Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bir araya geldi.

23.01.2016 16:01

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bugünkü görüşmelerimizde de teröre karşı ortak bir tavır almak konusunda aynı yaklaşımı benimsediğimizi bir kez daha teyit ettik. Türkiye için terör hangi etnik ve kültürel temele dayanmış olursa olsun, hangi ülkeyi hedef almış olursa olsun, hangi gerekçeyle tırmandırılmış olursa olsun insanlık suçudur. Biz DAEŞ, PKK, DHKP-C, Nusra gibi terör örgütleri arasında bir fark görmedik, görmüyoruz"

" Suriye'de, Türkiye aynı anda üç risk unsurunu birlikte bir tehdit olarak görmektedir. Birisi rejim ki barbarca zulümleriyle mülteci akınlarına sebebiyet vermiştir. İkinci tabi DEAŞ, yine barbarca terör eylemleriyle insanlık suçu işlemiştir. Üçüncüsü de YPG. Çünkü YPG de aynı şekilde bulunduğu, kontrol ettiği bölgelerde Arap ve Türkmenleri ve kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri tam bir etnik temizlik mantığıyla temizlemeye kalkmış ve Türkiye için de teröre destek olacak faaliyetlerde bulunmuştur. Dolayısıyla bu üç unsuru da biz tehdit olarak görüyor ve bu üç unsura karşı da gerektiğinde ulusal güvenliğimizin gerektirdiği her türlü adımı atmak konusunda kararlı bir tutum sergiliyoruz"

"YPG, PKK'nın bir parçasıdır ve PKK'dan açık bir şekilde destek almaktadır. Aynı şekilde özellikle Suriye-Türkiye sınırının hassasiyeti dolayısıyla Nusaybin, Silopi, Cizre gibi doğrudan sınıra komşu veya Tel Abyad, Akçakale, Ceylanpınar gibi neredeyse şehirlerin ortadan bölündüğü konjonktürde Suriye'den Türkiye'ye dönük her türlü terörist sızmasını, her türlü silah aktarımını doğrudan Türkiye'ye dönük düşmanca bir tavır olarak telakki ettiğimizi Sayın Biden'la da paylaştım"

"Türkiye demokratik bir ülke. Dostlarımız, müttefiklerimiz geldiğinde herkesle görüşmeler yapar, her görüşü dinler, bu konuda kendilerinin temaslarında hiçbir olağanüstülük görmüyoruz ama tabii beklentimiz ve talebimiz şudur ki, bu resmi bütün olarak görmek, sadece tek bir boyutuyla değil, bütün boyutlarıyla bu resmi görmek"

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da şu mesajları verdi:

"Bugün daha fazlasını yapmak konusunda anlaştık. Bugün DAEŞ'in Türkiye sınırına erişimini engellemek için yerel Sünni-Arap güçlerin nasıl daha fazla destekleneceğini görüştük ve bu her iki ülke için de öncelik. Böylelikle yeni savaşçı ve malzemenin DAEŞ'e gitmesini engelleyebileceğiz"

"Açık ve basitçe, PKK terör örgütüdür ve yapmaya devam ettikleri şey kesinlikle çirkince"

"Umuyoruz ki Ankara ve Bağdat'la ve ilgili tüm taraflarla DAEŞ'i ortak ve koordineli çaba ile yenerek Musul'u geri alma ve DAEŞ'in bölgedeki başka bir ülkenin uzantısı olmasını engeleme konusuna çözüm bulabiliriz

(11.57/14.52/15.34/15.51)

2- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Güneydoğu'da terör operasyonunun sürdüğü şehirlerde psikolojik restorasyon ve rehabilitasyon çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. (13.53)

3- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Türkiye, son seçimin sonucunda 4 yıl boyunca rahat, huzurlu, büyüyen, kendini yenileyen, değişen, reform yapan ve geleceğe hazırlık yapan bir ülke olmayı hak etmiştir. Bu hakkı elinden almaya çalışanlar var" değerlendirmesinde bulundu. (12.28)

4- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Terörden, çukurdan, hendeklerden medet umarak zannediyorlar ki 'Sandıklarda yenemediklerimizi çukurlarda yeneriz.' Biz ne çukurları aşmış insanlarız. Bunlara sizin gücünüz yeter mi? Allah'ın izniyle yetmeyecek" dedi. (14.48)

5- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de ana muhalefet sorunu bulunduğunu belirterek, "Hiçbir şey üretemeyen, öneremeyen bir muhalefetle karşı karşıyayız maalesef" dedi. (15.34)

6- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yatırım destek ofislerini, yatırımcının iş ve işlemlerini kolaylaştırmak için kurduklarını belirterek, "Yatırımcı bir ile gittiği zaman sağlıklı bilgiye ulaşsın, işlerini kolayca görebilsin. Öte yandan yatırım kararı verdikten sonra iş ve işlemleri bürokratik işlemlerini takip edecek, kendisini kurumlar nezdinde yardımcı olacak bir mekanizma oluşsun istedik. İlla kanunlara zorlayıcı hükümler koymamız gerekmiyor. Her bir valimiz aslında bu işe bir yardımcısını görevlendirmesi lazım" dedi. (12.47)

7- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, terör örgütünün insanlık dışı eylemler yaptığını, buna rağmen bakanlık personelinin bu ülkeye ve millete sağlık hizmetlerini Çanakkale ruhuyla yerine getirdiğini belirterek, "Onların fedakarlıklarının maddi karşılığı yok. Sağlık personelimiz devlet madalyası hak edecek özveriyle çalışıyorlar" dedi. (14.42)

8- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 35. Olağan Kurultay'da seçilen Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulunun yeni üyeleriyle Anıtkabir'i ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, PM toplantısında yaptığı konuşmada, " Diyarbakır'da bir okulun bahçesine el yapımı bomba atıldı. Bunlarda vicdan yok. Terörün eğer acımasızlığını görmek istiyorsanız, okulun bahçesine atılan el bombasına bakacaksınız. Hangi ahlak, hangi inanç, hangi amaçla siz bir okulun bahçesine el bombası atıyorsunuz. O nedenle diyoruz ki terörü lanetliyoruz, o nedenle diyoruz ki terör insanlık suçudur. O nedenle diyoruz ki terörün amacı, kimliği, inancı ne olursa olsun, hep beraber karşı durmak zorundayız" dedi.

(11.28/14.35)

9- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye vereceklerini belirterek, "Evet, anayasa çalışmalarında olacağız. Onların özgürlükçü bir anayasa yapacağı inancıyla değil, bunların hangi amaçla masada olduklarını halkımıza anlatmak için orada olacağız. O komisyonda bu niyetle olacağız" dedi. (14.45)

10- Tacikistan'da gözaltına alınan İHH Yönetim Kurulu ve Hukukçular Derneği üyesi Gülden Sönmez, Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Emine Yıldırım ve tercümanları Zaur Beg, İstanbul'a geldi.

-Sönmez, Tacikistan'da gözaltına alınmalarına ilişkin, "Bizi alıp götürmeye çalıştılar ama direndik. Onların aracına binmeyi reddettik. Zaten ülkeden hemen çıkacağımızı da beyan etmiştik. Havaalanında 12 saat gözlem altında tutulduk. Uçağa bininceye kadar cep telefonlarımız ve pasaportlarımız bize verilmedi" dedi. (10.12/11.42)

11- Genelkurmay Başkanlığından, devam eden terör operasyonları kapsamında dün Cizre'de 17, Sur'da 3 ve Çukurca'da 2 olmak üzere 22 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. (14.11)

12- Kilis kent merkezinde bir evin giriş katında meydana gelen patlamada biri çocuk, 2 kişi yaralandı.

-Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Suriye'den geldiği tahmin edilen roket mermisinin Karaali Mahallesi Türbedar Sokağa düştüğünün anlaşıldığını bildirdi. (10.56/12.57)

13- Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos'un Türkiye ve Kıbrıs meselesi hakkındaki açıklamalarını kınadı. (12.22)

14- Bankaların karşılığı bulunmayan her bir çek yaprağı için ödemek zorunda olduğu miktar 1.200 liradan 1.290 liraya çıkarıldı. (12.40)

15- Van'ın Bahçesaray ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. (10.32)

16- Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, "IMF'nin perspektifi, sığınmacı krizinin iyi bir şekilde yönetilmesi, entegrasyon sürecinin uyumlu ve düzenli bir şekilde uygulanması halinde kısa ve orta vadede ekonomiye etkisinin yukarı yönlü olacağı yönünde" dedi. (14.15)

17- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, İran ziyaretini "tarihi" şeklinde nitelendirerek, "İki ülke arasındaki stratejik ilişkiler, gelecek 25 yılı içeren kapsamlı stratejik anlaşma ve gelecek 10 yıl için iki ülke arasındaki ticaret hacminin 600 milyar dolara çıkarılması konularında görüştük" ifadelerini kullandı. (15.23)

18- Öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmen Prof. Dr. Tahsin Yücel, Şişli Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. (15.27)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement