Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(18.3.MERSİN'de doğuştan spastik engelli olan 14 yaşındaki Rüya Yener, katıldığı Halk Eğitim Merkezi kurslarında kazandığı başarılarla takdir topladı.)

18.03.2013 13:20

(18.3.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////////

Engelleri sanatla aştı

MERSİN'de doğuştan spastik engelli olan 14 yaşındaki Rüya Yener, katıldığı Halk Eğitim Merkezi kurslarında kazandığı başarılarla takdir topladı.

Yenişehir Halk Eğitim Merkezi'nin El Sanatları Kursu'na katılan Rüya Yener, öğretmenlerin olduğu kadar kursiyerlerin de göz bebeği oldu. Yüzde 90 engelli dünyaya gelen ve 5 yaşına kadar hiçbir fonksiyonu çalışmayan Rüya'nın kurstaki başarısıyla ilgi görüyor. Boyama, resim ve el sanatları konusunda becerilerini geliştiren engelli öğrencinin azmi, diğer kursiyerlere de örnek oluyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut, engelli öğrencinin ortaya koyduğu eserleri, kurs merkezini ziyaret ederek yerinde görme fırsatı buldu. Bulut, gayreti ve ortaya koyduğu başarıdan dolayı Rüya Yener'e plaket verdi. Ziyarete katılan Yenişehir İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Ruşen de, Rüya'nın öğretmeni Nadire Kaya'yı plaketle ödüllendirdi.

Selahattin Bulut, Rüya'nın, katıldığı el sanatları kursunda, çok güzel eserler meydana getirdiğini görmenin kendisini son derece memnun ettiğini belirterek, "Biz de bu başarıyı ödüllendirmek istedik. İnşallah Rüya bundan sonraki hayatında, daha güzel işler yapar. Gerçekten çok becerikli, gayret etmiş ve başarmış. Özellikle okul müdürü ve öğretmenlerine teşekkür ediyorum. Rüya'nın annesine de, kızına gösterdiği sabır ve verdiği eğitmden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Rüya'nın daha da sosyalleşip hayata tutunabilmesi için yetenekli olduğu alanlara yönlendirmeye çalıştıklarını söyleyen anne Kadife Yener ise şöyle konuştu:

"Özel eğitimin yanı sıra, 7 yıldır yüzme kurslarını katılıyor ve şimdi yüzmeyi öğrendi. Bunun yanında, boyama, resim ve el sanatlarına olan ilgisini keşfedince, buradaki kurslara katılmasını sağladık. Buradaki kursların Rüya'nın yaşamına değer kattığını gördük. El sanatları konusunda, en çok sevdiği şey boyama ve tek başına güzel işler yapabiliyor."

Engelli çocukları olan ailelere de çağrıda bulunan Kadife Yener, çocuklarını evde saklamamaları gerektiğini vurgulayarak, "Dışarıya çıkarsınlar ve onları sosyal aktivitelere yönlendirsinler. O zaman, hem aileler, hem de çocuklar çok daha mutlu olacaklardır. Azimle her şeyi başarmak mümkün, biz bunu yaşıyoruz. Bunun yanında, insanların bizim gibi çocuğu olanlara hor bakmamalarını istiyoruz" diye konuştu.

Mustafa İNSAN/ MERSİN (DHA)

(18.3 2013, FOTOĞRAF)

/////////////

Büyükelçiler Mersin'de toplanacak

DIŞİŞLERİ Bakanlığı'nca her yıl bir ilde düzenlenen Büyükelçiler Toplantısı, önümüzdeki yıl Mersin'de yapılacak. Dünyanın dört bir tarafından ülkelerini temsil eden büyükelçiler, Mersin'de yapılacak toplantının ardından görev yaptıkları ülkeye döndükten sonra kentin tanıtımına katkı sağlayacak.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, KKTC Mersin Konsolosu Zalihe Erden ile Mersin'deki, 12 ülkenin fahri konsolosunu makamında kabul etti. Valilik Özel Kalem Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Avusturya, Brezilya, Danimarka, Estonya, Etiyopya, İsviçre, İsveç, Litvanya, Polonya, Meksika, Sri Lanka ile Şili'nin fahri konsolosları katıldı. Konsoloslarla sohbet eden Vali Güzeloğlu, Mersin'in olgusunun algısından çok daha ötesinde olduğunu belirterek, "Mersin, Türkiye vergi tahsilatında 6'ıncı, tarımsal üretimde 2'inci ve dış ticarette de İstanbul'dan sonra 2'inci sıradadır. Aynı şekilde Türkiye'nin en büyük 2'inci limanı ve serbest bölgesi yine ilimizde bulunmaktadır" dedi. Vali Güzeloğlu, Büyükelçiler Toplantısı'nın, 2014 yılının Ocak ayında Mersin'de yapılacağını söyledi. Türkiye'nin dünya genelindeki yaklaşık 150 büyükelçisinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında, önce Ankara'da sonra da Mersin'de toplanacaklarını bildirdi.

Akdeniz Oyunları'na artık sayılı günler kaldığını da vurgulayan Güzeloğlu, "Haziran ayında gerçekleştireceğimiz Akdeniz Oyunları'nı, ülkemizin 2020 Olimpiyatları sürecinde bir milat olarak görüyoruz. Biliyoruz ki, olimpiyatların anahtarı Akdeniz Oyunları'ndan geçecektir. Sizlerden, Mersin'in tanıtımı hususunda büyük bir gayret ve çaba sergilemenizi istiyorum. Akdeniz Oyunları öncesinde ve sonrasında fahri konsolosluğunu yaptığınız ülkeler ile karşılıklı etkinlikler düzenlemeniz, Mersin'in uluslararası alanda tanınırlığına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

MERSİN, (DHA)

(18.3.2013, FOTOĞRAFLI)

////////////

'Mobil Bilgi ve Çocuk Akademisi' projeleri devam ediyor

MERSİN Büyükşehir Belediyesi'nin, 2011 yılı Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 'Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve İktisadi Uyumunun Sağlanması' mali destek programı kapsamında yürütülen 'Mobil Bilgi ve Çocuk Akademisi' projesi tüm hızıyla sürüyor.

Mersin'de, merkez 4 ilçede çocukların, bireysel gelişimlerini destekleyerek, kent yaşamına ve sosyal uyumlarına katkı sunan projenin ilgi görmesinin memnunluk yarattığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, "Ulaştırma Daire Başkanlığı Ar-Ge Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yürütülen 218 bin lira bütçeli Mobil Bilgi Projesi ile Toroslar, Akdeniz ve Mezitli ilçelerindeki 3-6 yaş grubundaki çocuklara, toplam 6 eğitmen gözetiminde mobil kreş hizmetleri veriliyor. Aynı proje kapsamında, vatandaşlarımızın kamusal hizmetler ile ilgili sorunlarının çözümüne yönelik mobil destek masaları hizmet vermeye devam etmektedir" dedi.

Özcan, Ar-Ge Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yürütülen yaklaşık 344 bin lira bütçeli 'Çocuk Akademisi' projesi kapsamında ise, oluşturulan bilim otobüsleri ile 4 merkez ilçede eğitim almakta olan çocukların, bireysel gelişimlerinin desteklenerek, kent yaşamına ve sosyal uyumlarına katkıda bulunulduğunu ve bu hedefte bir sapma olmadığını belirtti. Özcan, "Belediye olarak, bu iki önemli projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Temel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra, bu tip eğitsel etkinliklere de önem veren bir belediyeyiz. Bu iki projenin hayata geçmesi ile birçok çocuğumuzun ayaklarına kadar giderek, onların topluma adapte olması ve kültürel faaliyetlerden geri kalmamalarının önünü alıyoruz" diye konuştu.

MERSİN, (DHA)

(18.3.2013, FOTOĞRAF)

/////////////

Akıllı Dokunuş altgeçidine ilk harç

ADANA'da kent içi trafiği rahatlatmak amacıyla Atatürk Caddesi ile Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'nı demiryolunun altından birbirine bağlayacak altgeçidin inşaatına başlandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen Akıllı Dokunuş Projesi kapsamında Sular semtinde demiryolu altından geçecek 5 milyon lira maliyetli, 30 metre genişliğinde 317 metre uzunluğundaki yolun ilk betonunu Başkan Vekili Zihni Aldırmaz döktü.

Çifte kurban kesilerek temeli atılan altgeçidin inşaatının Ekim ayı sonunda tamamlanmasının planlandığını söyleyen Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, "Kuzey ve güney yönünde kent içi ulaşımın yükünü çeken Atatürk Caddesi'ni Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'yla buluşturacak, oradanda İbo Osman Caddesi ve devamında Kenan Evren Bulvarı'na bağlayacak altgeçit trafiği önemli ölçüde rahatlatacak" dedi.

Altgeçidin tamamlanmasının ardından yayalar için de iyileştirmeler yapılacağını anlatan Aldırmaz, inşaatı süresince demiryolu ulaşımının da aksamayacağını sözlerine ekledi.

Bünyamin YIL/ ADANA, (DHA)

(18.3.2013, FOTOĞRAF)

/////////

Eski 45'liklerle büyülediler

ADANA'da düzenlenen "Akdeniz Rüyası Balmumu & Eski 45'likler" konseri, dinleyicileri adeta büyüledi. Konsere gelenler, nostaljik bir ortamda 1940'tan 1980'li yıllara dek popüler şarkılara eşlik etti. Mat Sanat Kolektifi tarafından, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen konserde, solist olarak Halil İbrahim Kurum, viyolonselde Ahmet Can Dağlıoğlu, piyanoda Berna Tülay Uğurlar, trombonda Gizem İşken, trompette Mustafa Okutan ve perküsyonda Ozan Ceylan sahne aldı. Konserin ruhuna uygun biçimde sahne dekorunun 1980'li yıllara özgü olarak hazırlanması dikkat çekti. Dinleyiciler loş ışık altında gerçekleştirilen konserde, Tanju Okan'dan Edith Piaf'a, Ajda Pekkan'dan Duke Ellington'a kadar çok sayıda popüler sanatçının eserlerine eşlik etti. Yaklaşık bir saat süren konserin ardından, sanatçılar ayakta alkışlandı.

Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, (DHA)

(18.3.2013, FOTOĞRAFLI)

///////////

Jeoloji mühendislerinin gecesi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nin geleneksel 'Jeoloji Gecesi' Adana Park Zirve Restaurant'ta yapıldı. Geceye JMO Adana Şube yönetimi, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri, bürokratlar, kamu kuruluşları ile serbest ve özel firmalarda çalışan jeoloji mühendisleri, aileleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Gecenin ev sahipliğini yapan JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, meslekte ileriye gitmenin yolunun birliktelikten geçtiğini vurguladı. Tatar "Bu tür sosyal etkinlikler yılda bir kez de olsa meslektaşlarımızın birlikte olması, kaynaşması ve dayanışmasını sağlamak açısından önemlidir. Ayrıca bu tür etkinlikler çok zor şartlarda görev yapan meslektaşlarımızın biraz da olsa stresten uzaklaştırma amacını taşımaktadır" dedi.

Katılımcılar, daha sonra Grup Meşk'in çalıp, seslendirdiği parçalar eşliğinde gönüllerince eğlendi.

ADANA,(DHA)

///////////

Doğa ve Çevre Kulübü ambalaj atıkları konusunda uyardı

OSMANİYE Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Doğa ve Çevre Kulübü tarafından "Ambalaj Atıkları Çöp Değildir" konulu seminer düzenlendi. Kulüp Danışmanı Doç. Dr. Hüsniye Aka Sağlıker ve kulüp öğrencilerinin önderliğinde, OKÜ'de düzenlenen seminere çok sayıda öğrenci katıldı.

Cam, plastik, metal, kağıt, karton ve kompozit ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesini amaçlayan proje kapsamında, öğrencilere çevrelerindeki atıkların enerjiye dönüşmesi, ambalaj atıklarının, atık pil ve akümülatörlerin, atık yağların, bitkisel atık yağların toplanması ve bu atıkların zararları, doğadaki etkileri hakkındaki sunum, slaytlar halinde gösterildi. Çalışma hakkında bilgi aktaran Çevre Mühendisi Hacer Kayıcıoğlu, "Çevre koruma bilincinin yerleşmesi hem de atığın kaynağından toplanması için OKÜ Karacaoğlan Yerleşkesi'nde öğrenciler tarafından yapılması planlanan çalışmalar sayesinde ambalaj atıklarının geri dönüşümü sağlanacaktır" dedi. Bu çalışmalarla enerji tasarrufunun sağlanacağını da belirten Kaycıoğlu, öğrencilerin sorularını da cevapladı. Kaycıoğlu, "Ambalaj atıklarınızı çöpe atmayın, torbalarda ayrı ayrı toplayarak biriktirin, geleceğiniz için sizde bir katkıda bulunun" diye konuştu.

Daha sonra atık pil toplama ve kağıt, metal, plastik ve cam toplama kutuları üniversitenin değişik birimlerine konuldu.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(18.3.2013, FOTOĞRAFLI)

///////////////

Hatay'a özel sağlık meslek lisesi kuruluyor

SAĞLIK sektöründe yaşanan nitelikli eleman sıkıntısını gidermek için Hatay'da ilk özel sağlık meslek lisesi kuruluyor. Özel Büyük Adım Dersanesi tarafından kurulması planlanan sağlık meslek lisesi, sağlık ordusuna her alanda nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefliyor.

Altyapısı tamamlanan okulun 2013-2014 eğitim- öğretim yılında faaliyete geçirmeyi planladıklarını anlatan Özel Büyük Adım Dersanesi kurucularından Gökhan Kıvrak, "Özel Yaşam Anadolu Sağlık Meslek Lisemizi, Hatay'a kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de ciddi bir istihdam sorunu yaşanmaktadır. Bir yandan işsiz ordusu varken, diğer yandan nitelikli eleman bulamayan sektörler eleman sıkıntısı çekmektedir. Hem nicelik, hem de nitelik açısından eleman sıkıntısı çeken sektörlerin başında da sağlık gelmektedir. Günümüzde üniversite mezunlarının bile iş bulmakta zorlandığı bir gerçek iken, sağlık sektöründe lise mezunu teknisyenler, ciddi maaşlarla hemen iş bulmaktadır" dedi.

Eğitim sektöründe meslek arayışı içinde olan gençlere destek olmak, hem de sağlık sektöründe yaşanan nitelikli eleman eksikliğini gidermek için büyük bir çabayla çalıştıklarını belirten Kıvrak, şöyle devam etti:

"Bütün mesleki yaşamını eğitim sektöründe geçirmiş olan bizler, çeşitli kurumlarda öğretmen ve yönetici olarak görev yaptık. Yaşamını eğitime adamış insanlar olarak, birikimlerimizi değerli gençlerle paylaşmak istiyoruz. Önümüzdeki eğitim yılında hemşirelik ve acil tıp teknisyenliği bölümleriyle eğitim vermek istiyoruz. Okulumuz modern yapısı, donanımlı laboratuvarları ve uzman öğretici kadrosuyla, hem meslek hem yaşam başarısına hazırlayacak."

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay), (DHA)

(18.3.2013, FOTOĞRAFLI) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement