Dha Yurt Bülteni-13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-13

HDP'nin 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' Van'da başladıHALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) tarafından başlatılan Vicdan ve Adalet Nöbeti, Musa Anter Parkı'nda başladı.

08.08.2017 18:11

HDP'nin 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' Van'da başladı

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) tarafından başlatılan Vicdan ve Adalet Nöbeti, Musa Anter Parkı'nda başladı. Diyarbakır ve İstanbul'un ardından Van'da başlayan nöbette polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

Van'daki Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe Ertan, Adem Geveri, Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan ile Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve HDP, DBP Van İl Örgütleri katıldı. HDP il binasından çıkan milletvekilleri ve parti yöneticileri küçük gruplar halinde polislerin aldığı yoğun güvenlik önlemleri altında yaklaşık 400 metre yürüdükten sonra Ordu Caddesi güzergahından Musa Anter Parkı'na geldi. Burada ilk olarak meclis grup toplantısı yapıldı.

Musa Anter Parkı'nda düzenlenen grup toplantısında HDP Sözcüsü Osman Baydemir, vicdan ve adalet hareketinin Van'da engellenmeye çalışıldığını söyledi. Baydemir, "Bir kez daha vicdan ve adalet hareketi Van'da engellenmeye çalışılıyor. Barikatlarla durdurulmaya çalışıyor. Bu ülkede özgürlük, huzur, eşitlik, adalet tesis edilinceye kadar durmayacağız. Çünkü biz durursak, vicdanlar susarsa, çünkü adalet tecelli olmazsa bugüne kadar topluma dayatılan felaket daha da derinleşerek daha fazla can kaybına neden olacak. Daha fazla insanların acı çekmesine neden olacak. İşte HDP tam da bu noktada legal demokratik siyasetin temsilcisi olarak vicdan ve adalet hareketini başlatıyor. Bugün bu coğrafyada bir kez daha tanık olduk ki Van il teşkilatından Musa Anter Barış Parkı'na gelinceye kadar vicdan ve adalet diyen insanlar gözümüzün önünde gözaltına alınmaya çalışıldılar. Bize selam veren insanlar tehdit edildiler. Türkiye'de 7 Haziran seçimlerinden sonra açığa çıkan milletin iradesinin kendisi yok edilmeye çalışıldı. 4 yıldır neredeyse adım adım barış masasını, müzakere masasını çökertmenin planını yaptılar. Suruç'tan başlayan Ankara Gar patlamasına devam eden süreçte adeta kan dökerek barış masasını devirerek bir iktidar devşirmeye çalıştılar" dedi.

MECLİS BAŞKANI KARAMAN'I ELEŞTİRDİ

HDP Sözcüsü Baydemir, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 5 milyonluk arabayla meclisin itibarını kurtarmaya çalıştığını belirterek şöyle dedi: "TBMM Başkanı ne yapıyor. TBMM Başkanı adeta meclisini itibarını 5 milyonluk arabalarla kurtarmaya çalışıyor. Meclis Başkanı'na şuradan bir çağrımız var. Siz meclisin itibarını 5 milyonluk arabalarla kurtaramazsınız. Bu meclisin itibarı Demirtaşlar, Yüksekdağlar, milletvekilleri cezaevine konulduğunda yerlerdeydi. Şu anda siz olay mahallinden 5 milyonluk araçla kaçmanın, uzaklaşmanın çabası içindesiniz. Meclis Başkanı'na çağrımızdır gelin insanlık onurunun kurtarılması çabasında siz de bir rol, misyon sahibi olun."

TEK TİP ELBİSE İŞKENCE UYGULAMASIDIR

Tek tip elbisenin özü itibariyle bir işkence uygulaması olduğunu söyleyen Baydemir, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın bu uygulamadan ilham aldığını belirtti. Baydemir, "Şimdi AKP Genel Başkanı Erdoğan, Guantanamo uygulamasından ilham alıyor ve cezaevlerine tek tip elbise getireceğinin müjdesini veriyor. Sizler neyi kaybettiğiniz halen farkında değil misiniz? 12 Eylül faşit cuntasında tek tip elbise dayatmasının nasıl trajedilere yol açtığını bu toplum çok iyi biliyor. Tek tip elbise uygulaması özü itibariyle bir işkencedir. ve bu işkencenin hedefi de legal demokratik siyasetin cezaevinde bulunan aktörleridir. Nasıl ki OHAL'i devlete uyguluyoruz deyip cuntanın başaramadığı, gerçekleştiremediği darbeyi muhalefete yaptınız. Bu uygulamayla da cezaevinde bir işkencehane kurma çabası içerisinde" dedi. HDP'li Baydemir, Beşiktaş Konyaspor maçında meydana gelen olayların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeye dayatmış olduğu amigo siyasetinin bir sonucu olduğunu kaydederek, "Taraftarların birbirini terörist olarak nitelendirmeleri senin son 3 yıldır ülkeye dayatmış olduğun amigo siyasetinin bir sonucudur. Eğer bir siyasi lider ağırlığını bilmez toplumu kutuplaştırırsa taraftarda sahaya iner. Türkiye bu noktaya gelmesin diye HDP susmayacak"dedi.

YENİ DEVLET KURMAK İSTİYORSUNUZ

Ak Partili MKYK eski üyesi Ayhan Oğan'ın 'yeni devlet' söylemi üzerine de açıklamalarda bulunan Baydemir, Hükümetin yeni bir devlet kurmak istediğini iddia etti. Baydemir şöyle konuştu:   "Ayhan Oğan itiraf etti ki yeni bir devlet inşa ediyorlar. Şimdi de Oğan'a böbürleniyor, ona kötü sözler söyleyip azarlıyorlar. Kötü sözler söylemeyin aynen de yapmak istediğiniz budur. Yeni bir devlet kurmak istiyorsunuz. Ama yeni bir devlet değil. Denenmiş, sınanmış insanlığa acılar yaşatan bir zihniyettir. O zihniyet 12 Eylül askeri cuntasını yaşattı. Şimdi devletin eski sahipleri devletin yeni sahipleri formatını kendi ideolojisini devlete bir format olarak çekiyorlar. ve bu formatı çekerken kocaman bir yalana 70 yıllık bir yalana sığınıyorlar. Devletin beka sorunu varmış, devletin beka sorunu yok. Adalet sorunu var. Vicdan ve adalet nöbetleriyle inşallah bu sorunu aşacağız. " Van'da 14 Ağustos'a kadar sürecek olan Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağı'ın da mesajı okundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

-Milletvekillerinin parti binasından çıkışı

-Vicdan ve Adalet Nöbetinin yapılacağı Musa Anter Parkı'na gelişi

-Grup toplantısının başlaması

-HDP Sözcüsü Osman Baydemir'in konuşması

-Detaylar

Haber: Orhan AŞAN-Arif KARAKAŞ/VAN,

=========================================

Kirada oturduğu evi ateşe veren kadın, 3 daireyi yaktı

HATAY'da psikolojik sorunlar yaşadığı belirtilen 2 çocuk annesi Selma C. oturduğu evi ateşe verdi.  Kısa sürede büyüyen yangın aynı katta bulunan 3 daireyi kullanılamaz hale geldi.

Merkez Antakya İlçesi Akasya Mahallesi 186'ncı sokakta bulunan 2'nci etap TOKİ Konutlarındaki B1-17 blok 11'inci kattaki evde kirada oturan 2 çocuk annesi Selma C. bugün öğle saatlerinde bilinmeyen bir nedenden piknik tüpünü açtı ve ardından evi ateşe verdi.

5 yıl önce kocasından ayrıldığı ve bu nedenle psikolojik sorunlar yaşadığı belirtilen genç kadın 2 çocuğuyla birlikte binadan ayrılırken, iddiaya göre mahalledeki büfe sahibini telefonla arayarak, "Evi ateşe verdim, nasıl güzel yanıyor mu?" diye sorduktan sonra telefonu kapattı. Büfecinin ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibiyle AFAD, UMKE ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren çalışmasıyla kontrol altına alınan yangında, aynı katta bulunan 3 daire kullanılamaz hale geldi. Dumandan etkilenen biri ALS hastası 3 kişi Hatay Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Evi ateşe verip kaçan Selma C.'nin her yerde arandığı bildirildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Bölgedeki itfaiye, AFAD, UMKE ve polis ekiplerinin görüntüsü

İtfaiyenin vinç yardımıyla yangına müdahalesi

Binadan yükselen dumanlar

İtfaiyenin bölgeye gelmesi

Mahalle sakinlerinden detaylar

SÜRE: 05'30" BOYUT: 170 MB

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK/HATAY,

==========================================

Pazarda sebze satarken FETÖ'den gözaltına alındı (2)

TELEFON HATTINI BAŞKA BİR YAKINI KULLANIYORMUŞ

Aksaray'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda örgütün haberleşme sistemi 'Bylock' kullanıcısı olduğu iddiasıyla pazarda sebze satarken gözaltına alınan Güler D.'nin, üzerine kayıtlı olan ve bylock çıktığı ileri sürülen telefon hattının başka bir yakını tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

SERBEST BIRAKILDI

Polis tarafından alınan ifade ve yapılan araştırma sonrası ismi gizli tutulan bir yakının Güler D. üzerine aldığı hatta bylock yüklediği ve bu program üzerinden örgüt ile görüşmeler yaptığının tespit edilmesinin ardından gözaltındaki kadın serbest bırakıldı. Güler D.'nin Osmaniye'de öğretmen olarak görev yapan oğlu M.D.nin de geçtiğimiz Mart ayında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınarak tutuklandığı öğrenildi. Güler D. üzerine çıkarılan telefon hattını kullanan ve ismi gizli tutulan yakının ise yakalanması için çalışmaların başlatıldığı bildirildi.

Haber-Kamera: Hasan BÖLÜKBAŞ/AKSARAY,

===========================================

İnşaat işçileri alacakları için çatıya çıktı

Kayseri'de çalıştıkları inşaatte yatan ve bir süredir paralarını alamayan iki duvar işçisi 14 katlı binanın çatısına çıkarak intihar etmek istedi. İşçiler uzun süren ikna çalışmaları neticesinde çıktıkları çatıdan indirildi.

Melikgazi İlçesine bağlı Esenyurt Mahallesi Paşalı caddesinde meydana gelen olayda iddiaya göre Van'dan gelerek Kayseri'de inşaat çatısına çıkan Abdulhari Çelik(40) ve Sergen Gezer (29) çalıştıkları inşaatten paralarını alamadıkları için 14 katlı inşaatın çatısına çıktı. Çatı katındaki inşaat tuğlalarının üzerine çıkarak intihar edeceklerini söyleyen iki inşaat işçisi " Biz çocuklarımızın rızkını kazanmak için Kayseri'ye geldik. 10 gündür inşaatta kalıyoruz. Çalıştığımız günden bu yana  bir kuruş para almadık. İnşaat yetkilileri gelir paramızı verirse öyle ineriz" dediler. Polis ve diğer inşaat çalışanlarının ikna çalışmaları bir süre sonuçsuz kalırken, olay yerine inşaat yetkililerin gelmesi ve işçilerinin alacaklarını vermesi sonrası iki inşaat işçisi çıktıkları çatı katından indi. Polis iki inşaat işçisinin ifadesini almak üzere emniyet müdürlüğüne götürdü. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

Çatıya çıkan işçilerden görüntü

Polis ve sağlık ekiplerinden görüntü

İşçilerin parasını istemesi

Detay görüntü

Haber - Kamera: Yasin DALKILIÇ/ KAYSERİ,

=============================================

Denizde kaybolan liseli Arif'i arama çalışmaları sürüyor (2)

CESEDİ BULUNDU

Tekkeönü Plajı'nda denizde kaybolan liseli Arif Ercüment Körükçü'nün cesedine ulaşıldı. Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Komutanlığı, İl Özel İdare ve AFAD ekiplerinin arama çalışması devam ederken Körükçü'nün cesedi, kaybolduğu bölgenin yakınında sahile vurdu. Körükçü'nün cesedi, yapılan incelemeden sonra Bartın Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,

==========================================

Böbrek nakliyle sağlına kavuştu, diyalize girmekten kurtuldu

ÇANAKKALE'de şeker hastalığına bağlı olarak 4 aydır böbrek yetmezliği çeken 54 yaşındaki Adnan Akçay, beyin ölümü gerçekleşince ailesi tarafından organları bağışlanan 69 yaşındaki Refike Güler'den alınan, doğuştan birbirine yapışık olan böbreklerinden birinin ayrılarak nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.

Çanakkale Merkez'e bağlı Kumkale Köyü'nde yaşayan evli ve 4 çocuk babası Adnan Akçay, 10 yıl önce diyabet hastası olduğunu öğrendi. Bu hastalığına bağlı olarak daha önce sağ gözü görme yetisini yitiren Akçay, 4 ay önce de böbrek yetmezliği çekmeye başladı. Yıllardır diyabet hastalığı nedeniyle böbrek yetmezliğine yakalanıp, diyalize bağlı yaşamak zorunda kalmaktan korktuğunu, korktuğunun da başına geldiğini belirten Akçay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Organ Nakil Merkezi'ne, organ nakli için başvurdu. Ancak, böbreği işlevini tamamen yitirmediği için Akçay'a diyalize gireceği ve bir yandan da uygun böbreğin bulunması için bekleyeceği bildirildi. Akçay'ın korkulu bekleyişi sürerken geçen 1 Ağustos'ta uygun böbreğin bulunduğu, kendisine bildirildi.

DOĞUŞTAN BİTİŞİK OLAN BÖBREK AYRILARAK NAKLEDİLDİ

Beyin kanaması teşhisiyle Çanakkale Devlet Hastanesi'nde tedavi görürken beyin ölümü gerçekleşen 69 yaşındaki Refike Güler'in ailesi tarafından bağışlanan organlarından böbreğinin, Akçay ile uyumlu olduğu belirlendi. Güler'in 'at nalı' olarak isimlendirilen, doğuştan birbirine yapışık olan böbreklerinden soldaki, geçen 2 Ağustos'ta damarları korunak, diğer böbreğinden ayrılarak alındı ve Akçay'a nakledildi. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, Akçay'ın naklin ardından sağlık durumunun genel itibariyle iyi olduğunu belirtip, "Refike Güler'den alınan böbrek doğuştan anomaliliydi. Bu durumu Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi'ne ilettik. Bize, tek böbreğin kullanılabileceği söylendi. Operasyonu tamamladıktan sonra bize verilen listeden Adnan Bey'e ulaştık. Kendisine böbreğin anomali, takımının güç olduğunu ve bazı problemler olabileceğini anlattık. Kendisi, diyalize girmektense, böyle bir riski aldığını beyan etti. ve gerekli onayları aldıktan sonra cerrahi işlemi gerçekleştirdik. Böyle at nalı böbrek gibi anomali böbreklerin transplantasyonu oldukça güç bir işlemdir. Çoğu deneyimli merkezde bile uzun saatler süren ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Bu anlamda bizim açımızdan da bir ilk oldu. Ameliyat biraz uzun sürdü. Saat 21.30'da ameliyata girip, sabaha karşı saat 05.00'te çıktık. Ameliyat sonrası hastamız gayet iyi durumda. Günde 3 litre üzerinde idrar çıkartıyor ve gayet sağlıklı. İyi bir şekilde hayatına devam ediyor. Şu ana kadar diyalize girme ihtiyacı duymadı. Bundan sonra da olacağını düşünmüyoruz" dedi. Tekrar eski sağlığına kavuşan Adnan Akçay ise, organ bağışını yapan Güler Ailesi ile nakli gerçekleştiren ÇOMÜ Organ Nakil Koordinatörlüğü ekibine teşekkür etti. Adnan Akçay, sağlığına kavuştuktan sonra ilk işinin kana kana su içmek olduğunu söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------------------------

-ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nden görüntü

-Böbrek nakli ile sagğlığan kavuşan Adnan Akçay'ın görüntüsü

-ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

=============================================

Fındık hasadı dualarla başladı

ORDU'da fındık hasadı, düzenlenen fındık hasat şenliği ile dualarla başladı.

Ordu'da bugün başlayan fındık hasadıyla ilgili Perşembe İlçesi'ne bağlı Doğanköy Mahallesi'nde hasat şenliği düzenlendi. Şenlikte temsili fındık toplayan Ordu Valisi Seddar Yavuz, yeni fındık hasadının bol, bereketli geçmesi temennisinde bulunarak, fındık üreticisinin 2009'dan itibaren devlet tarafından Alan Bazlı Gelir Desteği desteklemesiyle desteklendiğini belirtti. Sadece Alan Bazlı Gelir Desteği'nden Ordu ilindeki çiftçilere yaklaşık her yıl 300 milyon TL devlet tarafından ödeme yapıldığını vurgulayan Vali Yavuz, "Ülkemizin çeşitli bölgelerinden ilimize gelen tarım işçileri var. Bu tarım işçilerinin insani koşullarda barındırılması, ihtiyaçlarının giderilmesi, ikincisi ailesiyle birlikte gelen çocuklarımızın eğitilmesi, hayata atılması ve üçüncüsü de çocuk işçiliğinin önlenmesi. İşte bu konuda da diğer basın mensuplarımızdan ve değerli çalışma arkadaşlarımızla birlikte, daha önce yerleşkeyi birlikte gezdik ve orada yapılan çalışmaları memnuniyetle gördük. Bir kez daha altını çizmek isterim ki okulda, eğitimde, sosyal yaşamda bulunması gereken çocuklarımızı koruyacağız, onları eğiteceğiz, hayata kazandıracağız. Bunda kararlıyız. Burada birileri istiyor diye değildi, biz insanımızın en iyisine layık gördüğümüz için yapma zorundayız" dedi.

ÇOCUKLAR OKULDA, ANNE-BABALAR BAHÇEDE

Altınordu İlçesi Uzunisa Mahalesi'nde bulunan geçici mevsimlik işçileri konaklama merkezinde de incelemelerde bulunarak, burada eğitim alan 16 yaşından küçük çocukları da ziyaret eden Vali Yavuz, "Uzunisa Mahallesi'nde geçici yerleşim alanında, bu alanda Türkiye'ye örnek olabilecek güzel çalışmaları hep beraber müşahede ettik ve gördük. Öncelikle bu alanda bin 521 kişi barındırılıyor. Şu ana kadar 330 kayıtlı çocuğumuza ulaşılmış, çocuklarımızın eksik kalan eğitimlerinin tamamlanası noktasında bir tamamlayıcı eğitim uygulaması devam ediyor. Bu uygulama özellikle ilkokul ve ortaokul çocuklarımızın matematik ve Türkçe becerebilenini yanında sosyal hayata uyumu, sorun çözme becerisi, kendileriniifade etme gibi birey oluşmasında en önemli faktörleri olan hususlar üzerinde de arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışma yapıyorlar. Çocuklar burada eğitim görüyor, anne-babalar, büyükler ise bahçede çalışıyor" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Vali Seddar Yavuz'un hasat şenliğinde konuşması

-Vali Seddar Yavuz'un temsili fındık toplaması

-Vali Yavuz'un mevsimlik fındık işçilerini ziyaretinden ve çocuklardan görüntü

-Mevsimlik fındık işçileri çadırlarından görüntü

-Fındık hasadından detay görüntüler

(SÜRE: 06: 38 DK)  (BOYUT: 392 MB)

Haber-Kamera: Nedim KOVAN/ORDU,

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement