Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.DÜNYACA ünlü sanatçı ve grupları Antalya'da buluşturan, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Antalya Piyano Festivali halk konserleri kapsamında bu kez de Gülsin Onay sahne aldı.

24.11.2012 14:06

Foto: Salondan, yemin eden öğretmenler ve emekli öğretmenler

===

Gülsin Onay Kepez'de sahne aldı

DÜNYACA ünlü sanatçı ve grupları Antalya'da buluşturan, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Antalya Piyano Festivali halk konserleri kapsamında bu kez de Gülsin Onay sahne aldı. Kepez'deki Yenimahalle Semt Evi'nde ücretsiz olarak gerçekleşen konsere vatandaşların katılımı yoğun oldu. Konserde parça aralarında sık sık izleyicilerle konuşan Gülsin Onay, dinleyenlere yorumladığı eserler hakkında bilgi verdi. Piyano festivaline katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Onay, halk konserlerinin gerçekleşmesinde büyük katkısı olan Fazıl Say'a ve Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Sanatçıya konser sonrasında bir de çiçek verildi.

Bu yıl festivalin en önemli konukları arasında yer alan ve hocası Ahmed Adnan Saygun'un dünya çapındaki en güçlü yorumcusu kabul edilen Onay, Kepez'deki halk konserinde özel bir repertuvar ile dinleyenlerle buluştu. Son dönemler çok fazla virtüöz yetişmediğine dikkat çeken Onay, Türkiye'de Fazıl Say gibi bir sanatçının olmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Onay, halk konserine sanatseverlerin yanı sıra öğrencilerin ve gençlerin de yoğun ilgi göstermesinin sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

13'üncü yılında "Şehirde Müzik Var" sloganı ile yola çıkan, Sanat Yönetmenliğini Fazıl Say'ın yaptığı ve Volkswagen ana sponsorluğunda düzenlenen festival, bu yıl ilçelere kadar uzanan bir program ile hazırlandı. Şehrin uzak bölgelerinde yaşayan ve konserlere gelme şansı bulunmayan izleyicileri klasik müzikle tanıştırmak amacıyla düzenlenen halk konserlerinde son olarak Yunan Piyanist Anastasios Pappas; 5 Aralık Çarşamba günü saat 14.30'da Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda sahneye çıkacak.

ANTALYA (DHA)

Foto: Konserden fotolar

===

Öğretmenler Günü'ne

görkemli kutlama

ANTALYA Koleji İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencileri, 24 Kasım Öğretmenler Gününü okul içinde hazırladıkları programlar ile kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Antalya Koleji öğretmenleri adına konuşan, Felsefe Öğretmeni Güliz Aytı, Fizik Öğretmeni Elif Ünal ve Matematik Öğretmeni Gürsel Aslan izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Antalya Koleji lise ve ortaokul öğrencileri ise hazırladıkları programda öğretmenler günü anısına şiirler okudu. Program sonunda öğrencilerin öğretmenleriyle yaptığı futbol ve voleybol karşılaşmaları oldukça çekişmeli geçti. 4-D sınıfı öğrencileri de hazırladıkları programda, 'Baş tacımızsın sen öğretmenim, Anlat bana öğretmenim, Başöğretmen Atatürk, Öğretmenim ve Canımsın sen öğretmenim' isimli şarkıları ve Öğretmen Marşını seslendirdiler. Öğrenciler, 'Öğretmenler Günü Orotoryosu' ile günün anlam ve önemini bir kez daha vurguladılar. Antalya Koleji öğrencilerinin, öğretmenleri için aldıkları çiçekleri, kendilerine sunmaları ile tören son buldu.

ANTALYA (DHA)

Foto: Öğrenci ve öğretmenler toplu foto

===

Domatesin geleceği masada

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde düzenlenen Türkiye'nin İlk İhtisas Fuarı Domatesexpo Fuarı'nda 'domates ticaretinin bugünü ve geleceği' konulu panel düzenlendi. Panele Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, Kıbrıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Kazım Abak, İspanya'nın Almeria bölgesi Tarım Bakanlığı uzmanı Agronomist Dr. Jose Antonio Alia Mateos ile İstanbul Haller Müdürü Bayram Ali Çakıroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Erkan, domateste bulunan antioksidan özelliği sebebiyle günümüzde olduğu gibi bundan sonra da önemli bir sebze olmaya devam edeceğini söyledi. Ancak tüketicinin her geçen gün farklı istekleri olduğuna değinen Prof. Dr. Erkan, bu istekler doğrultusunda üretim yapılması halinde üretilen ürünün de hak ettiği değeri bulacağını sözlerine ekledi.

Domatesin insan yaşamında 3 bin 500, Türkiye'ye ise 250 yıllık yer alan bir sebze olduğunu belirten Prof. Dr. Kazım Abak, domatesin, özellikle Amerika'nın keşfinden sonra Avrupa'ya ardından da Cumhuriyet sonrası Anadolu'da yetiştirilmeye başlanıldığını söyledi. Ülkemizde yetiştirilen domatesin yüzde 75'nin açıkta, yüzde 25'nin ise örtü altı denilen seralarda yetiştirildiğine değinen Prof.Dr. Abak, domates üretiminde Türkiye'nin dünyada Çin, Hindistan ve ABD'den sonra dördüncü sırada olduğunu belirtti.

Dünya sebze üretiminin yarısına yakının Çin ve Hindistan'da üretilmesine rağmen, tüketim merkezlerine uzak olmaları sebebiyle piyasaya hakim olamadıklara değinen Prof.Dr. Abak, "Ülkemizde domates üretiminde en önemli sorunun üreticilerin örgütlenememesinden kaynaklanıyor" dedi. İspanya'nın Almeria Bölgesi Tarım Bakanlığı Uzmanı Agronomist Dr. Jose Antonio Alia Mateos da, İspanya'da domates üretimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Dünya'da domates üretiminin her geçen yıl artış gösterdiğini dile getiren Mateos, burada önemli olanın kalite ve çeşit yönüyle farklılık yaratmaktan geçtiğini söyledi. İspanya ile Türkiye'nin Üretim şartları bakımından benzer özellikler gösterdiğini belirten Jose Antonio Alia Mateos, İspanya olarak Türkiye'yi Avrupa pazarında en önemli rakibi olarak gördüklerini belirtti.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Panelden fotolar

===

Öğretmenlere çiçekli kutlama

MHP Kumluca İlçe Başkanı Hacer Özer ve yönetim kurulu üyeleri Mimar Sinan İlkokulu'nu ziyaret ederek okul Müdürü Zekai Dincer ve öğretmenlerin 'Öğretmenler Günü'nü kutladı. İlçe Başkanı Hacer Özer, burada yaptığı açıklamada, 'Öğretmenler Günü' dolayısıyla ilçede faaliyet gösteren tüm okullara kutlama çiçeği gönderdiklerini belirtti. Başkan Özer, "Bizi yetiştiren, eğiten ve öğreten, geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitiminde büyük rol oynayan öğretmenlerimizin sevginin ve saygının en yücesini hak ettiklerine inanarak bir çiçekle teşekkür etmek istedik" diye konuştu.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Ziyaretten foto

===

Öğretmenler yemekte buluştu

TÜRK Eğitim-Sen Kumluca Temsilciliği, 'Öğretmenler Günü' kutlamaları kapsamında ilçedeki öğretmenler onuruna yemek verdi. Kumluca Belediyesi Gün-Ay Sahil Tesisleri'nde verilen yemeğe, ilçede görev yapan öğretmenler katıldı. Türk Eğitim-Sen Kumluca Temsilcisi Soner Abaydın'ın ev sahipliği yaptığı yemeğe Türk Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Bünyamin Seçme, Kumluca Milli Eğitim Müdür Vekili Yusuf Tekdemir ve şube müdürleri Ramazan Fahri Güven, Celil Çoban, siyasi parti temsilcileri ve öğretmenler katıldı.

Türk Eğitim-Sen Kumluca Temsilcisi Soner Abaydın, "Öğretmenler bir gün değil her gün hatırlanmalı. Yıllardır sosyal ve ekonomik haklarından mahrum bırakılmış, insan hayatının her yönünde yer tutan eğitimcilerin yalnızca 24 Kasım'da hatırlanmasından duyduğumuz üzüntü büyüktür. Başöğretmen Atatürk'ün gelecek nesilleri emanet ettiği ve sanatkar olarak gördüğü biz öğretmenleriz. Hz.Ali, 'Bana bir harf öğretinin kırk yıl kölesi olurum' demiş. Harfleri bin bir uğraşla öğreten biz öğretmenleriz" dedi.

Türk Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Bünyamin Seçme ise "Yıl boyunca öğretmenleri rencide edenler, itibarsızlaştıranlar, öğretmenleri devletin omuzlarında bir yük gibi göstermeye çalışanlar bugün içi boş, samimiyetsiz açıklamalarla öğretmenleri övecekler. Yıl boyunca az çalışıp çok kazandığını söyledikleri öğretmenlerin yaptıklarının kutsiyetinden bahsedecekler. Biz de bir günlüğüne mutlu olacağız" dedi.

Eğitimde özelleştirmeye yönelik hazırlıklar yapıldığını ve buna yönelik adımların atılmaya başladığını da belirten Başkan Seçme, "Devlet memurluğu ve iş güvencesi yok edilmeye çalışılıyor. Anlaşılan o ki zamanla eğitim ve öğretimi yerel yönetimlere bırakıp sözleşmeli öğretmen modeline geçilecek. Bu tehlikeli bir gidişattır. Öğretmenleri maddi kaygılarla itibarsızlaştırırsanız geleceği yok edersininiz" diye konuştu. Gece, Türk Sanat Müziği korosunun konseriyle sona erdi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Yemekten fotolar

===

Büyükhacılar'da okul sevinci

ISPARTA'nın Büyükhacılar Köyü'nde yapımı tamamlanan Büyükhacılar İlköğretim Okulu törenle hizmete açıldı. 1 milyon 400 bin liraya mal olan 10 derslikli okulun açılışına, Vali Memduh Oğuz, Ak Parti Milletvekili Recep Özel, Isparta Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ömer Uyan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, protokol üyeleri, sivil toplum temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Milletvekili Özel, "Şehirlerde olduğu gibi köylerimize de bu güzel okulları devlet olarak yapmaktayız. Amacımız bu güzel okullarda okuyup iyi yerlere gelebilme imkanını, demokrasinin bir nimeti olarak herkese eşit şartlarda sunmak. Bu bina çocuklarımız adına fiziki manada güzel bir bina oldu, inşallah çocuklarımızın geleceği de böyle güzel olur" dedi.

İlim Şehri Isparta'ya bu okulun çok yakıştığını belirten Vali Memduh Oğuz ise, ileriki dönemde Büyükhacılar Köyü'nün Isparta'nın vazgeçilmez bir parçası olacağını söyledi. Isparta'nın ilim şehri olmasını hayal ettiklerini ve bunu hedeflediklerini vurgulayan Vali Oğuz, "O hayalimiz tahakkuk ettikçe Büyükhacılar'da fakülte yapıldığını görelim. Buna kesinlikle yüzde 100 vicdanım gibi inanıyorum. O bakımdan bu mektep inşallah o çalışmanın bir başlangıcı olur" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek okulu eğitim öğretime açtı. Açılışa katılanlar daha sonra sınıflar gezdi. Okulun açılışını 1-A sınıfı öğrencisi İrem Nur Güleç ile birlikte yapan Vali Oğuz, 8-A sınıfını ziyaret ederek işlenmekte olan Türkçe dersini bir süre dinledi. Türkçe Öğretmeni Şevket Çalışkan'ın çok güzel ders anlattığını belirten Vali Oğuz, İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner'e öğretmenin ödüllendirmesi talimatını verdi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Okul açılışı fotoları

===

Çek kanunu yeniden düzenlenecek

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde düzenlenen 1'inci DOMATEXPO Fuarı kapsamında 'Hal yasası ve uygulamalarında son gelişmeler' konulu toplantı düzenlendi. Kumluca Belediyesi Toplantı Salonu'ndaki toplantıya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan ile bölge komisyoncuları katıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, hal yasası ve hal kayıt sisteminin komisyoncular ve hallerde büyük sıkıntılara yol açtığını, bu sıkıntıları ve çözüm yollarını konuşmak için bir araya geldiklerini belirtti. Yaşanan sorunların çözümünde hal konseyleri ve çalışma hakemlerinin çalışma düzeylerini biraz daha iyileştireceğini düşündüğünü anlatan Tavşan, hal denetim noktalarının bir an önce oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel ise Kumluca'nın domateste bir marka olarak öne çıktığını, fuarla bunu ispatladığını söyledi. Bakanlık olarak Kumluca Toptancı Hali'ni örnek hal gösterdiklerini, üretici haller içinde farklı pozisyonuyla çok takdir ettiklerini anlatan Yücel, Hal Kanunu'nun uygulanmasında gelinen noktayı ve bakanlığın uygulamalarını anlattı. Yücel, hal kayıt sisteminin çalıştığını, ancak sistemin ne kendilerinin de istediği gibi çalışmadığını vurguladı.

Amaçlarının Türkiye'de sebze meyve ticaretini kayıt altına almak ve meslek mensuplarını bu işi en iyi şekilde yapmalarını sağlamak olduğunu belirten Yücel, "Kanunlar kapsamında bu işi yapmaktan geri adım atmayacağımızı herkesin bilmesini istiyorum" dedi. Komisyoncuların çek yasası ile mağdur duruma düştükleri yolunda açıklama yapmaları üzerine Yücel, Çek Kanunu'nun sadece komisyoncuların sorunu olmadığını, Türkiye'deki bütün ticaret erbabının sorunu olduğunu vurguladı.

Konunun çözümü ile ilgili önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı ile bir araya gelerek ortak çalışma yapılacağını değinen Yücel, "Kanunu hazırlayarak meclise sevk eden Adalet Bakanlığı idi, Ancak ticareti düzenleyen bakanlık olarak zaten bu işin bir tarafıyız. Konuyla ilgili Türkiye'de bir sıkıntı yaşandığı doğrudur. Biz de bu sıkıntıları aşmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Doktorların acı günü

AFYONKARAHİSAR Özekl Park Hastanesi'nde görevli 36 yaşındaki Dr. Bekir Kalaycı, bir süreden beri beyininde oluşan kitle nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Hacettepe Üniversistesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Dr.Bekir Kalaycı, kardiyoloji uzmanı olarak görev yaptığı Özel Park Hastanesi'nin bahçesinde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Kalaycı'nın ailesinin yanı sıra arkadaşları, doktorlar ve hastane çalışanları katıldı.

Özel Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Enis Arabacı, Kalaycı'nın vefatı dolayısıyla yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. Arabacı, "Son iki aylık hastalığı süresince, sonuca tesir eden bir şeyler yapamadık. Tıbbın yetersiz kaldığı bir durum ile karşı karşıyaydık, takdiri ilahi böyle tecelli etti. Bekir Kalaycı, kendisini çok iyi geliştirmiş, hekimlik mesleğini en iyi şekilde icra eden bir arkadaşımızdı. Afyonkarahisar çok değerli bir hekimini kaybetti" dedi.

Arabacı'nın konuşmasının ardından Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Kalaycı'nın cenazesi, İmaret Cami'nde öğle vakti kılının cenaze namazının ardından Kocatepe Mezarlığı'na defnedildi. Evli ve 2 çocuk babası Dr. Kalaycı, beyninde oluşan kitleden dolayı Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 2 ay süren tedavi sürecinin ardından aynı hastanede yaşamını yitirdi. Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Dr. Kalaycı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden kardiyoloji alanında ihtisas yaptı.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Törenden

===

Onur Öymen: Demokrasimiz arızalı

CHP eski milletvekili ve diplomat Onur Öymen, "Türkiye bölgenin demokratikleşmesinde, bugünkü koşulları ile öncülük yapamaz. Türkiye'de demokrasi arızalı" dedi. Onur Öymen, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi tarafından düzenlenen, 'Ortadoğu ile Batı Arasında Türkiye' konulu söyleşide Ortadoğu'da yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Söyleşiyi CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kumbul, CHP İl eski Başkanı Özer Ülken, İMO Antalya Şubesi Başkanı Cem Oğuz, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Daş ile çok sayıda partili ve vatandaş izledi.

MECLİSİN GÖREVİ

Türkiye'nin çok tehlikeli bir mecraya girmek üzere olduğunu belirten Öymen, Irak topraklarından gelen teröristlerin insanları öldürdüğünü, hükümetin bununla mücadele edemediğini dile getirdi. Türkiye hızla Batı'dan Doğu'ya kaydığına işaret eden Öymen, "Doğuda demokrasi yok, basın özgürlüğü yok, kadın özgürlüğü yok. Tehlike bu. İktidar rejimi değiştirmek istiyor. Başkanlık rejimi getiriyorlar. Buna izin vermemek lazım. Anayasa'da bunu değiştirmek istiyorlar. Atatürk'ün bu kadar karşı çıktığı sistemi Türkiye'ye getirmeye çalışıyorlar. Türk milleti lafından çok rahatsızlar. 'Türk' kelimesini anayasadan çıkarmak istiyorlar" diye konuştu.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Onur Öymen ve toplantıdan - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement