Nisan Ayında Darbeler Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Nisan Ayında Darbeler Konuşuldu

Türkiye gündemi, Nisan ayında yine yoğundu.

04.05.2012 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medya Takip Merkezi (MTM)'nin, ayın en çok konuşulan siyasi konuları, olayları ve kişilerini belirleyen gündem raporuna göre, Nisan ayına damgasını vuran başlıklar arasında, 12 Eylül Askeri darbesi ve 28 Şubat postmodern darbesine ilişkin açılan davalar, 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası ve doktorlara yönelik şiddet yer aldı. İşte, siyaset gündeminin detayları…

12 Eylül darbesi sanık koltuğunda

12 Eylül darbesinin, 32 yıl sonra mahkeme önüne çıkması, ayın en önemli olaylarından biri olarak kayda geçti. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya, sağlık sorunları nedeniyle, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya katılmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 12 Eylül davasına her kesimden gelen müdahillik taleplerini olumlu bulduğu belirtildi. Dava, medyada 36 bini aşkın haber ve yazıda yer buldu.

28 Şubat soruşturması hükümet ve muhalefeti birleştirdi

MTM'nin aynı siyaset gündemi raporuna göre, ayın öne çıkan diğer konu başlığı 28 Şubat postmodern darbesine yönelik başlatılan soruşturmalar oldu. Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'nce yürütülen soruşturmada ilk olarak, 28 Şubat sürecinin simge ismi Emekli Orgeneral Çevik Bir ile dönemin Tuğgeneralleri İdris Koralp, Ünal Akbulut ve Abdullah Kılıçarslan gözaltına alındılar. Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümg. Erol Özkasnak'ın da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği soruşturma ile ilgili olarak, gerek hükümet gerekse muhalefet tarafından ortak görüşte açıklamalar yapıldı. Darbeler ile ilgili olarak, Nisan ayında 54 binden fazla haber ve yazı yayınlandı.

4+4+4 Kesintili Eğitim Yasa'sı bu ay da gündemde

Siyaset gündemine ilişkin hazırlanan raporda, 4+4+4 Yasa'sının, önceki ay olduğu gibi medyada yine sıkça yer bulduğu görüldü. Parlamentoda görüş ayrılığı yaşanmasına rağmen kabul edilen yasa, Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması ile tekrar gündeme yerleşti. CHP, Meclis'te iktidarla muhalefet arasında kavgaya yol açan 4+4+4 yasasını, 'şeklen' Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Eğitim yasası ile ilgili olarak, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ise yasanın "Milli Görüş" projesi olduğunu ileri sürdü.

Doktora şiddet tıp dünyasını ayağa kaldırdı

Doktorlara yönelik şiddet, ayın öne çıkan bir diğer konusu oldu. Gaziantep'te Doktor Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesi, tüm sağlık çalışanlarını ayağa kaldırdı. Türk Tabipler Birliği yurt genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaparken, iş bırakan hekimler sağlık çalışanlarına yönelik şiddete verilecek cezaların caydırıcı olmasını talep etti.

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi tarafından hazırlanan medyada siyaset gündemi raporuna göre, haberlerini bir önceki aya oranla yüzde 10 arttıran AKP, en çok konuşulan siyasi parti oldu. 27 Mayıs ve 12 Eylül darbeleri, 12 Mart muhtırası, 28 Şubat postmodern darbesi ve 27 Nisan e-muhtırasının araştırılması için Meclis'e önerge veren AK Parti'nin, darbe araştırma komisyonuna 10 üye ile katılacağı belirtildi. Parti üyelerinin, 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasa'sı ve darbelerle ilgili davalar hakkında demeçler vermesi sebebiyle de medyada yansıma bulan AKP, Nisan ayını 130 bine yakın haber ve yazı ile tamamlayarak, ayın en çok konuşulan konusu oldu.

CHP'nin gündeminde yine 4+4+4 yasası vardı

MTM'nin aynı raporuna göre, medyada en fazla yer alan diğer siyasi parti ise CHP oldu. Ana muhalefet partisinin 4+4+4 yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi, basında geniş yer bulmasına neden oldu. Benzin, elektrik ve doğalgaza yapılan zammın iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurması ile de basının ilgisini çeken CHP, ay boyunca 92 bine yakın haber ve yazıda yer aldı.

MHP Türkeş'i andı

Ayın en fazla haber olan bir diğer siyasi partisi MHP oldu. 28 Şubat soruşturması ile ilgili, darbenin hedef aldığı partiye karşı kimlerin harekete geçtiğinin de soruşturma kapsamına alınmasını talep eden parti, eski milletvekillerinden Ahmet Çakar'ın MHP Genel Başkanlığı'na adaylığını ilan etmesiyle de gündeme geldi. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'i ölümünün 15. yılında anan parti 40 bine yakın haber ve yazı ile yansıma buldu.

Erdoğan Çin'de Türkiye'yi övdü

Ay boyunca medyada en çok yer alan siyasetçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ay içerisinde, İstanbul'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la bir araya gelen Erdoğan, Suriye başta olmak üzere dış politika ile ilgili yorumlarıyla da dikkat çekti. Türk iş adamlarıyla Çin'e gerçekleştirdiği ziyaret ile de basında yer bulan Başbakan Erdoğan; bu ülkeden yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin, dünyada 2011 yılını Çin'den sonra büyümede ikinci olarak tamamlayan ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, zorunlu eğitimi kademeli 12 yıla çıkaran '4+4+4' yasasıyla statükonun kaybettiğini, değişimin kazandığını vurgulayan Tayyip Erdoğan, ayı 103 binden fazla haber ve yazı ile tamamladı.

Abdullah Gül "Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı"nı aldı

Ayın en fazla konuşulan bir diğer siyasi ismi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Parlamentoda çok tartışılan 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası'nı onaylamasıyla adından söz ettiren Gül, 12 Eylül davasına her kesimden gelen müdahillik taleplerini de olumlu bulduğu belirtti. Brunei Sultanı Hassan El Bolkiah'ın Topkapı Sarayı Müzesi gezisine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda Kraliçesi Beatrix'in daveti üzerine Hollanda'ya da bir ziyaret gerçekleştirdi. Hollanda'nın en yüksek nişanı olan "Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı"nın takdim edildiği Abdullah Gül, 34 binden fazla haber ve yazı ile medyada yansıma buldu.

AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

CHP'nin 2007 yılı kesin hesaplarını inceleyen Anayasa Mahkemesi, toplam 3 milyon 372 bin 446 TL'nin usulsüz harcandığı gerekçesiyle, partiden alınarak hazineye gelir kaydedilmesine karar verdi.

Genelkurmay Başkanlığı 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayına ilişkin belgeleri, 'Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gizlilik kararı' gerekçesiyle Uludere Alt Komisyonu'na göndermedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, benzin, elektrik ve doğalgaza yapılan zammın iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin yüksek yargının yapısına ilişkin yasanın bazı hükümlerinin iptali istemi ile Başkan Haşim Kılıç'a yönelik redd-i hakim talebini reddetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin gezisinde, iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik işbirliği düzeyine taşıyan 6 anlaşmaya imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine, Marmara Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu'yu seçti.

Harran Üniversitesi kurucu Rektörü Prof. Servet Armağan, 28 Şubat'ta yaşanan olaylarda sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz'ün de aralarında olduğu görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu.

23 Nisan Resepsiyonu ilk kez konukların başörtülü eşlerin de katılımıyla gerçekleşti.

İkinci ' 'Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından emekli bankacı Neriman Aydın tahliye edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Haftası 2012 etkinliği, Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapıldı.

Susurluk Davası kapsamında Mehmet Ağar'a, suç işlemek için silahlı örgüt kurmak suçundan 2 yıl mahkumiyet cezası verildi.

Irak Kürdistan Bölgesel (IKBY) Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Türkiye'ye ziyarette bulundu.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in babası, Adalet Partisi (AP) kurucularından "Koca Reis" lakaplı 92 yaşındaki Sadettin Bilgiç vefat etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Nisan Ayında Darbeler Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement