Arzu Çerkezoğlu'ndan Bekaert İşçilerine Destek Ziyareti: "Bu Direniş Bütün İşçi Sınıfının Mücadelesidir" - Son Dakika
Yerel

Arzu Çerkezoğlu'ndan Bekaert İşçilerine Destek Ziyareti: "Bu Direniş Bütün İşçi Sınıfının Mücadelesidir"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı kararıyla ertelenmesine karşın grev yapan İzmit Bekaert Fabrikası işçilerini ziyaret ederek destek verdi. Çerkezoğlu, "Bu direniş, sadece bu fabrikadaki arkadaşlarımızın mücadelesi değil, bütün işçi sınıfının mücadelesidir. Grev yasağına teslim olmayan, grev hakkına sahip çıkan, tezgah başından kalkıp burada grev çadırını kuran, grev önlüğünü giyen Bekaert işçisi kardeşlerimi bütün Türkiye işçisi adına selamlıyorum, kutluyorum" dedi.

17.12.2022 12:57  Güncelleme: 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEFA GARDİYANOĞLU

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı kararıyla ertelenmesine karşın grev yapan İzmit Bekaert Fabrikası işçilerini ziyaret ederek destek verdi. Çerkezoğlu, "Bu direniş, sadece bu fabrikadaki arkadaşlarımızın mücadelesi değil, bütün işçi sınıfının mücadelesidir. Grev yasağına teslim olmayan, grev hakkına sahip çıkan, tezgah başından kalkıp burada grev çadırını kuran, grev önlüğünü giyen Bekaert işçisi kardeşlerimi bütün Türkiye işçisi adına selamlıyorum, kutluyorum" dedi.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'nın örgütlü olduğu ve yaklaşık 400 işçiyi ilgilendiren İzmit Bekaert Fabrikası'nda alınan grev kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü' gerekçesiyle 60 gün ertelenmişti. Bekaert işçisi, bu karara rağmen, 13 Aralık'ta greve çıktı.

Grevin dördüncü gününde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, dün Alikahya'da bulunan İzmit Bekaert Fabrikası'ndaki işçilere destek ziyaretinde bulundu. Çerkezoğlu'nu fabrikada Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, Birleşik Metal İş Şube Başkanı Telat Çelik ile işçiler karşıladı. İşçilere destek amacıyla fabrikaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan da geldi.

"DİRENMEK İÇİN BURADAYIZ"

Fabrika önünde ilk olarak konuşan Birleşik Metal İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, "Direnmek için buradayız. Tarih boyunca zalimler oldu. Direnenler de hep oldu. Bugün Bekaert işçileri 'yeni bir yol var, çare var' dedi. 'Ferman padişahınsa fabrikalar bizimdir' diyenler var. Bize dayatılan sahte enflasyona karşı, grev yasağına yaslanan işverene karşı buradayız. ve ona anladığı dilden cevap vermek için buradayız" dedi.

İşçilere seslenen Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise şunları söyledi:

"Türkiye, karanlık bir imparatorluğa teslim edilmek isteniyor. Kuytularda birileri bazı planlar yaparak bu ülkenin geleceğini karartmak istiyor. Demokrasimiz gün geçtikçe daha fazla yara alıyor. Sadece kendi alanımızda yaşadığımız antidemokratik tutumları değil bütün antidemokratik tutumları ortaya koymak ve onlara muhatap olan insanları savunmak zorundayız çünkü sıra bize geliyor. Bu ülkede hukuk ayaklar altına alınmış durumda. Gezi sürecinden başlayan ve bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ortaya konulan, hukuka takla attırılan durum bizim açımızdan bugün burada anayasayı çiğneyen bir tutum olarak karşımıza çıktı.

"İŞÇİ SINIFI 1'DEN BÜYÜKTÜR"

Hatırlar mısınız 20 yıl öncesini? Salya sümük ağlayanları, 'bu düzen bize nefes aldırtmıyor' diyenleri. Ne oldu şimdi? Devletin sopası elinize geçince bana yapılanın beş mislini ben vatandaşa, işçiye yapayım diye mi düşünüyorsunuz? Hırsızlar çalarken değil paylaşırken kavga ederlermiş. Bu ülkede paylaşım kavgalarını yaşadık. Pensilvanya'daki abilerinden öğrendikleri tüm hukuk dışı davranışları sendikaların ve halkın iradesiyle seçilen insanların üzerinde bir kılıç gibi sallıyorlar. Sizlerin yüzünüzün daha fazla güldüğünü görüyorum. Bir gece ansızın Bekaert'ın önüne geldiler. Adresi şaşırmışlar. Gece 3 buçukta geldiler, bir kağıt verdiler. Üzerinde bir kişinin imzası vardı. 'Ey Bekaert işçisi, ben sizin grevinizi yasaklıyorum.' Bekaert işçisi, 1'den büyüktür. Türkiye işçi sınıfı 1'den büyüktür. İşçi sınıfı, Anayasa'ya aykırı kim olursa olsun cumhurbaşkanı da olsa, padişah da olsa Anayasa'yı çiğneyenlerin karşısında durmuştur; duracaktır.

"KORKU İMPARATORLUĞU"

İşçileri tek adam kararına karşı burada cesaretle Anayasa'ya ve uluslararası hukuka karşı kararını cesaretle tanımadık demişlerdir. Tanımadık, tanımıyoruz, tanımayacağız. Bu ülke emekçilerin alın teriyle kuruldu. Bu ülkeyi sizin karanlık zihniyetlerinize teslim etmeyeceğiz. Ne yapıyorsanız yapın, hodri meydan. Bu fabrika dünya tekeli Belçika firmasıdır. Siz, Belçika işçisinin en az ücretinin yarısına bile gelmesine engel oluyorsunuz. Neyin altına imza attığınızın farkında mısınız? Kim bilgi veriyor ya da bilerek mi yapıyorsunuz? Erteledim ben yaptım oldu. Olmaz. Sen yapınca olmuyor. Bu ülkenin işçileri, emekçileri ne derse o olur. Bekaert işçisi 4 gündür grevde. Nerede yasağınız? Öyle bir korku imparatorluğu var ki AYM'deki hakimler bile bu yanlış karara göz yumacaklar. Burada çelik tel üretiliyor. Güvenlik ile ne ilgisi var? Bakalım o yürekli Danıştay'daki hakimler nasıl karar verecekler göreceğiz."

"BUGÜN DÜĞÜN ALANINDAYIZ"

Ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Ferman padişahınsa fabrikalar bizimdir diyerek ve grev hakkına grev yaparak sahip çıkan işçi kardeşlerim, hepinizi DİSK adına selamlıyorum. Bugün bir düğün alayındayız, şenlik meydanındayız. Burada çocuklarının geleceğine sahip çıkmak için, emeğine, ekmeğine sahip çıkmak için, en temel yasal hakkına sahip çıkmak için greve çıkan sınıf kardeşlerimizin yanındayız. Türkiye tarihinin en büyük yoksullaşmanın, gelir kaybının yaşandığı bir süreçteyiz. Bugün, milyonlarca işçinin en temel meselesinin gündeminin geçim, aş, iş olduğu, evine ekmek götürmek olduğu bir dönemdeyiz. Böylesi bir dönemde işçi sınıfının sermaye karşısındaki bütün korumalarının, bütün silahlarının elinden almaya çalışıldığı bir süreçteyiz. Bugün Türkiye'de her şey işçilerin sendikalaşmasının önünde engel. Asgari ücret mevsimindeyiz. Salı günü üçüncü toplantıyı yapacak komisyon. Bütün dünyada sembolik ücret olan asgari ücret, Türkiye'de ortalama ücret haline geldi.

"GREV HAKKI FİİLEN ORTADAN KALDIRILDI"

Türkiye'de çalışanların yarısından fazlası, açlık sınırının altındaki asgari ücrette çalışıyor. Bunu da sendikalaşmayı engelleyerek yapıyorlar. Grev hakkını fiilen ortadan kaldırarak yapıyorlar. En yaygın işten çıkarma sebebi sendika üyesi olmak. En temel anayasal ve yasal hakkımız olan grev hakkı fiilen ortadan kaldırılmış durumdadır. Önceden Bakanlar Kurulu kararıydı; şimdi Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, tek imzayla milyonlarca işçinin, çoluğunun çocuğunun en temel hakkı grev hakkı ortadan kaldırılıyor. Bir ülkede grev hakkı yoksa bu sadece grevi engellenen işçilerin değil bu ülkede emeği ile geçinen herkesin tehdit altında olması demektir. Gelin siz burada örgütlenin, burada zaten sendika yok, grevleri de anında yasaklıyoruz diye övünerek anlatıyorlar.

"HAKKIMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ"

Bugün Bekaert işçisinin ortaya koyduğu direniş, mücadele sadece bu fabrikada arkadaşlarımızın mücadelesi değil, bu ülkede emeğiyle geçinen, alnının teriyle evine ekmek götürmeye çalışan bütün işçi sınıfının mücadelesidir. Grev yasağına teslim olmayan, grev hakkına sahip çıkan, tezgah başından kalkıp burada grev çadırını kuran, grev önlüğünü giyen Bekaert işçisi kardeşlerimi bütün Türkiye işçisi adına selamlıyorum, kutluyorum. Bu mücadele sadece Bekaert işçisinin mücadelesi değil.  Ülkeyi yönetenler bir kez daha sermayeden yana tercihini ortaya koydu. Tıpkı bizi açlık sınırı altında asgari ücrete mahkum ettikleri gibi. Vergilerle belimizi büktükleri gibi. Ülkeyi yöneten siyasi iktidara, Cumhurbaşkanı'na sesleniyoruz. Bu yetki; patronların, işverenlerin elinde olmayan yetki Cumhurbaşkanı'nın elinde var. Bu işçiler bu yetkiyi size grevleri yasaklayın diye vermedi. Asgari ücrete milyonları mahküm edin diye vermedi. Çocuklarımızın geleceğini karartın diye vermedi. Zengini daha zengini yapın, fakiri daha fakir yapın diye vermedi. Bugün buradan bir kez daha bu yasaklara karşı haklarımızı sonuna kadar savunacağımız ve Bekaert işçisi kardeşlerimizin yanında olacağımız söylemek için geldik."

Konuşmanın ardından Çerkezoğlu, işçilerin grev halayına katıldı.

Arzu Çerkezoğlu\'ndan Bekaert İşçilerine Destek Ziyareti: "Bu Direniş Bütün İşçi Sınıfının Mücadelesidir"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Arzu Çerkezoğlu'ndan Bekaert İşçilerine Destek Ziyareti: 'Bu Direniş Bütün İşçi Sınıfının Mücadelesidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement