Kerry, En Çok Seyahat Eden ABD Dışişleri Bakanı Olmaya Aday - Son Dakika
Güncel

Kerry, En Çok Seyahat Eden ABD Dışişleri Bakanı Olmaya Aday

Kerry, En Çok Seyahat Eden ABD Dışişleri Bakanı Olmaya Aday

Bakanlık koltuğuna oturduğu şubattan beri bakanlığının 328 gününün 135'ini ülke dışında geçiren Kerry, 38 ülkeyi ziyaret etti.

25.12.2013 11:08  Güncelleme: 11:07

ERKAN AVCI - Göreve başladığı şubattan beri bakanlığının 328 gününün 135'ini ülke dışında geçiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyanın etrafını 11,5 kez dolaşacak kadar yol katetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Beyaz Saray'daki ikinci döneminde, Hillary Clinton'dan boşalan dışişleri bakanlığı koltuğunu teslim ettiği John Kerry'nin yoğun yurt dışı seyahatleri dikkati çekiyor.

Selefi Hillary Clinton'ın en çok seyahat eden ABD dışişleri bakanı unvanını alacak gibi görünen Kerry, koltuğa oturduğu şubattan itibaren 4,5 ayını ülke dışında geçirdi, her ay en az bir yurt dışı gezisine çıktı.

Kerry, 328 gününün 135'ini ülke dışında geçirdi, 38 ülkeyi ziyaret etti. Toplam 461 bin 590 kilometre yol yapan Kerry, dünyanın etrafının 11,5 kez uçakla dolaşılmasına eşdeğer mesafe katetmiş oldu. Kerry'nin toplam uçuş süresi ise 621 saat 22 dakika.

Kerry'nin selefi Hillary Clinton ise Amerikan tarihinin en çok seyahat eden dışişleri bakanı unvanını elinde bulunduruyor. Clinton, göreve geldiği 2009'dan bakanlıkta son gününe kadar yaklaşık 350 gününü seyahatlerde geçirmişti. 102 ülkeyi ziyaret eden Clinton, 1 milyon 357 bin 964 kilometre yol katetmişti.

Vaktini en çok Ortadoğu'da geçirdi

Kerry, bakan olarak ilk yurt dışı seyahatine Türkiye'yi de ziyaret ettiği Avrupa ve Ortadoğu turuyla başladı. Kerry, 24 Şubat'ta başladığı turunda sırasıyla İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'da temaslarda bulundu.

İsrail- Filistin sorununun çözüme kavuşturulması için son dönemdeki çabaları dikkatlerden kaçmayan Kerry'nin, Kudüs ve Ramallah en çok ziyaret ettiği şehirler oldu. Kerry, ay başında bu iki ülkeye göreve başlamasından bu yana 9. seyahatini gerçekleştirdi.

Suriye'de şiddetin sona erdirilmesi için de çaba harcayan Kerry'nin bu çerçevede temaslarda bulunduğu Batı ülkelerinin ilk sırasında Fransa ve İngiltere bulunuyor. Kerry, Paris ve Londra'ya altışar kez giderken, İran'ın nükleer programının müzakere edildiği Cenevre'yi ise üç kez ziyaret etti.

Kerry, Arap ve Körfez ülkelerine de çok sayıda seyahat düzenledi. Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Umman'ı ziyaret eden Kerry, beş ziyaretiyle Arap ülkeleri arasında en fazla Ürdün'e gitmiş oldu.

Kerry, yılın son ziyaretini ise 11-18 Aralık'ta İsrail, Filistin, Vietnam ve Filipinler'e düzenledi. Filipinler'de Haiyan tayfununun yerle bir ettiği Tacloban'da incelemelerde bulunan Kerry, Vietnam'a da tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Kerry, Vietnam Savaşı sırasında ABD donanmasında subay olarak görev yaptığı Mekong deltasında 50 yıl sonra tekrar bulundu.

Çoğunlukla Avrupa ve Ortadoğu ülkelerini ziyaret ettiği görülen Kerry'nin, Amerika kıtasında ise sadece Brezilya, Kolombiya ve Guatemala'da temasları var.

Büyük güçlerden uzak durdu

Kerry'nin yalnız bir kez ziyaret ettiği ülkelerin arasında Almanya, Rusya ve Çin gibi güçler yer alıyor.

Kerry, zaman aralığı olarak da en uzun seyahatini 21 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında Ortadoğu ve Asya'ya gerçekleştirdi. Katar, Hindistan, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, İsrail ve Brunei olmak üzere yedi ülkede temaslarda bulunan Kerry, bu seyahatinde toplam 44 bin 140 kilometre mesafe katetti. En kısa ziyaretini Guatemala'ya yapan Kerry, burada iki gün kaldı. Kerry, Guatemala için sadece 6 bin kilometre yol alarak, mesafe olarak da en kısa ziyaretini gerçekleştirdi.

İki ay içinde üç Türkiye ziyareti

John Kerry, Türkiye'yi ise kısa aralıklarla üç kez ziyaret etti.

Bakan olmasının ardından çıktığı ilk Avrupa ve Ortadoğu turunda Türkiye'ye de uğrayan Kerry, 1-2 Mart'ta Ankara'da temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Kerry, mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile de görüştü. Kerry'nin görüşmelerinde Suriye ve Ortadoğu'daki diğer gelişmeler ele alındı.

Kerry, Türkiye'ye ikinci ziyaretini ise 6-7 Nisan'da gerçekleştirdi. İstanbul'da Dışişleri Bakanı Davutoğlu'yla bir araya gelen Kerry, Başbakan Erdoğan'la da Dolmabahçe'de görüştü. Kerry'nin ziyaretlerinde Türkiye-İsrail ilişkilerinin yanı sıra Suriye'de devam eden şiddet de gündeme geldi.

Kerry, Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere 20 Nisan'da iki ay içinde üçüncü kez Türkiye'ye geldi. İstanbul'da, Adile Sultan Sarayı'nda düzenlenen toplantıya katılan Kerry, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de Conrad Otel'de bir araya geldi.

ABD'den çok vaktini yurt dışında harcamaya odaklı Kerry'nin 2014 yılı performansı ise şimdiden merak ediliyor. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kerry, En Çok Seyahat Eden ABD Dışişleri Bakanı Olmaya Aday - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement