Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-2

Dha Yurt Bülteni-2

Helikopter kazasında şehit olan 13 askerden 7'sine uğurlama töreniŞırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Şenoba Beldesi'nden havalandıktan kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikoptarda şehit olan 13 askerden 7'si için Şırnak'ta uğurlama töreni düzenlenirken, aralarında...

01.06.2017 10:27

Helikopter kazasında şehit olan 13 askerden 7'sine uğurlama töreni

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Şenoba Beldesi'nden havalandıktan kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikoptarda şehit olan 13 askerden 7'si için Şırnak'ta uğurlama töreni düzenlenirken, aralarında 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da bulunduğu 6 askerin cenazesi ise otopsi için Ankara Adli Tıp kurumuna gönderildi.

Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen komutanlığında helikopter kazasında şehit olan 13 askerden Albay Gökhan Peker, Yarbay Songül Yakut, Binbaşı Koray Onay, Yüzbaşı Nuri Şener, Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak, Astsubay Başçavuş Mehmet Erdoğan ve Uzman Çavuş Zeki Koç için uğurlama törene düzenlendi.

Törene Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, askeri erkan ve şehitlerin silah arkadaşları katıldı.

Şehit cenazelerinin katafalka konulmasından sonra şehitlerin özgeçmişleri okundu. Dini vecibelerin yerine getirilmesinden sonra 7 şehidin cenazesi omuzlara alınarak helikoptere taşındı. Şehit cenazeleri helikopter ile Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'na gönderildi. Cenazeler buradan iki uçak ile son yolculuklarına uğurlanmak üzere memleketlerine gönderilecek.

7 ŞEHİT NERELERDE SON YOLCULUKLARINA UĞURLANACAK

Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker İstanbul Çatalca Nakkaş Mahallesi Mezarlığı'nda, Şehit Yarbay Songül Yakut Malatya merkez Garnizon Şehitliği'nde, İstihbarat Binbaşı Koray Onay Çanakkale Gelibolu Şehitliği'nde, Kurmay Pilot Yüzbaşı Serhat Sığnak Adana merkez Asri Mezarlığı'nda, Piyade Yüzbaşı Nuri Şener İstanbul Şişli Feriköy Mezarlığı'nda, Piyade Astsubay Kıdemli Başcavuş Mehmet Erdoğan Kayseri merkez Garnizon Şehitliği'nde ve Piyade Uzman Çavuş Zeki Koç Osmaniye Düziçi Bostanlar Köyü'nde son yolculuğuna uğurlanacak.

Tümgeneral Aydoğan Aydın, Albay Oğuzhan Küçükdemir, Yüzbaşı ilker Acar, Pilot Üsteğmen Abdulmutahip Kesikbaş, Astsubay Teknik Başçavuş Fevzi Kıral ve Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekal'in cenazeleri ise sabah saatlyerinde kimlik tespiti için Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

CANLI VERİLDİ

NOT : AKTÜEL GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Felat BOZARSLAN- Ahmet ÜN- Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK, -

====================================

13 kahraman askerin şehit olduğu helikopter 300 metreden düştü, mühimmatı infilak etti

ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Şenoba Beldesi'nden havalandıktan kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen aralarında 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da bulunduğu 13 askerin şehit olduğu elim helikopter kazasının ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Helikopterin yüksek gerilim hatlarına takıldıktan sonra 300 metre yükseklikten yere çakıldığı, çıkan yangında içerisinde bulunan mühimmatın da patladığı ifade edildi. Tümgeneral Aydın ve beraberindekilerin üs bölgelerini denetlemeye gittikleri, akşam Şenoba'da iftar açtıktan sonra birliğe dönüşe geçtikleri sırada kazanın meydana geldiği belirtildi.

Kuzey Irak sınırına yakın olan Şenoba Beldesi'ndeki üs bölgelerini denetlemek üzere dün sabah saatlerinde Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan ayrılan Tümen Komutanı ve Kato Dağı operasyonunu yöneten Tümgeneral Aydoğan Aydın ile birlikte 2 albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 1 üsteğmen, 2 başçavuş ve 2 uzman çavuş olmak üzere 13 askeri personeli taşıyan helikopterin düşmesiyle ilgili detayları belli oldu. Dün gün boyunca askeri üs bölgelerini denetleyen Tümgeneral Aydın ve beraberindeki askeri heyet, akşam saatlerinde Şenoba Beldesi'nde iftar açtıktan sonra tümene dönmek üzere havalandı.

300 METREDEN YERE ÇAKILDI

Saat 20.55 sıralarında geçtiği vadinin her iki yamacında bulunan yüksek gerilim direklerine bağlı tellere takılan Couger tipi helikopter, ekseni etrafından dönerek yaklaşık 300 metre yükseklikten yere çakıldı. Alev alan helikopterde mühimmat infilak etti. Parçalanan helikopterdeki personelin tamamı şehit düştü.

VADİDEN GEÇEN NEHRİN DİĞER KIYISINA DÜŞTÜ

Düşen helikopter, anayoldan yaklaşık 3 kilometre vadi içerisine düştüğünü belirten yetkililer, helikopterin Şenoba Beldesi'nin içinden geçen nehrin diğer kıyısına düştüğünü, gece şartlarında bu yüzden enkaza geç ulaştığını söyledi.

GÜVENLİK KORUCULARI VE KÖYLÜLER YARDIMA KOŞTU

Helikopterin düşmesiyle birlikte çevre köylerde bulunan güvenlik korucuları ve çok sayıda köylü, enkaza ulaşmak için arama kurtarma birliklerine yardımcı olmak için olay bölgesine geldi. AFAD ve 112 ekipleri halen bölgede intikal etti. Helikopterin düştüğü bölgede geniş güvenlik önlemi alındı.

Olay yeri inceleme ekipleri şehitlerin cenazelerinin hastanelere taşınmasının ardından başladığı çalışmalarına halen devam ediyor.

Görüntü Dökümü

--------------

-Helikopter enkazı

-Alınan güvenlik önlemleri

-Çevredeki yüksek gerilim hattı

-Kopan yüksek gerilim hatına ait tel

-Olay yeri inceleme ekibinin çalıması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Felat BOZARSLAN-Ahmet ÜN-Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK,

=======================================================

Balıkesir'e de şehit ateşi düştü

ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi Şenoba İlçesi'ndeki askeri üs bölgelerini denetleyen üst rütbeli askerleri taşıyan Cougar tipi helikopterin düşmesiyle şehit olan 13 askerden birinin de Balıkesir Bigadiç İlçesi'nden 37 yaşındaki Muhabere Yüzbaşı İlker Acar olduğu açıklandı.

Balıkesir Valiliği'nden yapılan açıklamada, Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Şenoba Beldesi'nden havalanan Cougar tipi helikopterin yüksek gerilim hattına takılıp düştüğü hatırlatılarak, "İlimiz Bigadiç ilçesi Köseler nüfusuna kayıtlı Muhabere Yüzbaşı İlker Acar şehit olmuştur. Şehidimizin ilimize nakil ve defin işlemleri ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Şehidimiz Acar'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz" denildi.

AİLE YOLA ÇIKTI

Gülçin Acar'la evli olan, 8 yaşındaki Öykü Ada Acar ve 2 yaşındaki Yiğit Ege Acar adlı iki çocuğu bulunan Acar'ın geçici görevle İskenderun'dan Şırnak'a gittiği kaydedildi. Şehidin acı haberini alan İskenderun'daki eşi ve çocuklarının bugün Adana'ya geçip, buradan da uçakla önce İzmir'e, oradan da Balıkesir'e gelecekleri kaydedildi.

ANNEDEN KAN ÖRNEĞİ ALINDI

Şehit Acar'ın babası Süleyman Acar'ın daha önce kanser hastalığı nedeniyle vefat ettiği bildirilirken, annesi Nurdane Acar'ın Balıkesir'de Karesi ilçesine bağlı Paşaalanı Mahallesi'nde oturduğu öğrenildi. Cenazenin DNA testi için Ankara'ya götürüldüğü, şehit Yüzbaşı İlker Acar'ın annesi Nurdane Acar'dan da kan örneği alındığı belirtildi. Acar ailesinin Balıkesir'deki evine büyük Türk bayrağı asıldı.

Şehidin, işlemlerin tamamlanmasının ardından Balıkesir'de toprağa verileceği bildirildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Şehit Yüzbaşı İlker Acar'ın annesinin evinden görüntü

-Yüzbaşı İlker Acar'ın fotoğrafı

Haber: Hilmi DUYAR -Kamera: Coşkun YAMAN,/ BALIKESİR,

======================================

Şehit ateşi, Kayseri'ye de düştü

ŞIRNAK'ın Şenoba beldesinden havalanan ve yüksek gerilim hattına takılarak düşen Cougar tipi helikopterin içinde bulunan ve şehit olan 13 askerden Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi nüfusuna kayıtlı Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Erdoğan'ın evine acı haber gece ulaştı.

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Erdoğan'ın merkez Melikgazi ilçesi Yıldırım Beyazıt Mahallesi'ndeki evinde acı bekleyiş sürüyor. Şehidin eşi Rüya ve büyük oğlu 21 yaşındaki Burak Erdoğan, tören için Şırnak'a giderken, küçük oğlu 15 yaşındaki lise öğrencisi Emre'nin ise evde taziyeleri kabul ettiği öğrenildi. Yakınları da sabah saatlerinde şehidin evine akın etti. Bu arada, Melikgazi Belediyesi, şehidin evinin bulunduğu Optimum Siteleri'nin bahçesine taziye çadırı kurdu. Şehit Erdoğan'ın cenazesi, ikindi vakti Kalemkırdı Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Garnizon Şehitliği'nde toprağa verilecek.

Aynı helikopter kazasında şehit düşen Kayseri Komando Tugayı'ndaki görevinin ardından Şırnak Tümen Komutanlığına atanan Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın emir astsubayı olan Erdoğan'ın, komutanından ayrılmadığı ve Aydın'la birlikte Şırnak'a gittiği kaydedildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

===============

-Şehit Kıdemli Başçavuş Mehmet Erdoğan'ın evinin bulunduğu binadan görüntü

-Bina önünde bekleyen yapıklarından görüntü

-Şehit Mehmet Erdoğan'ın opak fotoğrafları

-Detaylar

Haber-Kamera: Zafer BARIŞ/KAYSERİ DHA)

============================================

Göçükte mahsur kalan işçinin cesedine 31 saat sonra ulaşıldı(2)

DİĞER İŞÇİNİNDE CESEDİNE ULAŞILDI

Kömür ocağındaki göçükte mahsur kalan 2'nci işçi evli ve 2 çocuk babası Tayfun Keskin'in cesedine 34 saat sonra ulaşıldı. Keskin'in cesedi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Hastane önüne gelen maden işçinin yakınları gözyaşı döktü.

Görüntü Dökümü:

-Ambulansın morga gelişi

-Cesedin morga sokulması

-Ağlayan yakınları

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,

===================================================

İzmir'de terör örgütüne eleman temin eden 12 kişi gözaltına alındı

Kentte bombalı saldırı hazırlığı yapmışlar

İZMİR merkezli 4 ilde, terör örgütü DKP/BÖG'ye (Devrimci Kominallar Parti/ Birleşik Özgürlük Güçleri) yönelik düzenlenen operasyonda 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin kentte bombalı ve silahlı eylem hazırlığında olduğu ayrıca Suriye'de çatışmalara katılan örgüt için eleman temin ettikleri öğrenildi. Zanlıların, Suriye'de öldürülen Ulaş Bayraktaroğlu ile 'kırmızı fularlı kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil'le de aynı örgüt içerisinde faaliyet gösterdikleri tespit edildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütü DKP/BÖG'ye (Devrimci Kominallar Parti/ Birleşik Özgürlük Güçleri) yönelik soruşturmasında İzmir Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmir, Muğla, Mersin ve Ankara illerinde operasyon yapıldı. 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin kentte bombalı ve silahlı eylem hazırlığında olduğu ayrıca Suriye'de çatışmalara katılan örgüt için eleman temin ettikleri öğrenildi. Zanlıların, Suriye'de öldürülen Ulaş Bayraktaroğlu ile 'kırmızı fularlı kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil'le de aynı örgüt içerisinde faaliyet gösterdikleri tespit edildi. Bu arada terörö örgütüyle ortak hareket ettiği ileri sürülen Devrimci Parti'nin Alsancak semtindeki binasındaki aramalarda ise örgüte kazandırılan ve Suriye'de çatışmalarda bulunan kişiler hakkında bilgilerinde olduğu dökümanlar ele geçirildi. Gözaltındaki kişiler, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Operasyondan görüntü.

Gözaltına alınanların görüntüsü.

Haber-Kamera: İZMİR

================================

Bayram şekeri yüklü TIR devrildi, sürücü yaralandı

SAKARYA'nın Sapanca İlçesi'nde TEM Otoyolu'nda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği bayram şekeri yüklü TIR devrilirken, yaralanan sürücü tedavi altına alındı.

Kaza sabah saatlerinde, TEM Otoyolu'nun Sapanca Uzunkum mevkiinde meydana geldi. Ankara istikametine giden Mustafa Öztürk idaresindeki 14 GE 027 plakalı bayram şekeri yüklü TIR, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. Kazada yaralanan Mustafa Öztürk yan yatan araçta mahsur kaldı. Olay yerine gelen itfaiye ekibi aracın ön camını kırarak Mustafa Öztürk'ü araçtan çıkardı. Yaralı sürücü yapılan ilk müdahalenin ardından Toyotasa Acil Yardım Hastanesi'ne kaldırıldı.

Kaza nedeniyle TEM Otoyolu Ankara istikameti ulaşıma kapandı. Karayolları ekipleri yola dökülen akaryakıtı temizlemek için kum döktü. Yolun kapalı olması sebebiyle uzun kuyruklar oluşurken, Ankara istikametine giden araçlar Sapanca gişelerinden çıkarak yollarına devam etti. TIR'ın yoldan kaldırılmasıyla yol yaklaşık 2 saat sonra ulaşıma açıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Yoldan görüntü

Araçtan görüntü

Yolun temizlenmesi

Ekiplerden görüntü

HABER-KAMERA: İsa ÇİÇEK/ SAKARYA

========================================

Kendisine çarpan sürücüyü arıyor

MANİSA'da karşıdan karşıya geçerken kendisine çarpıp kaçan otomobil sürücüsünün peşine düşen 31 yaşındaki Hakan İşçi, koltuk değneğiyle yürümek zorunda kaldığını söyleyerek suçlunun bulunup hesap sorulmasını istedi.

Yunusemre İlçesi Horozköy Caddesi'nde geçen 3 Nisan'da, saat 22.30 sıralarında hızla gelen bir otomobil, karşıdan karşıya geçen Hakan İşçi'ye çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan İşçi, vatandaşların ihbarı üzerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılırken, otomobil sürücüsü ise kaçarak izini kaybettirdi. Gözlerini hastanede açan İşçi'nin kırılan sol bacağına dizden kalçasına kadar platin takıldı. Kazanın olduğu günden bu yana evde yatak istirahatini sürdüren İşçi, ayağa kalkar kalkmaz koltuk değnekleriyle kazanın yaşandığı caddeye geldi. Kendisine çarpan otomobili tespit etmek için çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarını isteyen İşçi, karakola giderek şikayetçi oldu.

Geçimini garsonluk yaparak sağladığını, ancak yürümekte zorlandığı için kazadan bu yana çalışamadığını belirten İşçi, kendisine bu mağduriyeti yaşatanın bulunup, cezalandırılmasını istedi. Kendisine çarpan otomobil sürücüsünü bularak yargıya teslim edeceğini belirten İşçi, "Kaza anını hatırlıyorum, ancak daha sonra şuurumu kaybetmişim. Hastanede bacağıma platin takıldı. Ancak 10 yıl önce bir inşaattan düştüğüm için sağ bacağımda da platin var. 11 ay sonra sol tarafa takılan geçici platin çıkarılacak. Ama eski sağlığıma kavuşabileceğimin garantisi yok. Beni bu hale getirenin bulunarak, hesap sorulmasını istiyorum. Bu işin arkasını bırakmayacağım. Kazadan dolayı iki aydır çalışamıyorum. Aileme de yük oluyorum. Çok mağdurum" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Hakan İşçi'nin kaza yerinde görüntüsü,

-Hakan İşçi ile röp,

-Hakan İşçi'nin karakola gidip şikayetçi olmasından görüntü.

Haber-Kamera: Ersan ERDOĞAN/MANİSA,

========================================

71 yaşındaki kadını, 'oğlunu rehin aldılar', diyerek dolandırdılar

AMASYA'nın Savadiye Mahallesi'nde yaşayan 71 yaşındaki Şazimet Güden'i telefonda 'polis' olduklarını söyleyerek, "Ooğlunu rehin aldılar" diyen dolandırıcılar, kadının evindeki altın ve bir miktar parayı kapısına giderek aldı. Daha sonra dolandırıldığını anlayan Güden, polise şikayette bulundu. Kısa sürede yakalanan 1'i kadın 3 şüpheli, çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olay Amasya'nın Savadiye Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, Şazimet Güden'i telefonla arayarak polis olduklarını söyleyip, "Oğlunu rehin aldılar. Onu kurtarmamız için kapıya gelecek olan polis arkadaşlara altın, para neyiniz varsa verin. Oğlunuzu kurtardıktan sonra paranızı size geri iade edeceğiz" diyen dolandırıcılar, yaşlı kadının evine gitti. Paniğe kapılan Güden, evdeki 4 bilezik, 10 Cumhuriyet altını, 4 yarım altın, 7 çeyrek altın, 1 yüzük, 2 küpe ve 3 bin 500 TL parayı gelen dolandırıcılara teslim etti. Bir süre sonra dolandırıldığını fark eden yaşlı kadının ihbarı üzerine soruşturma başlatan polis, çevrede bulunan mobese ve güvenlik kameralarından şüphelileri tespit etti.

1'i kadın 3 şüphelinin taksi ile şehir dışı istikametine doğru gittiğini saptadı. Takibe alınan dolandırıcılar 18 yaşındaki Abdulselam B., aynı yaştaki Hakan A. ve 19 yaşındaki Fatma Y., Niğde'de polisin yaptığı operasyonla gözaltına alındı.

Amasya'ya getirilen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından dün akşam çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklayarak cezaevine gönderdi.

Amasya polisi, şüphelilerden ele geçirilen altın ve paraları, Şazimet Güden'e teslim etti. Güden, "Bir tek oğlum var. Dolandırıcılar bana onun rehin alındığını söyledi. Beni kandırdı. Allah, polisimizden razı olsun" dedi.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Dolandırıcılık şüphelileri Emniyetten çıkarılış detay

-Mağdur Şazimet Güden'in evinden detay

-Polis tarafından dolandırılan altınların teslim edilmesinden detay

-Mağdurun altınları saymasından detay

-Şazimet Güden'le röportaj

-Diğer detaylar

Haber-Kamera: Sinan HARMANCI/AMASYA,-

=========================================

Hatay'da ipek böcekçiliği canlandırılıyor

İPEK dokumacılığı ile ünlü Hatay'da unutulmaya yüz tutan ipek böcekçiliği, Defne Belediyesi tarafından açılan Koza Evleri'nde yaşatılmaya çalışılıyor.

Defne Belediyesi Koza Evi'nde yumurtalarından çıkan ipek böcekleri, taze dut yapraklarıyla besleniyor. Tüm evrimlerini burada geçiren ve ördükleri kozaların içinde kelebeğe dönüşen ipek böceklerinin ördüğü kozalardan çıkarılan iplikler, dokuma makinelerinde el emeği göz nuru dökülerek elde edilen yüzde 100 ipek kumaşlardan şal, kravat, gömlek, elbise gibi giyim eşyalarından süs eşyalarına kadar bir çok ürün üretiliyor.

İpek böcekçiliği ve ipek dokuma mesleğinin Hatay'ın en eski mesleklerinden biri olduğunu belirten Defne Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Yaman, "Bu ev istihdam alanında ciddi bir açığı kapatacak diye düşünüyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliğini tekrar canlandırmak, tekrar yaygınlaştırma konusunda da ciddi bir çalışma olacak. Güzel yönü tüm vatandaşlarımızın çok da büyük yatırım yapmadan, hatta kendi evinin odasında bile yapabileceği bir iş bu ve ciddi ekonomik getirisi olan bir iş. Onun için ilgi fazla. Biz bu işi başlattıktan sonra çevremizde diğer belediyeler de bu işe ilgi duydu, onlar benzer ipek böcekçiliği merkezleri kurmaya başladı. Bu konu bizi çok sevindirdi, demek ki birilerinin bu işi hatırlatması, başlatması gerekiyordu. Ben bunun gittikçe daha iyi yerlere geleceğini ve Hatay'ın tekrar eskisi gibi bir ipek merkezi olacağını düşünüyorum" dedi.

EĞİTİM MERKEZLERİ

Defne İlçesi'nde 3 yıldır hizmet veren Koza Evi aynı zamanda bir eğitim merkezi. Her yıl 25 mezun veren Koza Evi'nde kursiyerler usta öğreticiler nezaretinde ipek böceklerinin yetiştirilmesinden, kozalardan elde edilen iplerle kumaş dokumacılığına kadar mesleğin en ince ayrıntılarına kadar şeyi öğreniyorlar. Mesleği öğrendikten sonra da KOSGEB ile yapılan işbirliğiyle açılan girişimcilik kurslarına katılarak girişimcilik belgelerini alarak iş yeri sahibi oluyorlar.

EĞİTİM ALANLARA GİRİŞİMCİLİK KURSU DA VERİLİYOR

Koza Evi Sorumlusu ve Usta Öğretici Tülay Genç ise yaptığı açıklamada, "Ben uzun zamandır bu işi yapıyorum, Defne Belediyesi Hatay'da unutulmaya yüz tutmuş mesleği canlandırmak için bu merkezi açtı. İstihdam yaratmak amacıyla eğitim veriyoruz. Tüm öğrencilerimize girişimcilik eğitimini de verdik, tek amacımız bu mesleği yeniden canlandırmak. Biz çok mutlu oluyoruz çünkü bizden sonra Hatay'da bu meslek önemsenmeye başladı."

Görüntü Dökümü

-----------------------

Koza evi tabelası

Dut yaprakları detay

Yaprakların temizlenmesi

Yaprak yiyen böceklerden genel ve detay

Defne Koza Evi Sorumlusu Tülay Genç ile röp.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman ile röp.

Üretilen ipek ürünler detay

İpek ürünlerin dokunduğu tezgahtan detay

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK/HATAY,

=====================================

Dans sevdasıyla memurluktan istifa etti, şampiyon çıkardı

MANİSA'da dans sevdası uğruna 6 yıllık memuriyetinden geçen aralık ayında istifa eden gıda mühendisi 27 yaşındaki Can Polat Karayel, dans okulunda yetiştirdiği dansçıları Türkiye şampiyonu yaptı. Birçok öğrencisi de Türkiye şampiyonlarında dereceye giren Karayel, hedefinin dansta ülke genelinde Manisa'yı ilk sıralara çıkarmak olduğunu söyledi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde (MCBÜ) gıda mühendisliği eğitimi aldığı yıllarda açtığı dans okulunda her yaştan danssevere eğitim vermeye başlayan Can Polat Karayel, 2011'de devlet memuru olmasına rağmen dans eğitmenliğini sürdürdü. Devlet memurluğu mesaisinin dışında akşamları Latin dansı eğitmenliği yapan Karayel, 9 yılda 3 bin kişiye eğitim verdi. Aradan geçen sürede devlet memurluğu ile dans eğitmenliği arasında kalan Karayel, tercihini gönlünden geçenden yana kullandı. Manisa Merkez Efendi Hastanesi'ndeki Gıda Mühendisliği görevinden istifa etti. Geçen aralık ayında 6 yıllık devlet memurluğu görevinden ayrılan Karayel, bütün gününü yetiştirdiği öğrencilerine ayırdı.

Karayel'in yetiştirdiği öğrenciler, 27 Mayıs'ta Bodrum'da yapılan 35 dans okulundan 200 çiftin katıldığı Türkiye Dans Sporları Federasyonu Sosyal Latin Dansları Yarışması'nda Türkiye birinciliği ve Türkiye üçüncülüğü elde etti. Kareyel'in öğrencileri Osman Yaşi (17) ve Mina Solak (17) çifti birinci oldu. Melik Bal (15) ve Yasmin Hassan (15) üçüncülüğü elde etti. Karayel, tek hedefinin dansta Manisa'nın adını duyurmak ve Türkiye'de ilk sıraya çıkarmak olduğunu söyledi.

Latin dansı eğitmenliğinin yanı sıra Türkiye Dans Sporları Federasyonu'nda 4 yıldır hakemlik de yapan Karayel, şampiyon çıkarmaktan dolayı mutlu olduğunu ve gurur duyduğunu belirterek şunları söyledi:

"9 yılda 3 bine yakın dansçı yetiştirdim. Yaklaşık 200 kadar da sporcu yetiştirdim. Şu an Dans Kafe Akademi'mde 60 sporcum var. Her geçen yıl Manisa'da daha güzel ve daha büyük işlere imza atıyoruz. Hikayem 9 yıl önce Manisa'ya üniversite okumak için geldiğimde başladı. 2011 senesinde Sağlık Bakanlığı'nda memuriyeti kazandım. Devlet memuru olduğum zaman dans kariyerim için zor olacağını düşündüm. 6 yıl boyunca hem memurluğu hem de dans eğitmenliğini birlikte götürdüm. Artık ikisinden birini seçmem lazımdı. Bir tarafta hayalim ve gönlümde olan dans vardı. Bir tarafta ise mesleğim olan gıda mühendisliği ve devlet memurluğum vardı. Aralık ayında istifamı bastım. Artık 24 saat tüm zamanımı sporcularıma verdim. Şimdi Türkiye şampiyonları çıkardım. Önümüzdeki yıllarda dansta en başarılı illerden biri olarak Manisa'nın olacağına inanıyorum."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Bodrumda yapılan şampiyonadan detay

Can Polat Karayel, şampiyon olan ve dereceye giren öğrencileri ile dans ederken detay

Can Polat Karayel röp.

Dans detayları

Şampiyon öğrenci ve dereceye giren öğrencilerden detay görüntü

Haber- Kamera: Ersan ERDOĞAN/ MANİSA,

============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement