Deniz Gezmiş Polemiği Meclise Taşındı, AK Parti ve CHP Sıralarında Gerginlik Çıktı - Son Dakika
Güncel

Deniz Gezmiş Polemiği Meclise Taşındı, AK Parti ve CHP Sıralarında Gerginlik Çıktı

Deniz Gezmiş polemiği meclise taşındı. AK Parti'den CHP'ye "İdamına 'evet' dediniz" sözleri gerilime neden olunca, TBMM Başkanı Kahraman, 16 Şubat 1969'daki "Kanlı Pazarla" ilgili açıklama yaptı.

22.12.2017 23:20  Güncelleme: 01:01

Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Gezmiş'e benzetmesiyle başlayan tartışmalar Meclis'e de taşındı.

Bu geceki bütçe görüşmeleri sırasında Meclis'te Deniz Gezmiş tartışması yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Deniz Gezmiş'in idamıyla ilgili CHP'li 28 vekilin Meclis'te 'evet' dediği için asıldığını söylemesi mecliste tartışmalara neden oldu.

AK Partili Bülent Turan, spor yorumcusu Rıdvan Dilmen'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'parkasız Deniz Gezmiş'e benzettiği için eleştirildiğini hatırlattı ve "Deniz Gezmiş kahraman da Tayyip Erdoğan'a benzetilmez de o zaman niye astınız bu adamı? Asan sizsiniz, savunan sizsiniz! 28 CHP vekili Deniz Gezmiş'in asılmasına 'evet' demeseydi belki bugün vekilinizdi. Hem asacaksın hem sahip çıkacaksın! Ama cibilliyet meselesi" dedi.

"GEZMİŞ BİZİM ONURUMUZ"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Gezmiş'in idam edilmesinde kabul oyu veren 28 milletvekilinin daha sonra CHP'den ayrıldığını hatırlatarak, "Elbette Deniz Gezmiş bu grubun onurudur. Elbette bizde milletvekili olurdu' dedi.

Deniz Gezmiş Polemiği Meclise Taşındı, AK Parti ve CHP Sıralarında Gerginlik Çıktı
"DENİZ GEZMİŞ'İ AKLAMAYIN"

Tartışma uzayınca oturumu yöneten TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Tarihi eşeleyerek, Gezmiş'i aklamaya çalışmayın" ifadesini kullandı.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Deniz Gezmiş'in mevzu edilmesini tuhaf karşıladığını ifade ederek, Gezmiş'in idamının bir mahkeme kararı olduğuna işaret etti. Kahraman, "Onu ideal ve idol kabul edebilirsiniz. Onu haksız gören ve idam eden, idam hükmünü veren Türkiye Cumhuriyeti muhakemesidir. Cumhuriyet Halk Partili olsun, Adalet Partili olsun milletvekillerinden 'evet' diyenler vardır. Bunun savcısı vardır, ön tahkikatı vardır. Bu mevzuyu eşeleyip de bir kişiyi aklamak gibi bir hadiseye dökmeyiniz. Bu sefer ölen bir kişi hakkında menfi durumları ortaya çıkar." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'li Özel, "aklama" sözünden dolayı başkanı özür dilemeye davet etti. Başkan Kahraman, "fikirler şahıslara aittir." diyerek sözlerinin arkasında durdu. Özel de "O sözünüzden dolayı CHP olarak kınıyoruz" dedi.

KAHRAMAN'DAN "KANLI PAZAR" AÇIKLAMASI

TBMM Başkanı Kahraman, yaptığı konuşmada fikirlerin şahıslara ait olduğunu belirterek, "Herkes fikrinde hürdür, kimse kimseye hükmedemez, etmemelidir, demokrasinin de gereği budur. O 16 Şubat'taki hadiseyle Başkanlığını yaptığım teşkilatın bir alakası yoktur. Bu arada, bir cehaleti de gidermek isterim. Türkiye'de hiç kimse bir filoya secde etmez" ifadelerini kullandı.

6. filo konusuna ilişkin olarak Kahraman, "Ne yazık ki filo Boğaziçinde. İstanbul Boğazı güneyde, gemiler de orada. Orada kalanlar kim bilmem. Caminin dışına cemaat demek ki taşmış. Yani bugün de yine Boğaz'a doğru oluyor, Kabe o istikamette. Kıbleyi bilmeyenler bundan habersiz olabilirler, cehaletlerine veriyorum. Yoksa kimse 6'ncı Filo'ya veya bir başkasına secde etmez."

"HİÇBİR MÜSLÜMAN FİLO'YA SECDE ETMEZ"

"Biz bu vatanı seven insanlar olarak komünizme de karşıyız, 'ne Amerika ne Rusya' diyen insanlarız, biz milli insanlarız. Hepimiz bu bayrağın altındayız. O gece nasıl burada beraber olduysak gene hep beraberiz. Bir bütünüz, ayrım yok, ayrılık yok. O bakımdan, şucu ya da bucu diye ayırmamıza gerek yok, zaten ayırdılar ve birbirine girdi insanlar. Bize düşen, bunu önlemektir, o hatalara düşmemektir. Yani hiçbir Müslüman gemiye, bir filoya alıp da 'Allahuekber' demez. Yani Afrika'daki bir adam demez, Kızılderili totemi demez. Bu kadar cehalet olur. Fakat ne yapalım ki cahiller çok" dedi.

16 ŞUBAT 1969'DA NE OLMUŞTU?

16 Şubat 1969 Pazar günü İstanbul'da Dolmabahçe'de demirli ABD donanmasına ait 6. Filo'ya ait bir gemiye yönünü dönerek namaz kılan bir grubun daha sonra çıkan olaylarda rol almasıyla taşlı ve sopalı kavga çıktı. Olaylar sırasında Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan adlı gençler bıçaklanarak öldürülmüştü. Bu olay tarihe "Kanlı pazar" olarak geçmişti. Bu olayların sonrasında ise üniversite gençliği sağ-sol kamplaşması içinde yıllarca sürecek çatışmalar yaşadı.

Deniz Gezmiş Polemiği Meclise Taşındı, AK Parti ve CHP Sıralarında Gerginlik Çıktı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Deniz Gezmiş Polemiği Meclise Taşındı, AK Parti ve CHP Sıralarında Gerginlik Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement