Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

ÇİN Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret eden Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Recep Ertaş, ülkenin ileri gelen iş adamları ile bir araya geldi.

16.02.2013 16:34

/////////////////

tümsiad'ın Çin temasları

ÇİN Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret eden Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Recep Ertaş, ülkenin ileri gelen iş adamları ile bir araya geldi.

Recep Ertaş, TÜMSİAD üyelerini temsilen Çinli şirketleri tanıma ve işbirliklerini artırmak amacı ile olumlu görüşmeler sağladıklarını söyledi. Görüşmelerde, Çinlilerle iş yapmanın önemi vurgulayan Ertaş, "İki ülke arasındaki ticaret, çok hızlı büyümektedir. Fakat ticari açığın Türkiye aleyhine gelişmemesi için ticaretin dengelenmesi gereklidir" dedi. Çin'de yoğun bir nüfusun olduğunu hatırlatan Ertaş, "TÜMSİAD olarak iş adamlarımızın yurtdışı pazarlara açılmalarını sağlamak, globalleşen dünya ekonomisinde sınır ötesi rekabet etme güçlerini arttırmak, ihracat odaklı büyüme hedeflerini, desteklemeli ve sürdürmeliyiz. Tüketimin arttığı Çin'de, firmalarımızın da yer alması gereklidir" diye konuştu.

Ertaş, Çin'in kültür yapısı, yaşayış biçimi ve şehirleşme yapısı hakkında yetkililerden bilgi aldı. Son derece verimli görüşmeler gerçekleştiğini söyleyen Ertaş, ikili ilişkilerin daha da geliştirme ve karşılıklı yeni fırsatları değerlendirmek amacıyla, Çin'e iş gezilerinin devam edeceğini belirtti.

ADANA, (DHA)

////////////

Çocukların ayakkabı mutluluğu

Kente göçle gelen ve topluma uyum sorunu yaşayan dezavantajlı çocuk ve gençlerin topluma kazandırılması amacıyla Adana Valiliği'nce hayata geçirilen, 'Sevgiye Uzanan Eller Projesi' kapsamında, 25 çocuk, içinde özel tabanlıklar bulunan spor ayakkabılarıyla sevindirildi.

Projeye gönüllü destek veren Podomonia Ayak Sağlığı Merkezi'nde, çocukların önce yürüyüş analizleri yapılarak, ayak sağlığı sorunları tespit edildi. Daha sonra bu sorunların çözümünü sağlamak amacıyla, her çocuğa özel tabanlıklar üretilerek, ayakkabıların içine yerleştirildi. Ayakkabılar, çocuklara eğitim öğretim gördükleri Küçük Dikili İlköğretim Okulu'nda teslim edildi. Adana Vali Yardımcısı Halis Arslan'ın koordinatörlüğünde yürütülen projeye destek sağlayan Podiatrist Nazlı Ekici ile Aslı Özcan, ellerindeki ayakkabılarla Küçük Dikili İlköğretim Okulu'nu ziyaret etti. Ayak analizlerini yapan Nazlı Ekici'yi görünce, "Ayakkabılarımızı mı getirdiniz?" diyerek etrafını saran öğrenciler, sabırsızlıkla dağıtımı bekledi.

Nazlı Ekici, ayakkabıları dağıtırken, çocuklara ayak sağlığı konusunda önerilerde de bulunarak, "Ayağınızdaki sağlık sorunlarını, daha önce merkezimizde Kızılötesi ileri teknoloji ile çalışan bir tarayıcı ile gerçekleştirilen 'yürüyüş analizi testi' ile tespit ettik. Bu tespitlere göre, hepinize ayrı ayrı tabanlıklar üretildi" dedi. Ekici, bu tabanlıkların ayakkabının içinden çıkarılmaması tavsiyesinde bulunarak, "Aksi takdirde yaşadığınız ayak sağlığı sorunu ilerleyen yaşlarınızda, daha fazla büyür ve çözümü de zorlaşır" diye konuştu.

ADANA, (DHA)

//////////////

Soli Antik Kenti'ne bir milyon lira ödenek

MERSİN Valiliği'nin, tarihi binaların turizme kazandırılmasının amaçlandığı 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' kapsamında, Soli Pompeiopolis antik kenti için bir milyon lira ödenek ayırması, Mezitli'de sevinçle karşılandı.

Neolitik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran, büyüleyici yapısıyla hayranlık uyandıran Soli'nin restorasyon sonrası Efes kadar ilgi göreceği belirtildi. Roma döneminin en önemli liman kentleri arasında gösterilen Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde, bir süre önce başlatılan çalışma sonucunda, M.S 2. ve 3. yüzyıllara ait, karşılıklı 14 sütun ayağa kaldırıldı. Çalışmalar için Mersin Valiliği İl Özel İdaresi 800 bin lira harcadı. 200 tane olduğundan söz edilen Roma imparator ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı sütunlardan geriye kalan 33 sütunun da, ayağa kaldırılması için çalışma başlatan Mersin Valiliği, 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' ile Soli Antik Kenti için bir milyon lira ödenek ayırdı.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, projenin uygulanacağı alanın, geçmiş dönemde büyük önem taşıdığını belirterek, "Tarihte şehrin nabzının attığı, siyasetinin, ticaretinin ve ekonomisinin belirlendiği bu alanda, kısa zamanda güzel şeyler olacak. SİT alanı içerisindeki eserleri, aslına uygun biçimde yeniden ayağa kaldırıyoruz" dedi.

Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım ise tarihe tanıklık eden sütunların yeniden ayağa kalkmasının, turizm açısından önemli olduğunu söyledi. Yıldırım, "Helenistik dönemden, Roma'ya uzanan bir süreci kapsayan Soli'ye, gerekli destek verildiği takdirde, hem Klikya tarihinin gizli kalmış yönleri aydınlanacak, hem de Mersin turizmine ivme kazandıracaktır. İnsanlığın ortak mirası olarak kabul ettiğimiz bu alanın tamamının ayağa kalkmasını, bu tarihi değerlerimizin gün ışığına çıkarılmasını sağladığımızda, dünyanın her yerinden akın akın insanlar buraya gelip, tarihi alanı izlemek isteyeceklerdir" diye konuştu.

Gülhan DEMİRCİ/ MERSİN, (DHA)

(16.02.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////////

Tarsus'un hayali üniversite

TARSUS'ta üniversite kurulması için başlatılan imza kampanyasına, Tarsus Kaymakamı ve İlçe Emniyet Müdürü de destek verdi. Kampanya için 10 bininci imzayı Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, 10 bin birinci imzayı ise İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy attı.

'Tarsus Üniversiteyi Hak Ediyor' sloganı ile yola çıktıklarının altını çizen Kaymakam Güldibi, kampanyaya şehirde yaşayan herkesin destek göstermesi gerektiğine vurgu yaptı. Yarenlik Alanı Saat Kulesi yanında açılan standı, beraberinde İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy ve Kent Konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu ile ziyaret eden Güldibi, "Tarsus, üniversiteyi hak etmektedir. Çünkü, Tarsus binlerce yıldır, ismi değişmeden gelmiş, İncil'de bu isimle anılan bir ilçedir. Çünkü, sadece tarımsal bir ürünün değil, Türkiye'de var olan her tarımsal ürünün yetiştirildiği, tarımın başkentidir. Çünkü tamamlandığında, Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı olacak Çukurova Havaalanı Tarsus'tadır. Tarsus, üniversiteyi hak etmektedir. Çünkü, Tarsus- Kazanlı turizm koruma ve gelişme bölgesinde inşa edilecek 15 bin yataklı turizm tesisleriyle, Gülek-Karboğazı kayak tesisleriyle, Doğu Akdeniz'in turizm merkezi olacaktır. Çünkü, Türkiye turizm stratejisi 2023 raporunda tanımlanan 'İnanç Turizmi Koridoru' başlangıç noktası Tarsus'tur" dedi.

Güldibi, 'Tarsus Üniversiteyi Hak Ediyor' imza kampanyası çerçevesinde, sanal ortamda www.tarsusuniversitesi.com adlı internet adresi üzerinden e-imza başlatıldığını hatırlattı.

Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), (DHA)

(16.02.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////////

Kadınlara meme kanseri uyarısı

ÖZEL Mersin Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hasan Hilmi Sarıoğlu, meme kanseri hastalığında, erken teşhis çok önemli olduğunu söyledi.

Meme kanserinin kadınlarda sık görülen hastalık olduğunu vurgulayan, Dr. Sarıoğlu, "Tanı koymada çeşitli ve tıbbı zorlukların yanı sıra, halk arasındaki yaygın inanışlar, hastalığın tanı ve tedavisinde güçlüklere neden olmaktadır. Ailesinde meme kanseri görülmemesi, kişide de kanser gelişmeyeceği anlamına gelmez. Kanser tanısı konulan kadınların, ancak 5'te birinde, ailesinde kanser hastalığı mevcuttur. Ancak birinci derece yakınlarında kanser hastalığı bulunanlarda, meme ve yumurtalık kanseri görülme riski diğerlerinden daha fazladır. Bu kişilerin takipleri, daha yakından yapılmalıdır" dedi.

Meme kanserinin gelişme riskinin, yaş ilerledikçe arttığını belirten Sarıoğlu, "Meme kanserinin gelişme riskinin yaş ilerledikçe arttığı doğrudur. Ama 20'li yaşlarda da, özelikle ailesinde meme kanseri olanlarda bu hastalık görülebilir. Mammografi, meme kanserinin erken tanısında çok önemlidir. Hastanın diğer organlarına ilerlemeden, tedavi şansını artırır. Alınan radyasyon ve memeye uygulayan sıkılaştırma işlemi, meme kanserine neden olmaz" diye konuştu.

Bir ailenin, birçok bireyinde kanser görülmesinin genetik olabileceğine dikkat çeken Sarıoğlu, şöyle konuştu:

"Bir ailenin birçok bireyinde kanser görülmesi genetik olabilir ancak bulaşıcı değildir. Kullanılan koltuk altı ter gidericiler, meme kanserine neden olmaz. Meme kanseri, her 8 kadından birinde görülmesine rağmen,

her 100 erkekten birinde görülmektedir. Erkeklerdeki meme kanseri belirteleri, kadınlarda görülen belirtilerle aynıdır. Yani, erkekler de meme kanseri olabilir. Ayın belirli dönemlerinde, ele gelen sertlikler hassasiyet ve ağrı olabilir. Buna fibrokistik meme değişikleri denir. Bunlar, her ay hasta tarafından, memesi muayene edilerek fark edilir. Her bilinçli kadın, kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenmeli ve bu muayeneyi düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Memedeki kitlelerin yüzde 80'i, bu kitleler iyi huylu, kötü huylu olsun, kadınların kendisi tarafından, ya tesadüfen, ya da kendi kendine meme muayenesinde keşfedilmektedir."

Mustafa İNSAN/MERSİN (DHA)

(16.02.2013, FOTOĞRAFLI)

////////////////////

KETEM'den kadınlara kanser taraması

OSMANİYE İli Toprakkale İlçesi'nde, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından kadınlara yönelik, kanser tarama faaliyetleri yapıldı.

KETEM'in sağlık taramasıyla ilgili, Toprakkale Belediye binasında toplantı düzenlendi. Toplantıya, Belediye Başkanı Sedat Şanal ile muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Kadınların ilgi gösterdiği projede, kolon, meme ve rahim ağzı kanserinin, erken teşhisi için smear testi yapıldı. Proje kapsamında, kadınların kendi kendine meme muayenesi öğretilirken mamografi çekimleri de yapıldı. Hastaların bilinçleştirilmesi için eğitimlerin devam ettiği projeye katılmak isteyen kadınların ulaşımı da belediye tarafından ücretsiz karşılanıyor. Evlerinden alınan kadınlar, Osmaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapılan taramanın ardından evlerine bırakılıyor.

Dr. Mehmet Koca, kanserin erken tanı ile tedavi edileceğini vurgulayarak, "Bu projeler, halkın kanser konusunda duyarlılığını artırması açısından çok önemlidir. En büyük görev de, insanın kendisine düşüyor. Özellikle kadınlarımız sağılığına sahip çıksın, taramalarını yaptırsın. Ümit ediyoruz ki, kanser hastaları bu şekilde azalacaktır" dedi.

Alpaslan ATEŞ/TOPRAKKALE(Osmaniye), (DHA)

(16.02.2013, FOTOĞRAFLI)

////////////////

Aksu: Yıllık 150 bin ünite kan topluyoruz

TÜRK Kızılayı Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İpek Aksu, bölge olarak, yıllık ortalama 150 bin ünite kan topladıklarını söyledi. Türkiye'nin yaklaşık 2 milyon 200 bin ünite kan ihtiyacı bulunduğunu belirten Aksu, bu ihtiyacın tamamının Türk Kızılayı'nın karşılamasının planlandığını belirterek, Türk Kızılayı'nın tüm altyapısını buna göre düzenlendiğini vurguladı.

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Dr. İpek Aksu, Adana Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ümit Tokgöz ve kan bağışı kazanım personellerini makamında kabul etti. İpek Aksu, Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi'nin Osmaniye, Adana, Mersin ve Hatay illerini kapsadığını belirterek, Osmaniye'deki faaliyetleri hakkında detaylı bilgi verdi. Merkezlerinin, Türkiye'deki 15 bölgeden biri olduğunu dikkat çeken Dr. Aksu, "Biz bölge olarak, yıllık yaklaşık 150 bin ünite kan topluyoruz. Bölgemizde oldukça yüksek bir kan ihtiyacı var. Bu nedenle, topladığımız 150 bin ünite kan kullanılıyor" diye konuştu.

18-65 yaş arasındaki yetişkinlerden kan alındığını da söyleyen Dr. Aksu, çocuklara ve gençlere bu konuda eğitim verdiklerini söyledi. Osmaniye'de halkın kan verme konusunda, eğilimi olduğunu fakat yer bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını kaydeden -Aksu, bu konuda Vali Cerrah'tan destek istedi.

Vali Cerrah ise insanların kan verme konusunda bilinçli olması gerektiğine işaret ederek, "Kan bağışı konusunda, özellikle okullarda eğitim vermemiz gerekiyor. Sizlerin, gönüllülerden kan toplama çalışmalarınızın yanı sıra, çocuklarımızı, gençlerimizi eğitmeniz ve onları kan vermeye yönlendirmeniz de çok önemli. Toplumumuzda, kan verildiğinde vücudun o kanı ne kadar sürede tamamladığı konusunda eksik bilgi var. Kan vermek vücudu yeniliyor. Fakat ne yazık ki, kan vermenin tıbbi olarak çok sağlıklı olduğu halkımız tarafından bilinmiyor. Bu bilgilerin halkımıza en iyi şekilde anlatılması gerekiyor ki, kan verme bilinci oluşsun" dedi.

Vali Cerrah, Türk Kızılayı'nın kan bağışı aracı için yer konusunda yardımcı olacağını da belirterek, kampanyaya kendisinin öncülük edeceğini bildirdi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(16.02.2013, FOTOĞRAFLI)

////////////

"Seni unutamıyorum Metin'im"

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde 5 çocuk annesi, 59 yaşındaki Ümmühan Aslanbaba her özel günde şehit oğlu Jandarma Komando Metin Aslanbaba'nın mezarını ziyaret ederek, çiçek bırakıyor.

Son ziyaretini Sevgililer Günü'nde gerçekleştiren Anne Ümmühan Aslanbaba, 21 Ocak 1994'de teröristlerle girdiği çatışmada şehit olan oğlu Metin Aslanbaba'nın mezar taşını öpüp, okşadı. Kırmızı karanfil bıraktığı oğlunun mezarı başında dua eden anne Aslanbaba, "Metin'im seni unutamıyorum" diyerek, gözyaşı döktü. Bekar olarak vatana şehit verdiği oğlunun mezarını, yaz-kış demeden her Cuma ve özel günlerde ziyaret ettiğini belirten anne Aslanbaba, "Buraya her geldiğimde, oğlum ile konuştuğumu hissediyor, onunla duygularımı paylaşıyorum" dedi.

Kadir ÇELİK/İSLAHİYE(Gaziantep), (DHA)

(16.02.2013, FOTOĞRAF)

////////////

Başkan'dan akülü araba

ŞEHİTKAMİL Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Küllü Köyü'nde yaşayan bedensel engelli Firdevs Yıldız'ı evinde ziyaret ederek, akülü araç hediye etti. Maddi imkansızlıklardan dolayı mağdur olan Yıldız, Başkan Fadıloğlu'nun hediyesi karşısında duygulu anlar yaşadı.

42 yaşındaki 6 çocuk annesi Firdevs Yıldız, 7 yıl önce geçirdiği rahatsızlık sebebiyle yatağa mahkum kaldı. Vücudunun sağ tarafının tutmamasından dolayı yürüyemeyen Yıldız'ın imdadına Başkan Fadıloğlu yetişti. Firdevs Yıldız'ı evinde ziyaret eden Fadıloğlu, engelli annenin rahatça hareket edebilmesi ve sokağa çıkabilmesi için akülü araç hediye etti. İmkansızlıklardan dolayı akülü araç alamadıklarını söyleyen Firdevs Yıldız, Fadıloğlu'na çok teşekkür etti. Akülü araç sayesinde artık daha rahat hareket edebileceğini belirten Yıldız, çok mutlu olduğunu dile getirdi. Diğer vatandaşların olduğu gibi, engelli vatandaşların da sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini vurgulayan Başkan Fadıloğlu, "Bu kaynak, milletin kaynağı. Burada sadece aracılık görevi yapıyoruz. Bizler, vatandaşlarımızın hizmetkarı olarak bu göreve geldik. Görevimiz süresi içinde, standart belediyecilik çalışmalarımızın yanı sıra vatandaşlarımızla da sürekli iç içe olmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için gerekirse, kapı kapı dolaşacağız. Amacımız engelli kardeşlerimizin de hayat standartlarını daha yukarıya çekebilmektir. Firdevs ablamıza geçmiş olsun. Allah acil şifalar versin" dedi.

GAZİANTEP, (DHA)

(AK/CK)(16.02.2013, FOTOĞRAF) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement