Meclis'e gelmesi beklenen yasa ile fay hattı geçen 18 ilde 100 bin bina taşınacak - Son Dakika
Ekonomi

Meclis'e gelmesi beklenen yasa ile fay hattı geçen 18 ilde 100 bin bina taşınacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından gündeme getirilen ve çalışmalarına başlanıp çok yakında Meclis'e sunulması planlanan 'Fay Yasası' kapsamında fay hatları üzerine yapılan binaların dönüştürülmesi ve daha güvenli bölgelere taşınması gündemde. Bu kapsamda 18 ilde fay hattı üzerinde bulunan 100 bin bina taşınacak.

31.08.2020 14:56  Güncelleme: 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğal afetlere karşı Fay Yasası geliyor. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, meslek odaları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yer aldığı Türkiye Afet Risk Azaltma Platformu'nun düzenlediği toplantının ardından bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğuna ilişkin ortak fikir çıktı. Karar sonrası açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yasal düzenleme için çalışma ekibinin oluşturulduğunu kaydetti. Her biri alanında uzman deneyimli isimlerin oluşturduğu çalışma grubunun hazırlayacağı taslak metin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak.

Afet riskini en aza indirmek ve fay hattı geçen kentlerde, insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması için gündeme gelen 'Fay Yasası' ile fay hatları üzerinde gerçekleşen yapılaşmaların önüne geçilmesi, mevcutta var olanların ise kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor.

486 DİRİ FAY VAR

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından en son hazırlanan Türkiye Diri fay Haritası'na göre ise ülke genelinde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 486 diri fay veya fay segmenti bulunuyor. Yapılan bir araştırmaya göre büyük deprem üretme potansiyeli bulunan diri fayların yerleşim yerlerine olan uzaklıklarına bakıldığında da 18 ilin merkezi, 80'i aşkın ilçe ve 502 köy fay hatları üzerinde yer alıyor.

Fay hatlarının geçtiği 18 il ise Aksaray, Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Hakkari, Muğla, Eskişehir, Kütahya, Bingöl olarak öne çıkıyor.

Meclis'e gelmesi beklenen yasa ile fay hattı geçen 18 ilde 100 bin bina taşınacak

100 BİN BİNA BULUNUYOR

Fay hatları üzerinde yer alan söz konusu il merkezleri, ilçe ve köylerdeki yapılaşma oranına bakıldığında bugün gündeme gelen Fay Yasası'nın ne denli önemli olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor. Aynı araştırma kapsamında fay hatları üzerinde bulunan yerleşim yerlerinde 100 bin binanın bulunduğu kaydediliyor.

DÖNÜŞÜMDE ÖNCELİK VERİLECEK

Henüz çerçevesinin tam olarak netleşmediği yasal düzenlemeyle kentsel dönüşüm çalışmalarında fay hatları üzerinde bulunan yerleşim yerlerine öncelik verilmesi gündemde. 11. Kalkınma Planı'nda da her şehre ayrın bir dönüşüm projesinin hazırlanıp hayata geçirilmesi, acil dönüştürülmesi gereken yerlerin tespiti için çok ölçütlü değerlendirme sisteminin uygulanması ve fay hatlarına yakın yerlere dönüşümde öncelik verilmesi yer almıştı.

İMAR PLANLARI DEĞİŞECEK

Yasal düzenlemeyle fay hatlarına yönelik yapılmış binaların yıkılıp daha güvenli bir bölgeye taşınması da planlanıyor. Öte yandan belediyelerin bu alanlar için inşaat izni verilmesinin önüne geçilmesi için de imar planlarında kalıcı düzenlemeler yapılması ve hiçbir şekilde bu alanlara yapım izni verilmeyerek verilenlerin ise düzenleme kapsamında yıkılması öngörülüyor. Fay hatları üzerindeki yapıların dönüşümü için kredi ve faiz gibi gerekli tüm finansman desteği de sağlanacak.

Meclis'e gelmesi beklenen yasa ile fay hattı geçen 18 ilde 100 bin bina taşınacak

FAYA YAKIN 20 İLÇE

Büyük depremlerden birinin beklendiği mega kent İstanbul'un en büyük şansı şehir merkezinden fay geçmemesi. Tabi bu durum olası depremde İstanbul'un zarar görmeyeceği anlamına da gelmiyor. Uzmanlara göre; İstanbul genelinde 400 bin binan risk altında ve büyük bir depremde 30 binin yıkılabileceği öngörülüyor.

İstanbul Risk Haritası'ndaki fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler ise; Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylükdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

Türkiye genelinde riskli konumunda bulunan ve yenilenmesi gereken yaklaşık 7 milyon civarında bina bulunuyor.

Meclis'e gelmesi beklenen yasa ile fay hattı geçen 18 ilde 100 bin bina taşınacak

EVİNİZİN ALTINDAN FAY GEÇİYOR MU?

Türkiye, sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattıyla deprem kuşağında bulunuyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün fay hattı sorgulama ekranı ile vatandaşlar oturdukları evin fay hattı üzerinde olup olmadığını kolaylıkla sorgulayabiliyor. (Yeni Şafak)

Meclis\'e gelmesi beklenen yasa ile fay hattı geçen 18 ilde 100 bin bina taşınacak

Son Dakika Ekonomi Meclis'e gelmesi beklenen yasa ile fay hattı geçen 18 ilde 100 bin bina taşınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • hakan: bu işte bir rant kokusu var 19 7 Yanıtla
  • ct: tamamen muteahhite para kazandırmak dert.. yıllardır neredeydi bu deprem tasarısı ? 14 8 Yanıtla
  • onur: tabi para lazım . bitirdiler . yediler. para akışı lazım . sinir eden şey ise milletin gözünde haklı çıkıyorlar. daha sonra hayatınız için yapıyoruz diyorlar 6 8 Yanıtla
  • ,,,,: 17 Ağustos 1999 depreminden sonra; Başta Özel İletişim Vergisi olmak üzere bir dizi yeni vergi getirildi ve bu vergilerin çok büyük bir kısmı halen yürürlükte bulunuyor 20 bilim insanı ve araştırmacıdan oluşan Ulusal Deprem Konseyi kuruldu ancak bu Konsey 2007 yılında lağvedildi İstanbul'un birçok noktasına deprem konteynırları yerleştirildi ve toplanma alanları belirlendi. Belirlenen toplanma alanlarının büyük bir bölümü daha sonra imara açıldı 10 1 Yanıtla
  • deprem korkusu: Aksaray ne alaka İstanbul 18 şehirlik listede yok.Fay haritasına bakınca İstanbul kıpkırmızı,binalar yüksek ve eski Onca bina,onca insanın hayatı sözonusu.Aksaray gibi illerle uğraşıp İstanbul için oyalamaca ilçemizde mahallemizi kapsayan kentsel dönüşüm yok.kendi çabamızla yaptırsak müteahhitler cazip bulmadıkları için ya ilgilenmiyor,ya da çok yüksek fiyat veriyorlar 5 4 Yanıtla
  • ELF: keşke daha erken davranılsaydı 5 0 Yanıtla bir garib osmaniyeli: 20 yıldır nerdeydiler şimdimi akıllarına geldi 2 1
  • veli : sn bakanım buda çok önemli ama asıl önemli olan bu trafikde silah bıçak arabanım önüne çıkıp cam kırmalar otoları çoğunda silah ve bıçak var biri korna çalsa silah çekiliyor biri sinyal yaksa bıçak çekiliyor buna bir çözüm bulunması lazım 0 1 Yanıtla
  • Gariban: Bu bize dokunmaz rahat olun yine dayısı olanlara denk gelir fay hattı 0 0 Yanıtla
  • Fay: Avcılarda oturuyorum eger. Beklenen istanbul depremi olursa avcılar da tekbir bina kalmaz bir tarafta çekmece gölü birtarafta marmara denizi avcıların zemini bataklık 8 metre sondajla kuyudan su çıkıyor 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement