Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

Tahliye edilen 17 DEAŞ'lıdan 16'sı yeniden cezaevindeGAZİANTEP Emniyet Müdürlüğü'ne terör örgütü DEAŞ'ın bomba yüklü minibüsle düzenlediği ve 3 polisin şehit olduğu saldırının ardından tutuklanıp, yargılandıkları davada geçen hafta tahliye edildikten sonra, savcılığın itirazı üzerine...

05.08.2017 13:20

Tahliye edilen 17 DEAŞ'lıdan 16'sı yeniden cezaevinde

GAZİANTEP Emniyet Müdürlüğü'ne terör örgütü DEAŞ'ın bomba yüklü minibüsle düzenlediği ve 3 polisin şehit olduğu saldırının ardından tutuklanıp, yargılandıkları davada geçen hafta tahliye edildikten sonra, savcılığın itirazı üzerine yeniden haklarında yakalama kararı çıkarılan 17 sanıktan 16'sı yakalanarak cezaevine konuldu.

Terör örgütü DEAŞ tarafından 1 Mayıs 2016 günü Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 polis şehit oldu, çok sayıda kişi de yaralandı. Saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 39'u tutuklanırken, 110 sanık hakkında dava açıldı. Geçen hafta yapılan davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, tutuklu 39 sanıktan 19'u hakkında tutuksuz yargılama kararı vererek tahliye etti.

Cumhuriyet Başsavcılığı geçen çarşamba günü 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararına itiraz etti. Başsavcılığın itirazını değerlendiren üst mahkeme olan 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye edilen 19 sanıktan 17'si hakkında yeniden tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı. Kararın ardından tahliye edilen 17 DEAŞ üyesinden 16'sı dün yakalandı ve yeniden cezaevine konuldu.

Haber: GAZİANTEP, -

=============================================

Manisa'daki kazada 3 kişi yanarak öldü (2)

KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Manisa'nın Salihli İlçesi'nde, iş makinesine çarpıp alev alan otomobilde yanarak yaşamını yitirenlerin; sürücü Yüksel Şentürk (49), Hikmet Uğurlu (49) ve Nurullah Kacar (51) olduğu belirlendi. Şentürk, Uğurlu ve Kacar'ın, Kula ilçesine bağlı Gökçeören Mahallesi'nde yaşadıkları öğrenildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

Haber: Ekrem ÇAĞLAR/SALİHLİ (Manisa),

==============================================

FETÖ'den ihraca itiraz için gidince yakalanıp tutuklandı

SİVAS'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı İ.K., Sivas Valiliği OHAL Bürosuna itiraz dilekçesi vermeye gidince yakalandı. İ.K. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Gaziantep Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli komiser yardımcısı iken Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç olan İ.K, Sivas Valiliği Olağanüstü Hal (OHAL) Bürosuna itiraz dilekçesi vermeye gitti. Sivas Valiliği girişinde Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolü yapılan İ.K, hakkında yakalama kararı bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğüne götürülen İ.K. buradaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Adliyede Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Gaziantep'e ifade veren İ.K. mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haber. SİVAS, -

=============================================

Kızılırmak'ta yakalanan pirana 'testis yiyen balık' olarak biliniyor

SİVAS'ta Kızılırmak nehrinde son 1 ayda amatör balıkçıların yakaladığı pirana olduğu değerlendirilen balıklardan elde kalan ve incelemeye alınan 1 örneğinin pirananın otçulu olarak bilinen 'Pacu' çeşidi olduğu öğrenildi. Doç.Dr. Bülent Ünver bu balıkların literatürde 'Testis yiyen balık' olarak yer aldığını belirterek, nehre çıplak girilmemesi uyarısı yaptı.

Sivas Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri ve Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisinin yaptığı ortak çalışmada Kızılırmak'ta yakalanan balıklardan incelenmek için alınan birinin türünün pirananın otçulu olarak nitelendirilen 'Pacu' olduğu tespit edildi. Uzmanların Kızılırmak'ta yaptığı örnekleme çalışması ve amatör balıkçılar tarafından yakalanan balıklardan birinin detaylı incelenmesi yapıldı. Uzman inceleme ekibinin sorumlusu olan Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Ünver, Kızılırmak'ta bu balık türüne benzer başka bir balık bulamadıklarını ifade etti.  Ünver "Kızılırmak'ta son 1 ay içerisinde 3 adet pirana olduğu düşünülen balık bulunmuştu. Bunun üzerine Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğü, Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve üniversite ortaklığında bir çalışma başlattık. Bu balıklar buraya nasıl gelmişler, gerçekten pirana mı değil mi, yoğunluğu nedir bunu bulmak amacıyla. Daha sonra alanda bir örnekleme yaptık, örnekleme sonucunda yakalanan örneklerden balık bulamadık. Bulduğumuz balıklar o bölgenin doğal fauna türleriydi. Ardından amatör balıkçılar tarafından yakalanan balıklardan bir tanesini Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğüne getirdiler. Uzmanlarla beraber balığın diseksiyonunu yaptık. Morfolojik özellikleri, anatomik özellikleri, teşhise ait kullanılabilecek özelliklerini belirledik. Laboratuvar çalışması ile birlikte. Ardından da o balığın tür tayinini yaptık" dedi.

Doç. Dr. Bülent Ünver detaylı incelemelerin ardından balığın tür tayininin yaptıklarını ve yakalanan balıkların piranaların bir türü olan 'Pacu' cinsi balık olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Ünver, "Bulduğumuz sonuç o balıkların piranaların akrabası olduğunu gösteriyor. Pacu diye adlandırılıyor. Piranalarla yakın akrabalar. Bunlar da yine Güney Amerika kökenli bir balık grubu. Genel anlamda değerlendirdiğimizde bunlar çoğunlukla bitkilerle besleniyorlar ama kısmen hayvanları da besin olarak tercih ediyorlar. Böcekleri, kurtları, çeşitli omurgasızları yiyorlar" diye konuştu

"LİTERATÜRE TESTİS YİYEN BALIK DİYE GEÇTİ"

Dünyada birçok ülkede çıkan kayıtlara göre Pacu cinsi balıkların literatüre 'testis yiyen balık' diye geçtiğini ifade eden Ünver "Literatürde şöyle bir bilgi var, uluslararası basında Paris'te, Danimarka'da, Güney Amerika'nın bazı ülkelerinde, Papua Yeni Gine'den kayıtlar var. Suda yüzmek amaçlı bulunan kişilerin ya da olta balıkçılığı yapan kişilerin, erkeklerin özellikle testislerini ısırdıkları belirlenmiş. Çünkü bu balıkların ağız, diş yapısı kesici dişlere benziyor. İki sıralı dişleri var bunların. Meyveleri özellikle parçalamak için kullanıyorlar bunları. Literatür bilgisine göre insanların testislerini bu meyve tohumlarına benzettikleri veya özellikle fındıklara benzettikleri belirlenmiş. İngilizce ismi 'nutcracker' yeni fındıkkıran. Yine literatürde 'testis yiyen balık' diye tanımlanıyor" ifadelerini kullandı.

"SUYA ÇIPLAK GİRMEYİN"

Kızılırmak'ta kaç tane Pacu cinsi balık olduğunun tespit edilemediğini söyleyen Ünver suya çıplak girilmemesi gerektiğini ifade ederek "Şimdi burada akarsuda kaç tane bu balıktan var bilmiyoruz. Büyük ihtimalle bu balıklar daha önce de söylediğimiz gibi pet shoptan alınmış bir süre beslenmiş daha sonra çeşitli gerekçelerle akarsuya bırakılmış olabilir. Kaç tane bırakılmış bilmiyoruz. Yoğunluğunu tespit için çalışma yapmıştık tekrar yapacağız ama yine de bu aşamada suda yüzmek için bulunan bir kişinin veya balık avlamak için bulunan bir kişi için böyle bir risk olabilir. Dikkatli olmak gerekir. Çıplak suya girmemelerini önerebilirim" dedi.

"KIZILIRMAK'TA ÇOĞALAMAZ"

Tropik kuşaklarda yetişen bu balıkların Kızılırmak'ta çoğalamayacağını belirten Doç. Dr. Bülent Ünver, "Bu balık bu akarsuda çoğalamaz. Çünkü bu balıklar tropik ve subtropik kuşaklarda yetişen balıklar. Sıcak su seven balıklar. Su sıcaklığının 30 dereceye yakın olması gerekiyor. Suyun tuzluluğunun uygun olması gerekiyor. Kızılırmak bu anlamda ekolojik açıdan değerlendirdiğimizde bu balığın burada çoğalma olasılığı mümkün gözükmüyor" diye konuştu.

"İSTİLACI TÜRLER, EKOSİSTEMİ BOZUYOR"

Pet shoplardan alınan bu tür hayvanların doğal ortamlara bırakılmaması gerektiğine vurgu yapan Ünver, "Pet shoplardan bu tarz hayvanlar alındığında balık olabilir, kaplumbağa olabilir eğer evde bakmak sorunlu hale geldiyse, bakılamıyorsa bunu tekrar pet shopa iade edilmesi gerekir. Bu yapılacak en iyi yöntem veya bakabilecek başka insanların bulunması gerekir. Asla ve asla bu tür canlıları doğal yaşam alanlarına bırakmamak gerekir. Bunlar istilacı tür olarak tanımlanıyor. Bu balıklar doğal yaşamın türleri olmadığı için ekosistemi bozacaktır" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü:

-Kzılırmak'tan görnütü

-Doç. Ünver'in bölgede inceleme amaçlı balık avı

-Pirananın incelenmesi

-Ayrıntılı anelizinin yapılması

-Doç. Üniver'in açıklamaları

Haber-Kamera: İrfan ÖZŞEKER/SİVAS, -

============================================

Çocukların tehlikeli eğlencesi

ANTALYA'da, süs havuzunda serinlemeye çalışan 3 çocuğun tehlikeli eğlencesi avukat Zeynep Zekiye Altıparmak'ı isyan ettirdi. Havuza balıklama atlayan çocukların, daha sonra havuz kenarından aldıkları taşları altgeçitte hızla geçen araçlara atması kameralara yansıdı.

Muratpaşa İlçesi'nde trafikteki en kritik noktalarından Mevlana Kavşağı'nda süs havuzunda serinlemeye çalışan Suriyeli 3 çocuğun tehlike yaratan görüntüsü avukat Zeynep Zekiye Altıparmak tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntülerde, atık kağıt topladıkları anlaşılan 3 çocuk, akan trafiğe rağmen araçların arasında koşarak kavşaktaki süs havuzuna balıklama atlıyor. Atık topladıkları el arabalarını yol kenarına bırakan ve havuzda akrobasi hareketleri yapan çocuklar, daha sonra havuzun kenarındaki taşları alıp altgeçitte hızla seyreden araçlara atıyor. Çocuklar yine araçların arasından hiçbir şey olmamış gibi koşarak süs havuzuna balıklama atlayarak çeşitli akrobasi hareketleri yapıyor.

FECİ BİR OLAY YAŞANABİLİR

Görüntüleri kaydeden avukat Zeynep Zekiye Altıparmak, havuzda bir elektrik kaçağı olması halinde hayati tehlikenin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Çocukların havuz kenarından aldıkları taşları alt geçitten geçen araçlara atmasının maddi hasar haricinde feci kazaların olmasına, yaralanma hatta ölüme sebebiyet vermesinin içten bile olmadığını dile getiren Altıparmak, "Çocuklar muhtemelen 12 yaşında oldukları için cezai ehliyetleri de olmayacağından yaptıklarının ceremesini de çekmeyecekler. Bu çocuklar için acil önlem alınması gerekiyor. Yetkililere sesleniyorum, lütfen can ve mal güvenliğimizi koruyalım. Bu çocukların başına bir şey gelmesi halinde ilk suçlanacak olan belediyelerdir. Öncelikle onlar önlem alsın" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

Çocukların havuza atlaması

Çocukların yüzmesi

Havuzdan çıkmaları

Köprülü kavşaktan araçlara taş atmaları

Araçlar arasından koşup havuza atlamaları

Yüzmeleri

Fıkiyenin üzerine oturmaları

Suya atlamaları

Yakın plan

Kaset Durumu: Link geçildi

KJ: Haber: Hasan  DEMİRBAŞ- Kamera: ANTALYA-DHA)

=========================================

Köpeği, av tüfeğiyle boynundan vurdular

ANTALYA'da, av tüfeğiyle boynundan vurulan sokak köpeği, hayvan ambulansıyla barınağa götürülerek tedaviye alındı.

Konyaaltı İlçesi Aşağıkaraman Mahallesi Atatürk Caddesi'ndeki mezarlığın yanında hareketsiz duran köpeği fark edenler, durumundan şüphelenerek kontrol etti. Köpeğin boynundan kan aktığını gören çevre sakinleri, durumu Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne haber vererek yardım istedi. Sevk edilen Veteriner Şube Müdürlüğü ekipleri yaptıkları incelemede, köpeğin boynundan ateşli silahla vurulduğunu tespit etti. İlk müdahaleden sonra hayvan ambulansına bindirilen köpek, Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı getirildi. Tedaviye alınan köpeğin av tüfeğiyle boynundan vurulduğu, hayati tehlikesinin bulunduğu kaydedildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------

Yaralı köpekten görüntü

Köpeğin ambulansa bindirilmesi

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: ANTALYA-DHA)

============================================

6 kişilik ailenin ölümüne yol açan TIR sürücüsünün serbest bırakılmasına tepki

KOCAELİ TEM otoyolunda kontrolden çıkarak karşı şeride geçip 4 araca çarparak, tatil için geldikleri Gaziantep'ten Almanya'ya dönen 6 kişilik Erdoğan ailesinin ölümüne yol açmaktan tutuklanan TIR sürücüsü Ziver Aktaş'ın serbest bırakılmasına, ölenlerin yakınları tepki gösterdi.

TEM otoyolu Gebze Muallimköy mevkiinde geçen çarşamba günü meydana gelen kazada Ziver Aktaş yönetimindeki TIR, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle kontrolden çıkıp karşı şeride geçip, 4 araca çarparak durabildi. Kazada, tatil için geldikleri Gaziantep'ten Almanya'ya dönen Erdoğan ailesinin bulunduğu minibüs hurdaya döndü. Minibüs sürücüsü Adnan Erdoğan, eşi Fatma ile çocukları Müslüm, Melisa, Yusuf, Yakup Erdoğan olay yerinde hayatını kaybetti.

Kazanın ardından yaralanan TIR sürücüsü Ziver Aktaş da hastanedeki tedavisinin ardından jandarma tarafından gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen Ziver Aktaş, perşembe günü tutuklandı, ancak itiraz üzerine adli kontrolle serbest bırakıldı.

6 kişilik ailenin ölümüne neden olan Ziver Aktaş'ın serbest bırakıldığı haberini alan Erdoğan ailesinin yakınları, duruma tepki gösterdi. Erdoğan ailesinin bulunduğu minibüsün önünde ilerleyen ve TIR'ın kazada kendi aracına da çarptığını söyleyen Halil Demir, Erdoğan ailesiyle birlikte yola çıktığını anlattı.

Adnan Erdoğan'ın yeğeni olan Halil Demir, TIR sürücüsü Ziver Aktaş'ın serbest bırakılmasına tepki göstererek, Aktaş'ın tekrar tutuklanmasını isteyerek şunları dedi: "TIR şoförü yüksek hızla gelip, önce benim araca çarptı, sonra arkamdan gelen dayımın aracına çarptı ve araçtaki 6 kişiyi öldürdü. TIR sürücüsünü karakolda gördüm ve 6 kişiyi öldürdüğünü söyledim, o da bana 'Ne yapabilirim?' diyor. Biz serbest bırakılmasına itiraz ediyoruz, şikayetçiyiz. Biz bunun tekrar tutuklanmasını istiyoruz, hakimden de şikayetçiyiz. Bir aileyi yok etti, 6 kişiyi öldürdü, ama serbest kaldı. Böyle bir kanun nerede var. TIR sürücüsü suçlu, süratle üzerimize geldi. Avukat tuttuk, soruşturma başlatıldı, elimizden geleni yapıyoruz."

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Metin Faruk TAMER- Mustafa KANLI/ GAZİANTEP, -

====================================

Ünlü bestekar Alaeddin Yavaşça hastaneye kaldırıldı (2)

EŞİ: SAĞLIK DURUMU İYİ

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde rahatsızlanan bestekar ve sanatçı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça'nın sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi. Yavaşça'nın eşi Ayten Yavaşça, hastanede DHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Solunum ve tansiyonunda olan problemler nedeniyle dün akşam geldik. Tedavilere çok iyi yanıt verdi. Şu anda morali de sağlığı da çok iyi. Sevenleri merak etmesin, endişe edecek bir durum yok. Doktorlarımız 2-3 gün hastanede kalmasını önerdi, biz de kabul ettik. Şu anda iyi, dinleniyor" dedi.

Haber: BODRUM - MUĞLA

============================================

Zonguldak'ta yaban hayatı fotokapanla izleniyor

ZONGULDAK'ta, yaban hayvanlarının yaşam alanları, sayıları, göç yollarının belirlenmesi için 3 yıl önce başlatılan proje kapsamında fotokapanla takibi sürdürülüyor.

Zonguldak Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında 2014 yılının mayıs ayında imzalanan protokol ile yaban hayvanlarının yaşam alanları ve sayılarının belirlenmesi, üremesi, göç yollarının takip edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Bu kapsamda yaban hayvanlarının yoğun olduğu alanlara 80 fotokapan kuruldu. Yaban hayvanlarının hareketleriyle otomatik olarak devreye girerek video ve fotoğraf çekme özelliğine sahip fotokapanlar ile geyik, ayı, karaca, tilki, çakal, yaban kedisi ve yaban domuzu gibi memeli hayvanlar izleniyor.

Bu fotokapanlardan 10'unun kurulduğu Alaplı İlçesi'ne bağlı Gümeli Tabiat Anıtı'nda çok sayıda yaban hayvanı görüntülendi. Dünyanın bilinen en yaşlı porsuk ağacından birisi olan 4112 yaşındaki anıt ağacın bulunduğu tabiat anıtında fotokapanlara karaca, yaban kedisi, yaban domuzu, çakal, sansar gibi hayvanlar yansıdı.

Şube Müdürü Sezgin Örmeci, biyoçeşitlilik anlamında zengin olan Zonguldak'ın bu özelliğini korumak için başlatılan çalışmanın devam ettiğini söyledi. Yaşlı porsuk ağaçlarının bulunduğu tabiat anıtında fotokapan sistemiyle yaban hayvanlarının görüntülendiğini belirten Örmeci, "Görüntülerde 3 yavrusuyla gezen yaban domuzu, yavrusuyla gezen bir karaca yer alıyor. Yine ender rastlanan yaban kedilerini fotokapan tespit etti. Yaban hayvanlarının ziyaret için gelen insanların kullandığı yollardan geçtiğini görüyoruz. Bu da turizm anlamında bizi sevindiriyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Fotokapana yansıyan yaban domuzu, çakal, karacalar, yavrularıyla dolaşan yaban domuzu, sincap

Haber: Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK,

===================================================

Edremit'te kitap fuarı açıldı

BALIKESİR'in Edremit İlçesi Altınkum Mahallesi Meydanı'nda, 50'ye yakın yayınevinin katılımıyla Edremit Kitap Fuarı düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) keman sanatçısı Nevzat Kalender ve piyano eğitmeni Sinem Petenkaya'nın müzik dinletisiyle başlayan, 'Ölmez ağacın gölgesinde kitap' sloganıyla gerçekleştirilen Edremit Kitap Fuarı'na katılım yoğun oldu. Programın açılış konuşmasını Edremit Belediye Başkanvekili Mehmet Ertaş, yaptı. Fuara katılan CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın ise Edremit Belediyesini kitap fuarı projesi nedeniyle tebrik etti. Edremit'te başlanan projenin ilk olduğunu ve her sene bu projenin devam edeceğini söyleyen Akın, konuklar arasında bulunan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakutletisi'nde görevli olan Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu'nun haksız yere kanun hükmünde kararnameyle görevden alındığını ileri sürdü. Akın ayrıca, Çanakkale'de 26-30 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek 'Adalet Kurultayı'na halkı davet etti.

BOSTAN, "GENÇLİK YILLARIMIZ ZAFER ÇARŞISINDA GEÇTİ"

Konuşma yapan AK Parti Balıkesir Milletvekili Kasım Bostan ise programa katılan Abdüllatif Şener ile ilgili hatıralarını anlattı. Bostan, "Sayın Bakanım hatırlar mı bilmiyorum ama bizim gençlik yıllarımız Zafer Çarşısı'nda kitapçılarda geçti. Kitap karıştırarak ve kitapçıları önündeki çay ocaklarının başında yazarlarımızı ve şairlerimizi konuşarak geçti. Tabii böyle bir hayatın içinden geldiğim için Edremit'te kitap fuarı açılıyor olmasından büyük mutluluk duydum ve koşarak geldim. Okumak ve yazmak aydınlanmak, özgür düşünmek demektir. Birbirimizin hayat tarzına, düşünce biçimine saygılı olmak demektir. İşte okuyan bir toplumu biz yazarlarımız, şairlerimiz üzerinden inşa edeceğiz. Toplumun cehaletini ancak bizim yazarlarımız ortadan kaldırabilir. Ancak yazarlarımız ile okurlarımızı buluşturmamız lazım. Kadınlarımızı, gençlerimizi buluşturmamız lazım. Okuyan bir toplumu el birliği ile inşa etmemiz lazım. Birbirine yumruk sıkan değil, birbirine el uzatan bir toplumu ancak okuyarak inşa edebiliriz. Ona vesile olacağını umduğum kitap fuarının Edremit'e Balıkesir'e hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

KABOĞLU, "İSABETLİ KARAR VERMİŞİM"

"Hak, hukuk, adalet" sloganıyla kürsüye gelen anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise konuşmasında görevden alınışı ile ilgili süreci paylaştı. Kaboğlu, "3 Şubat günü Paris'teki dersimi yaptım. '20 Şubat'ta görüşmek üzere hoşçakalın' dedim. 7 Şubat gecesi yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname'nin ek listesinde adımın yer aldığını öğrendim. Ben kürsüye çıktığım zaman mağduriyetim ile ilgili konuşma yapmam, ancak biraz önce değinildiği ve tezahürat yapıldığı için bir bağlantı kurarak başlamayı uygun buldum. Ben buna ihraç demiyorum, ihracın ötesinde bir şey. Sizin bütün haklarınızı alıyorlar. Pasaportunuza el konuluyor. Yurtdışına gidemiyorsunuz. Çalışma hakkınızı dünyanın neresinde olursa olsun elinizden alınıyor. Bilim yapma özgürlüğünüz, başka yerde öğretim yapma, araştırma özgürlüğünüz, bütün özgürlükleriniz elinizden alınıyor. Ama ben burada sizlerden bu ilgiyi gördükten sonra ben Paris Üniversitesi'ne, 'Hayır ben burada oturmam, Türkiye'de olacağım. Ancak ders vermeye gelip, giderim' biçimindeki programlamanın ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha anlamış oldum ve iyi ki Paris'te kalmadım" diye kouştu.

Kaboğlu'nun ardından alkışlar arasında kürsüye gelen eski bakanlardan Abdüllatif Şener ise konuşmasında şunları söyledi:

"Demokrasinin erdeminden bahsedebiliyorsak, antidemokratik düşüncelere, antidemokratik anayasa düzenlemelerine karşı çıkıyorsak, kitapların bizim düşüncelerimizi disiplin altına almış olmasından dolayıdır. Yoksa 16 Nisan referandumu nedeniyle 20'nin üzerinde il dolaştım. Pek çok yerde insanların krallık ile demokrasi arasındaki farkı hala çok iyi göremediklerini hissettim."

Konuşmaların ardından katılımcılar yayınevlerinin stantlarını gezdi. Bu sene ilk kez düzenlenen Edremit Kitap Fuarı'nda dikkat çeken diğer bir nokta ise katılımın genel olarak 50 yaş ve üzerindekilerden oluşması oldu.

--- KUTU ---

KİTAP FUARINI PROGRAMI

13 Ağustos'a kadar sürecek olan Edremit Kitap Fuarı kapsamında düzenlenecek olan organizasyonda kapsamında panel ve söyleşilere katılacaklar; Abdüllatif Şener (Eski Bakan), Ahmet Akın (Milletvekili), Akif Hamza Çebi (TBMM Meclis Başkanvekili ve Milletvekili), Alper Taş (BHH), Arzu Çerkezoğlu (DİSK Genel Sekreteri), Barış Karadeniz (Milletvekili), Bülent Tanık (Çankaya Eski Belediye Başkanı), Fikri Sağlar (Milletvekili), Gürsel Tekin (Milletvekili), Haluk Pekşen (Milletvekili), Mehmet Fatih Maçoğlu (Ovacık Belediye Başkanı), Mehmet Tüm (Milletvekili), Muharrem İnce (Milletvekili), Murat Karayalçın (Eski Başbakan Yardımcısı ve İş Bankası YK Üyesi), Namık Havutça (Milletvekili), Orhan Sarıbal (Milletvekili), Zeynep Altıok'tan (Milletvekili) oluştu.

Fuar kapsamında imza günleri ve söyleşilere katılacaklar da şöyle: Ahmet Yavuz, Ali Semih Çetin, Ali Türkşen, Ali Yıldırım, Prof. Anıl Çeçen, Aslı Erdoğan, Ataol Behramoğlu, Ayşe Sucu, Barbaros Şansal, Can Ataklı, Engin Ayça, Enver Aysever, Erdoğan Aydın, Ergün Poyraz, Ezgi Çataltepe, Feyza Hepçilingirler, Filiz Ali, Gülsen Tuncer, Hanefi Avcı, İbrahim Kaboğlu, İhsan Eliaçık, İnci Aral, Kemal Akkurt, Prof. Kemal Kocabaş, Mehmet Ali Çelebi, Mehmet Özgür Ersan, Merdan Yanardağ, Mustafa Önsel, Mustafa Tanju Bal, Necdet Saraç, Nihan Ertem, Nuray Sayarı, Onur Behramoğlu, Öner Yağcı, Sabih Kanadoğlu, Saygı Öztürk, Seray Şahiner, Sinan Meydan, Şaban Sevinç, Şahika Çağlar, Şükrü Erbaş, Yaşar Seyman, Zübeyr Kındıra.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Fuardan ve stantlardan görüntü

Mehmet Ertaş konuşma

Ahmet Akın konuşma

Kasım Bostan konuşma

Abdüllatif Şener konuşma

Anayasa hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu konuşma

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Fatih Emrah ERDOĞAN/ EDREMİT (Balıkesir),

=======================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement