Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (SÜGAV), son yılların en önemli konularından "Beslenme ve Sağlıklı Yaşam" arasındaki ilişkiyi, 7 Mayıs 2014 Çarşamba günü düzenlediği zirvede masaya yatırdı.
· Obeziteyle diyabeti bağlayan ilk geni bularak dünya tıp literatürüne adını yazdıran Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in yanı sıra, FİFA ve İngiltere Futbol Federasyonu'na danışmanlık yapan Loughborough Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ronald Maughan ve iştah kontrolü, enerji dengeleme alanlarında dünyanın en çok alıntılanan araştırmacılardan biri olan Leeds Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Edward Blundell'in katıldığı zirvede uluslararası camiada yapılan son dönem çalışmalar paylaşıldı.
· T.C Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımlarıyla gerçekleşen zirvede, bu yıl ilk kez düzenlenen Sabri Ülker Bilim Ödülü'nün kazananı Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Gülay Bayramoğlu oldu. Gıda güvenliği alanında uygulanabilir projesiyle birinci olan Bayramoğlu, 100 Bin Liralık ödülün sahibi oldu.
· Zirvede yer alan sağlıklı yaşam panelde, bilim insanlarının yanı sıra Fenerbahçeli yıldız sporcu Dirk Kuyt ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker yer aldı.
Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (SÜGAV) tarafından 7 Mayıs 2014 Çarşamba günü Swissotel'de düzenlenen "2. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi"nin bu seneki teması, "Her şey daha iyi bir yaşam için" olarak belirlenirken, zirvenin ilk bölümü T.C Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun açılış konuşmasının ardından bilimsel mesajlara ayrıldı.
Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in yanı sıra, Loughborough Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ronald Maughan ve Leeds Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Edward Blundell'in katıldığı zirvede uluslararası camiada yapılan son dönem çalışmalar paylaşıldı.
Obeziteyle diyabeti bağlayan ilk geni bularak dünya tıp literatürüne adını yazdıran Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, konuşmasında dünyada hastalıkların alarm verici bir ivme ile arttığına dikkat çekerken, yeni ve etkin önleyici veya tedavi edici stratejilerin geliştirilmesindeki zorlukların altını çizdi. Son 2o sene içinde yüzlerce laboratuvarda yapılan çalışmaların, şişmanlık ve diyabet gibi kronik metabolik hastalıkların temelinde yatan mekanizmaların hücresel stres ve metabolizmayı entegre eden bir platformdan etkilendiğini ifade etti.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi Tıp Komisyonu tarafından kurulan Sporda Beslenme grubunun başkanlığını yapan, UK Sport, UK Athletics, İngiltere Futbol Federasyonu, FIFA, İrlanda Spor Konseyi ve daha pek çok spor kurumuna danışmanlık yapmaya devam eden Profesör Ronald Maughan ise konuşmasında, fiziksel aktivitenin sağlıklı bir yaşamda oynadığı role ilişkin çarpıcı örnekler verdi.
1980'lerde, günümüzde hala bu alanda referans noktası olan "doyum basamakları" adlı iştahın fizyolojik uyarılarını ortaya koyan ilişkiyi keşfeden Profesör Edward Blundell ise "doyuma" ulaşmada psikolojik faktörlerin oynadığı role dikkat çekerek, fiziksel aktivitenin bu doyuma ulaşmada çok önemli bir rol oynadığını belirtti.
Sabri Ülker Bilim Ödülü sahibini buldu
Merhum Sabri Ülker anısına, SÜGAV'ın temel misyonlarından biri olan araştırma ve eğitim programlarının desteklenmesi hedefi doğrultusunda bu yıl ilk kez düzenlenen Sabri Ülker Bilim Ödülü de zirvede sahibini buldu.
T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in ödülünü takdim ettiği Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Gülay Bayramoğlu, gıda güvenliği alanında uygulanabilir projesiyle 100 Bin Liralık ödülün sahibi oldu.
Yemekte Denge Eğitimi 1 milyon çocuğa ulaştı
Zirvenin açılışında konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Vakıf tarafından Türkiye'nin 10 ilinde, 500 ilkokulda Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde hayata geçirilen Yemekte Denge eğitim programı ile ilgili bilgi verdi:
"Benim için en anlamlı kurumsal sosyal sorumluluk işleri arasında Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nın Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile beraber Türkiye çapında farklı ilköğretim okullarında uyguladığı "Yemekte Denge" projesi geliyor. Yemekte Denge projesi Türkiye'nin en kapsamlı ve sürdürülebilir temel beslenme eğitim projesi olması hedefiyle hazırlanmış bir projedir. Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nın bağımsız Bilim Kurulu üyelerinin yurtdışında kabul gören beslenme eğitimlerini esas alarak ülkemize uyarladığı proje bugün İstanbul, İzmir, Trabzon, Gaziantep, Kayseri, Antalya, Sinop, Erzurum, Aydın, Kahramanmaraş'ın bulunduğu 10 ilde toplam 1 milyon öğrenci ve ebeveyne ulaşır durumda. Sağlıklı beslenme tabağını referans alarak, çocuklara, "Dengeli bir şekilde her şeyi yiyebilirsin, yapman gereken dengeyi nasıl kuracağını bilmen" mesajının verildiği eğitim programıyla, ağaç yaşken eğilir ilkesiyle çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek sunmak için çalışmalar devam ediyor." dedi.
Fenerbahçeli sporcu Dirk Kuyt da zirvedeydi
Ünlü sunucu Jülide Ateş'in moderatörlüğünde düzenlenen, "Sağlıklı bir yaşam istiyoruz ama nasıl?" başlıklı panel zirvenin öğleden sonraki oturumunda yer aldı. Prof. Blundell, Prof. Maughan, Prof. Hotamışlıgil'in yanı sıra Fenerbahçeli yıldız sporcu Dirk Kuyt ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker'in katılımıyla gerçekleşen panelde, zirvenin katılımcılarından alınan sorulara yanıt aranırken ve güncel bilgi ve deneyimlerin aktarıldığı keyifli bir sohbet gerçekleşti.
Son Dakika › Güncel › 'Her Şey Daha İyi Bir Yaşam İçin' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?