Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(17.11.GAZİANTEP Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mütercim Asım Kütüphanesi tarafından 'Her Kütüphane Bir Cezaevi Kapatır' sloganıyla kitap bağışı yapıldı.)

17.11.2012 14:31

(17.11.2012, FOTOĞRAF)

/////////

'Her kütüphane bir cezaevi kapatır'

GAZİANTEP Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mütercim Asım Kütüphanesi tarafından 'Her Kütüphane Bir Cezaevi Kapatır' sloganıyla kitap bağışı yapıldı. Kütüphane havuzunda biriken kitap, dergi ve CD'lerden oluşan, 381 adet basılı kaynak, Gaziantep H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na hediye edildi.

Kütüphane Müdürü Mustafa Cesur, uygulama ile hükümlü ve tutukluların boş zamanlarını kitap okuyarak değerlendirmesi, okuma alışkanlığı edinmesi, eğitim ve kültür bakımından ufuklarını genişletmesine olanak sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Cesur, " Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4'ünün kitap okuduğu göz önüne alındığında, cezaevleri gibi kurumlarda okuma alışkanlığının artırılmasının ve cehaletle mücadelenin önemi bir kat daha artmaktadır" dedi.

Kitap ve dergileri almak için Hasan Kalyoncu Üniversitesi'ne gelen Koruma İnfaz Memuru Mahmut Türkaslan ise, yapılan bağıştan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Mahkumlar için kitaplar dış dünyayla bağlantılarını sağlayan en önemli araçlardan biridir. Bu sebeple bizler tutuklulardan okumak istedikleri yayınlarla ilgili bir liste istiyor ve onları temin etmeye çalışıyoruz. Bu yazılı dokümanlar kendi aralarında dönüşümlü olarak okunuyor" diye konuştu.

GAZİANTEP, (DHA)

(17.11.2012)

/////////

Engelleri sanatla aştı

MERSİN'de doğuştan spastik engelli olan 14 yaşındaki Rüya Yener, katıldığı Halk Eğitim Merkezi kurslarındaki başarısıyla dikkat çekiyor.

Yenişehir Halk Eğitim Merkezi'nin El Sanatları Kursu'na katılan Rüya Yener, öğretmenlerin olduğu kadar kursiyerlerin de göz bebeği oldu. Yüzde 90 engelli olarak dünyaya gelen ve 5 yaşına kadar hiçbir fonksiyonu çalışmayan Rüya, boyama, resim ve el sanatları konusunda becerilerini geliştirerek, azmiyle diğer kursiyerlere örnek oldu.

ANNESİNİN ÇABASI

Rüya'nın sosyalleşip hayata tutunabilmesi için yetenekli olduğu alanlara yönlendirmeye çalıştıklarını söyleyen anne Kadife Yener, "Özel eğitimin yanı sıra 7 yıldır yüzme kurslarını katılıyor ve şimdi yüzmeyi öğrendi. Bunun yanında boyama, resim ve el sanatlarına olan ilgisini keşfedince buradaki kurslara katılmasını sağladık. Gerçekten buradaki kursların Rüya'nın yaşamına değer kattığını gördük. El sanatları konusunda en çok sevdiği şey boyama ve tek başına güzel işler yapabiliyor" dedi.

ÖĞRETMENİN İLGİSİ

El Sanatları Kursu Öğretmeni Nadire Kaya da Rüya'nın kursa katılmasından son derece mutlu olduklarını belirterek, "Onun gibi öğrencilerimizin olmasını istiyoruz. Sosyalleşsinler, topluma karışsınlar, bizim yüreğimiz onlara açık. Buradaki amacımız; boş zamanlarında ev hanımlarının hoş vakit geçirmelerini, bir araya gelerek sosyalleşmelerini ve ev ekonomilerine katkı sunmalarını sağlamak" diye konuştu.

Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Adnan Aydın ise, engelli öğrencinin çalışmalarını diğer insanlara göstererek, bu konuda duyarlılığı artırmaya çalıştıklarını söyledi. Aydın, ilçe merkezindeki bilgisayar, aşçılık, İngilizce, Arapça, okuma yazma, el sanatları, diksiyon gibi kursların bütün vatandaşlara açık olduğunu kaydetti.

Mustafa İNSAN/ MERSİN (DHA)

(17.11.2012)

//////////////////////

Müzeler yenileniyor

GAZİANTEP Arkeoloji ve Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi'nde yenileme çalışması başlatıldı

Gaziantep Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, yaptığı açıklamada, daha önce Zeugma mozaiklerine ev sahipliği yapan Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde, daha modern ve sağlıklı bir ortamda, daha fazla esere yer verebilmek için yenileme çalışması yapılacağını söyledi. Aykanat,

Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce hazırlanan proje kapsamında yapılan teşhir ve tanzim işlemlerinin ardından müzede, iç ve dış cephe boyamaları, yalıtımlı çatı, eser aydınlatmaları, projektörlerle canlandırmalar, vitrin yenilemeleri, Roma dönemi canlandırmaları gibi düzenlemeler yapılacağını kaydeti. Aykanat'ın verdiği bilgiye göre, Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi çalışmalar nedeniyle 18 Ekim 2013'e kadar geçici olarak ziyarete kapatılacak.

GAZİANTEP, (DHA)

(17.11.2012)

//////////

Eğitime teknolojik destek

MERSİN'de Palm City Alışveriş Merkezi'nin de bağlı bulunduğu Cefic-Türkiye grubu, okullarda kullanılmak üzere 20 adet diz üstü bilgisayar bağışladı.

Bilgisayar bağışı ile ilgili olarak Suphi Öner Öğretmenevi'nde tören düzenlendi. Törene, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Şube Müdürü Erol Özdemir, CEFİC Şirketi üst yöneticisi Vahit İpekçi, Pazarlama Müdürü Alev Çalık'ın katıldı. Törende konuşan CEFİC Üst Yöneticisi Vahip İpekçi, Palm City Alışveriş Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdikleri 25 Eylül tarihinde eğitim kurumlarının ihtiyaçlarında kullanılmak üzere bilgisayar bağışı yapma taahhüdünde bulunduklarını belirtti. Bu taahhütlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden İpekçi, "Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne eğitim kurumlarının ihtiyaçlarında kullanılmak üzere bağışlanan bu bilgisayarların faydalı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ise 20 diz üstü bilgisayarın verilme sözünü yerine getiren Cefic Türkiye - Palm City yetkililerine teşekkür etti. Bilişim teknolojileri alanında Mersin'de ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Gül, "Özellikle bilgi teknolojilerine dayalı olarak yürütmekte olduğumuz Dyn- Ed Dil Eğitim Sisteminde en başarılı iller arasındayız. Yine atıl bilgisayarların onarılarak eğitime kazandırılmasında çok ciddi çalışmalar yaptık. Özellikle kamu kurumlarının kullanmadığı ve değiştirme ihtiyacı duyduğu bilgisayarları alarak eğitim sitemine kazandırdık." diye konuştu.

MERSİN, (DHA)

(17.11.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////////

Binalara kimlik sistemi

MERSİN Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Mehmet Kabadayı, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, MESKİ ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası işbirliğiyle Bina Kimlik Sistemi Projesi çalışması yaptıklarını açıkladı. Kabadayı, projeyle inşaatlarda veri tabanı oluşturulacağını, beş yıl sıhhi tesisat ve işçilik garantisi sağlanarak, kaçak su kullanımının önüne geçileceğini, korsanların kayıt altına alınacağını söyledi. İnşaatların en önemli bölümlerinden biri olan sıhhi tesisatın, ucuz işçilik amacıyla tercih edilen yetkisiz ve belgesiz kişilerce döşenmesi sonucu arızalar oluştuğunu anlatan Kabadayı, şu bilgileri verdi:

"Yapılan araştırmalarda, yeni kullanıma açılmış binaların temiz su ve pis su tesisat arızaları en önemli sorunların başında gelmektedir. Sıhhi su tesisatı, inşaatın en önemli bölümlerinden biri olmasına rağmen yetersiz ve yanlış döşenen tesisatlar arızalara neden olmaktadır. Yetersiz ve yanlış döşenen tesisatlar nedeni ile binaların hem ömrünün kısa olmasına hem de tamir çalışmalarından dolayı binanın hasar görmesine neden olmaktadır. Ayrıca bina için ek bir maliyet meydana getirmesinden dolayı ekonomik kayıplara sebebiyet vermektedir."

MERSİN, (DHA)

(17.11.2012)

////////////

Üniversitelilerin moral partisi

GAZİANTEP Üniversitesi İslahiye Meslek Yüksek Okulu (MYO) ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri vize sınavları öncesi moral ve kaynaşma partisinde doyasıya eğlendi. GAÜN İslahiye Meslek Yüksek Okulu çok amaçlı salonunda yapılan partiye öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Partiye katılanlar davul zurna eşliğinde halaylar çekti, oyunlar oynadı.

Öğrencilere seslenen İslahiye Meslek Yüksek Okulu Müdür Yrd. Öğretim Görevlisi İbrahim Halil Korkmaz, "İkinci eviniz olan Gaziantep Üniversitesi'ne hoş geldiniz" diyerek başarılar diledi.

Önlisans eğitiminin çok önemli olduğunun altını çizen Korkmaz, öğrencilerin planlı ve programlı çalışarak iyi bir meslek adamı, iyi bir gelecek ve kariyer sahibi olabileceklerini belirterek, "Üniversitemizin sağladığı imkanlarla güzel ve kaliteli bir öğretim vermekteyiz. Önümüzdeki günlerde öğretimin yanı sıra üniversite eğitiminin gereği olarak sosyal ve sportif faaliyetler de devam edecek" dedi.

Kadir ÇELİK/ İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)

(17.11.2012)

/////////////

AKDEV'den Mahruki ile şube açılışı

ATATÜRK Kültür Dayanışma ve Eğitim Vakfı'nın (AKDEV) Mersin şubesi, AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki'nin de katıldığı törenle açıldı. Limonlu Mahallesi'nde, Mersin Emniyet Müdürlüğü yanında bulunan şubenin açılışına Mahruki ve eşi Mine Mahruki, AKDEV Genel Başkanı Gül Karyaldız, Mersin Şube Başkanı Ayten Arslanhan Çıtırık, Adana, Gaziantep ve Mersin ile çevre illerin Lions Kulüplerinin yöneticileri, gönüllüler, Doğa Koleji öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki, AKDEV, MESİAD ve Lions Kulüpleri tarafından düzenlenen bir söyleşiye katılmak için geldiği Mersin'de, Türkiye'de önemli çalışmalara imza atan Atatürk Kültür Dayanışma ve Eğitim Vakfı'nın şube açılışında bulunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

AKDEV Genel Başkanı Gül Karyaldız da, Merkezi Adana'da bulunan AKDEV'in İstanbul'dan sonra Mersin'de açtığı şubelerinin bir atağın başlangıcı olduğunu belirterek, "Ülkemiz insanlarına, gençlerimize, çocuklarımıza karşı görevimizi daha iyi bir şekilde yerine getirebilmek için önümüzdeki yılı atılım yılı olarak belirledik. Hedefimiz 2013 yılında Türkiye'nin dört bir yanında şubeler açarak AKDEV'i Türkiye'nin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olmasını sağlamaktır" dedi.

Açılışta AKDEV Genel Başkanı Gül Karyaldız Mahruki'nin eşi Mine Mahruki'ye AKDEV'in altın Atatürk rozetini taktı. Mine Mahruki de bu armağanı ömür boyu göğsünde taşıyacağını belirterek, "AKDEV'in tüm çalışmalarına gönül verecek, destek sağlayacak ve gerçekten gönülden çalışacağım" diye konuştu.

MERSİN,(DHA)

//////////////

Çiftçi muhtarlar yarıştı

ADANA İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 6. Adana Tarım Fuarı kapsamında 'Çiftçi Muhtarlar Yarışıyor' bilgi yarışması düzenlendi. 15 ilçeden yarışmacıların katıldığı yarışmayı

Adana Vali Yardımcımız Halis Arslan, İl Müdürü Hamit Aygül ve personeli ile vatandaşlar izledi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül yarışmadan önce yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk defa böyle bir yarışma düzenlendiğini belirtti. Aygül "Bu yarışma Tarımsal Yayım Projesi çerçevesinde tarımsal konularda çiftçilerimize yönelik düzenlediğimiz eğitim çalışmaları sonuçlarını görmek, her konuda çiftçilerine önder olan muhtarlarımızın, birbirleriyle kaynaşmalarını, kendilerine güven sağlamalarını, sosyal bir aktivite de bulunmalarını ve tarımsal konularda performanslarını değerlendirmek amacıyla düzenlenmiştir" dedi.

MÜHÜR BASMA YARIŞMASI

Yarışma sonunda Sarıçam ilçesinden Ayvalı Köyü Muhtarı Adnan Doğan, birinci oldu. Eşit puanda kalan muhtarları arasında ikinci, üçüncü ve dördüncüyü belirlemek için ise en hızlı mühür basma yarışması yapıldı. Sonuçta Yüreğir ilçesi Sazak Mahallesi Muhtarı Resul Kar ikinci, Ceyhan'ın Yellibel Köyü Muhtarı Ahmet Kandemir üçüncülüğü kazandı. Yarışmanın birincisine dizüstü bilgisayar, ikinciye televizyon, üçüncüye cep telefonu, 5 ve 6'ncı olan muhtarlara da 500 litrelik su tankı hediye edildi.

ADANA,(DHA)

////////////

Yılda 40 bin hasta tüp bebek yöntemini seçiyor

EUROFERTİL Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, Türkiye'de her 7 çiftten birinin kısırlık sorunu yaşadığını belirterek, "Kısırlık nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftler, soluğu tüp bebek merkezlerinde alıyor. Yılda 40 bin tüp bebek tedavisi uygulanıyor" dedi.

