İSMİHAN ÖZGÜVEN - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından Türkiye'nin 17 ilinde oluşturulan kadın sağlığı danışma merkezlerinde, Suriyeli kadınlara erken yaşta evliliğin etkileri ve üreme sağlığının yanı sıra psikososyal konularda destek veriliyor.
UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisandan bu yana ülkenin farklı illerinde özellikle kadınlar için merkezler açmaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kulessa, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Konya, Adana, Mersin, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Kocaeli ve Kahramanmaraş'ta kadın sağlığı danışma merkezlerinin olduğunu, gelecek süreçte başka kentlerde de açılışların yapılacağını dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla iş birliği içinde bulunduklarını anlatan Kulessa, merkezlerinde doktor, psikolog, ebe hemşire ve yerel halktan Arapça bilenlerin görev aldığını bildirdi.
Sığınmacı kadınlara üreme sağlığı ile şiddet konusunda ve psikososyal açıdan yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Kulessa, şöyle devam etti:
"3 milyonun üzerinde olduğunu bildiğimiz sığınmacı var. Bunların yarısının kadın olduğunu biliyoruz. 30'a yakın kadın sağlığı danışma merkezimizin her biri 50 bin kadına hizmet verebilecek durumda. Göçmen kadınlara yardımcı olup, hizmetlerimizi ulaştırıyoruz. Her kadın buna ulaşamıyor. Merkezimizde görev yapan sağlık aracılarımız var. Farklı nedenlerle evinden çıkamayanlara, yani bize ulaşamayanlara sağlık aracılarıyla ulaşmaya çalışıyoruz. Sağlık aracıları göçmen nüfustan seçiliyor. Bu şekilde 100'ün üzerinde sağlık aracımız var. Sağlık aracıları, tıbbi hizmet sunan insanlar değil. Bunlar bizim tarafımızdan eğitilmiş, danışmanlık hizmeti veren kişiler."
Erken yaşta evliliklere çözüm arayışı
Sığınmacı kadınlara yönelik 11 ilde "Çocuk Yaşta Evliliklere Karşı Farkındalık Paneli" düzenlediklerini dile getiren Kulessa, "Konuya sağlık, Türkiye'deki yasalar ve dini perspektiften bakıyoruz. Konuyla ilgili uzmanları çağırıp, başta göçmen kadınlar olmak üzere erkeklerle de çocuk yaştaki evliliklerin hem ekonomik hem sağlık hem de dini olarak sakıncalarını tartışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Panellerle daha geniş kitlelere ulaşarak erken yaşta evlilikler konusunda farkındalık yaratmak istediklerini vurgulayan Kulessa, sığınmacı kadınların evlerinden çıkarılması, istihdam ve eğitim konusunda daha iyi desteklere ulaşmasının sağlanması gerektiğini kaydetti.
Kulessa, bütün dünyanın, Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili yaptıklarının farkında olduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Suriyeli Kadınlara Özel Merkezlerle Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?