Kasım Ayı İhracatı Yüzde 10.5 Düştü - Son Dakika
Güncel

Kasım Ayı İhracatı Yüzde 10.5 Düştü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayı ihracat rakamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5, son 11 aylık dönemde ise yüzde 8.6 düştüğünü açıkladı.

01.12.2015 12:20

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayı ihracat rakamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5, son 11 aylık dönemde ise yüzde 8.6 düştüğünü açıkladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kasım ayı ihracat verilerini Niğde'de düzenlenen toplantıyla açıkladı. Niğde Vali Vekili Abdullah Uçkun, Belediye Başkanı AK Partili Faruk Akdoğan, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu ile iş adamlarının da katıldığı toplantıda Büyükekşi'nin açıkladığı rakamlara göre Kasım aynıda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.5 düşüşle 11 milyar 417 milyon dolar oldu. Yılın ilk 11 ayındaki ihracat ise yüzde 8.6 düşüşle 131 milyar 942 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 7.8 düşüşle 145 milyar 211 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kasım ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 920 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, bunu 1 milyar 409 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 301 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Bu verilerin yanı sıra. Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 101 ülke ve gümrük bölgesinde ihracat artış gösterirken, 132 ülke ve gümrük bölgesinde ise azaldı. Türkiye'deki iller bazında da 56 kentte kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta azalış görülürken, 23 kentte de artış yaşandı. Kasım ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD olurken, Almanya'ya ihracat yüzde 4.7, Irak'a ihracat yüzde 15.3, İtalya'ya ihracat yüzde 2.4, ABD'ye ihracat ise yüzde 6.4 geriledi. İngiltere'ye ihracatta da yüzde 3 artış oldu.

Kasım ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı ise 23.5 ile Suudi Arabistan'da yaşanırken, Fas'a yüzde 31.7, İspanya'ya ihracat yüzde 9 arttı.

Açıklanan rakamlara göre kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla ihracatı artan kent yüzde 4.3'lük bir artışla Manisa oldu. Adana'nın ihracatı yüzde 0.9, Bursa'nın yüzde 1.5, Gaziantep'in yüzde 2.8, İzmir'in yüzde 6.7, Ankara'nın yüzde 9.6, Kocaeli'nin yüzde 12.9, Denizli'nin yüzde 14.7. İstanbul'un yüzde 15.1, Hatay'ın ise yüzde 17.8 düştü. Niğde'nin ihracatı ise kasım ayında yüzde 31.4 artarken, ilk 11 ayda yüzde 17.8 geriledi.

'PARİTENİN ETKİSİ 11.9 MİLYAR DOLAR OLDU'

Rakamları değerlendiren TÜM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kasım ayında Türkiye'nin gündeminin ekonomik ve siyasi anlamda çok yoğun geçtiğini ifade etti. Küresel veriler çerçevesinde ABD dolarının diğer para birimine karşı değer kazandığını hatırlatan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Miktar olarak daha fazla ihracat yapmamıza rağmen, dış ticaret verilerinin dolar cinsinden açıklanması nedeniyle ihracatta bu para birimi bazında gerileme oluyor. Diğer yandan da hammadde fiyatlarındaki düşüş, birim fiyatları da aşağıya çekiyor. Burada parite etkisinin de altını çizmek istiyoruz. Kasım avında Euro/Dolar paritesi geçen seneye göre yüzde 13.6, ilk 11 ayda ise yüzde 16.9 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza etkisi kasım ayında 750 milyon dolar, 11 aylık dönemde ise 11.9 milyar dolar oldu."

'ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN CANLANSIN

Türkiye'de siyasi istikrarın yeniden sağlanmasıyla geleceğe yönelik umutların da yeşerdiğini belirten Büyükekşi, önümüzdeki süreçte yüksek katma değerli üretim ve ihracata davalı büyüme modeli için yapısal reformların hayata geçirilmesi temennisinde bulundu. İhracatçının beklentilerine de dile getiren Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti:

"İhracatçılarımızın ve sanayicilerimizin temel öncelikleri arasında; hukukun üstünlüğünü, hukuk devletini ve hukukun bağımsızlığını teminat altına alan yeni bir anayasa yapılmasını, ihracat odaklı bir büyüme modelinin kurgulanmasını temenni ediyoruz. Ayrıca eğitimden, teşvik politikalarına, inovasyondan markalaşma süreçlerine topyekun bir reform programının hayata geçirilmesini, ihracata yönelik devlet desteklerinin ihracatımıza oranının yüzde 1'e çıkarılmasını, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin kararlılıkla sürdürülmesini bekliyoruz. Bunların yanı sıra çözüm sürecinin yeniden canlanmasını, kayıt-dışı ekonomiyle mücadelenin devam etmesini, ileri teknoloji üretim ve yüksek katma değerli yatırımların teşviki için alım garantisi uygulamalarını istiyoruz.

'TİCARETLE SİYASET BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMALI'

24 Kasım'da Rus uçağının sınırımızı ihlal ettiği için Türk F-16'ları tarafından düşürülmesinin ardından iki ülke arasında çıkan krizi de değerlendiren Büyükekşi, şöyle konuştu:

"İlk olarak olay sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın, yapıcı ve itidalli açıklamalarını son derece olumlu karşılıyoruz. Türkiye ve Rusya iki güçlü stratejik ortak, iki ülke arasında güçlü ilişkiler var. Yıllık 30 milyar doları aşan ticaret hacmine sahibiz. Ayrıca önemli turizm ve müteahhitlik ilişkilerimiz var. Böylesine çok yönlü ekonomik ve ticari ilişkiler içinde olduğumuz bir ülke ile bağlarımızı zayıflatmak mümkün değil. İşte bu yüzden Rusya tarafından, ticaret ile siyasetin birbirine karıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ne onların dış ticaretinin ne de bizim dış ticaretimizin bu olaydan etkilenmesi doğru değil. Şunu unutmayalım ki köklü devletler siyaset ve ticareti birbirine karıştırmaz. Zaman zaman sorun yaşasak da ticareti artırarak devam ettiğimiz ülkeler var. Doğru olan da budur. Rusya'dan da bunu bekliyoruz."

Konuşmanın ardından ihracatta Niğde'de ilk 5'e giren firmalara plaket verildi. - Niğde

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kasım Ayı İhracatı Yüzde 10.5 Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement