunsunlar, o atmosferi teneffüs etsinler, bizim oradaki yüz binlerce şehidimizin arasında yaşananları anlamaya çalışsınlar. Ama bunu yapmadılar. Nezaket kurallarını çiğneyen açıklamalarla, bir kez daha barışın, diyaloğun önünü kapattılar" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya'da Bogoto Externado Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nce düzenlenen "1915: Osmanlı İmparatorluğu'nun En Uzun Yılı Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, bölgesinde demokrasisi en ileri standartlara sahip ve demokrasisini her gün daha da güçlendiren bir ülke olduğuna işaret etti. Erdoğan, Türkiye'de Irak ve Suriye'den 2 milyon sığınmacının bulunduğunu, bunun 1 milyon 700 bininin Suriye'den, 300 bininin Irak'tan geldiğini ifade etti.
Sığınmacılara topraklarını açan, sağlık, eğitim, giyim gibi her türlü ihtiyaçlarını gideren ve onlara bakan bir Türkiye bulunduğunu belirten Erdoğan, sığınmacıların 1 milyonunun Lübnan'da, 500 bininin de Ürdün'de olduğunu dile getirdi.
"Bütün Avrupa ne kadar Suriyeli göçmeni kabul etmiş bunu biliyor musunuz" diye soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"130 bin. Peki o dünyanın diğer ülkeleri ne aldılar, bunu biliyor musunuz? Adeta hiç yok. Şimdi mesele burada. Uçaklarla bombalamak suretiyle siz gelip Irak'ı halledemezsiniz, siz gelip Suriye'yi halledemezsiniz. Eğer buralarda bir çözüm arayacaksak yapılması gereken şey şudur; 'benim istediğim kişi o ülkenin başına gelsin' mantığıyla bir defa siz demokrasiyi veya halkın iradesini iş başına getiremezsiniz. Ne yapacaksınız? Yapacağınız iş şudur; önce bu diktatörleri işin başından alıp, devlet terörü estiren bu kişileri oralardan alıp, oralara sandığı halkın önüne getireceksiniz. Halk kimi istiyorsa işi ona teslim edeceksiniz. Olayın aslı budur. Aksi takdirde bu ülkelere barış gelmez."
-"Biz bu 5 tane ülkeye mahkum muyuz?"-
Türkiye'nin, "dünyanın 5'ten büyük olduğu" iddiasının bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nde ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'nin daimi üye olduğunu anımsattı.
Erdoğan, "Peki, biz bu 5 tane ülkeye mahkum muyuz? Birinci Dünya Savaşı'nın sonrasındaki şartlarda oluşmuş bir yapıyla dünyayı idare edebilir misiniz?" diye konuştu.
Bu 5 ülkenin Asya, Amerika, Avrupa kıtalarından oluştuğunu ve aralarında 2 inanç grubunun yer aldığını ifade eden Erdoğan, aralarında Müslüman ülke bulunmadığına dikkati çekti.
"Böyle bir anlayış, böyle bir yaklaşım olabilir mi" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti:
"Müslüman da olsun Hristiyan da Musevi de Budist de olsun. Ve diyoruz ki '5 ülke olmasın, gelin burayı 15 ülke, 20 ülke yapalım. Hepsi bunların daimi ülke olsun ve iki yıllık arayla dönerli bir şekilde bu ülkelerin hepsi dünyayı yönetmede karar sahibi olsun, yetki sahibi olsun, bunun adımını atalım'. Tüm insanlığı 5 tane ülkeye mahkum etmeye kimsenin hakkı yok. Bir ülkenin iki dudağının arasından çıkacak bir karar her şeyi bağlıyor. Böyle bir dünyayı özgür bir dünya olarak tanımlayamazsınız, demokrat bir dünya olarak tanımlayamazsınız."
Erdoğan, Türkiye'nin basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, bir arada yaşama kültürü boyutuyla, bölgesinde örnek ve parlayan bir yıldız olduğunu belirterek, Avrupa'nın, basın ve ifade özgürlüğü ile farklılıklara hoşgörü kültüründe geriye gitme sinyalleri verirken ve çok kötü bir sınavdan geçerken Türkiye'nin tam tersine özgürlüklerini daha da genişleten bir ülke konumunda bulunduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik alanda son 10 yılda bire beş büyümesini artıran ve geliştiren, standartları her geçen gün gelişen demokrasisiyle, 21. yüzyılın en güçlü ülkelerinden biri, aynı zamanda da 21. yüzyıl barışının teminatı olan ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
İktidara geldikleri 2003'ün başında, 230 milyar dolar olan milli gelirin şu anda 820 milyar dolara, ihracatın ise 36 milyar dolardan 160 milyar dolara yükseldiğini anlatan Erdoğan, yılda Türkiye'ye gelen turist sayısının 13 milyondan 42 milyona, turizmden elde edilen gelirin ise 8-8,5 milyar dolardan 40 milyar dolara çıktığını kaydetti.
Erdoğan, bunun halklarla olan iletişimden ve ülkenin destinasyonu ile deniz, kum ve güneşin yanı sıra bütün kültürel ve tarihi zenginliklerinden kaynaklandığını ifade etti.
-"1915 olayları egemenler tarafından yazılan bir tarih gözlüğüyle okunmuştur"-
Birinci Dünya Savaşı'ndan, dünyanın hemen her ülkesinin az ya da çok etkilendiğini, özellikle cereyan ettiği bölgedeki halklara derinden tesir ettiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Burada şu noktanın altını kalın çizgilerle çizmek isterim. Tarih, maalesef her zaman, muzafferler ya da egemen güçler tarafından yazılmıştır. Buna şiddetle itiraz ediyoruz. Tarihin, muzafferler ya da egemen güçler tarafından değil, tarihçiler tarafından yazılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu bu şekilde bilmemiz lazım. Muzafferler ve egemenler, tarihi doğru yazamazlar, tarihi gerçekleri doğru şekilde aktaramazlar. Tarihe, 1915 olayları olarak geçen acı hadiseler, maalesef bugüne kadar muzafferler ve egemenler tarafından yazılan bir tarih gözlüğüyle okunmuştur."
Erdoğan, bu yıl 1915 olaylarının 100. yılı olduğunu hatırlatarak, 100 yıl boyunca, Ermenilerin Türklere ve Türklerin Ermenilere yaptıklarının, sağlıklı şekilde konuşulmadığını, tartışılmadığını ve doğru şekilde kaleme alınmadığını söyledi.
Propaganda, algı operasyonları ve kirli siyasetin 100 yıl boyunca tarihin ve tarihi gerçeklerin önünde olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Eğer Ermeni diasporası samimiyse, dürüstse biz bütün arşivlerimizi açıyoruz. Şu ana kadar incelemesi yapılmış belge sayısı 1 milyonun üzerindedir. Biz bunları açtık. Ermenistan'ın bu tür bilgileri, belgeleri varsa onlar da açsınlar, üçüncü ülkeler de varsa onlar da açsınlar. Görevlendirelim tarihçileri, görevlendirelim siyaset bilimcileri, hukukçuları, yapsınlar çalışmaları. Hazırlıkları bitirsinler, gelsinler siyasetçilere bunu sunsunlar. Bundan sonra çalışarak nihai kararı verilim, bu işi neticelendirelim. Tarih, parlamentolarda siyasi kararlar alınarak, gerçek dışı hadiselere gerçekmiş nazarıyla bakılarak doğru yazılamaz, doğru okunamaz. Tarih, duygusallığın, yaşanmış acıların etkisiyle, objektif bir biçimde ele alınamaz. 100. yıl dönümü vesilesiyle 1915 olaylarıyla ilgili olarak, Ermeni diasporasının son derece olumsuz bir kampanya yürüttüğünü biliyoruz. Biz, Türkiye olarak, propaganda ya da algı operasyonu peşinde değiliz. Böyle bir derdimiz yok. Her zaman açık yüreklilikle, samimiyetle, 1915 olaylarının doğru şekilde araştırılmasını ve doğru şekilde anlatılmasının peşinde olduk."
Erdoğan, 1915 olaylarına ilişkin arşivleri daha da genişletmenin peşinde olduklarını dile getirerek, Ermenistan'a kendilerinin el uzattığını söyledi.
-"Gelin, bu meseleyi siyasetin alanından çıkaralım"-
Geçen yıl 23 Nisan'da yazdığı mektubu, bu işi takip edenlerin gayet iyi bileceğini dile getiren Erdoğan, "İlişkileri düzeltmenin, yeni bir sayfa açmanın gayreti içinde olduk. Ne yazık ki, Ermeni diasporasının da etkisiyle bizim elimiz her seferinde havada kaldı. Bu yıl, 100. yıl dönümünde, biz yine samimi, içten çağrılarımızı tekrarlıyoruz. Gelin, bu meseleyi siyasetin alanından çıkaralım, bilime ve bilim insanlarına havale edelim" diye konuştu.
Bu yıl, 24 Nisan'da Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünde, Türkiye'de büyük bir uluslararası merasim düzenleneceğini anımsatan Erdoğan, birçok ülkeye davet gönderildiğini, bazılarının şu ana kadar katılacaklarını teyit ettiklerini ve yeni teyitler de beklediklerini kaydetti.
-"Biz isterdik ki o atmosferi teneffüs etsinler"-
Ermenistan devletini de davet ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"Biz isterdik ki gelsinler, 24 Nisan'da Çanakkale'de bulunsunlar, o atmosferi teneffüs etsinler, bizim oradaki yüz binlerce şehidimizin arasında yaşananları anlamaya çalışsınlar. Ama bunu yapmadılar. Nezaket kurallarını çiğneyen açıklamalarla, bir kez daha barışın, diyaloğun önünü kapattılar. Biz, 1915 olayları konusunda da barış ve diyalog çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Biz propagandayla, algı operasyonlarıyla, uluslararası siyaseti çirkinleştirerek değil, tarih biliminin ışığında bu meseleyi ele almaya devam edeceğiz."
-"Biz kimseyi soykırımla suçlamıyoruz"-
Birinci Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde Balkanlar'da sayıları milyonlarla ifade edilen bir Müslüman nüfusun, çatışmalarda ve sürgün yollarında hayatını kaybettiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:
"Ama biz bundan hareketle kimseyi soykırımla suçlamıyoruz. Tarihi olayların kendi dönemleri ve kendi şartları içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Kayıpları anmak, onların hatıralarını yaşatmak başka bir şeydir, bunun üzerinden siyasi ve diplomatik sonuçlar devşirmeye çalışmak başka bir şeydir. Biz, hatıralara saygı duyulmasına varız ama bunun üzerinden ülkemize ve milletimize yönelik bir düşmanlık kampanyası yürütülmesine asla izin veremeyiz."
Türkiye'nin Latin Amerika'dan Asya'ya, Afrika'dan Avustralya'ya ve Amerika kıtasına kadar her yerde, her koşulda toplumlara barış dolu yarınlar için umut vermesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, tarihin ve güncel gerçeklerin, küresel barış ve istikrar için çatışma yerine uzlaşının, nefret yerine hoşgörünün şart olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Erdoğan, "100 yıl önce yaşanan Çanakkale örneğinde de görüldüğü gibi, tarihten husumet çıkarmak yerine barış ve dostluk unsurlarına odaklanmak bizi daha aydınlık bir geleceğe taşıyacaktır" dedi.
Türkiye'nin, Kolombiya'nın da arasında bulunduğu Latin Amerika ülkeleriyle işbirliğini daha da artıracaklarını ve yoğunlaştıracaklarını belirten Erdoğan, Kolombiya ile kültür ve eğitim alanlarındaki işbirliğinin derinleştirilip, geleceğin çok daha güçlü kılınmasını istediklerini dile getirdi.
Kolombiya'da Türkiye'ye, Türk kültürüne ve diline son dönemde gösterilen ilgiden çok mutlu olduğunu aktaran Erdoğan, Ankara Üniversitesi'nde 2009'da kurulan Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (LAMER) çalışmalarını yakından izlediğini ifade etti. Bu tür kurumların, her iki ülkede de karşılıklı olarak sayılarının artırılması için gayret gösterilmesi gerektiğini anlatan Erdoğan, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Erdoğan: Biz isterdik ki gelsinler Çanakkale'ye Gelsinler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?