Milli Eğitim Bakanı Avcı, Filistinli Öğrencileri Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Filistinli Öğrencileri Kabul Etti

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Filistinli Öğrencileri Kabul Etti

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Filistin aynı zamanda bir milletin onurlu, haysiyetli yaşama mücadelesinin adıdır."

21.03.2013 13:03

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Filistin aynı zamanda bir milletin onurlu, haysiyetli yaşama mücadelesinin adıdır. Bu mücadele en fazla eğitim ve kültür alanında yapılacaklarla zafere ulaşacaktır" dedi.

Bakan Avcı, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından yürütülen program kapsamında çeşitli kurumları ziyaret etmek üzere Türkiye'de bulunan 35 Filistinli öğrenciyi Bakanlık'ta kabul etti. Bakanlık binası Başöğretmen Salonu'nda gerçekleşen programa Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ziya Yediyıldız, Başbakanlık Dışilişkiler Dairesi Başkanı İlker Astarcı ve bürokratlar katıldı.

Kabulde konuşan Bakan Avcı sözlerine, "Selamun Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühü" diyerek başladı. Kabulde konuşan Bakan Avcı, "Filistin eğitim sisteminin işgal ve abluka nedeniyle uğradığı maddi hasar milyonlarca doları bulmuştur. Bütün bu ağır koşullara rağmen, Filistinli kardeşlerimizin eğitime verdikleri ehemmiyet, bu konuda gösterdikleri çaba her türlü takdirin üzerindedir" dedi. Filistinli öğrencilere seslenen Bakan Avcı, "Sizler, Filistin'in sadece bir toprak adı olmadığını en iyi bilenlersiniz. Filistin aynı zamanda bir milletin onurlu, haysiyetli yaşama mücadelesinin adıdır. Bu mücadele en fazla eğitim ve kültür alanında yapılacaklarla zafere ulaşacaktır. O nedenle sizlerin Filistin'e, Filistinli çocuklara ve gençlere yönelik eğitim, kültür, sanat çalışmalarınız ve bu alanda gerçekleştireceğiniz başarılar çok değerli uğraşlardır. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Filistin'e özellikle eğitim alanında elimizden gelen her türlü yardım bugüne kadar yapmaya çalıştık. Bu çabalarımız bundan sonra da devam edecektir. Sizler bu konuda bir köprü oluşturacaksınız" ifadelerini kullandı.

"FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZ ORTA DOĞU'DAKİ EN EN EĞİTİMLİ GRUBU TEMSİL EDİYOR"

Bakan Avcı, "1994 yılında geçici olarak kurulduğunun resmen ilan edilmesinden bu yana Filistin Ulusal Yönetimi, ekonomik kalkınma yolunda belirli bir mesafe kaydetmişse de işgal şartları nedeniyle içinde bulunduğu genel siyasi durum ve maruz kaldığı bölgesel kısıtlama, ambargo ve abluka nedeniyle ekonomik ilerlemenin Filistin'in gerçek potansiyelinin altında kalmasına ve sınırlı olmasına neden olmuştur" diye konuştu. Filistin'e uygulanan ambargo, abluka ve doğrudan dolaylı baskıların en fazla Filistinli çocukları, gençleri, eğitim kurumları ve öğretmenleri etkilediğini vurgulayan Avcı, "Zaten kalabalık olan sınıflar Filistin'e uygulanan ambargolar nedeniyle yapılan daha da kalabalıklaşmış ve okulların finansa edilmesi daha da zorlaşmıştır. Okullarda çok ciddi öğretmen açığı bulunuyor. Her ne kadar öğrenim çağın gelmiş çocukların okullara kayıt olma oranı yüzde 96'lara ulaşsa da devam konusunda eğitimin güvenlikli ortamda yapılması konusunda çok ciddi sorunlar vardır. Filistinliler geleceğe yatırım açısından eğitime çok önem veren bir toplumdur. Uzun bir zamandan beri çok zor şartlarda yaşamalarına rağmen Filistinli kardeşlerimiz Orta Doğu'daki en eğitimli grubu temsil etmektedir" şeklinde konuştu.

"İSRAİL İŞGAL GÜÇLERİNİN BİRİNCİ HEDEFİ FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİLER"

Bakan Avcı, Filistin makamlarında eğitim alanı ile ilgili hazırlanan bir rapora göre Filistin'deki eğitim kurumları ve öğrencilerin İsrail işgal güçlerinin birinci derecede hedefi olduğunu hatırlatıldığını ifade ederek, bu baskıların eğitim üzerinde süre giden olumsuz etkilerine dikkat çekildiğini hatırlattı. Bu noktada Aksa İntifadası'nın başladığı 29 Eylül 2000'den Ocak 2003 tarihine kadar geçen sürede bile 298 kız ve erkek öğrenci İsrail işgal güçlerinin saldırılarına hedef olarak hayatını kaybettiğini hatırlatan Avcı, 2 bin 780 öğrencinin ise bu 3 yıllık sürede ciddi biçimde yaralandığını, pek çok okulun İsrail askeri güçlerinin emri ile kapatılırken yüzlerce okulda eğitimin geçici olarak durdurulduğunu belirtti. Avcı, "El Halil'de 3 okul askeri kışlaya dönüştürülürken 25 okul askeri güçler tarafından işgal edilerek kutlama merkezi haline getirilmiştir. Eğitimin sık sık kesintiye uğradığı Filistin'de bazen 1 haftalık sınavlar 2 aylık sürede ancak yapılmakta. Özellikte çatışmaların yoğunlaştığı dönemlerde Filistinli çocukların eğitimi sık sık kesintiye uğramakta" dedi.

BAKAN AVCI, "MAVİ MARMARA" OLAYINI ANLATIRKEN AĞLAMAKLI OLDU

Bakan Avcu'nın konuşmanın ardından Filistinli öğrenciler sorular sordu. Bir Filistinli öğrencinin "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 10 yıl aşkın süredir birlikte çalışıyorsunuz, unutamadığınız bir anınız var mı?"

şeklindeki sorusu üzerine Avcı, Mavi Marmara olayını anlattı. O gün yaşadıklarını aktarırken gözleri dolan Bakan Avcı, şunları kaydetti:

"Sizi görünce Gazze'ye gitmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sürecini hatırladım. Biz o baskının gerçekleştirildiği gün Başbakanımız ile birlikte Güney Amerika gezisi kapsamında Şili'deydik. Baskın haberi alınır alınmaz Başbakan bütün heyeti toplantıya çağırdı ve 'hemen Türkiye'ye dönüyoruz' dedi. Ahmet Davutoğlu'nu hemen Birleşmiş Milletleri acilen toplantıya çağırması için New York'a gönderdi. 600'e yakın farklı milletlerden gönüllü Mavi Marmara baskınından sonra İsrail'de tutuluyordu. Başbakanımız ABD Başkanı Obama'yı aradı. Bu görüşmede 600 gönüllünün 24 saat içinde serbest bırakılmaması halinde Türkiye'nin kendisine yaraşanı yapacağını iletti. Telefon görüşmesinin ardından o gece sabaha karşı 05.00'te Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, 2 milletvekili ve benim olduğum 4 kişilik heyet halinde 3 uçakla Tel Aviv'e gittik. 12 saat içinde gönüllü kardeşlerimizi, -hastanelerde bulunanlar dahil- teslim alıp Türk Hava Yolları (THY) ve Türk Hava Kuvvetleri'nin (THK) ambulans uçakları ile 24 saat dolmadan Türkiye'ye getirişimizi hatırladım."

FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİ YUSUF: "BİZ FİLİSTİNLİLER, OBAMA'NIN BİZİM YANIMIZDA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ"

Filistin öğrenci Mefaz Yusuf, Başbakanlık'ın "Gençlik Köprüsü" adı altında yaptığı çalışma için teşekkür etti. Yusuf, "Biz de istifade ettik. Biz, Filistin'in ambargo altında olan bazı bölgelerinde Türkiye'ye gelen gençler olarak ziyaretten çok memnun kaldık" dedi. Basın-yayın okulundan mezun olduğunu ve Türkiye'de yüksek lisans yapmayı düşündüğünü dile getiren Yusuf, aynı zamanda Gazze'de kendisinde ait bir eğitim merkezinde yerli ve yabancı öğrencilere eğitim verdiklerini söyledi.

Göreve geldiği 2008 yılından bu yana Filistin'e ilk ziyaretini gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretine ilişkin değerlendirme yapan Yusuf, "Bu ziyareti çok yeterli bulmuyorum. Çünkü Kahire'de de birçok görüşme yapmıştı. Biz Filistinliler, Obama'nın bizim yanımızda olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Daha sonra Bakan Avcı, Filistinli öğrencilere tek tek hediyelerini verdi. Öğrenciler ise Avcı'ya Filistin atkısı hediye etti. Ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Milli Eğitim Bakanı Avcı, Filistinli Öğrencileri Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement