İstanbul'un mesir macunu şenliği olarak ünlenen ve geleneksel tıp yöntemlerinin halka tanıtılmasının yanında daha da yaygınlaştırılmasının amaçlandığı Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, 8 Haziran Cumartesi günü, Sağlık Bakanı'nın halka mesir macunu saçmasıyla başlıyor.
Bu yıl 14.'sü gerçekleştirilecek olan festival boyunca kocakarı ilaçlarından aromaterapiye, bitkisel ürünlerin güvenirliliklerinden tıbbi bitkilerin yetiştirilmesine kadar alternatif tıp uygulamaları tartışılacak.
Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, Türkiye'de doğal tedavi yöntemlerinin tartışıldığı ve geleneksel hale gelen ilk ve tek etkinlik. Zeytinburnu Belediyesi tarafından 13 yıl önce başlatılan ve bu yıl 14.'sü gerçekleştirilecek festivalde, daha çok bitkilerle tedavi olarak algılanan geleneksel tıp uygulamaları masaya yatırılıyor.
Festivale her yıl yerli ve yabancı bitkisel ilaç firmalarından geleneksel tıp uzmanlarına, ünlü müzik gruplarından imza ve söyleşi günlerinde yer alacak yazarlara kadar çok sayıda isim katılıyor. Merkezefendi Külliyesi ile Türkiye'de bir ilk olan Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde gerçekleştirilen etkinlik sırasında halka ücretsiz bitki çayı da ikram ediliyor.
Festival boyunca Haluk Perk'in geçmişten günümüze "Sünnet" sergisi de ücretsiz olarak gezilebilecek. Bu yıl ki etkinlikler kapsamında vatandaşlar için ücretsiz Zeytinburnu Kültür Gezisi de düzenlenecek. Gezi kapsamında Panorama 1453 Tarih Müzesi, Yenikapı Mevlevihanesi, Surp Birgiç Hastanesi Bedros Şirinoğlu Müzesi, Balıklı Kilisesi ve Ayazması ile çeşitli dinlere ait tarihi mezarlıklar gezilecek.
Kıraç ve Özdemin Erdoğan gibi ünlü sanatçıların konser vereceği festival çerçevesinde "Kadın Hastalıklarının Tedavisinde Bitkisel Alternatifler", "Keşke'siz doğum", "İnsan Odaklı Yeni Tekstiller", "Ayurveda bitkileri" konulu seminerler verilecek ve uygulamalı olarak anlatılacak.
- WHO'nun tescil ettiği 90 bitkinin bulundu bahçe
Geleneksel tıp uygulamalarına önem verdiklerini belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği ile birlikte yaptığımız festivalin bu yıl 14.'sünü gerçekleştireceğiz. Amacımız Zeytinburnu'nu sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da alternatif tıp merkezi haline getirmek" dedi.
Merkezefendi'nin mesir macununun mucidi olduğunu hatırlatan Başkan Aydın "Merkezefendi ömrünün 40 yılını Zeytinburnu'nda geçirmiş ve kabri de ilçemizde bulunmaktadır. Biz de Merkezefendi'nin hekimlik boyutundan yola çıkarak Geleneksel Tıp Festivali'ni başlattık" şeklinde konuştu.
Yine Merkezefendi'den yola çıkarak Türkiye'nin ilk ve tek tıbbi bitkiler bahçesini Zeytinburnu'nda oluşturduklarını anlatan Başkan Aydın, şunları söyledi:
"14 dönümlük bir alan üzerine kurulan bahçede Türkiye'nin ve dünyanın birçok bölgesinden getirilmiş ve genetiğiyle oynanmamış 800'e yakın bitki bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından klinik çalışmaları tamamlanmış, etkinlikleri bilimsel olarak ispatlanmış dünyadaki 300 bitkiden 90'ı yine bu bahçede bulunuyor. Burası adete Türkiye'nin doğal tohum bankası haline geldi. Tropikal iklimde yetişen bitkiler için bir de özel bir sera oluşturduk."
Başkan Aydın, bu yıl ki festivalin startını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun halka mesir macunu saçmasıyla başlayacağını da sözlerine ekledi.
- 500 yıllık bir gelenek: Mesir
Bugün pek çoklarının geleneksel bir afrodizyak olarak hatırladığı ve her yıl Manisa'daki törenlerden hatırladığı Mesir Macunu, 500 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Anadolu'da ve İstanbul'da çok yaygın olarak kullanılan macunculuğun belki de en tanınmışı olan Mesir, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hazfa Sultan'ın hastalığına şifa olarak imal edilmiştir. Kanuni'nin annesi Hazfa Sultan bir hastalığa yakalanır ve tüm doktorların çabasına rağmen iyileşemez. Bunun üzerine Sultan, Manisa Valisi Şehzade Mustafa'ya mektup gönderir. Bunun üzerine Manisa Bimerhanesi'ni yöneten Merkez Efendi'den yardım istenir. Hazfa Sultan'ın hastalığını tedavi edebilmek için bir macun geliştirmeye çalışan Merkez Efendi sonunda 41 değişik baharattan mesir macununu bulur ve tarifiyle birlikte saraya gönderir. Hazfa Sultanın bu macun sayesinde sağlığına kavuşması üzerine kullanımı artar. Manisa'da mesir şenlikleri yapılmaya başlanır ve bu şenliklerde halka mesir saçılmaya başlanır.
O yıllardan başlayarak günümüze kadar devam eden bu gelenekte mesir her yıl baharın başlangıç günü kabul edilen 21 Mart'ta karılmaya başlanır ve 21 Nisan'da halka saçılır.
- Mesir macunu nelere iyi gelir?
Celal Bayar Üniversitesi'nin raporuna göre Mesir Macunu'nun, 'İştah açıcı; gaz giderici, kuvvet verici, idrar yaptırıcı, yorgunluk giderici, hormon uyarıcı etkileri vardır. Bunların yanısıra zehirli hayvan sokmalarına karşın bir etkisi de mevcuttur. Manisalılar'ın bu konudaki inanışları ise şöyle:
- Bu macundan kim yerse yesin o yıl boyunca hiçbir zehirli hayvan sokmaz,
- Nevruz günü ağır hastalar bile yese iyi olur,
- Macunu yiyen gelinlik çağındaki genç kızlar o yıl içerisinde evlenirler,
- Macunu yiyen o sene boyunca bütün hastalıklardan korunur,
- Cinsi kuvveti arttırdığına inanılır,
- Çocuğu olmayanlar alırsa arzuları gerçek olacağına inanırlar,
- Çocuk hastalıklarına iyi gelir.
Son Dakika › Güncel › 14. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?