Kars'ın Susuz İlçesinde 102 Yıllık Kurtuluş Coşkusu Yaşandı - Son Dakika
Yerel

Kars'ın Susuz İlçesinde 102 Yıllık Kurtuluş Coşkusu Yaşandı

Kars’ın Susuz ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu, 102’inci yılında çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.  Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, "Kurtuluş günleri sonsuza dek sürecek Atatürk sevdasının ve ilkelerinden vazgeçmeme ahdinin adıdır. Bugün, özgürce alınan nefeslerin ilk günüdür. Yaşlı anaların gözyaşını silen şehitlerin ruhunu serinleten, mazlumların yüzünü güldüren gündür 3 Kasım" dedi.

03.11.2022 17:18  Güncelleme: 20:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TACETTİN DURMUŞ

Kars'ın Susuz ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu, 102'inci yılında çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.  Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, "Kurtuluş günleri sonsuza dek sürecek Atatürk sevdasının ve ilkelerinden vazgeçmeme ahdinin adıdır. Bugün, özgürce alınan nefeslerin ilk günüdür. Yaşlı anaların gözyaşını silen şehitlerin ruhunu serinleten, mazlumların yüzünü güldüren gündür 3 Kasım" dedi.

102 yıldır aynı heyecanın yaşandığı ilçede, soğuk havaya rağmen törene katılan öğrenci, öğretmen ve ilçe halkı bağımsızlık coşkusu yaşandı. Susuz Kaymakamlığına vekalet eden Selim Kaymakamı Cengizhan Ankara ve Belediye Başkanı Oğuz Yantemur'un, Kaymakamlık önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Kazım Karabekir Paşa Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen törenlerin son bölümünde, yöresel müzik eşliğinde yüzlerce öğrencinin çektiği halaylara, CHP Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, İlçe Başkanı Savaş Zariç ile birlikte il ve ilçe yönetimin de katıldığı halaylarla, kurtuluş coşkusu yaşattı.

Yöresel ve Kafkas halkoyunları ekiplerinin folklor gösterilerinin renk kattığı etkinlikle, Kafkas Halk Oyunları ekibinin gösterilerinin sonunda açtığı Türk Bayrağı, Belediye Başkanı Oğuz Yantemur'a öpülerek teslim edildi. Başkan Yantemur da bayrağı öperek teslim aldı. Bu sırada yerel şair Mustafa Ahmetoğlu'nun okuduğu 'Susus'un Kurtuluşu' adlı şiiri büyük alkış aldı. Gülizaroğlu Abdullah Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Zelal Moğolkan 'Türkiye cennet gibidir' Sümeyye Bakır ve Yasin Talha Bakır da '93 Koçaklaması' şiirlerini okudu. Rahvat at gösterilerinin de renk kattığı kutlama programında en güzel buzağı yarışması damgasını vurdu. Yarışmalarda dereceğe giren buzağılara 250 kilogram yem, sahiplerine de ödüller verildi. Ardından da Susuz'un Kurtuluşu nedeniyle gerçekleştirilen gençlik koşusunda dereceğe giren öğrencilere ödülleri protokol mensupları tarafından verildi. Tören, katılan tüm öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve ilçe halkının hep birlikte çektiği halaylarla sona erdi.

"KARS, EN ESKİ TÜRKÇE İL ADIDIR"

Kutlama etkinliğinde günün anlam ve önemi anlatan Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, 3 Kasım tarihinin Susuz'un düşman işgalinden, zulüm ve gözyaşından, bitmeyen zalim ideallerinden, kirli postallarından, hunharca yapılan katliamlardan kuruluşun yıl dönümü olduğunu hatırlattı. 'Kars' adının kaynağının Karsaklardan geldiğini ve Kars' en eski Türkçe il adı olduğunu da hatırlatan Başkan Yantemur konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Kars ilk Türkçe il adıdır. 1535 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1853-1856 Osmanlı-Rus savaşında savunmasından ötürü 1855'te Kars'a verilen zafer madalyası Anadolu'da ilk gazilik madalyasıdır. 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında düşman istilasına uğrayan serhat Şehrimiz Kars, 43 yıllık işgalin ardından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya bağlı birliklerin ileri harekatıyla 30 Ekim 1920 günü yeniden vatan topraklarına katılmıştır. Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri dehasının, kadınıyla ve erkeğiyle koca bir Ulus un var olmak ve esaretten kurtulmak için canını ortaya koyusunun ve dünyaya dudak ısırtan mücadelesini zaferle taçlandırışının yıldönümüdür. '3 Kasım' asla sadece bir kurtuluş günü değil, bir topyekün savaşın taçlandırılışıdır. '3 Kasım' sadece toprakların kurtuluşu değil, namusların, hanelerin, göklerde dalgalanan şanlı bayrakların, genç kızların, yaşlı annelerin, şehit kanıyla sulanmış tüm topraklarının kurtuluşudur. Kurtuluş günleri "İlk hedefiniz Akdeniz'dir, İleri!" diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün inancı azmi, vatan sevgisi, dehası ve kahramanlığıdır. Kurtuluş günleri, yurt topraklarına göz diken, kirli emellerini taciz, tecavüz ve katliamlarla, hile ve ihanetle yerine getirmek isteyen zalimlerin, yayılmacı hayalcilerin ülke topraklarını gelir kapısı görenlerin yenilgisidir, emel ve arzularından vazgeçişidir. Kurtuluş günleri çocuklarımıza hür ve bağımsız bir Türkiye bırakma yeminidir.

"ÖZGÜRCE ALINAN NEFESLERİN İLK GÜNÜDÜR"

Kurtuluş günleri sonsuza dek sürecek Atatürk sevdasının ve ilkelerinden vazgeçmeme ahdinin adıdır. Bugün, özgürce alınan nefeslerin ilk günüdür. Yaşlı anaların gözyaşını silen şehitlerin ruhunu serinleten, mazlumların yüzünü güldüren gündür 3 Kasım. Bu güzel ve onur dolu günü bizlere armağan eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları olmak üzere, emeği, teri, inancı, gayreti geçen tüm şehitlerimizi, Gülizaroğlu Abdullah ve arkadaşlarını rahmet. Minnet ve şükranla anıyoruz. Bu millet, bu topraklar bir daha 3 Kasım'lara muhtaç kalmayacaktır. Bu topraklar bir daha düşman postalları ile çiğnenmeyecektir. Bu bayrak bir daha asla inmeyecek gururla dalgalanmaya devam edecektir. Bunun için tek bir şeye ihtiyacımız vardır, Atatürk yolundan ayrılmadan çalışmak ve çalışkan olmak. 3 Kasım'ımız kutlu olsun. Yaşasın Susuz; yaşasın demokratik, çağdaş ve laik cumhuriyetimiz, Yaşasın Türkiye'miz."

Kars\'ın Susuz İlçesinde 102 Yıllık Kurtuluş Coşkusu Yaşandı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Kars'ın Susuz İlçesinde 102 Yıllık Kurtuluş Coşkusu Yaşandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement