Harran Üniversitesi Çağrıya Kulak Verecek Mi? - Son Dakika
Güncel

Harran Üniversitesi Çağrıya Kulak Verecek Mi?

Harran Üniversitesi Çağrıya Kulak Verecek Mi?

Şanlıurfa'da bulunan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, sanayicilerle üniversitenin birlikte hareket etmesini istedi.

26.02.2016 11:26

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık bir dizi temaslarda bulunmak üzere dün Şanlıurfa'ya geldi.

Bakan Fikri Işık Adıyaman üzerinden karayolu ile Şanlıurfa'ya geçti. Şanlıurfa'daki temasları kapsamında Bakan Fikri Işık, Namet Entegre Besi ve Et Tesisi ile Teknokent'te incelemelerde bulundu.

Tesiste Bakan Işık'ı Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa AK Parti Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, İl Jandarma Komutanı Selman Kömürcü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, STK temsilcileri ile partililer karşıladı. Tesiste bir dizi incelemelerde bulunan Fikri Işık'a firma yetkilileri tarafından vazo hediye edildi.

Işık daha sonra Teknokent'i ziyaret etti. Burada öğrencilerin yaptığı projeleri inceleyen Fikri Işık, daha sonra kendisine yapılan sunumu dinledi. Burada basınla bir araya gelen Fikri Işık, kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Bakan Işık'ın en ilginç çıkışı da üniversite ile sanayicilerin birlikte hareket etmesine yönelik olanıydı. Şanlıurfa tarım kenti olmasına rağmen üniversite bu konuda bile bugüne kadar adını herhangi bir çalışmayla duyuramadı. Bakan Işık'ın bu yöndeki çağrısı, yeniliklere açık olan Rektör Ramazan Taşaltın'ı belki harekete geçirebilir. Ama Taşaltın'dan önce benzer çağrıların ve uyarıların olmasına rağmen hiçbir gelişme yaşanmadı.

BU BİNA TAMAMLANSIN DİYE 7 MİLYON LİRA PARA VERDİK

Teknokent'in çalışmalarından memnun olduğunu söyleyen Fikri Işık, "Teknokent'i gezdik. Teknokent daha bir yaşını yeni doldurdu. Buna rağmen burada 12 tane firmamız faaliyetlerine başladı. 14 tane de firmamızın başvurusu var. İki yılını doldurmadan yüzde 75 doluluk oranını tamamlamış olacak. Biz buraya, bu bina tamamlansın diye yaklaşık 7 milyon lira Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden para vermiştik. Ama görüyorum ki burada teknolojik araştırmalar yapılıyor. Proje geliştirme çalışmaları yapılıyor. Firmalarımızı destek projeleriyle destekliyoruz. Bizim verdiğimiz destekleri burada teknolojik gelişmelere aktarıyorlar. Bu son derece güzel bir şey, Harran Üniversite'mizin artık tarımsal alanda tarım teknolojilerinin geliştirilmesinde önemli bir merkez olmasını istiyoruz. Şu ana kadar verdiğimiz desteklerin ürüne dönüşüyor olmasını görmekten memnunuz. Bundan sonrada desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'ŞANLIURFA'YA NE KADAR DESTEK GELSE AZDIR'

Şanlıurfa'ya her zaman destek vereceklerinin altını çizen Bakan Işık, "Biz Şanlıurfa'ya destekten hiçbir şekilde kaçınmıyoruz. Şanlıurfa'ya ne kadar destek versek azdır ama bu desteğin yalnızca devletin verdiği destekle olmayacağını biliyoruz. Rektörümüze de, arkadaşlarımıza da özellikle onu söyledim. Sanayicimizle üniversitemiz iç içe çalışacak. Sanayicimizle üniversitemiz iç içe çalışırsa Şanlıurfalının potansiyeli var. Biraz önce Namet'i gezdik. Orada son derece önemli bir üretim var. Burada Teknopark var. Türkiye'nin önemli üniversitelerinden biri var. Bu üniversitemizde sanayimizle daha yakın bir işbirliği yapmak zorundadır. Hem sanayicimize üniversitemizle işbirliği yapın dedim hem rektörümüze sanayicilerle işbirliği yapın dedim. Gelen öğrencilerimiz sadece teorik bilgi alarak mezun olmasın. Gitsinler orada hayvan nasıl yetiştiriliyor, nasıl kesime gidiyor, nasıl bir sistematik var. Bir besi çiftliği nasıl kurulur, hangi ölçekte kurulursa ne kadar karlılık olur? Bütün bunları daha öğrenciyken çocuklarımızın, gençlerimizin öğrenmesi lazım. Bu noktada bu performans biraz üniversite-sanayi işbirliğine bağlıdır" dedi.

'BAŞBAKANIMIZIN TURİZM PAKETİ ÇOK ÖNEMLİ'

Bölgenin turizmden etkilenmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Işık, "Biz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyız. Ben elbette hükümetin bir üyesi olarak Sayın Başbakanımızın açıkladığı turizme yönelik paketi çok önemli buluyorum. Bölgemizin terörden en az etkilenmesi için yapılan bu adımlar inşallah amacına ulaşacak. Biz bakanlık olarak bizim Bilim, Sanayi ve Teknoloji alanında çalışmalarımız var. Biz Avrupa Birliği projesiyle Şanlıurfa'nın turizm potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik çok önemli bir projenin imza törenini yapacağız, hayata geçireceğiz. Bizim bakanlığımızın sorumluluğundadır. Bunun dışında bakanlığımızla ilgili konularda çalışıyoruz. Turizm bizim doğrudan bakanlığımızın konularından değil ama turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için bir çalışma Avrupa Birliği ile ortak projemizdir" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE KENDİ OTOMOBİLİNİ ÜRETECEK'

Babayiğit üretim üssünün nerede kurulacağı konusunda henüz verilmiş bir karar olmadığını kaydeden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Viranşehirli vatandaşlarımıza öncelikle teşekkür ediyorum. Böyle bir olaya talip olmak önemlidir. Üretimin nerede olacağına Babayiğit karar verecek. Biz hükümet olarak buna karar vermeyeceğiz. Viranşehirli bir babayiğit çıkıp ben bunu burada yapacağım derse ben çok büyük mutluluk duyarım. Türkiye inşallah kendi otomobilini üretecek ve bu alanda Türkiye özellikle teknolojiyi üreten, geliştiren ve ihraç eden bir ülke olacak. Biz bu açıdan da otomobil projesini çok önemsiyoruz ama nerede üretileceği konusunda henüz verilmiş bir karar yok. Bu kararın olgunlaşması için Babayiğit konusundaki çalışmaların bitmesi gerekiyor" dedi.

'TERÖRE TESLİM OLMAYAN İLLERİMİZ VAR'

Şanlıurfa'nın terörle mücadele sürecinde devletin yanında olduğunu söyleyen Fikri Işık, "Bugün teröre psikolojik olarak teslim olmayan illerimiz var. Bunlardan bir tanesi de Şanlıurfa, bir tanesi Gaziantep, bir tanesi Adıyaman'dır. Burada sanayicilerimiz yatırım için yer istiyor. Bizde şimdi Şanlıurfa'da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için çalışma başlatıyoruz. Sanayicimizden bu konuda talep geliyor. Şanlıurfa'da yatırım yapmak istiyorum bana yer hazırlayın diye talep geliyor. Bizde bütün gücümüzle çalışıyoruz. Şanlıurfa'da 571 hektarlık yeni bir genişleme alanı yapıyoruz. Neden? Çünkü sanayici Şanlıurfa'ya yatırım yapmak istiyor. Ama maalesef Diyarbakır'da var olan sanayimizi, organize sanayimizi dolduramıyoruz. Orada var olan yatırımcılar bile maalesef Diyarbakır'da yatırımlarını büyütmek istemiyorlar. Buradan benim bütün bölge halkına çağrım, kesinlikle teröre teslim olmamaları, bu psikolojiye teslim olmamaları. Bu noktada devletimizin verdiği terörle mücadeleye destek vermeleri ve PKK'nın bu bölgeden tamamen temizlenmesini sağlamalıyız. Bunu yaptığımız zaman, bölge tarih açısından, turizm açısından, doğal kaynaklar açısından gerçekten insanı en değerli varlık insanı açısından her açıdan üretime, kalkınmaya, ihracata en uygun bölgelerimizden biridir. Yani bölgemizdeki karışıklık sürüp gitmeyecek. Yarın bu bölgeler istikrar bulduğu zaman Şanlıurfa'nın stratejik konumunu düşünün. Bütün Ortadoğu'ya açılan kapımız. Dolayısıyla burada üretim yapmak büyük bir avantajdır. Bu açıdan biz özellikle Mardin'imizin de, Diyarbakır'ımızın da, Şırnak'ımızın da, Hakkâri'mizin de, Siirt'imizin de, Batman'ımızın da her ilimizin bu noktada potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek bu ildeki kalkınmamızı saplamak istiyoruz. Bu noktada ben Şanlıurfa halkına özellikle teşekkür ediyorum. Terörle mücadele sürecinde gerçekten devletinin yanında, hükümetinin yanında ortaya net bir tavır koymaları ve bu terörün oluşturmak istediği psikolojiye teslim olmamaları son derece önemlidir. Bizde hükümet olarak bu noktada bu şehrin büyümesi, kalkınması, gelişmesi için elimizden ne geliyorsa yapmak durumundayız. Bu gayretle çalışıyoruz. Şanlıurfa'da bulunmamızın sebebi, biz bakanlık olarak burada daha iyi ne yapabiliriz?" dedi.

Buradan ayrılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Pınar Süt Fabrikasını ziyaret etti. Burada işçilerle öğle yemeğini yiyen Bakan Fikri Işık, daha sonra kent merkezine hareket etti. (HABER MERKEZİ)

BAKAN IŞIK, PAMUK DEPOLARINI ZİYARET ETTİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve beraberindekiler Şanlıurfa Ticaret Borsası'nın nihai yararlanıcısı olduğu Pamuk Lisanslı Depo Projesi'nin inşaat çalışmalarını da yerinde inceledi. Şanlıurfa Ticaret Borsası'nın Avrupa Birliği'ne sunarak hibe desteği aldığı ve nihai yararlanıcısı olduğu Pamuk Lisanslı Depo Projesi'ni ziyaret eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ü; Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ve Meclis Üyeleri karşıladı.

Bakan Işık'a Lisanslı Depolar hakkında bilgi veren Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Borsası olarak, iki adet Lisanslı Depo işletmeciliği projelerinin olduğunu hatırlattı.

Şanlıurfa'nın Türkiye pamuğunun yüzde 42'sini ürettiğini ve depolama işletmeciliğinin bu anlamda önem arz ettiğini aktaran Kaya, Pamuk Lisanslı Depo Projesi için 9 milyon 970 bin Avro, Hububat Lisanslı Depo Projesi için de Avrupa Birliği'nden 9 milyon 370 bin Avro Hibe desteği aldıkları bilgisini verdi.

Başkan Kaya, bu projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte üreticinin bir çok avantaj elde edeceğini de belirterek, projenin inşaatını ziyaret eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Yöneticilerine, Borsanın çalışmalarına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Harran Üniversitesi Çağrıya Kulak Verecek Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement