Türk Metal Sendikası Üyeleri MESS İzmir Temsilciliği Önüne Siyah Çelenk Bıraktı - Son Dakika
Güncel

Türk Metal Sendikası Üyeleri MESS İzmir Temsilciliği Önüne Siyah Çelenk Bıraktı

Türk Metal Sendikası üyeleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan uyuşmazlık nedeniyle MESS İzmir temsilciliği önüne siyah çelenk bıraktı. Sendika üyeleri, MESS'in teklifini protesto ederek masadan kalktı.

07.12.2023 15:17  Güncelleme: 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEHRA DEĞİRMENCİ/SİBEL KAHRAMAN

Türkiye Metal Sanayicileri (MESS) ile yapılan 2023-2025 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı için masadan kalkan Türk Metal Sendikası, bugün Bursa'da eylem yaptı. Eylemde konuşan Türk Metal Bursa Şube Başkanı Selda Tekman, "Üretim rekoru kırınca övdüğünüz, kalite ödülü alınca sırtını sıvazladığınız, kar rekoru kırdırınca gurur duyduğunuz Türk Metalcileri, sıra zamma gelince görmez oldunuz. Ancak biz, kazanılmış haklarımızı korumaya, insanca yaşamaya yetecek kadar bir zam almaya kararlıyız. Bunun için sonuna kadar mücadele etmeye de gerekirse bedel ödemeye de kararlıyız" dedi.

Türk Metal Sendikası ve MESS arasında 2023-2025 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. MESS'in uzlaşmaz tutum sergilediğini söyleyen Türk Metal Sendikası görüşme masasından kalkarken, iki taraf arasında uyuşmazlık tutanağı tutuldu. MESS ile uzlaşı sağlanamaması üzerine Türk Metal Sendikasına bağlı şubeler bugün bir yürüyüş gerçekleştirerek MESS Bursa Bölge Temsilciliği'nin önüne siyah çelenk bıraktı. Eyleme sendika şube başkanları ile sendika üyeleri katıldı.

Üyeler yürüyüş sırasında, 'Ey MESS şaşırma, sabrımızı taşırma', 'Her yer direniş, her yer Türk Metal', 'yaşasın örgütlü mücadelemiz' sloganları atarak temsilcilik önünde yürüdü.

TÜRK METAL UZLAŞILABİLECEK BİR TASLAK VERDİ

Türk Metal Bursa Şube Başkanı Selda Tekman yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bugün burada emeği, ekmeği, çocuklarının geleceği için hak mücadelesi veren, direnen, metal emekçilerinin haklı davası için toplandık. Hepinizin bildiği gibi, sendikamız Türk Metal ile işveren sendikası MESS arasındaki toplu iş sözleşmesi müzakereleri, uyuşmazlıkla sonuçlandı. İşveren sendikası MESS, ülkemizin içinde bulunduğu koşulları, enflasyonu, hayat pahalılığını, geçim sıkıntısını hiçe sayarak sendikamıza sadece yüzde 35 ücret zammı teklif etti. Yani MESS bize dedi ki, 'siz hakkınızı almayın, emeğinizin, alın terinizin karşılığını almayın, bizim verdiğimiz sadakaya razı olun, boğaz tokluğuna yarı aç, yarı tok çalışın' dedi. 'Siz böyle yaşarken de biz karlarımıza kar katalım, ihracat ve satış rekorları kıralım, soframızı daha da büyütelim' dedi. İşte biz, bütün iyi niyetimize ve çabamıza rağmen, bu niyetteki MESS'le uzlaşamadık. Uyuşmazlık zaptı tuttuk ve masadan kalktık. Oysa biz, Türk Metal olarak üzerinde uzlaşılabilecek bir taslak vermiş, masaya da uzlaşmak için oturmuştuk. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik.

PATRONLAR, KAZANILMIŞ HAKLARA GÖZ DİKTİ

Biz yeni hakları konuşalım derken, onlar kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz çağdaş çalışma koşulları derken, onlar esnek çalışma, kıstelyevm, denkleştirme gibi çağ dışı uygulamaları dayattılar. Biz alın terimizin karşılığı deyince de onlar, size enflasyon kadar zam yeter dediler. İşte bu, bizim için sözün bittiği yerdi. Tutanağı tuttuk, masadan kalktık.

"YOKSULLUK DÜZENİNE EVET DEMEYECEĞİZ"

Buradan işveren sendikası MESS'e bir kez daha sesleniyoruz. Türk Metal olarak, bize dayattığınız bu yoksulluk düzenine, açlığa, sömürüye, evet demeyeceğiz. Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak'ın önderliğinde hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Direneceğiz, direne direne kazanacağız. İşverenlere sorsanız, hepsinin dilinde kriz, bunalım var, 'zor günlerden geçiyoruz' diyorlar.

"ZAFERE ULAŞMADAN DÖNMEYECEĞİZ"

Biz de diyoruz ki, biz çarşıda, pazarda zorlanıyoruz. Biz evimize ekmek götürmekte, çocuklarımıza harçlık vermekte zorlanıyoruz. Zor günler sizin için geçicidir ama bizim için süreklidir. İşçinin, emekçinin her günü zordur, güçlük içindedir. İşçiler her zaman krizdedir. Sizin krizinin geçici, bizimki süreklidir. Ama biliyoruz ki bu bizim kaderimiz değildir. Biz, sendikamız Türk Metal'in öncülüğünde bu kaderi yeneceğiz. Bunun için yola çıktık. Bunun için yemin ettik. Zafere ulaşmadan dönmeyeceğiz. Zafere bizim olacak. Zafer sendikasına inanan Türk Metalcinin olacak.

"ÜRETİM REKORU KIRINCA İŞÇİLERİ ÖVERKEN, ZAMMA GELİNCE GÖRMÜYORSUNUZ"

Buradan MESS yönetimine de seslenmek istiyoruz. Üretim rekoru kırınca övdüğünüz, kalite ödülü alınca sırtını sıvazladığınız, kar rekoru kırdırınca gurur duyduğunuz Türk Metalcileri, sıra zamma gelince görmez oldunuz. Ancak biz, kazanılmış haklarımızı korumaya, insanca yaşamaya yetecek kadar bir zam almaya kararlıyız. Bunun için sonuna kadar mücadele etmeye de gerekirse bedel ödemeye de kararlıyız. Genel Başkanımızın alacağı tüm kararları uygulamaktan çekinmeyeceğiz. Eylemse eylem, grevse grev diyeceğiz.

"EYLEME, DİRENİŞE HAZIR OLUN"

Bu siyah çelenk eylemi bir başlangıçtır. Hepiniz hazır olun, eyleme, direnişe hazır olun. Birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi, Türk Metal'in gücünü göstermeye hazır olun. Bizim başka bir güce ihtiyacımız yok. Biz Türk Metal olursak, bilin ki zafere ulaşırız. Biz eminiz, zafer bizim olacak. Zafer direnen emekçinin, direnen Türk Metalcinin olacak. Allah yar ve yardımcımız olsun."

Türk Metal Sendikası Üyeleri MESS İzmir Temsilciliği Önüne Siyah Çelenk Bıraktı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Metal Sendikası Üyeleri MESS İzmir Temsilciliği Önüne Siyah Çelenk Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement