Dha Yurt Bülteni-10 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-10

DİYARBAKIR'DA ÇEVİK KUVVET BİNASINA BOMBALI ARAÇLA SALDIRI (EK)1)DİYARBAKIR'DAKİ PATLAMADA 1 KİŞİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİDiyarbakır Merkez Bağlar ilçesi Aydın Arslan bulvarındaki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne yönelik gerçekleştirilen bombalı araç saldırısında 1 kişi daha yaşamını yitirdi.

04.11.2016 16:34

DİYARBAKIR'DA ÇEVİK KUVVET BİNASINA BOMBALI ARAÇLA SALDIRI (EK)

1)DİYARBAKIR'DAKİ PATLAMADA 1 KİŞİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİ

Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesi Aydın Arslan bulvarındaki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne yönelik gerçekleştirilen bombalı araç saldırısında 1 kişi daha yaşamını yitirdi. 2 polis ile 1 emniyet görevlisinin şehit olduğu patlamada hastanede tedavi gören 1 yaralının daha yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdiği belirtildi. Böylece saldırıda 3'ü emniyet görevlisi, 6'sı sivil toplam 9 kişi şehit oldu.

DİYARBAKIR,

====================================================

2)KAYSERİ'YE ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

DİYARBAKIR'da bu sabah 08.00 sıralarında merkez Bağlar İlçesi'nde Emniyet Müdürlüğü'nün Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda şehit olan polislerden birinin, Kayseri'nin Yahyalı ilçesi nüfusuna kayıtlı 34 yaşındaki İsmail Mavitaş olduğu bildirildi.

Polis memurunun şehadet haberi, babası Cemal Mavitaş'ın Yahyalı ilçesi Yerköy Mahallesi Kümeevler'deki evine ulaştı. Şehit Mavitaş'ın 8 yıllık polis memuru olduğu, eşinin 3 aylık hamile olduğu belirtildi. Şehit polis, yarın Yahyalı ilçesi Merkez Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Yerköy mezarlığında toprağa verilecek.

KAYSERİ, -

==================================================

3)NEVŞEHİR'E ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

DİYARBAKIR Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir bölgede bombalı araçla yapılan saldırıda şehit olan polis memuru Semih Turgut'un (29) acı haberi Nevşehir'deki babaocağına ulaştı. Nevşehir Valisi İlhami Aktaş ve Emniyet Müdür Vekili Bülent Kalın şehidin ailesine acı haberi verdi. Oğulunun şehadet haberini öğrenen Baba Kemal Turgut ve anne Elmas Turgut gözyaşlarına boğuldu. Şehit polis Semih Turgut'un yaklaşık 5 yıldır Diyarbakır'da görev yaptığı ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi. Şehidin cenazesinin bugün akşam saatlerinde Nevşehir'e getirileceği belirtildi.

Görüntü dökümü:

-----------------------

-Şehidin baba ocağından genel ve detay görüntü

Şehidin babasının evine ve sokağa Türk bayrağının asılması

Haber - Kamera: Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR,DHA)

DV 1 Dosya 1 Dakika 70-MB

====================================================

4)BİRLİK VE AYDOĞAN TUTUKLANDI

Sevk edildikleri Şırnak Adliyesi'nde savcının tutuklanmalarını talep ettiği HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Birlik ve Aydoğan tutuklandı.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü için ise savcılık kararı bekleniyor.

İMAM TAŞÇIER SERBEST

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütüttüğü soruşturma kasamında bugün Ankara'da kaldığı otelde gözaltına alınıp Diyarbakır'a getirilen HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

DİYARBAKIR/DHA

====================================================

5)KAHRAMANMARAŞ'TA KEŞİF UÇAĞI DÜŞTÜ İHBARI

KAHRAMANMARAŞ'ta, keşif uçağının düştüğü ihbarı, ekipleri harekete geçirdi.

Saat 14.30 sıralarında güvenlik güçlerine Tekir Mahallesi yakınlarında bir keşif uçağının düştüğü ihbarı yapıldı. İhbar üzerine harekete geçen ekipler, kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki bölgeye yönlendirildi. Ekiplerin, ihbarın yapıldığı bölgede arama tarama çalışması başlattığı bildirildi.

KAHRAMANMARAŞ/DHA

==============================================

(GÖRÜNTÜ EKİYLE YENİDEN)

6)MERSİN'DE HDP'Lİ BELEDİYEDEN OPERASYONLARA KINAMA

MERSİN'in HDP'li merkez Akdeniz İlçe Belediyesi, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin gözaltına alınmasını ve partinin genel merkezine yönelik yapılan operasyonu kınadı.

Akdeniz Belediyesi önünde yapılacak olan ve daha önceden Valilik tarafından izin verilen basın açıklamasının belediye önünde yapılmasına polis izin vermedi. Çevik Kuvvet ekiplerinin sıkı güvenlik önlemi aldığı alanda toplanan yaklaşık 150 kişi, 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganı attı. Polis ile görüşen Akdeniz Belediye Eş Başkanı Fazıl Türk, açıklamanın belediye içerisine alınmasına kızıp belediye önüne çıktı. Vatandaşlara seslenen Türk, "Basın açıklamamızı konferans salonunda yapacağız. En demokratik talebimiz olan açıklamayı bir belediye başkanı yapamıyorsa, ülkenin ne hale geldiğini görün. Daha önce görüştük, izin verilmişti. Siyasi soykırımın bize diz çöktüreceğini zannedenler, biz hayatta diz çökmeyiz" dedi.

Ardından Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Belediye Eş Başkanı Yüksel Mutlu, operasyonları kınadı. Gözaltıların son bulması çağrısında bulunan Mutlu, "HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın, milletvekillerimiz ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarımız Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın, siyasi soykırım operasyonuyla rehin alınmalarını kınıyoruz. Halkımızın siyasi iradesini temsil eden milletvekillerimizin, belediye eş başkanları ve partili arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------

Çevik kuvvet polisleri HDP'li Akdeniz belediyesi önünde yer alırken

Çevik Kuvvet polisleri belediye önünd ehazır beklerken

Belediyenin dış görüntüsü

HDP'li belediye Başkanı M. Fazıl Türk ile Polis müdürünün konuşması

Belediye başkanı halka konuşması ve belediye meclis toplantı salonuna davet etmesi

Slogan atılması

HDP eş Belediye Başkanı yüksel Mutlu'nun konuşması

Salonu dolduran vatandaşlar

Alkışlamalar ve slogan atılması

(Haber : İbrahim MAŞE-Kamera: Mustafa İNSAN/MERSİN

Süre. 05.30 boyut: 216.16

======================================================

7)KAYSERİ'DEKİ FETÖ DAVASINDA 4'ÜNCÜ GÜN

ALİ DEMİR: "ÖSYM, KOPYA ÇETELERİ TARAFINDAN KULLANILIYORDU"

KAYSERİ'de FETÖ soruşturması kapsamında aralarında Boydak kardeşlerin de olduğu 67 sanığın yargılandığı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın dördüncü gününde, sanıkların savunmaları devam etti. Sabahki bölümde tutuklu işadamları Halit Gazezoğlu ve Necmi Somtaş savunma yaptı.Kayseri'de 1 Kasım'da başlayan ve 3 Kasım'da tamamlanması gereken ilk duruşmada, sanıkların savunmasının uzaması üzerine bugün de devam edildi. FETÖ davasının dördüncü gününde ilk savunmayı tutuklu iş adamı GESİAD eski Başkanı Hamdi Kınaş yaptı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen işadamı Hamdi Kınaş, "Ülkeme, vatanıma ihanet düşüncesi asla olamaz. Örgüt üyeliği yöneticiliği iddialarını kabul etmiyorum. Melikşah Üniversitesi'nin mütevelli heyetinde bulundum, toplantılara katıldım. Ancak, bu toplantıların hepsi üniversitenin tanıtılması amacıyla yapılan toplantıydı. FETÖ terör örgütünde görev yapmadım ve hiyerarşik yapısında bulunmadım. Ülkenin ekonomisine katkı sunarken, tutuklanmayı kabul edemiyorum. Hatta, 1 yıl içerisinde tutuklu kaldığım süreyi bazen rüyamı görüyorum diye nitelendiriyorumö dedi.

İddianamede yer alan ABD'ye para gönderdiği iddiaları hakkında da konuşan Hamdi Kınaş, "İki çocuğum ABD'de okuyor, okula eğitim masrafı ve bağış parası gönderdiğim doğrudur. Bu okullar devlet protokolünün ziyaret ettiği okullardırö diye konuştu.

Tutuklu iş adamı Hamdi Kınaş'ın avukatı CHP Konya eski milletvekili Atilla Kart ise, yaptığı savunmayı iki aşamalı olarak gerçekleştirdi. Genelleme ve suç isnatlarına yönelik savunma yapan Kart, "15 Temmuz sadece Cumhurbaşkanına, hükümete yapılan bir darbe girişimi olarak nitelendiriliyor, bu doğru değildir. Darbe girişimi Türkiye'ye yapılmak istenmiştir. Bu olayla ilgili birileri yargıya tavsiyelerde bulunmasın. Yargı kendi öz iradesi ile gereğini yapsın. Şu an 12 Eylül'den Silivri'den daha vahim bir durum yaşanıyorö diye konuştu.

Davanın siyasi ilişkilerinde ortaya çıktığı bir dava olduğuna dikkat çeken Avukat Kart,

"Zamanında merhum Başbakan Bülent Ecevit de bu harekete sempati duymuştur. Ancak, duygularını açığa vurmamıştır. Yaşanan süreçle ile ilgili 2002 yılından gelerek bakmak lazım Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 'Seversiniz, sevmezsiniz kendisi bilge insandır, böyle söylemekten men ederim' demiş. Kayserili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki 4 Haziran 2010'da 'Türkçe olimpiyatları projesi müthiş bir projedir. Muhterem hoca efendinin ellerinden öperim' demiştir. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, okullarla ilgili genelge çıkarttıklarını belirterek 'Bu okullara sahip çıkın' açıklamalarında bulunmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı 2014 yılında Bank Asya'ya hesap açtırıyor, siz sanıklara neden Bank Asya'dan hesap açtırıyor, para yatırıyorsunuz diye soruyorsunuz. Bu imkanları devlet yaratmış. 2013 yılında Ahmet Davutoğlu Pensilvanyaya gitti, Abdullah Gül, 'Benim haberi yoktu' diyor. Davutoğlu da 'Ben bunamadım' diyor. 14 Mayıs 2013'de 'Bitsin bu hasret' diyen kim? Gazetecilerin Pensilvanya'ya gidecek misiniz sorusuna 'Gökten ne yağmış da yer kabul etmemiş' cevabını veren sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan değil mi?" dedi.

Hamdi Kınaş'ın telefonunda çıkan belgelerin yasal olmayan şekilde teknik müdahale ile telefon içerisinde yüklendiğini söyleyen Avukat Atila Kart, "Hamdi Kınaş'ın ABD'ye gönderdiği para, iddianame yer aldığı gibi 320 bin dolar değil, 2 çocuğu için 600 bin dolardır. 2 çocuk için beş yıllık eğitime bölündüğünde yıllık 60 bin dolara tekabül eder ve bu son derece normal bir rakam. İddia edilen arsa kapatma davasıyla ile ilgili ise, davanın neden geciktirildiği konusunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Sebebi bazı isimlerin ortaya çıkması mıdır? İddianamede yer alan Ayaz kod adlı gizli tanığın gizliliği kalmamıştırö diye konuştur.

Mahkeme tutuklu Hamdi Kınaş ve avukatı Atilla Kart'ın savunmasının ardından mahkemeye ögle tatili nedeniyle ara verdi.

ALİ DEMİR: "ÖSYM, KOPYA ÇETELERİ TARAFINDAN KULLANILIYORDU"

Davanın öğlenden sonraki bölümünde ilk savunmayı 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı'nın (ÖSYM) Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanuna Muhalefet, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak' suçlamasıyla tutuksuz yargılanan ÖSYM eski Başkanı Ali Demir yaptı.

Hakkında yapılan suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini belirten Demir, "22 Eylül 2010'da YÖK başkanı Yusuf Ziyan Özcan'ın talebi ile başkanvekilliğine seçildim. ÖSYM bireysel ve toplu kopya çeteleri tarafından kullanılıyordu. Ben göreve geldiğimde ilk olarak sınav güvenliğini sağlamak için çalıştım. ÖSYM'de devrim niteliğinde tedbirler alındı. Her türden kopya çekimini engellemek için Cumhurbaşkanının desteği ile 6114 sayılı kanun hazırlandı. 20 Mart 2011'de kanunlaşması sağlandı. Ancak ne acıdır ki bugün 6114 sayılı kanunun ceza maddeleri ile cezalandırılmam isteniyorö dedi.

"2013 YILINDA ASKERİ LİSELERE GİRİŞ SINAVINDA KOPYA ÇEKİLMEDİö

ÖSYM'nin yılda 50'ye yakın sınav yaptığını ve bu sınavlara 10 milyona yakın kişinin girdiğini belirten eski ÖSYM Başkanı Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ÖSYM'de yıllık 80 TIR'a yakın evrak yükü vardır. İddianamede yer alan 2013 yılında Askeri Liselere Giriş Sınavına 100 bin kişi başvurdu. Her adaya farklı soru kitapçıkları hazırlandı. Cevap anahtarının ticareti mümkün değildir. 21 Nisan 2013'de yapılan sınav 13 Mayıs 2013'de açıklandı. Sınav ve açıklanma tarihi 17-25 Aralık olaylarının yaşandığı tarihe yakın zamandır. Ömer Koçak ismindeki öğrencinin şikayeti üzerine bizzat yaptığım araştırmada, normal dışında bir tablo ile karşılaşmadım. Kopya analizi yaptık. Eğer şüphelendiğim birşey olsaydı bu sınavı iptal ederdim.ö

ALS sınavı ile ilgili iddianamede yer alan suçlamalar ile ilgili de konuşan Demir, "Soru kitapçığının muhafazası benden önce 100 gün iken ben 6 aya çıkardım. Yasal bekleme ve saklama zamanına uydum. İmha süreci konusunda da kanunun emrettiği tüm kurallara uyarak gerçekleştirdim. Kasada bulunan 15 soru kitapçığı, sınav hakkında şikayetçi bulunan Ömer Koçak'ın şikayeti üzerine farklı kitapçıklar üzerinden yapılan incelemeler neticesinde kasada kalmış ve tarafımın 2015 yılında haberi olduğu sınav kitapçıklarıdır. İmha süreci bitmesine rağmen yanlış bilgi verdiğim veya vereceğim iddiasını kabul etmem mümkün değildir. Benim FETÖ örgütüne zemin oluşturma iddiası kabul edebileceğim bir şey değildir. Suçlama yönelten Ömer Koçak'ın iddiaları tutarsızdır. Soruları 15 gün öncesinden verdiğim iddiaları doğru değildir. Sorular 15 gün önceden belli olmaz ve bazı kişilerin dışında kimsenin bilmesi mümkün değildirö diye konuştu.

15 Temmuzdaki darbe girişimini lanetlediğini belirten Demir, savunmasında "2004-2009 yılları arasında hazırladığım raporlar FETÖ ile bağlantı kurulmak istenmiş. Şemsettin Nursaçan isimli kişiyi tanımam, hiçbir temasım olmadı. Mekik Halı'nın sahibi bana gelip makineleri ile ilgili teknoloji durum tespiti yapmamı istemiştir. Ben de detaylı bir değerlendirme hazırlayıp Mehmet Bozkurt'a verdim. Ancak bu rapor farklı yerlerde kullanılmış ve FETÖ üyesi olduğum iddia edilmiştirö ifadelerini kullandı.

ÖSYM eski Başkanı Ali Demir, savunmasının son kısmında herhangi terör örgütüne üye olmadığını, 2013 yılında askeri liselere giriş sınavında kopya çekilmesinin söz konusu olmadığını yineleyerek adli kontrol ve yurt dışı yasağının kaldırılmasını, beraatini talep etti.

Yasin DALKILIÇ/ KAYSERİ,-

===========================================================

8)'UZUN SAÇLI'YI GİZLİ TANIKLAR ANLATMIŞ

İZMİR'de, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 149'u tutuklu 267 sanık hakkında hazırlanan iddianamade, 'Kuzgun' ve 'Şapka' kod adlı gizli tanıkların çizdirdiği robot resim ve verdikleri ifadelerin detayları ortaya çıktı. Bu iki gizli tanığın, Akıncı Üssü'nde yakalanan ve uzun saçlarıyla güvenlik kamerası görüntülerine de yansıyan elektrik-elektronik mühendisi Harun Biniş ile ilgili ifade verdikleri anlaşıldı.

İzmir Terör ve Örgütlü Suçlar Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından, 149'u tutuklu 267 sanık hakkında hazırlanan ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamedeki gizli tanıkların ifadelerinde, Ankara'daki villada darbe planlamasına katılan FETÖ'cü üst düzey subaylar ve örgütün sözde 'Hava Kuvvetleri imamı' Adil Öksüz'ün yanında uzun saçlı bir kişinin bulunduğu bilgisi yer aldı. Bu kişinin planlamaya dahil edilmesi, örgütün üst düzey yöneticileri arasında olduğunu ortaya koydu. Bu kişinin de Akıncı Hava Üssü'nde yakalanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) eski çalışanı elektrik-elektronik mühendisi Harun Biniş olduğu tespit edildi.

'UZUN SAÇLI SİVİL VARDI'

Gizli tanık 'Kuzgun' ifadesinde, Ankara'daki villada Adil Öksüz'ün, 15 Temmuz sonrası Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen kurmay albaylar Bilal Akyüz, Hakan Bıyık ve Barış Avalan, Tuğgeneral Mehmet Partigöç, Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Tuğamiral Sinan Sürer, Koramiral Ömer Faruk Harmancık ile toplantı yaptığını belirtti. Gizli tanık Kuzgun, "Ankara'da bulunduğum bu evde, tanıdığım şahıslar ile ismini sonradan öğrendiğim Adil Öksüz, yine ismini sonradan öğrendiğim Hakan Bıyık vardı. Bunların haricinde saçları arkadan at kuyruğu şeklinde bağlı 25-30 yaş arası sivil bir kişi vardı" dedi.

ROBOT RESİM İLE TESPİT EDİLDİ

Bu kişinin kimliğinin belirlenmesi için başlatılan çalışmada, 'Kuzgun' ile 'Şapka' kodlu gizli tanığın ifadelerinden yola çıkılarak önce eşkali belirlendi, robot resmi çizdirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbe girişimi soruşturmasını yürüten savcılara gönderilen ifadeler ve robot resim üzerindeki çalışmada, bu kişinin Akıncı Hava Üssü'nde yakalanan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) eski çalışanı Harun Biniş olduğu ortaya çıktı. Biniş'in darbe gecesi Akıncılar üssündeki üst rütbeli subaylarla görüntüleri, ABD'ye gidiş geliş bilgileriyle, havalimanı güvenlik kamera kayıtlarının ortaya çıkarılmasının yanında, gizli tanıkların ifadeleri ve robot resimleri de darbe planlayıcıları arasında olduğunu netleştirdi.

Bahri KARATAŞ/İZMİR, -

===========================================================

9)ULUSLARARASI ACİL SAĞLIK OLİMPİYATLARI BAŞLADI

ULUSLARARASI Acil Sağlık Olimpiyatları, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde Türkiye'nin yanı sıra 4 ülkeden acil kurtarma ekibinin

katılımıyla başladı.

Sağlık Bakanlığı, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü ve Tüm Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Derneği (TAPDER) işbirliği ile düzenlenen 1'inci Uluslararası Acil Sağlık Olimpiyatları, Antalya'nın Kemer İlçesi Beldibi mevkiinde bir otelde başladı. Olimpiyata, Türkiye'nin 45 ilinin yanı sıra Azerbaycan, Sırbistan, Makedonya ve Macaristan'dan yaklaşık 650 Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile 112 Acil Sağlık ekibi katıldı.

UMKE ve 112 Acil Sağlık ekipleri hazırlanan senaryo gereği deprem enkazından ve patlama bölgesinden yaralı kurtarma, medikal vakalara müdahale, yaralı taşıma teknikleri ve triaj uygulamaları parkurlarında yarıştı. Kanalizasyon borularının içinden geçen ekipler, otomobil lastiği ile yataklardan oluşturulan özel parkurları da tamamlamaya çalıştı.

TAPDER Başkanı Ertuğrul Erik, olimpiyatların amacının UMKE ve 112 Acil Sağlık ekiplerinin mesleki gelişimine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. UMKE ve 112 ekiplerinin daima zinde olmaları gerektiğini kaydeden Erik, "Burada medikal anlamda yarışmalar düzenliyoruz. Hız üzerine değil tamamen kurtarma ve medikal üzerine yarışmalar var. Hakemler takımların derecelerini hesaplayıp not veriyor. İnşallah mesleğe faydalı bir organizasyon olur" diye konuştu.

Uluslararası Acil Sağlık Olimpiyatları, 6 Kasım'da sona erecek.

Görüntü Dökümü

----------------

UMKE ekiplerinin enkaz altından yaralı kurtarma ve ilk yardım müdahalesi

Macaristan 112 ekiplerinin yaralılara müdahaleleri

Macaristan 112 ekibinin sedyede su dolu kapta topları taşımaları

UMKE ekiplerinin etapta yaralı taşımaları

Tüm Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Derneği Başkanı Ertuğrul Erik röportaj

180 MB/// 05: 39"'

Haber- Kamera: Levent YENİGÜN/KEMER(Antalya),

=================================================

10)BALKANLARIN EN BÜYÜK TARIM VE HAYVANCILIK FUARI BÜKREŞ'TE AÇILDI

BALKANLARIN en büyük tarım ve hayvanlık fuarı olan Indagra Tarım ve Hayvancılık fuarı Romanya'nı başkenti Bükreş'te açıldı. Edirne Ticaret Borsası üyelerinden oluşan 165 kişilik heyetinde incelemelerde bulunmak üzere gittiği fuarın hayvanlar bölümündeki iri cüsseleriyle Çin (cochinchina) horoz ve tavukları yoğun ilgi gördü.

Bükreş'in Romaexpo alanındaki 33 bin metrekarelik Indagra Tarım ve Hayvancılık fuarına 35 ülkeden yüzlerce firma katıldı. Tarım ve hayvancılık olarak ili bölümdeki fuarı iki günde yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti. Edirne Ticaret Borası da üyelerinden 165'ini fuarda incelemelerde bulunmak üzere Bükreş'e götürdü. Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve Meclis Başkanı Fedai Canım ile üyeler, ilk şehri gezdikten sonra bugün açılışı yapılan fuarı gezerek yeni teknoloji tarım aletlerini inceledi.

Fuarların üyeler açısından büyük bir kazanım olduğunu ifade eden Edirne Ticaret Borası Başkanı Özay Öztürk, "Bu kadar kalabalık bir katılımla gelmek üyelerimizin yeniliklere ne kadar açık olduğunun bir göstergesi. Bükreş fuarı 33 bin metrekarelik alanda 50 bin kişinin ziyaret ettiği bir fuar. Bu fuarda tarım ve hayvancılıkla ilgili makineler, buna bağlı sektörle ilgili gelişmeler sergileniyor. Buradaki ürünlerin üyelerimiz tarafından gezilerek işlerine ciddi bir katkı sağlayacağı düşüncesindeyim" şeklinde konuştu.

Üyelerle birlikte fuarı gezerek yeni teknolojilerle ilgili bilgiler alan Öztürk, borsa olarak yılda en az 1 yurt dışı fuarına da katılmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

HOROZ VE TAVUKLAR İLGİ ODAĞI OLDU

Indagra Tarım ve Hayvancılık fuarında en çok ilgiyi Çin horoz ve tavukları gördü. Fuarda 100 Euro'dan satıla konulan ve iri cüsseleriyle adeta tavuşkuşunu andıran 5 kilogram ağırlığındaki horoz ve tavuklar katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Bir çok katılımcının cep telefonlarına kaydettiği horoz ve tavuklara olan ilgiden çok memnun olduğunu anlatan satıcı Emil Pachitanu, "Horoz ve tavukları görenler boyutlarına çok şaşırıyorlar. Fuarda çok ilgi gördük, şuanda tanesini 100 Euro'dan satıyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Üyelerin fuar alanına gitmeleri

-Başkan Öztürk ve üyeler

-Fuar girişi

-Fuar binası detay

-Özay Öztürk ile röp.

-Tarım fuarı

-Fuarı gezenler

-Hayvancılık fuarı

-Çin horoz ve tavuklar

-Cep telefonuyla hayvanları çekenler

-Horoz ve tavuklara olan ilgi

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN/BÜKREŞ(Romanya),-

======================================================

11)ÖĞRENCİLERE DENİZ EĞİTİMİ

MERSİN Büyükşehir Belediyesi, deniz kaplumbağaları ve iklim değişikliği konularında öğrencilere yönelik proje başlattı. Projeye göre, 20 okuldan toplam 400 öğrenciye Erdemli'deki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde eğitim veriliyor.

Denizlerdeki yaşamı ve besin zincirini eğlenceli etkinliklerle öğrenen öğrenciler, alınan organizma örneklerini mikroskopta inceleme olanağı da buluyor. Etkinliğe 20'şerli gruplar halınde katılan öğrencilere, biyoçeşitliliğin önemi ve araştırmaların sonuçları sunumlar ve oyunlar eşliğinde anlatılıyor.

MERSİN,

====================================================

12)EN AZ ANTİBİYOTİK VEREN DOKTORLARA TEŞEKKÜR

GAZİANTEP'te, 'akılcı antibiyotik kullanımı' kapsamında en az antibiyotik reçete eden aile hekimlerine teşekkür belgesi verildi.

'Akılcı antibiyotik kullanımı' kapsamında hastalara en az antibiyotik veren 6 aile doktoru tespit edildi. Tespit edilen doktorlara teşekkür belgesi verilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü'nde tören düzenlendi. Törenle aile hekimlerine teşekkür belgesi veren İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, ülkenin antibiyotik kullanımı oranının Avrupa ülkelerine göre yüksek olduğunu söyleyerek, hastalara en az antibiyotik veren doktorlara teşekkür etti.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Törene katılanlar

Hekimlere belgelerinin verilmesi

Sadettin Yazı'nın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Metin Faruk TAMER-Ahmet ÖZER-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 199 MB

=====================================================

13)REKORTMEN BÖREKÇİDEN 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ ANISINA 10 KİŞİYE AŞURE

BURSA'da yaptığı dünyanın en uzun kol böreği ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başaran Hasan Acar, 81 ilden getirdiği malzemeyle 15 Temmuz Şehitleri anısına 10 bin kişilik aşure yaparak dağıttı.

Bursa 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda, kurduğu stantta 81 ilden gelen malzemeleri sergileyen Acar ve ekip arkadaşları, daha sonra bu malzemeleri kazana dökerek aşure yaptı. Acar ve ekibi, daha sonra yaklaşık 10 bin kişilik aşureyi vatandaşa dağıttı. Acar, etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, 3 yıldan beri 81 ilden topladığı malzemelerle yapıp dağıttığı aşurenin bu yılki aşurenin diğerlerinden farklı olduğunu belirtti.

15 Temmuz'da şehit olanlar için 10 bin kişilik aşure dağıttıklarını ifade eden Acar, "Bu aşure için şehit ve gazi yakınlarına ulaştık. Aşurelik malzeme için onlardan destek istedik. Onlardan da bize malzemeler ulaştı. Aşurelik malzemelerimizi topladık ve bugün malzemeleri bir araya getirerek aşureyi yaptı. Yaklaşık 10 bin kişiye 15 Temmuz'da şehit olanların anısına bu aşureyi dağıtıyoruz. Onların ruhu şad olsun. Onlar için ne yapsak azdır. Onları asla unutmamamız lazım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şehitlerimizi unutmuyor ve unutturmuyor. Biz de esnaf olarak böyle etkinliklerle destek olmaya çalışıyoruzö dedi.

Aşurenin barış ve kardeşliğin sembolü olduğunu belirten Acar, bu etkinliği her yıl sürdürmek istediklerini sözlerine ekledi.

Görüntü Dökümü

----------------------------

-81 ilden gelen malzemelerin gösterilmesi

-Kazana koyulması

-Kaynatılması

-Açıklamalar

-Vatandaşlara dağıtım

Faruk KAHRAMAN/BURSA, -

BOYUT 288 MB SÜRE 06.12

===========================================================

14)KALP HASTALARININ YAŞAM KALİTESİ EGZERSİZLE ARTIYOR

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi FTR-Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'nde tedavi gören kalp hastaları, her gün düzenli egzersiz yaparak yaşam kalitelerini artırıyor.

CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2012 yılında açılan ve Türkiye'nin en büyük yatak kapasitesine sahip olan FTR-Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'nde bugüne kadar 800'e yakın hasta tedavi gördü. Ünitede tedavi gören kalp hastaları, Multipl Skleroz (MS) hastaları ve akciğer hastalarının doktorların verdiği programlara göre egzersiz yaparak yaşam kalitelerini artırdığı belirtildi.

"EGZERSİZ SEVİYESİNDE YÜZDE 60 ORANINDA ARTIŞ OLUYOR"

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Emrullah Hayta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bize py-pass olmuş, kalp krizi geçirmiş ve kalp rahatsızlıkları olan hastalar geliyor. Bize bu hastalar ilk geldikleri zaman egzersiz odasında teste alıyoruz. Hastanın önce iç kapasitesini ölçüyoruz. Mevcut kalbi ne yapabilir, egzersiz olarak hangi aşamaya gelebilir ona bakıyoruz. Ondan sonra hastaların durumuna göre bisiklete alıyoruz. O aşamaya gelen hastalarımıza uygun egzersiz veriyoruz. Amacımız hastaya kalp krizi geçirdikten sonra ya da kalp ile ilgili bir rahatsızlığı olduktan sonra mevcut kalbiyle en iyi egzersizi yapabileceği hayata nasıl hazırlanabilir. Buna yönelik egzersiz yapabiliyoruz. Egzersizimiz haftada üç ile beş saat arasında ancak hastaya göre de değişebiliyor. Ancak 30 seans yapıyoruz ve üç ay sürüyor. Hastaların tüm kayıtlarını alıyoruz. Kullandığı ilaçları ve kontrollerini alıyoruz. Hastanın diyetisyeninden tutun her şeyini takip ediyoruz. Hastalarımızı 6 ayda bir kontrole çağırıyoruz. Hastalarımız buraya geldikten sonra egzersiz seviyesinde yüzde 50 yüzde 60 oranında artış oluyor." dedi.

Görüntü Dökümü:

-Hastaların egzersizinden görüntü

-Yrd. Doç. Dr. Hayta'nın açıklaması

-Hastalar ile röp

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-10 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement