Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da "Türkiye İnovasyon Haftası Kapanış Seremonisi" ile "Küresel İmprove ve Türkiye İnovasyon Şampiyonları Ödül Töreni"ne katıldı.

05.12.2015 16:03

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da "Türkiye İnovasyon Haftası Kapanış Seremonisi" ile "Küresel İmprove ve Türkiye İnovasyon Şampiyonları Ödül Töreni"ne katıldı. Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Türkiye artık kritik eşiği aşmıştır. Bugünkü dünya dünün dünyası değil, bugünkü Türkiye de dünün Türkiyesi değil. Geldiğimiz yer itibarıyla bize dost olan bundan sadece fayda sağlar, husumet besleyen ise sadece zarar görür. Biz ruhumuzla, kalbimizle, gönlümüzle Yunus Emrelerin, Hacı Bektaşi Velilerin sevgiyle, dostlukla, aşkla döşeli yolunda emin adımlarla gidiyoruz. Ama aynı zamanda biz, Alparslanların, Kılıçarslanların, Osman Gazilerin, Fatihlerin, Yavuzların, Gazi Mustafa Kemallerin torunlarıyız. Bunun da böyle bilinmesini istiyorum"

"Esasen bizim en önemli sıkıntımız, içimizdeki bazı kesimlerin ülkelerine ve milletine olan güvensizliğidir. Düşünebiliyor musunuz, böyle bir zamanda ülkenin siyaseti bir olamazsa, beraber olamazsa, ne zaman bir olacak, beraber olacak? İşte muhalefetin içinde, bakınız ana muhalefet, neredeyse utanmasa gidecek Putin'in yanında yer alacak. Çünkü bu Esed'in yanında zaten yer aldı, oradan tanıyoruz. Bunun yanında da yer alır. Böyle bir şey olabilir mi? Yani bugün değilse ne zaman? Tavrınızı tam ortaya koyacaksınız. Bütün STK'larımızla, her şeyiyle biz bugün bir olacağız, beraber olacağız ve dayanışma içinde olacağız."

"Şimdi burada kalkıp da gıda noktasında her taraf Rusya'ya yaptırım uygularken, Türkiye olarak biz yaptırım uygulamadık. Biz yine bütün gıda ürünlerini, vesairelerini gönderdik. 'Niye gönderiyorsunuz' dediklerinde de dedik ki; 'bizim stratejik ortağımızdır, onun için gönderiyoruz.' Şimdi bakıyorsunuz ki tekstilde filan vesaire oralarda da 'biz Türk malı tekstil ürünlerini almıyoruz.' Şimdi bunların hepsi duygusal şeylerdir. Türkiye sizin bu, velev ki 1 milyar dolarlık ithalatınız olsun, bunlarla yıkılacak bir ülke değildir. Alsan ne olur almasan ne olur? Başka kapılar, başka kaynaklar çıkar. Şu anda onlar da çıkıyor zaten."

"Rusya ile aramızdaki sorunların doğalgaz, Akkuyu Nükleer Enerji Santralı gibi projelere yansıyacağına dair henüz bir işaret yok. Kamuoyunda Türk Akımı Projesi'nin Rusya tarafından durdurulduğu yönünde haberler çıkıyor. Değerli kardeşlerim, bir defa bu yalan yanlış haberlere inanmayın. Tam aksine Türk Akımı, taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir. Bunun doğrusunu bilmeniz lazım. Dolayısıyla burada da yaşanan son olaylardan kaynaklanan herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir. Buna rağmen biz Rusya'nın krizi tırmandırma üslubunu ve yöntemlerini asla tasvip etmiyoruz. Şu anda biz onların diliyle de konuşmuyoruz. Biz, diplomatik dille konuşuyoruz. Bu konuda sabırlıyız. Biz milliyiz, biz yerliyiz ve bu ülke bu konuda ne zaman, nasıl, neyi konuşacağını da çok iyi bilir."

"Şunu da herkesin bilmesi lazım. Türkiye bir kabile devleti değildir. Biz sınırlarımız üzerinde, egemenlik haklarımız üzerinde operasyon yapanlara karşı gerekli uyarılarımızı daha önce yaptık. Bir değil, iki değil, üç değil, bu uyarılar hep yapıldı ama bütün bunlara rağmen bu gelişme ne yazık ki böyle bir neticeyi doğurmuştur."

"Türkiye, zengin enerji kaynakları olan bir ülke değil. Tam tersine bu bakımdan dışa bağımlıyız. İşte Rusya ile yaşadığımız son sıkıntıda ilk akla gelen, herkesi endişeye sevk eden mesele, doğalgaz konusu oldu. Niçin? Çünkü ısınmada ve elektik üretiminde büyük ölçüde doğalgaz kullanıyoruz. Burada şu hususun altını özellikle çizmek istiyordum. Evet petrolümüzün yüzde 90 buçuğunu, doğalgazımızın da yüzde 98 buçuğunu dışarıdan alıyoruz. Doğalgazda en büyük tedarikçimiz Rusya, ham petrolde ise Irak'tır. Ama her iki ülke de tek kaynağımız değildir."

"Türkiye, küresel inovasyon endeksinde 2012 yılında 74. sıradaydı. Bu yıl 58. sıraya yükseldi. Bu tablo, ülkemizin verimlilik odaklı üretimden inovasyon odaklı üretime geçiş sürecinde olduğunun bir ifadesidir. Ama daha katetmemiz gereken çok mesafe var. Özellikle eğitim-öğretim alanında çok ciddi eksikliklerimiz bulunuyor."

(14.56/14.49/14.4514.40/15.16) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı 4. Olağan Kongresi"nde yaptığı konuşmada, çne çıkan bölümler şöyle:

"4 milyon 234 bin kadın üyesi olan bereketli bir hareketiz. Bu rakam, birçok başka partinin toplam üyesinden fazladır. Bu rakam, birçok ülkenin toplam vatandaşından fazladır ama en önemlisi sadece sayı değil, muhteva."

"AK Parti'yi anlamak isteyenler, başarımızın sırrını merak edenler, nasıl yüzde 50 oy aldığımızı, çıtayı nasıl yükselttiğimizi anlamak isteyenler ve bu başarının arkasındaki sırrı görmek isteyenler AK kadınlara baksınlar, AK kadınların nur yüzlerine o güzel emeklerine baksınlar"

-"Bizim düşüncemizde yaşam biçimi üzerinden üretilen sahte tartışmalar hiçbir zaman gündemimizde olmadı ve bu vesileyle bir kez daha vurgulayayım ki bu sahte tartışmalar birliğimizi, beraberliğimizi bozamadı, asla da bozamayacak. Bu sahte tartışmalara hiçbir zaman izin vermeyeceğiz."

"Canice öldürülmesiyle bütün halkımızın kalbine ateş düşüren Özgecan kızımızı katledenler, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası aldılar. Mübarek annesi, mübarek babası gibi ben de diyorum ki, benim de yüreğim hala soğumadı, üç kız babası olarak ve bütün Türkiye'deki kızların manevi babası olarak yüreğim soğumadı."

(14.14/14.32/14.33/15.16) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün Rusya'da gerçek olmayan söylemler ve haberler var. Gün olur sorunlar çözülür ama halklar arasına ektiğiniz nifak tohumları uzun süre devam edebilir. O yüzden herkes sorumlu davranmalıdır" dedi.

(14.47) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi üzerine ortaya attığı "Türkiye ile DAEŞ petrol ticareti yapıyor" suçlamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

(09.26)

5- Samsun Limanı'na kuru yük getiren ve Port State Control (PSC) denetimi sonucunda seyirden men edilen Rus bandıralı 4 gemiden eksiklerini tamamlayan 3'ünün limandan ayrılmasına izin verildi.

(15.33) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından bir yılı aşkın süredir terör örgütü DAEŞ'le mücadele kapsamında Irak'ın kuzeyindeki 4 bölgede Peşmerge güçlerine eğitim veriliyor.

(12.40)

7- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Musul'daki askeri kampın genişletilmesi amacıyla Türkiye'den askeri uzmanlar ve gerekli askeri malzemelerin bölgeye ulaştırıldığını bildirdi.

(15.44)

8- Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki 9 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulanması kararı alındı.

(09.52)

9- Mardin'in Derik ilçesinde terör saldırıları nedeniyle önceki gün sona eren sokağa çıkma yasağı sırasında bakım hizmeti aldığı evinde rahatsızlanan 91 yaşındaki kadın, teröristlerin oluşturduğu barikatları zırhlı araçla aşan polislerin desteğiyle sağlık ekiplerine ulaştırıldı, kadının kurtarılma anı amatör kamerayla kaydedildi.

(14.05)

10- İzmir merkezli 16 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 13 şüpheli adliyeye sevk edildi.

(07.48) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- İstanbul Maltepe'de çalıntı ve sahte plakalı bir araçta 2 Kalaşnikof tüfek, 2 Glock marka tabanca, 2 el bombası, 6 yedek şarjör, çok sayıda mermi ve kar maskeleri ele geçirildi.

(15.43)

12- Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan, ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Katar adına casusluk" yapmak suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.  Duruşma, 16 Aralık'a ertelendi.

(14.11)

13- Ermenistan halkı, parlamento ve başbakanın yetkilerinin artırılmasını öngören yeni anayasa referandumu için yarın sandık başına gidiyor.

(12.11)

14- Adıyaman'da etkili olan fırtına nedeniyle sobadan sızan karbonmonoksitten zehirlenen 32 kişi, hastanelerde tedavi altına alındı.

(13.49)  (Fotoğraflı)

15- Ordu'nun Fatsa ilçesinde silahlı ve yüzleri maskeli 2 kişi, kuyumcu ile iş yerindeki müşterileri rehin aldı.

(11.43)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

16- Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğine göre, araçların otomatik şanzımanlı olanları ile eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında sadece "otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği" belirtilecek.

(11.10)

17- Türkiye genelinde havalimanlarından hizmet alan yolcu sayısı (direkt transit dahil), yılın 11 ayında yüzde 9,3 artışla 169 milyon 673 bin 693 oldu.

(11.26)

18- Trabzonspor Kulübü'nün 70. Genel Kurulu'nda yönetim kurulu mali ve idari yönden oy çokluğuyla ibra edildi.

(12.37) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement