Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bakanlıkta bir araya geldi.
İki bakan, görüşme öncesinde kameralar karşısına geçerek kısa birer açıklamada bulundu.
"TÜRKİYE, ABD'NİN ÖNEMLİ BİR ORTAĞI"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Nükleer Güvenlik Zirvesi öncesindeki hazırlıklar için ülkeye gelen Çavuşoğlu'nu ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Kerry, aynı zamanda önemli konularda da görüş alışverişinde bulunma imkanı bulacaklarını kaydetti.
Kerry, konuşmasının başında Türkiye'de son aylarda meydana gelen terör saldırılarında hayatını kaybedenlerden dolayı Türk halkına başsağlığı diledi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki saldırının ardından Irak'ın başkenti Bağdat'ta çocukları hedef alan saldırının meydana geldiğini hatırlatan Kerry, Türkiye'de de Ankara ve İstanbul'un aralarında bulunduğu bazı yerlerde bombaların patladığını anımsattı.
Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:
"DAEŞ, Nusra Cephesi gibi terör organizasyonlarının mümkün olan en hızlı şekilde ortadan kaldırılması ve bölgeye ve ülkelere istikrarın tesis edilmesi hepimizin çıkarına. Türkiye bu çabalarda ABD'nin önemli bir ortağı, NATO müttefikidir. Türkiye, göçmenlerin Ege Denizi üzerinden akışını engellemek için Avrupa ve NATO'nun çabalarına iştirak etti. Türkiye, Suriye'den ve onu çevreleyen alandan daha iyi yaşama sahip olmak için kaçan 2,7 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.".
Sığınmacıların Türkiye'ye maddi açıdan "muazzam bir maliyet" oluşturduğunu vurgulayan Kerry, ABD'nin de bugün sığınmacılara yönelik ilave 20 milyon dolarlık yardımda bulunacağı bilgisini verdi.
Kerry, Türk yönetimi ile bir çok faklı konuda da birlikte çalıştıklarını ifade ederek, Türkiye'nin Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun üyesi olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin Suriye'de siyasi bir çözüm bulunması çabalarında gayret gösterdiğini dile getiren Kerry, ekonomi ve ticari konularda birlikte çalışmalarına atıfta bulundu.
"TERÖR ÖRGÜTLERİNE YÖNELİK MÜCADELEYİ ELE ALACAĞIZ"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kerry'ye başsağlığı dilekleri ve ABD'nin Türkiye'yle dayanışması için teşekkür etti.
Sadece İstanbul, Ankara, Brüksel'de terör saldırılarının olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, Pakistan'da, Afrika ve dünyanın diğer yerlerindeki terör saldırılarına işaret etti.
Çavuşoğlu, hem kendi çevrelerinde hem de dünya genelinde terör örgütlerini yenilgiye uğratmak için kararlı olduklarını kaydetti.
Yaklaşık bir yıl önce yine aynı binada yaptıkları görüşmede, İran'ın nükleer programına ilişkin yürütülen görüşmelerde anlaşmaya ulaşılması çabaları için Kerry'ye teşekkür ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, varılmış olan nükleer anlaşmayı desteklediklerinin altını çizdi.
Çavuşoğlu, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun eşbaşkanlarından olan ABD'nin Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasındaki çabaları için de Kerry'ye teşekkür etti.
Kerry ile görüşmesinde ikili konuların yanında DAEŞ, El Nusra ve PKK gibi örgütlere yönelik mücadelelerini nasıl güçlendirebileceklerini ele alacaklarını belirten Çavuşoğlu, "Sadece Türkiye'ye karşı değil aynı zamanda Avrupa ve tüm dünyaya karşı tehdit oluşturan terör organizasyonlarını yenmek zorundayız" diye konuştu.
GÖÇMEN MESELESİ MASADA
Çavuşoğlu ayrıca Irak konusunun yanında göçmenler meselesini de değerlendireceklerini kaydetti.
Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon sığınmacıyı ağırladığını ve onlara 10 milyar dolar civarında para harcadığı bilgisini aktaran Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) ile göçmenler konusunda varılan anlaşmanın da yakın zamanda uygulanmaya başlanacağını ümit ettiğini dile getirdi.
Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesinde de bu yıl içinde bir anlaşmaya varılmasını ümit ettiklerini kaydetti.
"Türk tarafı buna hazır" diyen Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum kesimindeki seçimlerin ardından bu sürecin hızlanmasını beklediklerini anlattı.
İki bakanın görüşmesi basına kapalı devam etti.
Son Dakika › Güncel › Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'le Görüştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?