Tüp bebek tedavisinde başarı oranının eve götürülen bebek oranı ile ifade edildiğini belirten Dr.Özörnek, bu oranın en iyi merkezlerde yüzde 30'lar civarında olduğunu vurguladı. Çeşitli hastalıklar, değişen ve kötüleşen çevre koşulları, stres, sigara alışkanlığı gibi pek çok faktörün kısırlığın artışında rol oynadığına dikkat çeken Dr. Hakan Özörnek, 100 yıl önce erkeklerde ortalama sperm sayısı mililitrede 100-120 milyonken, Dünya Sağlık Örgütü'nün son normal değerlerine göre olması gereken normal değerin 15 milyona düşürüldüğünü ifade etti.

ARTIK DAHA AZ İLAÇLA YÜKSEK GEBELİK ORANI YAKALANIYOR

Dr. Özörnek şöyle konuştu: "Sadece erkek faktörü değil, kadınların da geç evlenme nedeniyle yumurta rezervlerinin azalması, çiftlerin çocuk sahibi olmasının önünde engel oluşturuyor. Her 7 çiftten 1'inin kısırlık nedeniyle çocuk sahibi olamadığı Türkiye'de her yıl yaklaşık 40 bin tüp bebek uygulaması yapılıyor. Gelişen teknoloji ve geliştirilen yöntemlerle tüp bebek tedavisinin başarı oranı giderek artıyor. Tüp bebek tedavisinde artık daha az ilaç tedavisi ile daha yüksek gebelik oranları elde edebiliyoruz. Ancak asıl başarı, gebelik oranları değil eve götürülen bebek oranları. Yurtdışında tüp bebek tedavisinin başarısı eve götürülen bebek oranları ile ifade ediliyor. Dünya genelinde tüp bebek tedavisi sonrası eve götürülen bebek oranı, yüzde 30'lar civarında."

BEBEK SAHİBİ OLMAK İÇİN 4 DENEMEDE İDEAL

Tüp bebek tedavisinin başarısının anne adayının yaşından, anne ve baba adayındaki mevcut hastalıklara, çiftlere uygulanan tedavi yöntemine kadar pek çok faktöre bağlı olduğunun altını çizen Dr. Hakan Özörnek, genel olarak ilk 4 denemede toplamda hastaların yüzde 95'inin gebe kaldığını vurguladı. Dr. Özörnek, "Çiftler genellikle bir iki kez deneyip olmuyor diye bırakıyor. Oysa dünyada da geçerli olan ideal deneme sayısı 4'tür. İlk 4 denemede toplamda hastaların gebe kalma oranları yüzde 95'tir, beşinci, altıncı denemede başarı şansı biraz düşer" diye konuştu.

GAZİANTEP, (DHA)

(17.11.2012)

///////////////

GAİMDER'e yeni ofis

GAZİANTEP İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin (GAİMDER) yeni ofisi açıldı. Türkiye'nin çeşitli illerinden Gaziantep'e gelen müteahhit dernek başkanlarını da buluşturan açılışı, bürokratlar ve müteahhitler birlikte yaptı.

GAİMDER Başkanı Rıdvan Köksüzer, derneği kendisine ait modern bir binaya kavuşturmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Köksüzer "Bugüne kadar Müteahhitler Derneğimizin faaliyetlerini kiralık ofislerde ve dar mekanlarda yürütmeye çalışıyorduk. Bugün açılışını yaptığımız yeni mekanımızda meslektaşlarımıza daha iyi hizmet sunacağız" dedi.

Açılışa katılan Şahinbey İlçe Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da "Şehrin her tarafına aynen bu güzellikte binalar yapmaya devam etmenizi diliyorum. Emeği geçen herkesi kutluyorum" diye konuştu. Tahmazoğlu, Belediye olarak müteahhitlik mesleğini yapmaktan yana olmadıklarını ancak dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesi adına 2+1 konutlar ürettiklerini belirtti.

GAİMDER ofisinin açılışını Vali Vekili Nursal Çakıroğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkan Vekili A.Cebbar Özkara birlikte gerçekleştirdi. Açılışa Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Vekili Alaattin Çakır, İzmir İnşaat Federasyonu Başkanı Necip Nasır'in yanı sıra Adana, Kayseri, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana, Adıyaman'dan Hatay, Sivas Müteahhit Derneklerinin Başkan ve yöneticileri de katıldı. GAİMDER'in Yasem İş Merkezi'nde yer alan yeni ofisi 330 metrekare alana sahip.

Zeki GÜNAY/ GAZİANTEP, (DHA)

(17.11.2012) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement