Proje ile panel mobilya üretiminde öne çıkan Kayseri'nin, katma değeri yüksek bir alan olan masif mobilya üretiminde uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Mobilya sektörü özellikle son 15 yılda en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. Sektörde ulusal ve uluslararası markalara ev sahipliği yapan Kayseri, yurtiçi üretiminin yüzde 40'tan fazlasını, ihraç edilen mobilyaların ise yüzde 35'ini üretiyor. Ancak kapasitelerini panel mobilya üretiminde değerlendiren Kayserili KOBİ'ler, masif mobilya üretimine zahmetli ve pahalı olması sebebiyle, ayrıca ciddi yatırım gerektirdiği için giremiyorlar. Talep yüksek olmasına rağmen sınırlı sayıda işletme masif mobilya üretiyor. İşletmelerin sermayeleri yeterli olsa da ayakta kalabilmek için pazarlama ve dış ticaret başta olmak üzere çeşitli eğitim ve desteklere ihtiyaç duyuyorlar.
Masif mobilya üretimi için daha gelişmiş makine parkı, kalite standardizasyonu ve yoğun emek gerekiyor. Gelişmiş makine parkı yetersizliği nedeniyle KOBİ'lerin rekabet gücü düşüyor, hatta pek çok küçük ölçekli işletme için rekabet olanaksız hale geliyor.
REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMINDAN KOBİ'LERE TAM DESTEK
Küresel rekabette Kayseri mobilya sektörünün yeni bir atılım gerçekleştirmesi için Orta Anadolu Kalkınma Birliği öncülüğünde hazırlanan "Mobilya Üretim Altyapısını Güçlendirme Projesi" (MOBİTEK), Erciyes Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, Mobilyacılar Odası ve Kocasinan Belediyesi proje ortaklığıyla Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hayata geçiriliyor.
KOBİ'lerin üretkenliği, verimliliği, pazarlama kabiliyeti ve ürün geliştirme kapasitesini artırmayı hedefleyen Proje, Kayseri'de mobilyacılık sektörünün farklı alanlarında çalışan 1500'ü aşkın KOBİ'nin uluslararası rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Projenin Kayseri mobilya sektörünün 2023 küresel hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacağı belirtiliyor.
ORTAK KULLANIM TESİSİ İLE DÜŞÜK MALİYETLİ SERİ ÜRETİM
Proje kapsamında oluşturulan ortak kullanım tesisi, KOBİ'lerin iki temel ihtiyacı olan fiziksel ve kurumsal altyapıya çözüm üretecek. Üretime destek verecek olan MOBİTEK kapsamında kurulan tesiste, büyük mobilya şirketlerindeki gibi makine parkı yer alacak. KOBİ'ler, masif mobilya üretimi için gerekli olan her türlü teknolojik yeniliğe sahip makinelerden faydalanabilecek.
MOBİTEK Projesi sayesinde hammaddeyi işleyerek yarı işlenmiş masif ağaçtan yapılmış mobilya üretiminde büyük kolaylık sağlanacak. Son ürün KOBİ'lerin kendi üretim birimlerinden çıkacak. Kapasiteleri zaman içinde artan KOBİ'ler daha fazla istihdam da yaratabilecek.
Proje iş geliştirme süreçlerine de önemli katkı sağlayacak. Ortak kullanım tesisinde KOBİ'lere pazarlama ve dış ticaret eğitimleri verilecek. MOBİTEK bünyesinde yer alan sosyal, teknik, üretim, depolama, bilişim ve iletişim teknolojileri gibi birimlerde, KOBİ'lerin kurumsal altyapısının gelişmesi ve sürdürülebilirliğine de destek sağlanacak.
REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.
Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.
Son Dakika › Güncel › MOBİTEK Projesi 9,5 milyon avro yatırımla hayata geçiriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?