Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.TÜRKİYE İstatistik Kurumu'nun 2011 yılı verilerine göre Afyonkarahisar'ın işsizlik oranının yüzde 5,1 olduğu belirtildi.2011 Nüfus ve Konut Araştırması, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca hazırlanan 2007-2011 dönemi Resmi...

13.02.2013 13:08

Foto: Konserden fotolar

===

Afyon'da işsizlik azalıyor

TÜRKİYE İstatistik Kurumu'nun 2011 yılı verilerine göre Afyonkarahisar'ın işsizlik oranının yüzde 5,1 olduğu belirtildi. 2011 Nüfus ve Konut Araştırması, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca hazırlanan 2007-2011 dönemi Resmi İstatistik Programı kapsamında gerçekleştirildi. 2 Ekim 2011 referansına göre Afyonkarahisar'da 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus 530 bin kişi olarak hesaplandı. 530 bin kişi arasında işgücünde olan nüfusun 237 bini istihdamda, 13 bini ise işsiz olarak görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Afyonkarahisar'ın işsizlik oranları 2008 yılında yüzde 7,7, 2009 yılında yüzde 10,8, 2010 yılında yüzde 7,6 ve 2 Ekim 2011'de yüzde 5,1 olarak belirlendi. Aynı dönemde Türkiye'deki işsizlik oranı da yüzde 7,9 olarak hesaplandı. Afyonkarahisar, işsizlik sıralamasında iller arasında 2008 yılında 24'üncü sırada, 2009 yılında 31'inci sırada, 2010 yılında 19'uncu sırada ve 2 Ekim 2011 tarihinde 9'uncu sırada yer aldı.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: arşivden işçi fotoğrafları

===

Afyon itfaiyesi 2012'de 315 yangına müdahale etti

AFYONKARAHİSAR İtfaiyesi 2012 yılında 315 yangına müdahale etti. Yangınların bir önceki yıla oranla yüzde 50 azaldığı şehirde 2012'deki yangınlarda 4,5 milyon TL'lik maddi hasar meydana geldi. 2012'deki yangınların büyük çoğunluğunun ot-saman-çöp ve ekin yangınları olduğunu söyleyen İtfaiye Müdürü Murat Gürsan, 133 kez bu tür yangına, 98 kez de bina ve konut yangınlarına müdahale ettiklerini belirtti. Yaz aylarının yangınların en çok yaşandığı dönemler olarak dikkati çektiğini vurgulayan Gürsan, Temmuz ayında 53, Ağustos ayında 37 ve Eylül ayında ise 46 yangın meydana geldiğini kaydetti.

YANGINLAR YÜZDE 50 AZALDI

Yangınların azaltılması amacıyla okullar ve kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Murat Gürsan, eğitim çalışmalarının etkisini gösterdiğini belirtti. Gürsan, "2011 yılında 608 yangına müdahale edilirken, 2012'de 315 yangın olayı yaşandı. Yangın sayısındaki yaklaşık yüzde 50'lik düşüş eğitimlerin bu konuda halkı bilinçlendirdiğini gösterdi. Yangın eğitimlerine bu yıl da devam ederek, yangınları yaşanmadan engellemek için toplumun her kesimine yangın eğitimi vermeyi sürdüreceğiz" dedi.

315 YANGINDA 4,5 MİLYON TL'LİK ZARAR

2012'deki yangınlarda 3 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan İtfaiye Müdürü Gürsan, 9 kişinin de yaralandığını hatırlattı. Gürsan sözlerini şöyle tamamladı: "12'si itfaiye aracı olmak üzere 17 araç ve 62 personelle görev yapıyoruz. Filomuzda, dar sokaklarda çıkan yangınlara müdahale etmek amacıyla özel olarak üretilen küçük itfaiye aracı da var. Ayrıca çok katlı binalarda çıkan yangınlara müdahale edebilmek için yüksek merdivenli bir itfaiye aracı almak için çalışmalarımız devam ediyor."

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: İtfaiye eğitim ve yangın çalışmaları ile Gürsan

===

Hedef 18 bin ünite kan bağışı

AFYONKARAHİSAR İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli, Kızılay Kan Merkezi tarafından düzenlenen kampanyaya destek verdi. Afyonkarahisar Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, 2013 sonuna kadar 18 bin ünite kan bağışı toplayacaklarını belirtti. Kızılay Kan Merkezi ve Afyonkarahisar Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde kan bağışı kampanyası yürüttü. İl AFAD personeli, kan bağışına ilgi gösterdi.

Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, kan bağışı hedefine ulaşmak için kamu kurumlarını ziyaret ettiklerini belirtti. Akman, "Bağışın sürekliliği önemli. 2013'te 18 bin ünite kan bağışı toplamak istiyoruz. Vatandaşlarımız, yılda birkaç kere kan bağışında bulunursa, hedefimize ulaşmamız daha kolay olacak. 18 bin hedefini, Afyonkarahisar'ın genel ihtiyacına göre belirliyoruz" diye konuştu.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan ise kan bağışı kampanyasının son derece yararlı olduğunun altını çizdi. Buldan, "İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü çalışanları olarak sahadaki çalışmamızda kana hangi durumlarda ihtiyaç olduğunu yakından görebiliyoruz. Kurum itibariyle vatandaşlarımızın yardımına koşmayı amaç edindik. Kan bağışına katkı sağlamak bizim için önemli bir vicdani görev" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Kan bağışından

===

Teknopark için adım atılıyor

AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Teknopark'ın kurulma aşamasında olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Solak, Teknopark'ın kurulacağı alanla ilgili bir sıkıntı yaşandığını hatırlatarak, seçilen alanın yanında VOR olarak adlandırılan, havacılıkta kullanılan uluslararası standartta orta ve kısa mesafeli navigasyon cihazı bulunması nedeniyle çalışmaların 1,5 yıl geciktiğine işaret etti.

Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun başkanlığında gelecek hafta bir toplantı yapılacağını açıklayan Solak, bu toplantıda, arazinin belirleneceğini, ardından da şirketin kurulacağını belirtti. Teknopark'tan yenilenebilir enerji alanında çalışan bir firmanın yer talebinde bulunduğuna değinen Rektör Solak,

termal otel sistemindeki iyileşme ve sağlık turizmindeki gelişmelerin, Teknopark konusunda talepleri artırdığını bildirdi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Rektör Solak

===

Toplu taşımada yeni dönem

AKILLI bilet ve araç takip sistemi, 0 kilometre otobüsler, engelli iniş-biniş uygulamaları, indirimli ve ücretsiz taşıma gibi yenilikler getirmesi beklenen Afyonkarahisar'da toplu taşıma sil baştan değişiyor. Afyonkarahisar Belediyesi Denetimli Özel Halk Otobüsleri Toplu Taşıma Uygulama Sözleşmesi'nin kentin ulaşım sorununu çözmesi bekleniyor. Projeyle minibüslerin yerine otobüslerin sefere konulması öngörülüyor.

Konunun tartışılması amacıyla düzenlenen ve 330 minibüsçünün katılımıyla Rehberlik Araştırma Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Belediye Meclis Üyesi ve Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir, otobüs ve minibüs birleşmesi sonrası oluşacak şirketin taslak metnini minibüsçü esnafına tanıttı. Toplantıda minibüsçülerin birleşmeye katılması halinde 3 minibüs yerine 1 otobüsün konulacağı açıklandı.

Böylece kentte toplam 220 otobüsün hizmet vereceğini söyleyen Birliktir, "Tureks'in hizmet sözleşmesinin sona erdiği 31 Aralık 2017 yılında 100 Tureks otobüsünün hissesinin de minibüsçülere devrolacak. Böylece minibüsçülerin hisseleri 1.64'e yükselecek. Yani her 3 minibüs hattı sahibi 2 otobüs sahibi ortağı olmuş olacak" dedi. Birliktir, minibüsçülerden taslağı inceleyerek fikir, görüş, öneri ve değişiklik taleplerini iletmelerini istedi.

Birliktir, anlaşmanın sağlanması halinde Afyonkarahisar kent merkezinde sadece 0-1 yaş arası otobüsler kullanılacağını bildirdi. Yeni alınan otobüslerin 10 yılda bir yenileneceğini kaydeden Birliktir, "Araç takip sistemi yerleştirilen otobüslerin tamamında kartlı sistem yer alacak. İndirimli ve tam tarifelerin yanı sıra kanunların gösterdiği kişilerin ücretsiz taşınacağı yeni sistemde engelliler için iniş ve biniş rampaları yer alacak" dedi.

Onur BAYRAM/ AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Okullar, mahallenin gözbebeği olacak

AFYONKARAHİSAR İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki sorunları yerinde tespit etmek, veliler ve okul aile birlikleriyle etkileşimi artırmak, eğitimin kalitesini yükseltmek için yeni bir projeye imza attı. 'Okulum Gözbebeğim' adını taşıyan projede, basın mensuplarına da görev düşüyor. Afyonkarahisar Valiliği'ne sunulan proje, Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun onayıyla resmi olarak yürürlüğe girdi.

VELİLERİN KATILMASI DA ESAS

Projeyle ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, velilerin ve okul aile birliklerinin eğitimde önemli unsurlar olduğunun altını çizdi. Yalçın, "Amaç, okul aile birlikleri ve velileri biraz daha eğitimin içine katmak. Okul aile birlikleri, velilerle bir araya gelelim. Varsa sorunları direkt olarak bize aktarsınlar. Etkileşim sağlamak istiyoruz. Velilerimiz bir ihtiyacı varsa bize söylesin" dedi.

Projeyle, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yapacağı okul ziyaretlerinde, okul yöneticileri, öğretmenler, mahalle sakinleri ve veliler bir araya gelerek, okulun sorunlarını ele alacak ve çözüm önerileri üretilecek. Projede görev verilen gazeteciler de, okullardaki kültürel, sportif ve akademik başarıları kamuoyuna duyuracak. Projenin Düzenleme Kurulu'nda İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Yeşilırmak, Strateji Geliştirme Birim Sorumlusu Bahri Turunç, Strateji Geliştirme Birimi'nden Oğuzhan Tekin, Strateji Geliştirme Birimi'nden Ömer Bozdağ yer aldı.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ve Düzenleme Kurulu

===

CHP Gençlik Kolları'ndan balık ekmek partisi

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde CHP Gençlik Kolları tarafından balık-ekmek partisi düzenlendi. Kaş'taki Büyük Çakıl Plajı'nda düzenlenen balık-ekmek partisine katılanlara, ekmek içinde hamsi ikram edildi. Balık ekmek partisine Kaş'ın CHP'li Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, CHP İlçe Başkanı Süleyman Özer, Belediye Başkan Vekili Birol Engin, Kaş'ın CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Erol Bozca, CHP Kadın Kolları Başkanı Duygu Özkan, ilçe yöneticileri ve partililer katıldı.

Partide günü sürprizini, daha önce AKP'ye katıldığını açıklayan Kaş'a bağlı Bezirgan Köyü Muhtarı Turan Altaca yaptı. Turan Altaca, yuvasına döndüğünü belirterek CHP'li gençlere destek verdi. Balık-ekmek partisinde konuşan CHP Kaş Gençlik Kolları Başkanı Ozan Dalkıran, "Balık-ekmek partisinin bu yıl ikincisini düzenledik. Artık geleneksel hale getireceğiz. Amacımız tüm CHP'lileri bir araya getirmek, kaynaştırmak. Partililer arasında dayanışmayı artırmak. Bir arada ülkemizin ve partimizin sorunlarını konuşmak" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Balık-Ekmek partisinden

===

Kaş Halk Çarşısı ihale edildi

KAŞ Belediyesi'nce yaptırılacak Kaş Halk Çarşısı'nın ihalesini Albayrak İnşaat Şirketi kazandı. Kaş Halk Çarşısı, belediyece yıkılan halk konutlarını yerine yapılıyor. Tabanı 700 metrekare olan çarşı, bodrum, zemin ve zemin üstüne iki kat olmak üzere dört kattan oluşacak. Çarşıda 48 işyeri ve konut bulunacak. 1+1 ve 2+1 olmak üzere sekiz konut yer alacak. Ofisler, balıkçı, kasap, şarküteri, manav, pastane, eczane, balık ve et lokantaları, Kaş yöre yemekleri lokantası çarşıda yer alacak.

Ayrıca yerel üreticilerin tarlada ürettikleri ürünlerini günlük satabilecekleri tezgahlar yer alacak. Taşın mimarisine uygun bir tane taş cafe bulunacak. Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, Kaş Halk Çarşısı'nın toplam 2 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip olacağını, inşaatın en geç bu yılın sonunda tamamlanacağını bildirdi. Gültekin, "Kaş, çok güzel mekanlara kavuşacak. Bina tamamen Kaş mimarisine uygun olacak. Çarşı 1 milyon 434 bin liraya mal olacak" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin

===

Gazipaşalı kadın çiftçiler yarıştı

ANTALYA'NIN Gazipaşa İlçesi'nde düzenlenen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi ve kültür yarışmasında

Beyobası Köyü'nden Ayşe Ergün birinci oldu. Belediye Kültür Merkezi'nde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan yarışmayı, Kaymakam Muhittin Pamuk, Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Kahyalar Belediye Başkanı Tevfik Karav ve İlçe Emniyet Müdürü Ercan Çelik'in yanı sıra yaklaşık 200 kişi izledi.

Yarışmadan önce konuşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Aslan, kadın çiftçilerin Türk tarımının bel kemiği olduğuna dikkati çekerek, "Türk kadını hem evinin hem çocuklarının yetişmesinde büyük zahmetlere katlanıp, emek sarf etmektedir. Kadınlarımıza vefa borcumuz var. Bakanlığımız, evinin ve Türk tarımının temel direği olan kadın çiftçilerimize sosyal faaliyette bulundurmak, bilgilerini artırmak amacıyla bu yarışmayı düzenliyor" dedi.

KADIN ÜRETİMİN BELKEMİĞİ

Kaymakam Muhittin Pamuk da kadının aile ve tarım gibi tüm alanlarda aktif olarak yer aldığını ve birçok sektörün belkemiği olduğunu söyledi. Pamuk, "Kadınlarımız ilçemizde tarımda ciddi katkı sağlamaktadır. Bu katkıyı artırabilirsek tarım daha da kalkınacaktır. Gökçeler Barajı tamamlandığında ilçedeki tarım potansiyeli ve üreticinin geliri artacak. Tüm yarışmacıları, cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum" diye konuştu.

AYŞE ERGÜN BİRİNCİ OLDU

Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. Yarışmacılara 15 soru soruldu. Yarışmaya Beyobası Köyü'nden katılan Ayşe Ergün tüm sorulara doğru cevap vererek yarışmanın birincisi oldu. Ümmü Akyol ile Fatma Akyol'un puanlarının eşit olması nedeniyle iki yarışmacı tekrar yarıştı ve Ümmü Akyol ikinci, Fatma Akyol da üçüncü oldu. Dereceye giren kadın çiftçilere ödülleri protokol mensupları tarafından verildi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Kadın çiftçiler ve ödül töreni

===

Otomobil köprüde asılı kaldı

ANTALYA'NIN Gazipaşa İlçesi'nde köprülük korkuluklarına çarpan özel araçta bulunan iki kişi ölümden döndü. Köprü korkuluğuna saplanan otomobil dereye uçmaktan son anda kurtuldu. Kaza dün gece saat 23.00 sıralarında Pazarcı ve Koru mahallelerini birbirine bağlayan Hacı Musa Çayı üzerindeki Sarısu Köprüsü'nde meydana geldi.

Koru Mahallesi'nden Deniz Yolu istikametine gitmekte olan N.A. yönetimindeki 07 UA 072 plakalı özel otomobil, aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkarak köprünün korkuluklarına çarptı. Köprünün korkulukları kıran ve köprü kıyısında asılı kalan araç çaya düşmekten son anda kurtuldu. Araç sürücüsü N.A. ve yanındaki İ.E. kazadan yara almadan kurtuldu.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Köprüde asılı kalan araç

===

Park halindeki araçlara çarptı

BURDUR'da park halindeki üç araca çarpan otomobilin sürücüsü ağır yaralandı. Kaza Emek Mahallesi Yahya Kemal Caddesi'nde meydana geldi. 24 yaşındaki Hasan Özkan'ın kullandığı 15 SA 824 plakalı otomobil, önce yol kenarında park halindeki 15 DF 880 plakalı otomobile, daha sonra 15 T 0027 plakalı taksiye son olarak da 15 T 077 plakalı öğrenci servis minibüsüne çarptı. Hasan Özkan sıkıştığı otomobilin içinden Burdur Belediyesi kurtarma ekipleri tarafından çıkarıldı. Ağır yaralanan ve hayati tehlikesi bulunan Hasan Özkan Burdur Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Kaza yerinden

===

Alanya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde, bilinmeyen bir nedenle tartıştıkları 2 kişi tarafından bıçaklanan 2 arkadaş kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alındı. Polis olay sonrası kaçan bıçaklı iki saldırganın kimlik bilgilerinin tespiti ve yakalanması için çalışma başlattı. Kavga dün gece saat 22.00 sıralarında Çarşı Mahallesi İskele Caddesi'nde meydana geldi. Kaldırımda arkadaşı 29 yaşındaki Onur Seyitler ile yürüyen 22 yaşındaki Okan İncefikir yanlarından geçen iki kişi ile öğrenilemeyen bir sebepten dolayı tartıştı.

Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu, şüpheli 2 kişi Onur S. ve arkadaşı Okan İ'yi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralayarak yaya olarak kaçtılar. Yaralılar ise özel otomobille götürüldükleri Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Hayati tehlikeleri bulunmayan yaralıların tedavileri sürerken, polis olay sonrası kaçan iki şüphelinin eşkallerinden yola çıkarak kimlik tespiti yapma çalışmasını sürdürüyor.

Özgür YILMAZ/ALANYA (DHA)

Fotosuz

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement