Eskişehir'de Görkemli Açılış - Son Dakika
Kültür Sanat

Eskişehir'de Görkemli Açılış

Eskişehir\'de Görkemli Açılış

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programı muhteşem bir gösteriyle yapıldı.

25.03.2013 09:37  Güncelleme: 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programının resmi açılışı Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir'in ev sahipliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı bir törenle yapıldı.

Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen törende 500'ü aşkın sanatçı Ergenekon Destanı'ndan başlayarak günümüz Türkiye'sine kadar Türkler'in tarih sahnesinde geçirdiği süreçleri görsel bir şölenle izleyicilere aktardı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programı muhteşem bir gösteriyle yapıldı. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir'in ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine, T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanısıra Milletvekilleri, iş ve siyaset dünyasından yerli ve yabancı pekçok isim katıldı.

Eskişehir Atatürk Stadyumu'ndaki töreni izleyen binlerce Eskişehirli; 700'ü aşkın sanatçı tarafından 'Göç' ana temasıyla sahneye konulan ve Ergenekon Destanı'ndan günümüz Türkiye'sine kadar geçen süreci anlatan muhteşem bir sahne performansına tanıklık etti. Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde doğan Nasreddin Hoca rolünde ünlü mizahçı Hasan Kaçan'ın katıldığı açılış töreninde, sanatçı Ahmet Özhan da tasavvuf musikisinden bazı eserleri yorumlayarak törene renk kattı.

Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti açılış töreninde konuşma yapan T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir'in 2013 yılı boyunca Türk dünyasına kültür başkentliği yapacak olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, Eskişehirlileri tebrik etti.

Erdoğan: 'Bir elin parmakları gibiyiz'

Şehrin farklı renkleri ve hoşgörü iklimiyle kültür başkenti olmayı hak ettiğini vurgulayan Erdoğan, bu sene gerçekleştirilecek etkinliklerle Eskişehir'in, Türk dünyasının kültür başkenti olarak, Yunus Emre'nin, Nasrettin Hoca'nın, Şeyh Edebali ve Ertuğrul Gazi'nin sevgi ve barış mesajlarını en güzel şekilde ileteceğini belirtti.

Bütün insanlığın, tek bir annenin ve tek bir babanın çocukları olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan şunları söyledi; ''Bizler hepimiz, bir elin parmakları gibi birbirine yakın, bir elin parmakları gibi aynı kolun kardeş uzuvlarıyız. Biz bu coğrafyada aynı dili konuşan insanlar olarak değil, aynı tarihi, aynı medeniyeti, aynı mazi ve istikbali paylaşanlar olarak da kader ortaklarıyız. Tıpkı kardeşler gibi tıpkı bir ailenin fertleri gibi dertlerimiz, elemlerimiz, hüzünlerimiz, sevinç ve coşkularımız birdir ve beraberdir. Diller farklı olabilir, lehçeler, şiveler farklı olabilir. Aramıza sınırlar, aramıza mesafeler girmiş olabilir ama biz Kazak, Türkmen, Kırgız, Özbek, Tuva, Tatar, Başkurt, Gagauz, Anadolu Türkü, Balkan Türkü ve daha niceleriyle aynı beden ve aynı yüreğiz... Bu geniş coğrafyadaki diğer kardeşlerimizle Kürt, Arap, Acem, Gürcü, Laz, Boşnak, Afgan, Paki, Bengal, Arnavut, Pomak ve daha niceleriyle aynı yolun aynı istikametin aynı menzilin yolcularıyız.

Ahmet Yesevi, Horasanlı Hacı Bektaş gibi, Hazreti Mevlana gibi, Ankaralı Hacı Bayram Veli gibi, Kastamonulu Şeyh Şabani Veli, Malatyalı Niyazi Mısri, Bağdatlı Fuzuli, Diyarbakırlı Ahmedi Hani, Bitlisli İdris gibi, İstanbullu Şeyh Galip gibi, Eskişehirli Yunus gibi aynı gönül dilinin, aynı gönül yolunun erenleriyiz. İşte onun için Hacı Bektaş Veli gibi diyorum ki, tüm bu geniş coğrafya içinde hep birlikte bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Yine Yunus Emre gibi diyorum ki, yaratılanı yaratandan ötürü seveceğiz.''

