Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4)

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sayın Muharrem İnce'nin randevu talebi bize ulaştı.

09.05.2018 15:52

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sayın Muharrem İnce'nin randevu talebi bize ulaştı. Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler; uygun bir zamanda AK Parti Genel Merkezi'nde kendisini kabul edecek. Program üzerinde çalışılıyor. Bu önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu olacaktır." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talep ettiği randevu tarihinin belli olup olmadığına ilişkin soruya Kalın, "Sayın Muharrem İnce'nin randevu talebi bize ulaştı. Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler; uygun bir zamanda AK Parti Genel Merkezi'nde kendisini kabul edecek. Program üzerinde çalışılıyor. Bu önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu olacaktır." karşılığını verdi.

Erdoğan'ın siyasi nezakete son derece ehemmiyet veren bir lider olduğunu vurgulayan Kalın, "Bu nezaket çerçevesinde elbette Sayın İnce'yi kabul edecektir, görüşecektir." ifadesini kullandı.

Seçim tarihi ilan edildiği günden itibaren bu seçim kampanyasının yapıcı söylemlerle inşa edilmesi gerektiğinin hep altını çizdiklerini dile getiren Kalın, nitekim 6 Mayıs'ta İstanbul'daki manifesto toplantısında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu mesajlarını açık ve net bir şekilde verdiğini söyledi.

Kalın, bunun dışındaki yollara tevessül etmek; manipülatif, seviyesiz, düzeysiz yaklaşımlar ve saldırıların kendilerinin kabul edebileceği bir şey olmadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyaset tarzına da aykırı olduğunu vurguladı.

Muharrem İnce'yi kabulün de bu çerçevede yapılacağını dile getiren Kalın, "Randevu verilmesinde herhangi bir sıkıntı yok. Gün ve saat olarak özel kalemler bunu çalışıyorlar. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu görüşme de gerçekleşebilir." dedi.

"Ağırlığımız içerideki kampanyaya olacak"

Avrupa'daki ülkelerde netleşen bir seçmen buluşmasının olup olmadığı sorusu üzerine de Kalın, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin bu yıl ki olağan kongresinin 20 Mayıs'ta Saraybosna'da yapılacağını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da davet üzerine bu olağan kongreye katılacağını belirtti.

"Büyük buluşma"nın orada gerçekleşeceğini dile getiren Kalın, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız hem Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin kurultayına, mensuplarına bem Avrupa'daki vatandaşlarımıza mesajlarını verecek. Bizim içerideki kampanya programımızın süresi az olduğu için şu anda planlanan başka bir Avrupa seyahati yok. Bu hafta sonu bir İngiltere programı olacak. Cumhurbaşkanımız da o seyahat çerçevesinde Tatlı Dil Forumu'nun kapanış yemeğine katılacak. Ardından İngiltere Başbakanı May ve İngiliz Kraliçesi ile görüşmeleri olacak. Bu arada iş çevreleriyle, basın mensuplarıyla da Londra'da temasları olacak. Biz buradaki kampanyayı başlattığımızda 30'a yakın ili ziyaretten bahsediyoruz. Dolayısıyla ağırlığımız bu içerideki kampanyaya olacak."

"Resmi makamların yaptığı açıklamaları esas almakta fayda var"

"Ekonomi Koordinasyon Toplantısı'ndan, özellikle son günlerde dövizdeki aşırı artışı da dikkate aldığımızda bu artışı durdurmak için bir ekonomik tedbir paketi buradan çıkabilir mi?" sorusuna ise Kalın, Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen hafta emekliler, imar barışı ve diğer konularla ilgili bir ekonomik paket açıkladığını anımsattı. Kalın, Ekonomi Koordinasyon Toplantısı'nda alınacak kararları bir paket gibi isimlendirmenin doğru olmayacağını, hükümetin bu konuda çok kapsamlı bir çalışma yaptığını söyledi.

Kalın, şunları kaydetti:

"Bu tür toplantılar aslında devlet yönetiminin normal seyri içerisinde dönem dönem yapılır, tedbirler alınır, politikalar belirlenir ve hayata geçirilir. Buradan bir olağanüstülük ya da bir panik hali çıkartmak doğru olmaz. Dolayısıyla piyasada dolanan spekülatif haberler yerine, bu dolarla ilgili olur, borsalarla, uluslararası sermayeyle ilgili ya da başka konularla ilgili olabilir, onun yerine resmi makamların yaptığı açıklamaları esas almakta fayda var. Döviz meselesi olsun, diğer konular olsun bu toplantıda etraflı bir şekilde ele alınacak."

"Ruslarla görüşmeye devam ediyoruz"

Tel Rıfat'a bir operasyon yapılıp yapılmayacağı konusundaki soruya cevap verirken de Kalın, Tel Rıfat'ın Afrin'in güneydoğusunda bulunduğunu, burada da PYD/ YPG varlığının neredeyse sıfırlandığını ifade etti.

Tel Rıfat'tan PYD/YPG teröründen kaçarak Azez'e gitmek durumunda kalan on binlerce insanın bulunduğunu hatırlatan Kalın, "Bu konuyu biz Ruslarla görüşmeye devam ediyoruz. Tel Rıfat'ta herhangi bir terör tehdidi, riski söz konusu olması halinde Türkiye oraya da müdahale etmekten asla kaçınmaz. Afrin'de, Cerablus bölgesinde yaptığımız gibi. Bu konudaki kararlılığımız son derece net ve dünyanın malumu." dedi.

"ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması bizim için yine yok hükmündedir"

İbrahim Kalın, ABD'nin, Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını Türkiye'nin tanımadığını belirtti.

Kalın, 14 Mayıs'ın İsrail'e göre kuruluş, Filistin'e göre ise büyük felaketin başlangıcı olduğunu anımsatarak, "ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması bizim için yine yok hükmündedir. Biz Filistin yönetimiyle yakın ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Özellikle Kudüs ve çevresindeki tarihi, dini eserlerin ve bölgenin tarihi, dini kimliğinin korunması noktasındaki çalışmalarımızı da yoğun bir şekilde devam ettireceğiz." ifadesini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı sıfatıyla da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Kalın, geçen yıl İstanbul'da yapılan İİT Zirvesi'nde bir karar alındığını, Kudüs ve civarındaki vatandaşların, tarihi eserlerin, okul, hastane gibi yapıların korunmasıyla ilgili bir fon da oluşturulduğunu anımsattı.

Filistinli mültecilere yardım kampanyası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Mülteciler Komiseri Pierre Krahenbühl'ü kabul ettiğini de aktaran Kalın, şunları söyledi:

"Orada da ABD'nin Kudüs kararı çerçevesinde Filistinli mültecilere verdiği fonu kesmesiyle ortaya çıkan durumu telafi etmek için bir çalışma başlatıldı. Ramazan boyunca bütün İslam ülkelerinde Filistinli mülteciler için büyük bir yardım kampanyası yapılacak. Endonezya'dan Malezya'ya, Pakistan'dan Bangladeş'e, Türkiye'den Fas'a, Mısır'dan Cezayir'e kadar bütün İslam ülkelerinde kapsamlı bir yardım kampanyası başlatılacak. Bu da yine Cumhurbaşkanımızın, İİT Dönem Başkanı sıfatıyla hem katılacağı hem de destekleyeceği bir kampanya olacak. Kendisi İslam ülkelerinin liderlerine ve gözlemci ülkelerine bir mektup gönderecek ve bu kampanyaya katılmaları çağrısında bulunacak. Dolayısıyla BM ile birlikte biz Filistinli mültecilere sahip çıkmak için bu geniş kapsamlı kampanyayı da ramazan ayı içerisinde başlatacağız. Bunun koordinasyonunu da Başbakan Yardımcımız Sayın Recep Akdağ yürütecek. STK'lerimiz, AFAD, Kızılay, Diyanet, özel sektör hep birlikte bu kampanyaya katılarak Filistinli mültecilerin ihtiyaç duyduğu maddi imkanların sağlanması için gerekli çalışmayı da yapacağız."

Filistin halkının yalnız olmadığını vurgulayan Kalın, "Hangi ülke ne kararı alırsa alsın, İsrail istediği işgal politikalarını istediği şekilde devam ettirirse ettirsin, Filistin halkı yalnız değildir. Kudüs yalnız değildir. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir ve bu pozisyonumuzda en ufak bir değişiklik söz konusu olmayacaktır." açıklamasında bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement