Norveç'in başkenti Oslo'da toplanan 12 Kuzey Avrupa ülkesinin temsilcileri, Ukrayna'daki son gelişmelerden sonra değişen güvenlik durumunu değerlendirdi.
Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı ve Ukrayna'nın doğusundaki kriz sonrasında Rusya ile batılı ülkeler arasında başlayan gerilim ve Rusya'nın Kuzey ve Doğu Avrupa'da artan hava hareketliliği nedeniyle İskandinav ülkeleri arasındaki ziyaret ve işbirliği artıyor.
Norveç'in başkenti Oslo'da, Norveç Savunma Bakanı İne Eriksen Söreide'nin ev sahipliğinde, dün ve bugün bir dizi toplantı gerçekleştirildi. Nordik, Nordik-Baltık ve Kuzey Grubu oturumları şeklinde yapılan toplantılara Norveç, Danimarka, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya ve İngiltere savunma bakanları, İsveç ve Polonya ise üst düzey bürokratlarla temsil edildi. İzlanda, Hollanda ve Almanya ise toplantıya temsilci gönderen ülkeler oldu.
Norveç Dışişleri Bakanı İne Eriksen Söreide, zirveden sonra düzenlediği basın açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'da sergilediği saldırgan tutumun Avrupa'nın güvenlik durumunu değiştirdiğini belirterek, bu gelişmenin Kuzey Avrupa'ya da etkileri olduğunu söyledi.
Avrupa'nın kuzey ve doğu sınırlarında artan Rus savaş uçakları hareketliliği ve artan askeri tatbikatların dikkat çekici olduğunu vurgulayan Söreide, şöyle konuştu:
"Toplantımızın ana temasını buna karşı nasıl bir duruş sergilememiz gerektiği oluşturmuştur. Kararlı bir tutum ile bölgemizdeki istikrarı sağlamalıyız. İsveç ve Finlandiya ile olan tatbikat sayısında artışa gitme ve diğer ülkeler ile birlikte ikili çalışmalara hız verilmesine karar verilmiştir. Savaş uçakları ile yapılan tatbikatlardan olumlu tecrübelerimiz var ve işbirliğini artırma noktasında bütün kuzey hava sahası tatbikata açılabilir."
Görüşmeler sonucunda Kuzey ve Baltık ülkelerinin bir kapasite geliştirme programı uygulama kararı aldığı da belirtilirken Norveç Savunma Bakanı Söreide bu konudaki değerlendirmesinde "Bu güçlendirme paketi kararı uluslararası barışa ve güvenliğe hizmet edecek ve tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz önemli bir destek. NATO, AB ve BM uluslararası krizleri çözmek adına bu gibi çalışmalara ihtiyaç duyuyorlar. Başarılı bir kapasite güçlendirme programı kalıcı istikrarı ve güvenliği sağlayabilir" dedi.
Diğer taraftan zirvede Doğu Afrika Destek Gücü'nün (EASF) kapasite güçlendirme programı da ele alındı. 2009'dan beri bu projeye destek veren katılımcı ülkelerin desteklerini artırma kararı aldığı bildirildi. - Danimarka
Son Dakika › Güncel › Kuzey Avrupa Ülkeleri Güvenlik Durumunu Ele Aldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?