Bozdağ: Türkiye'ye sevdalı bütün insanların yanındayız

Eskişehir'in, Türk Dünyası Kültür Başkenti niteliğiyle hem Türk dünyasının başkenti olmanın onurunu yaşayacağını hem de Türkiye ile Türk dünyası arasında yeni köprüler kurulmasına, yeni adımlar atılmasına, yeni birliktelikler oluşturulmasına önemli katkılar vereceğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk dünyasıyla olan bağlarını edebiyattan öteye taşımış, slogandan öteye götürmüş, gerçek tarihi adımlarla adeta taçlandırmıştır. Bugün dünyanın dört bir yanında soydaşlarımız, akrabalarımız, vatandaşlarımız var. İktidarımız dönemine kadar Türkiye Cumhuriyeti onlarla farklı boyutlarda ilgileniyordu. Başbakanlıkta bir Başbakan Müşaviri bunları deruhte ediyordu ama şimdi bir başkanlık adı altında toplandı. 300'ü aşkın dünyanın dört bir tarafından gelmiş birden fazla dil bilen nitelikli kadrosuyla nerede bir Türk, nerede bir soydaş, nerede bir vatandaş ve akrabamız varsa Türkiye tereddütsüz orada olduğunun şiarıyla çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu da Türk dünyası, soydaşlarımız, akrabalarımız, vatandaşlarımızla ilişkilerimizin daha ileri gitmesi adına tarihi adımlardan bir oldu. Türkiye'nin gücü, her yerde olan, gönül coğrafyamızın her köşesinde olan, Türkiye'ye sevdalı bütün insanların yanındadır" diye konuştu.

Avcı: "İşi kolay kılmak için buradayız"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da Nasreddin Hoca'nın, "Dünyanın merkezi burası" dediğinde, dünyanın merkezinin sahiden aşağı yukarı Eskişehir ve çevresi olduğunu belirtti. O yıllarda yeryüzünde yaşayan birkaç yüz milyon insanın çoğunu birbirine bağlayan yolların da bu coğrafyada kesiştiğini dile getiren Avcı, şunları söyledi:

"Dertli bir coğrafyaydı burası. Açlık, yoksulluk, güvensizlik kol geziyordu. Nasreddin Hoca'mız ve Yunus'umuz, Mevlana'mız ve Hacı Bektaşımızla birlikte sancılı bir dönemin şahidiydiler ama gülümsediler, gülümsettiler. İnsana ve hiç gelmeyecekmiş gibi görülen geleceğe güvendiler. Onların sayesinde bir medeniyetimiz oldu, bu toprakların acılarını dindirdik. İnsanlık tarihine göz alıcı, gönül ferahlatıcı sayfalar ilave ettik. Yine yapabiliriz. Dertli coğrafyaların ortasında bir ümit adasında yaşıyoruz. Dertlerimiz yok değil. Evet, daha yapacak çok işimiz var ama unutmayalım az zamanda çok ve büyük işler de başardık. Bugün hep birlikte kendimize, Eskişehir'e, Türkiye'ye, çocuklarımıza, gençlerimize güvendiğimiz için buradayız. Tanış olmak, işi kolay kılmak, gönüller yapmak için buradayız" ifadesini kullandı.

Koçdemir: "Türkiye heryere ve herkese yakındır"

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir ise Türkiye'nin artık her yere, herkese yakın bir yer olduğunu belirtti. Koçdemir sözlerini şöyle sürdürdü; "Birbirine yabancılaştırılmaya çalışılmış kültürler, aileler kucaklaşacak, bütünleşecek. Bu yüzden bu proje çok önemli bir projedir. Eskişehir'i Türk kültürünün önemli bir merkezi yapacağız. Ben bu yolda katkıda bulunanlara, TBMM'ye, ajansımıza, bu yolda hep yardım ve ilgilerini gördüğümüz kamuoyuna ve hep desteklerini esirgemeyen Başbakanımıza teşekkürlerimizi sunuyorum.

Yunus Emre, 'Gelin tanış olalım, şişi kolay kılalım, sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz' diyor. Var olmanın yaratılmanın en iyi anlamlarından birisi tanış olmaktır. Devletimiz son yıllarda buna uygun adımlar atmaktadır. Ülkemiz kendinden ve kendi değerlerinden başlayarak ayrı düştüğü herkesle tekrar tanış olmaktadır. Kültür Başkentliği bu amaca hizmet eden bir uygulamadır. Zaman içinde birbirinden ayrı düşmüş büyük bir ailenin fertleri tekrar birbirinin farkına varacaktır. Türk dünyasının ne kadar çeşitli olduğu yeniden ortaya konacaktır. Çocuklarımız bu mirası daha zenginleştirip daha da geniş coğrafyalara taşıyacaktır. Bu yıl bittikten sonra da Eskişehir'i Türk kültürünün önemli bir merkezi yapacağız."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Eskişehir'de Görkemli Açılış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement