Rusya-Ukrayna müzakerelerinin perde arkasındaki ismi Abramovich, masaya oturmadı: Toplantıyı kenardan izledi - Son Dakika
Dünya

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin perde arkasındaki ismi Abramovich, masaya oturmadı: Toplantıyı kenardan izledi

Rusya'nın başlattığı Ukrayna'yı işgal harekatı sürerken, müzakereler de devam ediyor. İstanbul'da dün gerçekleşen toplantının kilit isimlerinden Rus oligark Roman Abramovich de masaya oturacak isimlerden biri olarak düşünülmüştü, hatta masadaki yeri bile hazırdı. Ancak ünlü işadamı, masaya oturmak yerine görüşmeleri Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la birlikte kenardan izlemeyi tercih etti.

30.03.2022 12:39  Güncelleme: 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan savaşta 35 gün geride kaldı. Önceki haftalarda başlayan müzakereler dün de İstanbul'da heyetlerin yüz yüze görüşmesi ile devam etti. Rus ve Ukrayna heyetlerinin toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan da kısa bir konuşma yaptı.

MÜZAKERELER SÜRECEK

Ateşkes müzakerelerinin İstanbul ayağında, taraflar birçok konuda ılımlı tavır sergilerken, güvenlik garantileri konusunda anlaşamadılar. Rusya, diyalog hamlesi olarak Kiev ve Çernihiv kentlerinde saldırılarını azaltacağını açıkladı. Görüşmelerin ise önce dışişleri bakanları düzeyinde sonra da liderler düzeyinde devam edebileceği belirtildi.

Rusya ve Ukrayna heyetinin görüşmesinde Abramovich, kendisine ayrılan yere oturmak istemedi

GÖRÜŞMENİN DİKKAT ÇEKEN İSMİ OLDU

Dünkü müzakerelere ise Rus milyarder Abramovich damga vurdu. Mal varlıklarının büyük çoğunluğu İngiltere'de bulunan, uygulanan ekonomik yaptırımlardan bizzat etkilenecek olan Abramovich, Rus lider Putin'in de yakın dostu olarak tanınıyor. Bu sebeple Rus heyetinde yer alan milyarder, dün de salonda hazır bulundu. Ancak Abramovich'in heyetlere ayrılan masada değil de arka bölümdeki sandalyelerden birinde oturması dikkat çekti.

Rusya ve Ukrayna heyetinin görüşmesinde Abramovich, kendisine ayrılan yere oturmak istemedi

ERDOĞAN'LA SOHBET ETTİ

Genelde ön planda olmayı sevmeyen Rus milyarder, dün de masada kendisine yer ayrılmasına rağmen arkada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile oturmayı tercih etti. Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Abramovich'in özel sohbeti de kameralara yansıdı.

Rusya ve Ukrayna heyetinin görüşmesinde Abramovich, kendisine ayrılan yere oturmak istemedi

UKRAYNA HEYETİ: NATO'YA GİRMEYECEĞİZ, AB'YE KARIŞAMAZLAR

Müzakerelerin ardından Ukrayna tarafından bir açıklama yapıldı. Görüşmelerin devam edeceği ifade edilirken, Ukrayna heyeti kameraların karşısına geçerek "Güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye de var. Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail'i görmek istiyoruz. Bir saldırıya uğrayacaksak, askeri operasyona uğrayacaksak, acil bir zirve çağırmaya hakkımız olmalı. Bu zirvede bir şey çözülmez ise ülkeler bize asker ve silah yardımı yapacak. Bu en önemli maddemizdir. Bu maddeyi ekleyebilirsek, Ukrayna bugünkü statüsünü sabitleyecek. Bizim yabancı merkezlerimizde yabancı asker olmayacak. Biz de NATO'ya girmeyeceğiz. AB'ye girmemize kimse engel olamayacaktır. Bu anlaşmanın en önemli noktalarındandır. Güvenlik sağlanırsa nötr statüye geçeriz. Kırım ve benzeri bölgeler ayrıca değerlendirilmeli. Hiçbir referandum baskı ile yapılmamalıdır. Eğer biz anlaşabilirsek, çok taraflı bir konferans düzenleyeceğiz. O zaman garantör ülkeleri çağıracağız. 2-3 hafta içinde garantörler de görüşmeye katılsın istiyoruz." açıklamasını yaptı.

"PUTİN VE ZELENSKİ'NİN BULUŞMASI İÇİN GEREKLİ ZEMİN OLUŞTU"

Heyet adına konuşan Ukraynalı müzakereci Arakhamia, anlaşma için Rus askerlerinin Ukrayna'dan çıkması gerektiğini vurguladı. Ukrayna heyeti ayrıca "Bugünkü görüşmenin sonuçları, liderlerin görüşmesi için yeterli. Liderlerin bir araya gelmesi için gerekli zemin oluşturulmuştu." ifadesine yer verdi.

RUS HEYETİ: BAZI MADDELERDE ANLAŞTIK

Görüşmelerin yapıcı geçtiğini ifade eden Rus heyeti tarafından yapılan açıklamada ise şu sözler yer aldı: "İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı. Bazı siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. Ukrayna'nın önerilerini Putin'e sunacağız. En hızlı şekilde barışa gelmek daha mümkün olacaktır. Putin ve Zelenski zirvesi dışişleri bakanları anlaşırsa mümkün."

RUSYA, 2 BÖLGEDE OPERASYONU DURDURUYOR

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan toplantının ardından kritik bir açıklama geldi. Açıklamada, "Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyon duracak" denildi.

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin perde arkasındaki ismi Abramovich, masaya oturmadı: Toplantıyı kenardan izledi

Son Dakika Dünya Rusya-Ukrayna müzakerelerinin perde arkasındaki ismi Abramovich, masaya oturmadı: Toplantıyı kenardan izledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement