Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Ankara'daki terör saldırısıKızılay'da düzenlenen terör saldırısının ardından gerçekleştirilen operasyonlarda 12 kişi gözaltına alındı.

15.03.2016 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Ankara'daki terör saldırısı

Kızılay'da düzenlenen terör saldırısının ardından gerçekleştirilen operasyonlarda 12 kişi gözaltına alındı.

Terör saldırısı nedeniyle ulaşıma kapatılan Atatürk Bulvarı araç trafiğine açıldı.

Saldırıda yaralananlardan 35'inin tedavisi hastanelerde devam ediyor.

Terör saldırısının yaşandığı yere vatandaşlar karanfil bırakıyor.

(13.47/05.40/13.29/11.11) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Saldırıya tepkiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, bas¸ bas¸a go¨ru¨s¸melerinin ardından Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı'na katıldı. Erdoğan'ın konuşmasına öne çıkan başlıklar şöyle:

"Teröre destek vermeyi, teröriste perde olmayı 'özgürlük' diye sunanlar, daha cenazelerimiz defnedilmeden siyasi rant peşinde koşanlar, bu kardeşlik mesajından gerekli dersi almalıdırlar. Bu tür hadiseler ve verilen tepkiler, meselenin mekan birlikteliği değil, asıl olanın bir ruh ve gönül birlikteliği olduğunu açıkça ortaya koyuyor."

"Pazar günü düzenlenen saldırı, tüm Türkiye'ye, 79 milyonun tamamına yapılmış saldırıdır. Bu saldırıyla terör örgütü, cani ve alçak yüzünü bir kez daha göstermiştir. Saldırının hedefi, milletimiz arasına korku salmak, Türkiye'yi hedefinden, kutlu yürüyüşünden, iddialarından vazgeçirmektir. Ama bunu asla başaramayacaklardır, bu mümkün değildir."

"Terörü maşa olarak kullananlar, masumların kanları üzerinden hesap görmek isteyenler Türkiye'ye asla diz çöktüremeyecekler, tam aksine kendileri diz çökeceklerdir."

-"İslamofobia'nın, yabancı düşmanlığının ve ırkçılığın arttığı bir dönemde medeniyetler inanıyorum ki, Medeniyetler İttifakı'nın yedincisi küresel bir forum olarak, dünyaya farklı bir mesajı Bakü'den verecektir."

"TANAP'ta çalışmalar öngörülen planlamaya uygun şekilde hızla ilerliyor, hatta projenin planlanan süreden önce tamamlanması için çalışıyoruz. TANAP'ın bel kemiğini teşkil ettiği Güney Gaz Koridoru konusunda da tüm paydaşlarla yakın koordinasyon halindeyiz."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, terör saldırısını kınayarak "Bugün Türk halkının yanındayız, birliğimiz ebedidir, sarsılmazdır" dedi.

(14.28/15.36/15.23) (Fotoğraflı-Görüntülü)

AK Parti, CHP ve MHP'nin TBMM Grup Başkanlıkları Ankara'da meydana geler terör saldırısı nedeniyle ortak deklarasyon yayımladı.

(15.30)

- Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Ankara'da düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitirenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

(11.36)

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu arayarak taziyelerini iletti.

(14.41/06.48)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı ziyaret edecek.

(13.03)

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Tümüyle sivilleri hedef aldığı anlaşılan bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Bir kez daha partim ve bütün arkadaşlarım adına lanetlediğimizi, kınadığımızı ve asla hiçbir gerekçeye sığınılamayacak bir vahşet eylemi olduğunu buradan ifade etmek istiyorum" dedi.

(14.49) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Hayatını kaybedenlere son görev

Saldırıda hayatını kaybedenlerden lise öğrencileri Destina Peri Parlak, Atakan Eray Özyol, Dorukhan Yusuf Özdemir, üniversite öğrencileri Elvin Buğra Aslan, Zeynep Başak Gülsoy ile 67 yaşındaki Fehmi Çetinkaya için Karşıyaka Mezarlığı Camisi'ne tören düzenlendi. Üniversite öğrencisi Nusrettin Can Çalkınsın ile esnaf Cemal Özdiker'in cenazeleri Ankara'da toprağa verildi.

(14.52/13.43) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Babası Kemal Bulut'u kaybeden Galatasaraylı futbolcu Umut Bulut, Kayseri'de taziyeleri kabul etti. Galatasaray kafilesi, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden Umut Bulut'un babası Kemal Bulut'un cenaze törenine katılmak için Kayseri'ye geldi.

(13.18-12.04) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Terör saldırısında hayatını kaybeden 19 yaşındaki Elif Gizem Akkaya'nın cenazesi memleketi Giresun'da, ODTÜ öğrencisi Ozan Can Akkuş'un cenazesi Gaziantep'te, 66 yaşındaki Ayşe Bilgilioğlu'nun cenazesi, memleketi Sivas'ın Şarkışla ilçesinde, üniversite öğrencisi Kerim Sağlam'ın cenazesi, memleketi Tokat'ın Turhal ilçesinde, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) personeli Mehmet Alan'ın (29) cenazesi İstanbul'da Sümeyra Çakmak'ın cenazesi, memleketi Bayburt'ta ve sağlık memuru İsmail Karagöz'ün cenazesi Çubuk'ta toprağa verildi.

Saldırıda şehit olan polis memuru Nevzat Alagöz'ün cenazesi ise memleketi Iğdır'da toprağa verildi.

(13.51/13.30/12.29/11.28/14.15/14.10/15.57/15.54) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Ankara Emniyet Müdürlüğünden, sosyal medyada "Ankara Gordion AVM'de iki terörist yakalandı", "Bomba yüklü araç yakalandı" şeklinde yer alan paylaşımların asılsız olduğu bildirildi.

(15.35)

5- Van'dan Ankara Emniyet Müdürlüğü görevine atanan Mahmut Karaaslan, "Bir görevden başka bir göreve gidiyoruz. Son gelişmeleri de biliyorsunuz, Allah yardımcımız olsun" dedi.

(10.30)

6- Terör örgütüne yönelik operasyonlar

Irak'ın kuzeyinde Kandil ve Gara bölgelerine düzenlenen hava harekatında 45 teröristin etkisiz hale getirildiği belirlendi.

Şırnak'ta terör örgütü PKK mensuplarına yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca düzenlenen müşterek operasyon başladı.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde yolu trafiğe kapatıp bazı araçları ateşe veren teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir polis şehit oldu, 10 polis memuru yaralandı, 3 terörist etkisiz hale getirildi.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırısı sonucu şehit olan özel harekat polisi Ebubekir Durmuş için tören düzenlendi.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesindeki Kaynartepe Mahallesi'nde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bölücü terör örgütü PKK mensuplarına yönelik sürdürülen operasyonda çıkan çatışmada özel harekat polisi şehit oldu.

(08.51/00.12/11.17/14.46/06.55/14.22/) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Kocaeli'de "Suçu ve suçluyu övmek, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma" iddiasıyla yargılanan eski milletvekili Sebahat Tuncel hakkında adli kontrol kararı alınarak yurt dışına çıkışı yasaklandı.

(14.23)

-Kocaeli'nin Darıca ve Dilovası ilçelerinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan HDP Dilovası İlçe Başkanı Kamuran Onay tutuklandı.

(13.49)(Fotoğraflı-Görüntülü)

Ağrı'da düzenlenen terör operasyonu kapsamında HDP Ağrı İl Örgütü binasında yapılan aramanın ardından aralarında parti il yöneticilerinin de bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı.

(12.53)

-Adana'da terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 36 kişiden 8'i ifadesi alınmasının ardından salıverilirken, 28'i adliyeye sevk edildi.

(13.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7 -Terör örgütünün Ege Bölge İmamı olduğu belirtilen kişi, ABD dönüşü İstanbul'da gözaltına alınarak Isparta'ya getirildi. Gözaltına alınan eski SDÜ Rektörü İbicioğlu, eski rektör yardımcıları ve bazı iş adamları ile öğretim görevlilerinin de bulunduğu şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 16 şüphelinin, "VIP dinleme" soruşturmasını yürüten savcılıkça ifadeleri alınıyor.

(14.53/ (14.00)

8- Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barak Obama'nın telefonda Suriye konusunu görüştükleri bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki Rus hava üssünde bulunan bazı uçakların geri dönüşe hazırlandığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki Rus hava üssünde görev yapan uçakların ilk grubunun üsten ayrıldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararını memnuniyetle karşıladı.

Rusya'nın, Suriye'deki askerlerini azaltması kararı çekilmenin ne ölçüde olacağının belirsizliği sebebiyle ihtiyatlı iyimserlikle karşılandı. Kremlin yönetiminin sürpriz kararı hakkında yapılan değerlendirmelere "eğer" kaydı düşülürken, adımın Esed rejimi üzerindeki baskıyı artırabileceği ve siyasi geçiş süreci için yürütülen müzakerelere olumlu etki yapabileceği ileri sürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Dmitri Peskov, Suriye'deki Rus askeri varlığının azaltılmasının müzakere sürecine fayda sağlayacağını ve koşulları eşitleyeceğini savundu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'den çekilme emri vermesini ateşkes için olumlu bir sinyal olarak değerlendirdi.

Suriye Türkmen Meclisi Hatay Şube Başkanı Usame Solak, Putin'in Suriye'den çekilme emrine ilişkin, "Muhalefetin ciddi direnişi ve siyasi baskılar Rusya'yı yıpratmış olabilir. Aynı zamanda bu bir oyun ve plan olabilir" dedi.

(09.14/10.44/12.12/13.09/13.09/13.32/09.10/11.54)

9- Lübnanlı Şii muhalif gazeteci Ali El-Emin, "yüzlerce Hizbullah milisinin Suriye'den çekilmeye başladığını" belirtti.

(11.45)

10 - Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yılın şubat ayında 2,4 milyar lira açık veren bütçenin, bu yılın aynı ayında 2,4 milyar lira fazla verdiğini bildirdi. Ağbal, ocak-şubat döneminde de bütçenin 6,6 milyar lira fazla verdiğini ifade etti.

(11.06)

11- Türkiye'de işsizlik oranı, geçen yıl aralıkta bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puanlık azalışla yüzde 10,8 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 59 bin kişi artarak 3 milyon 204 bin kişi oldu. (10.18)

12- HSYK 2. Dairesi, haksız mal varlığı edindiği iddiaları nedeniyle eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ı tedbiren görevden uzaklaştırdı.

(13.45)

13- Eski Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun, beraberlikle sonuçlanan Trabzonspor- Gaziantepspor futbol maçı sonrasında kadınlara yönelik kullandığı ifadelerle, "yayın yoluyla halkın bir kesimini cinsiyet farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle 9 aydan 1,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

(13.56)

14- Şarkıcı Leman Sam, geçen yıl Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlar için attığı bir tweet nedeniyle "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan yargılandığı davadan beraat etti.

(13.25) (Fotoğraflı)

15- Trabzon'da bir polis memurunun, beylik tabancasıyla 2 çocuğunu öldürüp, eşini ağır yaraladıktan sonra intihar ettiği ileri sürüldü.

(12.36)

16 - Almanya'nın başkenti Berlin'de, seyir halindeki araçta meydana gelen patlama sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

(13.01) (Fotoğraflı- Görüntülü)

17- Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği'nin (AB) sığınmacıları üye ülkelere dağıtılmasında uygulamak istediği kota sistemini Macaristan'ın kabul etmeyeceğini söyledi.

(15.41)

18- Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, İran'la ilişkilerinde Hamas'ın, Suriye konusundaki tutumu nedeniyle bir gerileme olduğunu belirterek, "Zaman zaman İran'a heyet göndererek, ilişkileri sürdürüyoruz" dedi.

(13.46)

19- Irak'ta terör örgütü DAEŞ'e karşı en büyük savaşın Fırat Nehri yakınında olacağı belirtildi.

(12.53)

20- Iraklı Şii lider ve Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın öldürüldüğü iddiası yalanlandı. Mukteda es-Sadr'ın evinde televizyon izlerken çekilen fotoğrafı sosyal medya üzerinden servis edildi.

(10.27)

21- Myanmar'da 50 yıllık askeri yönetimin ardından ilk kez bir sivil aday devlet başkanı seçildi.

(08.18)

22- ABD Temsilciler Meclisi'nde Suriye'de başta Esed rejimi olmak üzere çatışmaların diğer taraflarınca işlenen suçları kınayan ve bunlar için savaş suçları mahkemesi kurulması talebini içeren karar tasarısı kabul edildi.

(06.37)

23- Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda Portekiz temsilcisi Braga'ya karşı 1-0 kazandığı ilk maçın rövanşında, Hırvat hakem Ivan Bebek düdük çalacak.

(13.14)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa Günün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement