TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki heyet, Makedonya'daki temasları kapsamında, Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ni ziyaret etti.
Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Feyzullah Bahçi ve kurum çalışanları tarafından karşılanan TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra Yunus Emre Enstitüsünün çalışmaları hakkında hazırlanan tanıtımı izledi. Çiçek, burada yaptığı konuşmada, "Yunus Emre Kültür Merkezleri" adı altında TBMM'nin de desteği ve onayıyla 2007'den bu yana Türkiye'nin eski kültür ve siyasi coğrafyasında vakıf çalışmasının yürütüldüğünü anlattı.
Türkiye'nin yoğun siyasi ve diplomatik ilişkiler içerisinde bulunduğu birçok ülkede Yunus Emre kültür merkezlerinin açılması için yoğun bir çaba içinde olduğunu belirten Çiçek, "Aslında bu kurum, bu vakıf statüsündeki Yunus Emre kültür merkezleri, bir ihtiyaçtan doğmaktadır. İhtiyaçlar yeni kuralları, yeni kurumları getirir. Dolayısıyla Türkiye olarak böyle bir kurumsallaşmaya gitme yönünde he temasta bulunduğumuz ülkelerden talepler oldu hem de biz bu ihtiyacı hissederek böyle bir yapılaşmaya gidiyoruz. Buna gerçekten ihtiyaç var.
Bu tür merkezlerin kurulmasının en önemli sebebi, kendi dilimizi, kültürümüzü, sanatımızı hem bir taraftan korumak, geliştirmek hem de tanıtmaktır. Tanıtım, günümüz dünyasında önemlidir. Bir kısım önyargıları ortadan kaldırmak, ortak mirası ortaya çıkarmak ve ilişkilerde bulunduğumuz ülkelerde daha sağlıklı, sağlam bir barış ortamını, bir ilişki ortamını geliştirebilmek bakımından, kültürün çok önemli bir rolü var, bir ağırlığı var" dedi.
Çiçek, Türkçe'nin dünyadaki önemine de değinerek, dünya genelinde önde gelen sayılı dillerden olduğunu kaydetti.
Bugün Anadolu coğrafyasında Türkçe'nin 117 bin kelime gibi büyük bir hazineye sahip olduğunu ifade eden Çiçek, "Hatta okuduğum bir hatıratta, yıllar evvel Bulgar Kralı Boris ile Afganistan Kralı Emanullah, Roma'da bir toplantıda buluştuklarında ortak dil olarak Türkçe konuşarak anlaşmışlardı. Dolayısıyla Türkçe bir dünya dilidir, hiç olmazsa Asya, Avrupa, Afrika bakımından. Özellikle Balkan coğrafyasında bu çok daha önemlidir. Karşılıklı olarak, Makedonya'da, Bulgaristan'da, Romanya'da, Sırbistan'da, nereden bakarsak bakalım, sayıları yüzlerle, binlerle ifade edilebilecek kadar ortak kelimelerimiz var. Bunların korunması geliştirilmesi, ortak bir dil açısından önemli. Dil bir anlaşma vasıtası. Kültürleri geleceğe taşımak bakımından önemli bir araç. Dolayısıyla bu aracı sağlıklı bir biçimde korunması, geliştirilmesi bakımından Yunus Emre kültür merkezleri bir manada çok önemli bir görev ifa ediyor" şeklinde konuştu.
Çok değerli hukuk alimi olan profesör Ali Fuat Başkil'in "(Dil) dediğiniz, 'kelime' dediğiniz şey, birkaç müteşekkil değil. Her kelmenin arkasında o toplumun bir tarihi vardır" söyleyişini hatırlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mesela 'TBMM' dediğimizde, o zaman Kamutay, Sayıştay, Danıştay gibi ifadeler kullanılıyor. TBMM için de 'Kamutay' ifadesi kullanılmış, itirazlardan sonra bu Kamutay kullanılmaz oldu. Rahmet İnönü'yle yaptığı bir mülakattan sonra, bir görüşmeden sonra bu konu ifade ediliyor. Her kelimenin arkasında, o toplumun, o milletin yaşadığı bir tarih canlanır. TBMM telaffuz edildiğinde, bu kelimeler istiklal mücadelesi, bağımsızlık mücadelesi ve o dönemde yaşanan hatıralar canlanır. O yüzden kelime deyip geçmeyiniz. Türkçe dediğimizde de bizim tarih sahnesine çıktığımız günden beri serencamımız bu kelimelerin arkasında gizlidir. O kelimeler üzerinden biz anlamaya, anlatmaya birbirimizle anlaşmaya çalışıyoruz. Bizim çok ilgi duyduğumuz, kültürel mirasımızın en zengin bir şekilde yaşandığı yerlerdir."
"Makedonya ile yakın işbirlğimiz var"
TBMM Başkanı Çiçek, kültürel varlıkların korunmasının önemi vurguladı ve bu konuda Türkiye'nin dost ülke olan Makedonya ile de yakın işbirliği içerisinde olduğunu söyledi.
Üsküp'teki Kurşunlu Han'ın da en kısa sürede restore edileceğini umduğunu dile getiren Çiçek, "Böylece insanlığın, Balkanların ve iki ülke olarak hepimizin ortak kültürünü yaşatma, yansıtma noktasında da önemli bir imkan, önemli bir mekan size tahsis edilmiş oluyor. O nedenle bugün belki imkanlarınız daha sınırlı ama yarın daha büyük ölçüde bu imkana kavuşmuş olacaksınız. Tabiatıyla, devlet buralara önemli bir imkan tahsis ediyor. Bunların iyi kullanılması lazım" şeklinde konuştu.
Çiçek, Yunus Emre kültür merkezlerinin açıldığı her ülkede büyük ilgiyle karşılandığını anımsatarak, bundan dolayı hissettiği memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmaların ardından kursların verildiği sınıfları gezen Çiçek'e, Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından hediye takdim edildi.
Çiçek'e Makedonya ziyaretinde AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Türkiye-Makedonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Bürge, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü eşlik ediyor.
Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, 26 Mart 2010'dan itibaren Makedonya'da faaliyet gösteriyor. Kurum, el sanatlar ve Türkçe kursları başta olmak üzere bir dizi kültürel faaliyetler gerçekleştiriyor. - Üsküp
Son Dakika › Kültür Sanat › TBMM Başkanı Çiçek, Makedonya'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?