Bakanlar Şimşek, Yıldırım, Eroğlu ve Yılmaz Batman'da - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Şimşek, Yıldırım, Eroğlu ve Yılmaz Batman'da

Bakanlar Şimşek, Yıldırım, Eroğlu ve Yılmaz Batman\'da

Bakanlar Şimşek, Yıldırım, Eroğlu ve Yılmaz Batman'da

23.09.2013 19:35

Bakanlar Şimşek, Yıldırım, Eroğlu ve Yılmaz Batman'da

Hasankeyf'te köprü ve viyadük temel atma töreni (2)

-Kalkınma Bakanı Yılmaz:

"Yapılacak köprülerle yeni çehreye kavuşacak Hasankeyf'in

örnek bir yerleşim birimi olacağını şimdiden görüyorum"

-"Önümüzdeki yıllarda Batman'ın bir sanayi kenti olacağına inanıyorum"

-Maliye Bakanı Şimşek:

"Batman'a verilen para Sivas'a verilen paradan daha fazla"

-"Hasankeyf'in nüfusu patlayacak. Çünkü öyle güzel bir yer

olacak ki herkes gelip buradan yer almaya çalışacak"

BATMAN (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Yapılacak köprülerle yeni çehreye kavuşacak Hasankeyf'in örnek bir yerleşim birimi olacağını şimdiden görüyorum" dedi.

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 4 köprü ve 40 kilometre viyadük yolun temeli, bakanlar Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleşti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Ilısu Barajı'nın sadece Türkiye açısından değil, dünya açısından da büyük ölçekli bir proje olduğunu söyledi.

Projenin, bölgelerin çok farklı noktaya gelmesini sağlayacağını, diğer taraftan da Cizre Barajı ve sulamalarının önünü de açacağını belirten Yılmaz, projenin yüzde 60'ının gerçekleştiğini, yakın zamanda bölgede çok farklı bir etki oluşturacağını ifade etti.

Bakan Yılmaz, hiç bir fedakarlıktan kaçınmadıklarını, GAP İdaresi, üniversite, yerel yönetimler ve ilgili kurumların elbirliği içerisinde projeyi hızlandırmaya gayret ettiklerini de belirterek, "Bu projeler tamamlandıkça, katma değer arttıkça ülkemizde refah, zenginlik, istihdam da artıyor. Bunları gerçekleştirirken bir taraftan da kültürel varlıklarımıza en azami dikkati gösteriyoruz. Üniversitemizle birlikte yapılabilecekleri yapıyoruz. Yapılacak köprülerle yeni çehreye kavuşacak Hasankeyf'in örnek bir yerleşim birimi olacağını şimdiden görüyorum" dedi.

-"Batman'da yüzlerce proje gerçekleşti"

Bakan Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı olarak bugüne kadar SODES projeleriyle Batman'da yüzlerce proje gerçekleştirdiklerini söyledi. Kalkınma ajansı ile çok sayıda projeye destek olduklarını, GAP İdaresi kanalıyla çok sayıda faaliyet yürüttüklerini aktaran Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orman ve Su İşleri Bakanımız bir kitapçık yapmış, son 10 yılda Batman'da 2,6 milyarlık bir yatırım gözüküyor. Aslında bütün kalemleri içermiyor. Orada SODES, SUKAP, Kalkınma Ajansları destekleri yok. Başka birçok faaliyet yok. Ona rağmen önemli bir rakam. Önümüzdeki dönemde Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, daha büyük bir ekonomi haline geldikçe Batman'a büyük destekler vereceğiz. Geçen Ramazan ayında geldiğimde organize sanayi bölgesini gezdim. Batman bir taraftan da sanayileşen, müteşebbis ruhu olan girişimci bir şehir. Önümüzdeki yıllarda Güneydoğu'da Batman'ın bir sanayi kenti olacağına inanıyorum."

Çözüm sürecinin pekişmesiyle, kardeşlik ve huzur ortamının daha da yerleşmesiyle birlikte bölgede özel sektörün çok büyük yatrımlar yaptığını göreceklerini ifade eden Yılmaz, "Zaten başlamış bir süreç var. Bunun ileri aşamalarında çok daha güçlü bir şekilde bu yörelerimizde özel sektörü göreceğiz. Yeterki el birliği ile kardeşliğimize, barışımıza, huzurumuza destek çıkalım. Batman parlayan bir yıldız olarak inşallah Güneydoğu'da çok önemli bir merkez haline adım adım yürüyecek. Buna yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

-Türkiye AB ile arayı kapatıyor

Konuşmasına Kürtçe selamlamayla başlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise 70, 80, 90'lı yıllarda bölgeye yılda bir bakanın uğramadığını, şimdi ise tüm bakanların sahada olduklarını söyledi.

Türkiye'ye daha çok hizmet için yollarda olduklarını, Hasankeyf'te 250 milyonluk bir yatırımın temelini attıklarını belirten Şimşek, "Orman ve Su İşleri Bakanımız 300 milyon tutarında projelerin müjdesini verdi. Bütün bunların amacı ülkemizi bir bütün olarak kalkındırmak" dedi.

Avrupa Birliği'nin son 5 yılda yerinde saydığını, AB'deki 28 ülkede milli gelirinin 2007'de 100 avro ise bugün bu rakamın 90 avro bile olmadığını dile getiren Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Ama Türkiye aldı başını gidiyor, arayı kapatıyor. Bundan 10 yıl önce Türkiye'de kişi başına milli gelir AB'nin yüzde 36'sı idi, yani 3'te biriydi. Bugün yüzde 57'sine çıkmış durumda. Neredeyse 3'te iki seviyesine gidiyor. İşte bu kolay olmuyor, insana yatırımla oluyor. Alt yapıya yatırım, araştırma ve geliştirmeye yatırımla ve istikrarla oluyor. Bu bölgede son 10 yılda yapılan yatırımlar inanın 80 yıl boyunca yapılan yatırımlardan daha fazladır. Bazı alanlarda 70-80 yılda yapılan yatırımlara bedeldir. Biz insanımızı Allah için seviyoruz. Çünkü hepimizi Allah'u Teala yarattı. İnancımızda ayrımcılık olamaz. Bizim inancımızda halka hizmet, hakka hizmettir. Bizim farkımız bu. Bütün sorunlarımıza bu çerçevede yaklaşıyoruz."

-"Türkiye büyük bir değişim içerisinde"

Şimşek, bugün sadece ekonomik ve hizmet anlamında değil, aynı zamanda temel hak ve özgürlükler, kardeşlik hukuku, birliği, beraberliği daha da güçlendirme anlamında AK Parti hükümetleri döneminde çok mesafe alındığını belirterek, üniversiteye gittiğinde Kürtçe müzik dinlemenin, konuşmanın bir sorun olduğunu anlattı.

Bakan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi Türkiye büyük bir değişim içerisinde. Evet bu bölgede büyük travmalar, sıkıntılar yaşandı. Ama AK Parti hükümetleri bu sıkıntılara son vermekle kalmadı, geçmişte bu sıkıntılar sonucunda ortaya çıkan zararları da tazmin etti. Bugüne kadar Maliye Bakanlığı, devlet olarak şu veya bu nedenle 90'lı 80'li yıllarda herhangi bir zarara uğramış bütün vatandaşlarımızın yani terör tazminatı anlamında yanlış hatırlamıyorsam 3,6 milyar lirayı geçmişe yönelik yaraları sarmak üzere vatandaşımıza vermişiz. Yani sadece ret ve inkar siyasetine son vermemişiz. Asimilasyonu elmizin tersi ile itmemişiz. Biz geçmişte burada yaşanan olumsuzluklarında bir nebze olsun giderilmesi anlamında çok önemli adımlar atmışız. Şimdi bunu görmeyenler, duymayanları da artık Allah'a havale etmek lazım. Yapılan her şeyi istismar edenler de var. Ama bütün bunlara rağmen biz sizleri yaradandan dolayı sevdiğimiz için, kardeşlik hukukuna inandığımız için bu yolda devam edeceğiz. Bu güzel ülkemizde bin yıldır var olan kardeşliğimizin güçlenmesi için çalışacağız. "

-"Bizim farkımız, insanımız"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sadece Türkiye değil tüm dünyada en önemli sorunlardan bir tanesinin işsizlik olduğunu, Batman nüfusunun yüzde 60'ının 24 yaş altında olduğunu ifade etti.

Gençlere ancak huzurla istihdam yaratılabileceğini o nedenle hükümetin çözüm sürecini başlattığını belirten Şimşek, şimdi Batman'a yoğun bir yatırımcı ilgisi olduğunu dile getirdi.

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkaları, bu bölge fakir kalsın, cahil kalsın ve onun üzerine istismar yapalım diye çabalarken, yani eğitim noktasında engellemelere giderken biz tam aksine bütün ülke fırsat eşitliği yakalasın diye hiç bir dönemde olmadığı kadar eğitime yatırım yapıyoruz. Bugün Türkiye batı ile arayı kapatmışsa, dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle arayı kapatmada çok mesafe kat ettiyse değerli ulaştırma bakanımızın ekibi ve vizyonu sayesindedir. Her şey para değil. Yanıbaşımızda öyle ülkeler var ki dünyanın en büyük petrol ve gaz rezervlerine sahipler. Bizim farkımız, insanımız.

Batman'da köprülü kavşaklar yapılıyor. Köprülü kavşak demek, Batman'da daha az hava kirliliği demektir. Daha düşük yoğunluklu trafik demektir. Batman'a verilen para, Sivas'a verilen paradan daha fazla. Hiç bir ayırım yapılmıyor. Gönderilen para nüfusa göre gönderiliyor. Batman 6. bölgede olduğu için sosyo gelişmişlik anlamında endekste aşağıda olduğu için belediyeye Türkiye'nin birçok ilinden kat kat fazla para gönderiyoruz."

-"Yeni bir Hasankeyf ortaya çıkıyor"

Maliye Bakanı Şimşek, Hasankeyf konusunda çok şeyin yazılıp çizildiğini, tarihin zerresinin kaybolmasını istemediklerini belirtti.

Ilısu Barajı sayesinde kurtarma kazıları yapıldığını kaydeden Şimşek, "Burada tarihi eserlerin ortaya çıkartılması, bunların korunması ve Hasankeyf'in yeni yerleşkesinde bir açık hava müzesi içinde korunması için harcanan kaynak hiçbir yerde harcanmamıştır. Hasankeyfli kardeşlerimiz büyük bir heyecanla, yeni yerleşim yerine taşınmayı bekliyor. Yeni bir Hasankeyf ortaya çıkıyor. Korunabilecek bütün tarihi biz koruyacağız. Hasankeyf'in esas tarihi mekanları tepede, orası korunacak. Yapılan yatırımlarla 150 kilometrelik gölle Hasankeyf değişecek. Hasankeyf'in nüfusu patlayacak. Çünkü öyle güzel bir yer olacak ki herkes gelip burdan yer almaya çalışacak."

-Enerjide barajlar önemli

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak yılda 60 milyar doları petrol ve doğalgaz ithalatına harcadığına işaret eden Şimşek, "Bu doğru bir şey mi? Su akacak biz bakacağız. Ondan sonra da 60 milyar dolar dışarıya gidecek. Bu nedenle bu barajlar önemlidir. Ama sadece bu nedenle değil. Bundan sonra Cizre Barajı yapılacak ve Cizre Barajı ile birlikte bu toprakların tamamı suya kavuşacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hasankeyf 1, Hasankeyf 2, Başur ve Reşat Baysal köprüleri ile 40 kilometrelik viyadük yolun temeli, 4 bakan ile AK Parti Grup Başkan Vekili Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Batman Valisi Yılmaz Arslan, AK Parti Batman Milletvekil Ziver Özdemir ve Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen tarafından okunan dualarla atıldı.

Buradan Yeni Hasankeyf yerleşim alanına geçen bakanlar, kendilerini karşılayan halk oyunları ekibi ile halay çekti. Bakanlar, yeni yerleşim yerinde fidan diktikten sonra doğaya keklik bıraktı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü Hasankeyf Kültürel Varlıkları ve Yeniden Yerleşim Şube Müdürlüğü binasının açılışını da gerçekleştiren bakanlar, Şube Müdürü Muhittin Durmaz'a hayırlı olsun dileğinde bulundu.

Yeni Hasankeyf yerleşimindeki belediye binasında hak sahipleri ile toplantı yapan bakanlardan Binali Yıldırım daha sonra Ankara'ya hareket ederken, bakanlar Eroğlu, Şimşek ve Yılmaz ise incelemelerde bulunmak üzere helikopterle Ilısu Barajı'na geçti.

(Bitti)

Batman Hasankeyf'te köprü ve viyadük temel atma töreni Cevdet Yılmaz Mehmet Şimşek

Muhabir: Sema Kaplan, Yılmaz Ekinci

Yayınlayan: İrfan Cemiloğlu

BATMAN - Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek, Yeni Hasankeyf yerleşim alanında , kendilerini karşılayan halk oyunları ekibi ile halay çekti. Bakanlar, yeni yerleşim yerinde fidan diktikten sonra doğaya keklik bıraktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Şimşek, Yıldırım, Eroğlu ve Yılmaz Batman'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement