Singapur ve Hindistan'ın ardından bu yıl üçüncüsü Hırvatistan'da düzenlenen Dünya Helal Günü-Helal Ürünler Fuarı başladı. İslam'ın Hırvatistan'da resmen kabul edilişinin 100'üncü yılı dolayısıyla bu ülkede düzenlenen fuara, Türkiye de "ortak ülke" olarak katılıyor.
Adriyatik Denizi kıyısındaki Opatija kasabasında bulunan Marino Cvetkovic Spor Salonu'nda düzenlenen fuarın açılışına Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Hırvatistan Müftüsü Aziz Hasanovic, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı Raşid bin Ahmed bin Fahad ve diğer konuklar katıldı.
Cumhurbaşkanı Kitarovic, "Selamün aleyküm" diyerek başladığı konuşmada, helal ürün ve hizmetler pazarının her geçen gün geliştiğine işaret ederek, bu pazardaki potansiyellerin de çok büyük olduğunu kaydetti.
Hırvatistan'ın helal ürün ve hizmet pazarında 100'e yakın firmasının bulunduğunu aktaran Kitarovic, helal sertifikası bulunan otel, restoran ve diğer firmaların Hırvatistan'ı en önemli hedef ülkelerden biri haline getirdiğini ifade etti.
Hırvatistan İslam Birliğinin ülkedeki firmaların İslam ülkeleri pazarlarına açılmasına yardımcı olmaya devam edeceğine inandığını vurgulayan Kitarovic, bu konuda kendisinin de destek olmayı sürdüreceğini söyledi.
Kitarovic, Hristiyan nüfusun çoğunluk, Müslüman nüfusun azınlık olduğu Hırvatistan'daki bir arada yaşama kültürünün tüm Avrupa'ya örnek olabileceğine işaret ederek, birbirlerini tanımayan değil tanıyan, anlamayan değil anlayan insanların işbirliği kurabileceğini sözlerine ekledi.
"Helal sadece İslam fıkhının bir konusu değil"
Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin de etkinliğe Türkiye'nin "ortak ülke" olarak katıldığını anımsatarak, helal olgusunun sadece İslam fıkhının bir konusu olmadığını, aynı zamanda uluslararası ticarete yön veren başlıca kavramlar arasında yer aldığını kaydetti.
İslam fıkhına göre "izin verilen, uygun bulunan ve yasaklanmayan" anlamına gelen helal kavramının aynı zamanda ürünlerde sağlık, hijyen ve kalite özelliklerinin teminatı olduğunu vurgulayan Metin, "Bu bakımdan helal kavramı sadece Müslümanlar için değil, tüm tüketiciler için bir güven unsurudur." dedi.
Metin, helal sertifikasına sahip ürün ve hizmetlerin değerinin her geçen gün arttığına işaret ederek, "Bu çerçevede, helal belgelendirmesine tabi gıda ürünlerinin ticaret hacmi 1,4 trilyon dolara ulaşmıştır. Dünya helal piyasasının boyutu ise 3,6 trilyon dolara ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.
Helal ürün ve hizmetlerin belgelendirmesi noktasında İslam dünyasında birlikteliğin olmadığına dikkati çeken Metin, bu alandaki parçalı yapının helal belgeli ürün ve hizmetlerin ticaretinin önünde de önemli bir engel oluşturduğunu söyledi.
Metin, Türkiye olarak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde oluşturulan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) helal standartlarını belgelendirmesi konusundaki çalışmalarını desteklediklerini kaydederek, "SMIIC'in İslam alemi için üstlenmiş olduğu misyonu çok önemli görüyoruz. Zira SMIIC standartlarına göre yapılacak helal ürün ve hizmet belgelendirmesinin tüketicinin korunması ve doğru bilgilendirilmesinin yanı sıra ülkeler arasındaki ticaretin ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine de önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
Etkinliğe katılan ülkelerin temsilcilerini SMIIC'e üye olmaya ve işbirliğine davet eden Metin, "İnanıyoruz ki helal alanında SMIIC suretiyle oluşturacağımız ortak dil ve sistem Müslümanlar arasındaki ekonomik ve ticari gelişmenin de itici gücü olacaktır." dedi.
"Türk yatırımcılar Hırvatistan'daki potansiyelin farkında"
Metin, Türk yatırımcıların Hırvatistan'daki potansiyelin farkında ve Hırvatistan'ın kalkınma sürecinde daha fazla yatırım yapma konusunda istekli olduğunu belirterek, "Bizler de hükümet olarak Türk yatırımcıları Hırvatistan'a sürekli yönlendiriyor ve onlara destek sağlamaya devam ediyoruz. Özellikle turizm, tarımsal üretim, tekstil ve hazır giyim, enerji, ulaştırma, gemi inşası alanlarında Türk ve Hırvat firmalar arasında işbirliği gerçekleştirilebileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Hırvatistan İslam Birliği bünyesindeki Helal Sertifikalandırma Merkezi Yöneticisi ve 3. Dünya Helal Günü Organizasyon Kurulu Başkanı Aldin Dugonjic ise helal endüstrinin son 20 yıldır dünya ekonomisine önemli katkılar yaptığını belirterek, Hırvatistan'ın da 2010 yılından itibaren helal sertifikalandırma yapan ülkeler arasına girdiğini anımsattı.
Hırvatistan'ın, helal endüstri alanında bölge ülkeleri arasında lider konumunda olduğunu vurgulayan Dugonjic, bugün açılışını yaptıkları organizasyonun amacının da dünyanın diğer bölgelerindeki firmaları birbiriyle buluşturmak olduğunu kaydetti.
Dugonjic, 11 ülkeden firmaların organizasyon kapsamında ürünlerini tanıtacağını aktararak, fuarın yanı sıra panellerin de düzenleneceği organizasyona 30 farklı ülkeden temsilcilerin katıldığını söyledi.
Programda Hırvatistan Müftüsü Hasanovic tarafından, helal ürünler pazarına yaptıkları katkılardan dolayı Hırvatistan'daki helal sertifikası bulunan firma temsilcilerine plaket verildi.
Açılış konuşmalarının ardından heyetler, fuar alanını gezdi. Cumhurbaşkanı Kitarovic, Türkiye standını da ziyaret ederek, ürünler hakkında bilgi aldı.
"Ortak ülke" Türkiye
Türkiye'nin "ortak ülke" olarak katıldığı fuara ayrıca Malezya, Endonezya, İran, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya, ABD, Singapur, Azerbaycan, Rusya, Belçika, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ'dan üst düzey heyetler ve firmalar katılıyor.
4 Kasım'da sona erecek organizasyon kapsamında, "Helal Ürünler Pazarı-Yeni Küresel Eğilimler", "Helal Pazarındaki Zorluklar", "Helal Turizm" ve "İslam Bankacılığı" konularında paneller de düzenlenecek.
Son Dakika › Güncel › Hırvatistan'da 3. Helal Ürünler Fuarı Başladı - Opatija - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?